• No results found

HUS värden

In document Fullmäktige (Page 22-25)

HUS verksamhet grundar sig på följande värden:

Jämställdhet

Vi ser till att alla patientgrupper har lika tillträde till vård. Det är skillnaden mellan oss och den privata sektorn: vid HUS får alla vård på basis av det medicinska behovet.

Jämställdheten framgår också på annat sätt i HUS förhållanden till alla aktörer: vi

bemöter de anställda och intressentgrupperna på ett likvärdigt sätt och säkerställer en likvärdig tjänsteproduktion regionalt och språkligt.

Föregångarskap

En central egenskap som beskriver oss. I egenskap av landets största hälso- och sjukvårdsproducent och forskningsorganisation har vi möjligheter och även en skyldighet att vara föregångare. Endast en forskningsorganisation som fortlöpande utvecklar sin verksamhet kan säkerställa en hög kvalitet på vården och

kostnadseffektivitet. Helsingfors universitet är en central partner då det gäller att uppnå dessa mål.

Bemötande

Grunden för HUS verksamhet. Fokus i hälso- och sjukvården är att bemöta patienter och klienter och att vara genuint närvarande för dem. Gott bemötande har många särdrag: i ett gott bemötande visas respekt och uppskattning med beaktande av individen. Utöver klinisk kvalitet skapas den övergripande tjänstekvaliteten i bemötanden och interaktion. Ett bemötande där uppskattning visas är också en egenskap som förväntas av arbetsgemenskapens umgänge. Vi bemöter studerande med samma vänlighet och respekt som vi bemöter klienter och medarbetare.

STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN OCH NYCKELMÅL 2020

Strategiska mål

HUS har fem strategiska mål som vi bör uppnå under denna strategiperiod. Ur målen härleds i sin tur varje år strategiska mål och indikatorer som HUS fullmäktige godkänner inom ramen för budgeten. De strategiska målen innefattar sålunda på högre nivå verkställigheten av hela strategin. Våra mål:

För våra patienter producerar vi vård och tjänster som enligt mätningarna är de bästa

HUS primära ansvar gäller patienterna. Den vård som tillhandahålls för patienterna ska i fråga om både tillgången och innehållet vara av hög kvalitet, och denna kvalitet ska kunna påvisas. Parallellt med mätning och utveckling av den kliniska kvaliteten ska kundupplevelsen ligga till grund för utvecklingen av verksamheten.

Vi är den bästa arbetsplatsen för lärande, forskning och utförande av ett meningsfullt arbete

God vård skapas av personal som mår bra. Varje HUS-medarbetare behövs för att patienten ska få så god vård som möjligt. HUS är ett bra ställe för att utvecklas till en yrkeskunnig medarbetare inom hälso- och sjukvården. Forskare i toppklass är en förutsättning för vårt föregångarskap.

Vi producerar hälsa på ett effektivt och genomslagskraftigt sätt

Tekniken utvecklas och befolkningens behov ökar, vilket skapar kostnadstryck på den specialiserade sjukvården. HUS regionalt enhetliga organisation för den

specialiserade sjukvården möjliggör skalfördelar samt en effektiv och

genomslagskraftig tjänsteproduktion. En effektiv användning av resurserna och en fortlöpande förbättring av processerna bidrar till att vi kan säkerställa att patienterna får den vård de behöver. Genom att tillämpa smart teknik och verka i nära samarbete med aktörerna på primärnivån kan vi styra efterfrågan av tjänster inom den

specialiserade sjukvården.

Vi bär ansvar för allmänhetens bästa

HUS är en betydande samhällelig aktör som får sin finansiering ur skattemedel, och av denna anledning förutsätts det att HUS i sin verksamhet iakttar särskild

ansvarsfullhet och beaktar etiska aspekter. Detta ansvar realiseras i form av

miljöansvar, socialt ansvar och god förvaltning. I egenskap av en organisation som tar

ansvar i miljöfrågor försöker vi uppnå kolneutralitet också inom hälso- och

sjukvården samt iaktta principerna för hållbar utveckling i hela vår verksamhet. Det sociala ansvaret framgår bland annat som likställdhet gällande tillträde till vård, främjande av hälsan bland socioekonomiska grupper och sysselsättning för personer vars arbetsförmåga är nedsatt. God förvaltning innebär framför allt ansvarsfull, etisk och transparent användning av skattemedel. HUS ansvarar i sin tur för att hela hälso- och sjukvårdssystemet fungerar och har bärkraft.

Vi genomför en kundorienterad digital förändring

I digitaliseringen är det inte enbart fråga om teknisk utveckling, utan också och framför allt om en kulturell omvälvning inom hälso- och sjukvården. Digitaliseringen innebär en väsentlig förändring i sättet att producera och anlita hälso- och

sjukvårdstjänster.

Digitaliseringen är en central metod för att uppnå alla andra strategiska mål som HUS har. Patienterna har rätt att förvänta sig att deras angelägenheter sköts på ett smidigt sätt inom hälso- och sjukvårdens organisationer. Genom rätt typ av digitalisering kan vi bidra till att förbättra kvaliteten, kostnadseffektiviteten och kundupplevelsen inom hälso- och sjukvården. Genom digitaliseringen kan vi också medverka till att avhjälpa den förestående personalbristen inom hälso- och sjukvården.

Val av strategiska mål

Genom att uppnå de strategiska etappmålen närmar vi oss målet för hela strategin. På detta sätt höjer vi prestationsförmågan hos HUS som organisation till en ny, högre nivå.

Viktningen av målen för hela strategin varierar från år till år. Viktningen sker utifrån de strategiska etappmålen. Av denna anledning hänförs inte etappmålen för ett enskilt år nödvändigtvis enligt samma viktning till alla mål för strategin.

Under strategiperioden sätts mål upp för vart och ett år. I början av strategiperioden fattar man således inte beslut om etappmål för varje år under strategiperioden.

På följande bild visas den preliminära planerade viktningen av de strategiska etappmålen för varje år. Till exempel 2020 läggs särskilt fokus på personalens välbefinnande (bästa

gemenskapen) samt den digitala förändringen (introduktionen av Apotti-systemet).

Viktning av de strategiska etappmålen för varje mål för hela strategin under strategiperioden 2020–2024

In document Fullmäktige (Page 22-25)