• No results found

Några iakttagelser kring friskolesektorn utifrån tillsyn och tillståndsprövning

Det finns cirka 800 enskilda skolhuvudmän som bedriver skolverksamhet. Huvud-männens storlek och ekonomiska kapacitet varierar stort. Det finns skolor med hu-vudmän som ingår i stora internationella koncerner samtidigt som det finns skolor med små huvudmän som drivs i form av ideella föreningar och stiftelser. Det inne-bär att ägar- och ledningskretsen för skolor kan se väldigt olika ut och variera stort i storlek.

Flera små huvudmän har brister vid ägar- och ledningsprövning och prövning av ekonomiska förutsättningar

De enskilda huvudmän som, vid tillsyn eller tillståndsprövning, inte har bedömts leva upp till skollagens bestämmelser om ägar- och ledningsprövning och ekono-miska förutsättningar har främst varit mindre huvudmän med få personer i ägar- och ledningskretsen och få skolor. De fristående skolor som vi återkallat tillstånd för under 2020 och även under tidigare år har främst varit små huvudmän med i regel en skola.

Även stora enskilda skolhuvudmän omfattas av Skolinspektionens tillsyn av be-stämmelserna för ägar- och ledningsprövning samt ekonomiska förutsättningar.

Det finns exempel på stora skolhuvudmän med flera skolor som gått i konkurs och som fått stora konsekvenser för elever och kommunala skolhuvudmän.

Det är viktigt att påpeka att Skolinspektionen inte ser ett självklart samband mellan huvudmäns storlek och förmåga att leva upp till övriga bestämmelser i skollagen och andra skolförordningars. Det som framstår som avgörande för detta är enligt Skolinspektionen huvudmännens styrning och ledning av verksamheten. Kompe-tens och engagemang är viktiga delar i detta. Detta kan givetvis många gånger vara lättare att uppnå i en större organisation, med tillgång till exempelvis större pro-fessionella miljöer och specialisering. Men mönstret är inte entydigt. Vi ser också exempel på svagt ansvarstagande hos stora huvudmän och starkt ansvarstagande hos små. Det är inte heller möjligt att dra några slutsatser om enskilda huvudmän i förhållande till kommunala huvudmän. Men sammantaget indikerar Skolinspekt-ionens erfarenheter att vissa enskilda mindre huvudmän har begränsad kunskap och erfarenhet att bedriva skolverksamhet. De kan dessutom ha en mer sårbar ekonomi. Detta finns med i Skolinspektionens fortsatta riskanalys. Samtidigt kom-mer granskningen av stora huvudmän fortsatt vara viktig och prioriterad. Inom ägar- och ledningsprövningen gäller detta inte minst större koncerner. Detta har att göra med att eventuella allvarliga brister här kan få stora konsekvenser, exem-pelvis kan brister i ekonomi snabbt få konsekvenser för ett stort antal elever.

Brister i ekonomiska förutsättningar vanlig orsak till avslag på till-ståndsansökan

Majoriteten av huvudmännen som under 2020 fick avslag på tillståndsansökan ut-gjordes av små huvudmän/sökande. Otillräckligt elevunderlag och bristande ekono-miska förutsättningar var de vanligaste orsakerna till avslag. Cirka 70 procent av an-sökningarna avslogs av dessa skäl. Dessa avslagsgrunder var även de vanligaste av 2019 års ansökningar. Otillräckligt elevunderlag innebär att vi bedömer att sökan-den inte har kunnat visa att förväntat elevunderlag är tillräckligt stort för att verk-samheten ska kunna bedrivas långsiktigt eller med stabilitet. Även andra brister i sökandens ekonomiska förutsättningar har legat till grund för avslag under 2020.

En stabil ekonomi och utrymme för att göra de investeringar som behövs vid upp-starten av en ny skola är viktigt för de kommande eleverna.

Främst större huvudmän söker och beviljas tillstånd

Majoriteten av de ansökningar om tillstånd för nyetablering av fristående skolor som Skolinspektionen tar emot kommer från huvudmän som driver verksamhet i aktiebolagsform. Cirka 90 procent av årets ansökningar utgjordes av dessa. Ansök-ningar från huvudmän som driver aktiebolag har varit högre under de tre senaste åren jämfört med tidigare år. Stiftelser, ideella och ekonomiska föreningar eller en-skilda firmor utgjorde resterande del av de inkomna ansökningarna.

Friskolesektorn domineras idag av stora aktörer. Vi ser att det är vanligt att de stora aktörerna söker flera tillstånd samtidigt. Det är också mestadels stora koncer-ner som får tillstånd beviljat. Av de totalt 36 beviljade ansökningarna om nyetab-lering i årets ansökningsomgång inkom 23 från sökande som ingår i någon koncern.

En och samma koncern står bakom nio av årets beviljade ansökningar. Det är mer ovanligt att nya sökande som inte är etablerade på marknaden beviljas ansökningar jämfört med redan etablerade huvudmän. I årets ansökningsomgång utgjorde be-fintliga huvudmän 75 procent av de beviljade ansökningarna om nyetablering. De godkända ansökningarna gällde till ena hälften av nyetablering av fristående gym-nasieskolor och till andra häften av fristående grundskolor. De flesta av dessa sko-lor avser att etableras i storstäder eller storstadsnära kommuner.

Ansökningar att starta internationella skolor – en ny trend i friskolesektorn?

De senaste åren har Skolinspektionen sett en ökning i antalet ansökningar om att starta internationella friskolor i Sverige31. Under 2020 inkom 16 sådana ningar. Motsvarande antal för åren 2019 och 2018 var sju respektive två ansök-ningar.

I internationella skolor följer undervisningen ett annat lands eller en internationell läroplan och undervisningen sker i huvudsak på andra språk än svenska. Målgrup-pen för internationella skolor är i första hand elever som vistas i Sverige under en begränsad tid, exempelvis barn till diplomater, forskare från andra länder och in-ternationella medarbetare i näringslivet. Huvudmän för inin-ternationella skolor har utöver skolpeng från elevernas hemkommun möjlighet att ta ut elevavgifter för att täcka verksamhetens merkostnader som är hänförliga till bland annat att man föl-jer en annan läroplan. Elevavgifterna ska vara rimliga och skäliga. Skolinspektionen har i årets tillståndsansökningar bedömt att planerade elevavgifter om mellan 130 000–160 000 kronor per elev och läsår inte varit rimliga och skäliga. För att en enskild huvudman ska godkännas och få rätt till bidrag för en internationell skola krävs även att det finns ett tillräckligt elevunderlag för att driva en stabil verksam-het. Myndigheten bedömde i denna ansökningsomgång att att det inte var troligt att tillräckligt elevunderlag skulle finnas för att driva en stabil verksamhet. Vård-nadshavare och elever hade vid intresseundersökningar för de aktuella skolorna nämligen inte getts information om storleken på elevavgifterna. Samtliga huvud-mäns ansökningar avslogs därför av Skolinspektionen.

I och med att internationella skolor inte ingår i skolväsendet är Skolinspektionens tillsyn av skolorna begränsad. Utöver att undervisningen i internationella skolor inte följer svensk läroplan och huvudsak sker på andra språk än svenska finns andra skillnader jämfört med svenska skolor. Bland annat kan inte elevernas grundskole-betyg användas som urvalsgrund vid ansökan till många gymnasieskolor då grundskole- betyg-systemet inte överensstämmer med det svenska betygsbetyg-systemet. Detta kan be-gränsa elevernas möjligheter att söka i olika kvotgrupper. I de fall internationella skolor har elever utan internationell koppling är det mycket viktigt att kunskap om detta finns hos elever och vårdnadshavare.

31 Av 24 kap. 2 § framgår definitionen av en internationell skola: ”en skola där utbildningen inte följer en så-dan läroplan som avses i skollagen 1 kap. 11 § utan ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan och som i första hand riktar sig till elever som är bosatta i Sverige för en begränsad tid”

Starkare kompensatoriskt