• No results found

Homosexuella som olika heterosexuella

In document Heteronormativets lag (Page 41-44)

4. Metod

5.2. Analys av text och diskursiv praktik

5.2.6. Homosexuella som olika heterosexuella

Homosexuella och heterosexuella makar föreslås ges samma rättsliga möjligheter att prövas som adoptivföräldrar. Dock menar lagstiftande politiker i propositionen att: ”för registrerade partner kan det därutöver behöva tas vissa särskilda hänsyn/…/ Partnerna bör kunna hantera omgivningens attityder, ha beredskap att möta barnets tankar om familjen och ha en positiv inställning till det motsatta könet” (prop. 2001/02:123 s. 29).

Regeringen menar enligt vår tolkning att det finns särskilda attityder i omgivningen mot homosexuella och att det är homosexuellas ansvar att ”hantera” dessa. Detta tolkar vi som att homosexuella är medskyldiga till samhällets potentiella diskriminering. Att homosexuella ska ha en positiv bild av det motsatta könet säger enligt vår tolkning implicit att det finns en föreställning hos kommittén att homosexuella är negativt inställda till det andra könet, baserat på att de inte antas vara sexuellt attraherade av det.

Annorlunda är ett ord som förekommer ofta i SOU 2001:10 och som sätts i relation dels till barn till homosexuella, dels till adopterade barn. ”Med en homosexuell förälder finns det en risk att framstå som speciell och annorlunda /…/ vilket inte är eftersträvansvärt för tonåringar som kräver delaktighet och samhörighet” (SOU 2001:10, s. 250-251).

Meningen saknar ett tydligt subjekt, vilket gör att risken att framstå som annorlunda med en homosexuell förälder kan vara svår att bemöta. Tre påståenden görs som vi inte anser motiveras: ”att vara barn till homosexuell kan innebära en risk” och ”att framstå som speciell och annorlunda är en risk” och ”att vara annorlunda är inte förenligt med delaktighet och samhörighet”. Vad det innebär att vara speciell och annorlunda förklaras inte, inte heller varför detta skulle skapa uteslutning. Det tyder på ett antagande om att tonåringar vill vara som alla andra och att ha en homosexuell förälder inte är att vara som alla andra.

Flera remissinstanser däribland Rädda Barnen, Socialstyrelsen och Barnombudsmannen skriver att homosexuella inte bör få adoptera gemensamt eftersom ”adopterade barn generellt är sårbara och att det skulle innebära ytterligare en belastning för barnet att ha två föräldrar av samma kön” (prop. 2001/02:123 s.20). Dessa remissinstanser anser vi, genom att använda ordet ”ytterligare”, menar att det är en belastning att vara adopterad och att vara homosexuell. Tillsammans skapar detta en dubbel belastning. Det framkommer inte om dessa instanser menar att det är belastning i sig att vara homosexuell eller om det är samhällets syn på

I SOU 2001:10 har utredningen sökt om och i så fall hur ett homosexuellt föräldraskap påverkat barnet. Exempelvis undersöks barn till homosexuellas könsutveckling, kamratskap, sexualitet och psykiska hälsa.

Med utgångspunkt från dessa [dominerande teorier om barns könsutveckling] teorier antogs att barn som växer upp med homosexuella föräldrar riskerade att anta en icketypisk

könsutveckling. Detta kunde i sin tur påverka deras framtida sexuella preferenser så att de i

högre grad än andra blev homosexuella. Därtill antogs att barnens psykologiska och sociala

utveckling kunde påverkas på så sätt att deras psykiska hälsa äventyrades. Således har en stor

del av de empiriska studierna på området inriktats på att undersöka trovärdigheten i dessa antaganden (SOU 2001:10 s. 210).

Citatet utgår från en syn om homosexuella som existerade i dåtid. Vad en icketypisk könsutveckling innebär och vilka risker det innebar att "ärva" föräldrarnas homosexualitet tydliggörs inte, men föräldraskapet har inneburit att föräldraskapet har "äventyrats" varit en risk. När gäller barns könsutveckling undersöks barn i förhållande till normen. Undersökningarna baseras på intervjuer med barn till homosexuella och studier av dessa barns val av leksaker och intressen:

I intervjuerna med barnen framkom att de föredrog leksaker och fritidsintressen som överensstämmer med vad som är vanligt för deras kön/…/ Barnens resultat var alltså inom

normen för testerna. Det vill säga att barnen uppvisade en förväntad könsutveckling (SOU

2001:10, s. 223). ”samtliga dessa studier har man funnit att barn med homosexuella mödrar

visar på en ”normal” utveckling vad gäller deras könsrollsbeteenden och skapande av en egen könsidentitet. Inga skillnader har heller framkommit mellan dessa barn och barn till

heterosexuella mödrar (SOU 2001:10, s.224).

Andra resultat som framkommit är att barnens intelligens inte skiljer sig åt, samt att barnets psykiska hälsa främst har försämrats av föräldrarnas skilsmässa, inte av föräldrarnas sexualitet. Genom att skriva att barnen gör vad som "är vanligt för deras kön" "förväntas" "inom normen" anser vi att homosexuellt föräldraskap framställs som något ofarligt. Det ses som något positivt att göra "vad som är vanligt för deras kön" utan att redovisa vad det goda i detta ligger. Att göra det som förväntas är i detta sammanhang inom normen och något önskvärt.

Det har från vissa håll antagits att barns uppväxt i homosexuella familjer kan ha negativa

vuxna /…/ Men den longitudinella studien visar att de vuxna barnen till homosexuella mödrar har fortsatt att ha en god psykisk hälsa (SOU 2001:10, s.224).

Genom att skriva att något antas ”från olika håll”, får de enligt oss allvarliga, antaganden som görs om barn till homosexuella föräldrar ingen avsändare. Detta innebär att det blir svårt att ifrågasätta antagandet eftersom att det inte finns någon som kan ”svara”.

När det gällde barn till homosexuellas kamratrelationer ”framkom inga signifikanta skillnader mellan de undersökta barnen och jämförelsegruppen vad gällde deras förmåga att skapa och behålla kamratrelationer. Samtliga barn hade också en bästis av samma kön som de själva” (SOU 2001:10, s. 227).

Den utländska forskningen som kommittén hänvisar till visar att homosexuella som föräldrar skiljer sig. ”Föräldrarna i de lesbiska familjerna verkade ha en större känslomässig närvaro i relationen till barnen samt större förmåga att tolka barnen och deras behov (SOU 2001:10, s. 238). ”Mödrarna i de lesbiska familjerna i hög grad delade på ansvaret för hemmet och barnen. Till skillnad från kontrollgrupperna i vilka de var mödrarna som hade huvudansvaret” (SOU 2001:10, s.240). Att dela jämställt och ha känslomässig närvaro kopplar vi till goda föräldraförmågor. Det finns fler exempel på att de utländska studierna skriver att det finns positiva fördelar med ett homosexuellt föräldraskap. Ändå väljer kommittén att inte ta med dessa resultat i sin slutsats utan skriver att det inte finns några skillnader där homosexuella föräldrar lika väl kan uppfylla barns behov. Kommittén väljer alltså att inte framhäva de positiva aspekterna av ett homosexuellt föräldraskap utan värderar dessa som lika väl. Varken i proposition 2001/02:123 eller i proposition 2004/05:137 tas dessa ”positiva aspekter” upp.

Kommitténs egen undersökning har gått ut på att undersöka risker. Som vi tolkar det utgår de undersökningar, som SOU 2001:10 valt att ta med i sin slutsats, från förväntade negativa konsekvenser av ett homosexuellt föräldraskap. Att undersöka om barn till homosexuella blir homosexuella i högre grad anser vi tyder på ett antagande om att homosexualiteten påtvingas för barnen och att det är något stigmatiserande att vara homosexuell. Kommittén skriver att

sexualitet”. Homosexualitet framstår då som något farligt något som har "äventyrat" barnets hälsa och något som måste kompenserad med det andra könet för jämvikt. De positiva aspekterna som skiljer sig gentemot ett heterosexuellt föräldraskap nämns inte av kommittén ifråga om att homosexuella skulle vara bättre. Istället blir det inga skillnader. Homosexuella är avvikarna och de kan inte vara bättre än normen.

In document Heteronormativets lag (Page 41-44)

Related documents