• No results found

Huvudargument och huvudresultat 137 

6  Slutsatser och implikationer 137 

6.1  Huvudargument och huvudresultat 137 

Låt oss rekapitulera rapportens huvudbudskap. För det första, menar vi att det är viktigt att slå tillbaka en uppfattning som ungefär lyder: ”Eftersom Sverige klarar sig fint i internationella jämförelser, och eftersom vi har så få lagförda brott rörande givande och tagande av mutor, så ska vi inte ägna korruptions- problemet så mycket uppmärksamhet.” Vi angav i inlednings- kapitlet sex skäl till varför forskare, journalister, tjänstemän och politiker inte kan köpa sig fria från ansvaret att ta frågan om det svenska korruptionsproblemet på största allvar bara för att vi klarar oss bra i internationella index och har få lagförda mutbrott. Vi kan inte ta rättssäkerheten och den relativa frånvaron av korruption för given. Att negligera medborgarnas oro för korruptionsproblemen, och bagatellisera de problem som trots allt finns, är inte en klok strategi om vi också i framtiden vill vara ett föregångsland när det kommer till rättssäkerhet och antikorruption.

För det andra går vi i närkamp med frågan om hur korruption bör definieras och menar att korruption ofta, främst av jurister och i den allmänna samhällsdebatten, definierats onödigt snävt. Det kan ha bidragit till att frågan inte har tagits på det allvar som den

kräver. Vår definition av korruption ansluter till den forsknings- tradition där korruption är beteenden som strider mot det offentliga uppdragets krav för egen vinning skull. I likhet med flera av våra kollegor inom statsvetenskapen menar vi att korruption bör definieras i termer av favorisering: när offentliga makthavare gör avsteg från normen om opartiskhet i utförandet av sina offentliga uppgifter är det fråga om maktmissbruk – ett maktmissbruk som tar sig uttryck genom olika former av otillbörlig favorisering i den offentliga maktutövningen. Korruption är ett specialfall av makt- missbruk: när politiker och tjänstemän ägnar sig åt otillbörlig favorisering för personlig vinnings skull (eller till vinning för närstående) är det fråga om korruption. Vad som utgör personlig vinning ska här förstås i bred bemärkelse: det kan handla om (1) ekonomiska och andra materiella fördelar, (2) såväl direkta som indirekta fördelar, och (3) fördelar för politikern eller tjänste- mannen själv såväl som för släktingar eller vänner.

För det tredje är det i detta sammanhang viktigt att understryka en iakttagelse som, kanske något överraskande, inte har uppmärk- sammats särskilt mycket i tidigare forskning. Det finns ett ganska stort glapp mellan hur internationella index (som baserar sig på expert- och elituppfattningar) bedömer det svenska korruptions- problemet, och hur de svenska medborgarna – som alltså till var- dags är föremål för svensk maktutövning – beskriver situationen. Medan internationella index framställer Sverige närmast som ett paradis i rättssäkerhetsbranschen, ser medborgarna avsevärda problem med korruption och opartiskhet (såsom nepotism och vänskapskorruption) i den offentliga maktutövningen.

För det fjärde, om man ser på de europeiska staterna i gemen, anser de flesta medborgare i de flesta länder att ifall korruption förekommer, så är den särskilt problematisk i staten – på den centrala nivån. Till skillnad från denna generella bild uppger svenskarna i större utsträckning att om korruptionsproblem finns, så finns de ute i kommunerna – nere på lokal nivå. Ur teoretisk synpunkt kommer detta inte som någon överraskning, med tanke på hur den svenska välfärdsstaten är organiserad. Flera forskare har gett uttryck för uppfattningen att det därför är i kommunerna som vi bör vara extra vaksamma för korruptionsproblem. De uppgifter som kommunerna ansvarar för – som till exempel fysisk planering, olika typer av tillståndsgivning, inspektion, upphandling och social service – är särskilt riskutsatta för otillbörlig påverkan. Även om undantag finns, får kommunal verksamhet generellt sett sämre

granskning av exempelvis media och revision jämfört med hur statsmakten granskas. Att ”korruption på svenska” sannolikt i större utsträckning finns i kommuner snarare än i staten gör också att vi bör förhålla oss något skeptiska till Sveriges placering i internationella index – de har fokus på den statliga nivån, och sålunda riskerar problem som är associerade med maktutövning på lokal nivå att flyga under mätinstrumentens radar.

För det femte: Notera att Sverige utmärker sig negativt i med- borgarundersökningar i ett nordiskt sammanhang, alldeles oavsett om central eller lokal nivå studeras. Detta är överraskande. Korruptionsproblemen uppfattas alltså vara värre bland svenska medborgare jämfört med hur det ser ut i våra nordiska grannländer. Det rör sig alltså om länder som vi har mycket gemensamt med rörande traditioner, kultur och institutioner, och som brukar hamna på likartade placeringar i de internationella mätningar som försöker fånga korruptionsproblem och kvalitet på rättsstaten. Skillnaden är ett faktum som i vart fall vi inte finner någon uppenbar förklaring till. Det är från vår horisont anmärkningsvärt att det i det här avseendet tycks finnas något specifikt svenskt även i jämförelse med övriga nordiska länder.

För det sjätte har vi hävdat att det är svårt att egentligen veta någonting om hur korruptionen i Sverige har utvecklats över tid: i princip saknas systematiska studier av korruption i Sverige före 1990-talet, och för övrigt rör det sig om ett samhällsfenomen som är ytterst svårmätt. Trots svårigheten att uttala sig om frågan har vi, med grund i den forskning som trots allt finns, försökt argumentera för att korruptionsutvecklingen kan ha sett ut som följer: De stora problemen Sverige drogs med på 1700-talet och under 1800-talets första hälft raderades sannolikt på central nivå vid ingången till 1900-talet. Emellertid levde en hel del oegentligheter kvar ute i kommunerna fram till dess att de lokala förvaltningsapparaterna byggdes ut och professionaliserades på 1950-talet, varpå korruption också blev sällsynt förekommande också där. Samtidigt finns det vissa teoretiska resonemang som tyder på att korruptionen skulle kunna ha förvärrats sedan slutet av 1980-talet i samband med en rad organisationsförändringar i det offentliga. Inte alltför stora växlar ska dras av det, men denna teoretiska argumentation får visst stöd när vi tittar på enkätdata: medborgarna tror att korruptionen har förvärrats under den gångna 15-20 årsperioden, och de tror också att korruptionen kommer att förvärras i framtiden.

Slutligen har vi genom en egen empirisk analys kunnat konstatera att två åtgärder som stundom nämns i diskussionen om hur korruption kan bekämpas, sannolikt inte skulle ha denna effekt i Sverige. Vi hittar för det första inget stöd för tesen att Sverige kan bekämpa korruptionen genom att minska den offentliga sektorn. Vi hittar heller inget stöd för tesen att kommuner med fler kvinnliga politiker (i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen) har mindre korruptionsproblem.

Related documents