• No results found

4   Genomförande

4.2   Inspelningarna

4.2.2   Hudiksvall

Torsdagen den 15 mars 09:00 placerades inspelningsapparaturen på Gallerian Fyrens entrétak i Hudiksvall. Underlaget då inspelningarna genomfördes var vått och luftfuktigheten var hög (medelvärdet av 24 timmars luftfuktighetsrapporteringar enligt SMHIs visade att den relativa luftfuktigheten var 95 %, vilket kan anses som hög). Inspelningsapparaturen var placerad 360 cm ovanför marken (mätt direkt under inspelningsapparaturen).

Inspelningsvolymen på apparaturen var inställt på fem, samt att inget low cut filter var applicerat och att mikrofonkänsligheten var inställd på hög.

Då inspelningarna genomfördes i Hudiksvall fanns det vissa skillnader mot då de utfördes i Göteborg. Dels utfördes inspelningarna i Hudiksvall på en torsdag, samt att underlaget var vått under inspelningsdagen. Anledningen till varför inspelningarna utfördes på en torsdag och inte en tisdag var på grund av att de tisdagar som fanns tillgängliga för inspelningar var alldeles för blåsiga eller regniga. På grund av att vårvädret i Hudiksvall skiftade kraftig under den period då inspelningarna skulle utföras var det svårt att hitta perfekta förhållanden som kunde jämföras med de i Göteborg. Då det inte regnade eller snöade, blåste det väldigt kraftigt. Den enda dagen där en 24 timmars lång inspelning kunde utföras utan yttre påverkan var torsdagen den 15 mars. Viktigt att poängtera är dock att även om inspelningarna utfördes på en torsdag finns det inga teoretiska skillnader mellan en tisdag och en torsdag i Hudiksvall när det kommer till vardagliga aktiviteter, annorlunda öppettider för krogar eller liknande.

Eftersom det regnat natten innan inspelningarna skulle utföras var underlaget väldigt vått.

På vissa ställen i vägarna hade vattenpölar bildats och den centrala stadsleden för fotgängare var täckt av ett tunt lager vatten. Detta är nödvändigtvis inget som kommer att påverka de utvärderingar som kommer att utföras på informanterna i undersökningen, eftersom en människa lätt kan urskilja en sådan faktor. Däremot kommer frekvensanalyseringen att bli aningen problematisk eftersom ljuden som spelades in i Göteborg gjordes under torra förutsättningar medan de som gjordes i Hudiksvall utfördes under våta. Anledningen till detta är för att många ljud får en annan karaktär då markförhållandena är annorlunda. Ett exempel på detta skulle kunna vara ljudet av fotsteg på asfalt.

Alla vet att det finns tydliga skillnader mellan ett fotsteg på torr mark och ett på våt mark.

Förklaringen till detta är för att ljudet ändrar karaktär då underlagets yta byter skepnad och konsistens. För örat är det ingen större skillnad eftersom vi är vana vid skillnaderna, men om man studerar de båda inspelningarnas frekvensinnehåll kommer de att se väldigt olika ut.

Därför blir det svårt att kunna identifiera specifika ljudkällor i sammanställningarna med hjälp av enbart olika frekvensdiagram, eftersom ljudens karaktär skiljer sig mellan de båda inspelningarna. Därför kommer inspelningsmaterialet snarare att användas till att analysera inspelningarnas tidsliga skillnader än själva frekvensinnehållet.

En annan problematisk förutsättning under inspelningarna i Hudiksvall var den höga luftfuktigheten. Eftersom temperaturen under inspelningsnatten sjönk till under noll grader, skulle detta kunna bidragit till att frost bildats på mikrofonskydden. Frost kan påverka mikrofonernas frekvensomfång då ett lager is bildats runt denna, och framför allt påverka upptagningen av specifika frekvenser (Wright, A, R. & Goulamhoussen, G. 2011). Detta skulle kunna medföra att frekvensupptagningarna i Hudiksvall skulle kunna skilja sig en aning från de inspelningarna som utfördes under natten i Göteborg. En viktig poängtering är dock att klockan 06:00 fanns det inga tecken på frost på mikrofonen, vilket förutsätter att ingen frost heller förekommit under natten, eftersom om frost hade funnits på mikrofonen skulle detta

ha synts vid denna tidpunkt. Oavsett om frost påverkat inspelningarna eller inte är svårt att avgöra med enbart örat. Detta får uteslutas efter att frekvensanalyseringen genomförts.

Figur 8 - Diagrammet visar hur frekvensupptagningen förändras med frost över ett vindskydd bestående av skum. (Wright, A, R. & Goulamhoussen, G. 2011)

Bortsett från dessa avvikande faktorer fanns det bara en egentlig faktor som påverkade inspelningarna negativt. Under natten då inspelningarna utfördes, placerades apparaturen aningen för nära en neonskylt som var placerad en bit bort från inspelningspositionen.

Denna skylt aktiverades under natten och skapade ett konstant elektriskt hummande som blev väldigt påtagligt under natten då de akustiska aktiviteterna var låg. Om de tidigare problemen uppstått av de okontrollerbara faktorerna, skapades detta av den mänskliga faktorn. Även om ljudet inte är så påtagligt för en vanlig lyssnare, så är dess akustiska karaktär väldigt enerverande vid hög volym. En lösning till detta problem skulle kunna vara att ersätta dessa nattliga elektriska ljud med stickprover tagna från en annan vardag under samma tidsintervall, med en längre distans från neonskylten. Dessa skulle sedan matchas med de stickprover som innehåller elektriskt brus för att se så inga större skillnader finns mellan de båda inspelningarna. På så vis skulle sammanställningarna inte bli fullt så enerverande för informanterna att lyssna på. Detta skulle heller inte påverka helhetsintrycket eftersom dessa ljud enbart är påtagligt om man är nära skylten, vilket vanligtvis inte en vanlig fotgängare skulle ha varit då skylten är placerad fyra meter ovanför marken.

Ett sådant utförande skulle dock leda till att en av inspelningarna medvetet skulle vara bearbetad, medan den andra inte. Detta skulle därför inte vara ett rättvist tillvägagångssätt för att lösa problemet eftersom en inspelning skulle uppfattas vara förskönad medan den andra skulle vara obehandlad. De frekvensundersökningar som senare kommer att utföras kommer att använda originalinspelningarna som undersökningsmaterial, eftersom man väldigt enkelt kan urskilja det elektriska bruset från resterande akustiska aktiviteter med hjälp av ett spektrogram och därefter tillgodose dessa avvikelser från resterande frekvensutslag.

Figur 9 - Visar inspelningsplatsen i Hudiksvall och neonskylten som bidrog med det elektriskt hummande ljudet

Related documents