• No results found

Iakttagelser och bedömningar

Verksamhetens utfall, verksamhetens finansiering och ekonomisk ställning

Iakttagelser

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelsen uppfyller i allt väsentligt kraven enligt LKBR och RKR:s rekommendationer. Uppställning, struktur och innehåll bör fortsatt anpassas och till kommande årsredovisning bör det säkerställas att

förvaltningsberättelsen innehåller:

● Upplysning avseende de totala pensionsförpliktelserna för kommunkoncern och kommun.

Driftredovisning

Årsredovisningen innehåller en driftredovisning i eget avsnitt. Det framgår hur utfallet förhåller sig till den budget som fastställs för den löpande verksamheten.

Förändringar i budget specificeras inte i årsredovisningen.

Investeringsredovisning

Årsredovisningen innehåller en investeringsredovisning i eget avsnitt.

Investeringsredovisningen omfattar en samlad redovisning av kommunens investeringsverksamhet.

Bedömning

Grundat på vår granskning har det inte framkommit några omständigheter som ger oss anledning att anse att årsredovisningen inte i allt väsentligt lämnar upplysning om verksamhetens utfall, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen. Avvikelse mot god sed sker enligt ovan redogörelse.

Kommunen lever upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans för år 2020.

God ekonomisk hushållning

Kommunfullmäktige har fastställt budget 2020 med plan 2021-2022. Där anges att “Med god ekonomisk hushållning menas att Lysekils kommun ska sträva efter att skattemedel används kostnadseffektivt och ändamålsenligt. De ekonomiska medlen utgör en restriktion för verksamhetens omfattning. /.../

Begreppet god ekonomisk hushållning har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.”.

För att säkerställa det finansiella perspektivet har fullmäktige i budget beslutat om tre finansiella nyckeltal, varav två ska mätas som ett genomsnitt under en treårsperiod och ett ska mätas som ett genomsnitt under en femårsperiod.

Inom verksamhetsperspektivet har fullmäktige, enligt budget, beslutat om ett antal kvalitetsindikatorer och särskilda utvecklingsområden med utvecklingsmål.

Kvalitetsfaktorer och utvecklingsmål ska enligt budget bedömas utifrån indikatorer och för att göra en bedömning utifrån god ekonomisk hushållning har fullmäktige angett att det är rimligt att kvalitetsfaktorerna i huvudsak har en positiv utveckling. För utvecklingsmålen gäller samma sak och i budget

framhävs att särskild vikt måste ställas de mål som direkt kan bedömas ha en positiv utveckling för kommunens ekonomiska ställning. Dessa utvecklingsmål är:

● Samverkansarenan Maritima Lysekil ska skapa tillväxt.

● I Lysekils kommun ska både bofasta och besökare erbjudas god livskvalitet och högkvalitativa upplevelser året runt.

● Antalet bostäder i Lysekil ska öka.

Iakttagelser

I årsredovisning 2020 lämnar kommunstyrelsen en samlad utvärdering att Lysekils kommun har god ekonomisk hushållning sett både ur ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.

Finansiella mål

I årsredovisningen görs en avstämning de finansiella nyckeltalen inom det finansiella perspektivet. Bedömningen är att samtliga mål är uppfyllda.

Mål Bedömd måluppfyllelse i årsredovisning

Resultatmål: 2 %

Resultatets andel av skatteintäkter, generella statsbidrag och

kommunala fastighetsavgifter. Mäts som ett genomsnitt på tre år.

Uppfylls. Bedömningen grundas på att resultatets andel av skatteintäkter, generella statsbidrag och kommunala fastighetsavgifter i genomsnitt uppgår 2,9 % år 2018-2020.

Soliditet: Ska förbättras

Andel av kommunens tillgångar som man klarat av att finansiera själv. Mäts över en treårsperiod och inkluderar

pensionsförpliktelserna.

Uppfylls. Bedömningen grundas på att soliditeten är bättre år 2018-2020, jämfört med 2015-2017.

Finansiering av investeringar: 100 % finansiering av egna medel för

skattefinansierad verksamhet. Procent finansiering av egna medel för

taxefinansierad verksamhet eller exploatering.

Andel av investeringar som har finansierats med egna medel.

Investeringsutrymmet definieras av årets resultat plus årets avskrivningar samt nettot av försäljningar och köp av

anläggningar. Mäts som ett genomsnitt på fem år.

Uppfylls. Bedömningen grundas på att självfinansieringsgraden av egna medel för skattefinansierad verksamhet uppgår till 129

% åren 2016-2020.

Mål för verksamheten

I årsredovisningens avsnitt 1.5 och 1.6 finns en avstämning av kvalitetsfaktorer och övriga utvecklingsmål som fullmäktige angett inom

verksamhetsperspektivet. Avstämningen görs utifrån nedanstående bedömningsskala:

Utvecklingsmål Färgsymbol Alla barn och unga i Lysekils kommun ska ges förutsättningar för en

bra hälsa och goda livsvillkor

Lysekils kommun ska vara en kreativ och kompetent organisation.

Samverkansarenan Maritima Lysekil ska skapa tillväxt.

I Lysekils kommun ska både bofasta och besökare erbjudas god livskvalitet och högkvalitativa upplevelser året runt.

Antalet bostäder i Lysekil ska öka.

Lysekils kommun ska konsumera hållbart

Lysekils kommun planerar för ett hållbart samhälle

Område Kvalitetsfaktor Färgsymbol

Målgrupp

Miljö/ekologi i kommunen Folkhälsa och integration

Medborgarinflytande och verksamheter som möter medborgarnas behov

Tillväxt och samhällsutveckling

Ett starkt varumärke

Attraktiv plats att bo och leva på

Verksamhet

Intern kontroll

Tillgänglig och kommunikativ verksamhet

Stabil och utvecklande organisation Ej bedömd

Medarbetare

Attraktiv arbetsgivare God arbetsmiljö

Bedömning

Grundat på vår granskning av årsredovisningens återrapportering har det inte framkommit några omständigheter som ger oss anledning att anse att

resultatet 2020 inte har bidragit positivt till bedömning av måluppfyllelse för de finansiella nyckeltal som fullmäktige har fastställt.

Verksamhetsmålen kopplade till god ekonomisk hushållning bedöms som uppfyllda. Vi baserar vår bedömning på den återrapportering som görs i årsredovisningen, där en övervägande del av kvalitetsfaktorer och utvecklingsmål når en, enligt Kommunstyrelsen, acceptabel nivå.

Kommunstyrelsens bedömning baseras på de kriterier som gäller för gällande styrmodell.

Vi noterar att vissa indikatorer inte har referensvärden eller riktningar för utveckling som utfall kan stödjas mot i bedömningen om utfallet är förbättrat eller försämrat. Vidare blir uppföljning av ett antal indikatorer möjlig först 2021.

Viktning av de olika kvalitetsfaktorerna sker inte vilket kan övervägas.

Tydligheten i styrmodellen kan då förbättras.

Rättvisande räkenskaper1

Iakttagelser

Vid granskningen av kommunens årsredovisning har inga väsentliga2 avvikelser noterats. Vi vill dock framhålla nedanstående områden från vår granskning vilka bör beaktas till kommande år.

● Kommunen har under flera år gjort avsättning för att vid avtalets slut

återställa skador och brister utöver vad som kan hänföras till normalt slitage enligt allmänna leverans- och hyresvillkor för vissa externa hyreslokaler.

Avsättningen beräknas genom en schablon per kvadratmeter och den totala avsättningen är per balansdag värderad till 5,2 mnkr (4,8 mnkr). Vi anser att det bör utredas huruvida det föreligger en sannolikt förpliktigande händelse att vid avtalets slut återställa skador utöver normalt slitage. Underlag för beräkning av denna eventuella förpliktelse bör även förtydligas, dvs om schablonmässig beräkning är tillräckligt.

● I bokslut 2020 klassificeras samtliga lokalhyresavtal som operationella. Vi uppmanar kommunen att göra en genomgång av hyresavtal (samt andra leasingavtal) och pröva klassificeringen i förhållande till RKR R5, dvs om de bör redovisas såsom finansiell leasing. Denna notering kvarstår från

föregående år.

● Kommunen redovisar en avsättning avseende sluttäckning av Siviks deponi om 19 mnkr (19,1 mnkr). Upplysning om beräknad tidpunkt för avslutning samt aktuell kostnadsberäkning saknas i årsredovisningen. Risker

förknippade med eventuellt beslut om förtida avveckling med deponin kan även vidareutvecklas.

● Kommunen har under 2020 köpt företaget Tronebacken Väst AB för 9 mnkr vilket innehåller mark för exploatering. Bolaget redovisas per 2020-12-31 som en finansiell anläggningstillgång. Exploatering av området kommer att inledas under 2021. Marknadsvärdet på bolagets marktillgångar har inte prövats inom ramen för vår granskning.

● I kommunens balansräkning finns stiftelsers banktillgodohavanden medräknade. Dessa ska inte redovisas tillsammans med i kommunens räkenskaper eftersom stiftelserna är egna juridiska personer. Posten (0,6 mnkr) bedöms dock inte som väsentlig.

● Bruttolöneavdrag gällande anställdas inköp av miljöbil redovisas på fel kontoslag (belopp 1,1 mnkr). Vi bedömer avvikelsen som oväsentlig.

1 Med räkenskaper menas sammanställda räkenskaper, resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys och noter.

2 Fel i räkenskaperna betraktas som väsentliga om de är av sådan omfattning eller typ att de, om de varit kända för en välinformerad läsare av årsredovisningen med intressen i kommunen, hade påverkat dennes bedömning av kommunen. Detta kan inkludera såväl kvalitativa som kvantitativa fel och varierar mellan kommuner och verksamheter.

● Ansökan om statsbidrag från Socialstyrelsen gällande merkostnader hänförligt till Covid-19 har bokats upp med 1 mnkr för lågt belopp (ansökan per november år 2020). Avvikelsen bedöms som oväsentlig.

● Årsredovisningens noter kan fortsatt utvecklas i enlighet med LKBR och RKR:s rekommendationer. Exempelvis innehåller årsredovisningen 2020 inte upplysning om den sammanlagda kostnaden för kommunala revisorernas granskning av bokföring, delårsrapport och årsredovisning. Upplysning i not lämnas inte avseende den kommunala koncernen för sammanställda räkenskaper samt vald

konsolideringsmetod.

Bedömning

Utifrån genomförd granskning är vår bedömning att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande med undantag för ovan redovisade avvikelser.

Sammantaget bedöms avvikelserna inte som materiella i det avseende att räkenskaperna inte ger en rättvisande bild över resultat och ställning per balansdagen.

Bedömningar utifrån

Grundat på vår granskning har det inte framkommit några

omständigheter som ger oss anledning att anse att

årsredovisningen inte i allt väsentligt lämnar upplysning om verksamhetens utfall,

verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen.

Förvaltningsberättelsen struktur och innehåll bör fortsatt anpassas efter gällande rekommendationer.

Är årsredovisningens

Vi grundar vår bedömning på återrapporteringen i

årsredovisningen och att de finansiella målen uppfylls och en övervägande del av

verksamhetsmålen når en, enligt kommunstyrelsen, acceptabel