• No results found

Identifikation av omständigheter för och emot en miljöbedömning

Nedan redogörs relevanta punkter för Miljöbedömningsförordningen (2017:966) 5 § p1-9.

Områdets förutsättningar (punkt 2, 8, 9)

Förslaget innebär en förtätning inom tätortsbebyggelse och området är redan planlagt för bostads- och handelsändamål. Planförslaget medför en ökad exploatering inom ett redan utbyggt område och infrastrukturen är på plats. Det finns inga särskilda kulturvärden att bevara. Området innehåller ingen vegetation och saknar således naturvärden. Det finns däremot flera parker inom gångavstånd.

Enligt kommunens övergripande bullerkartering överskrider inte den ekvivalenta ljudnivån 60 dBA vid fasad.

Vramsån utgör ett Natura 2000-område för art- och habitatdirektiv och ligger ca 200 m (s.k. fågelavstånd) från planområdet. Vramsån är Helgeåns näst största biflöde. Området bedöms inte påverkas av planförslaget. Föreslagen markanvändning är till stor del lik nuvarande markanvändning men möjliggör för en högre exploateringsgrad och i viss mån en utökad användning.

Planområdet ligger inom område för mycket sårbart grundvatten och 60 meter från ett vattenskyddsområde för grundvatten. Dagvatten ska fördröjas inom den egna fastigheten innan det leds till det kommunala ledningsnätet. Infiltration får inte ske inom den egna fastigheten med undantag för rent dagvatten, exempelvis takvatten eller annat rent vatten.

Grundvattnet bedöms inte påverkas av planförslaget.

ANTAGANDEHANDLING BN17-0373 2021-02-10

38 (40)

Området har inga identifierade miljöproblem. Området bedöms inte vara sårbart eller känsligt då marken redan idag är bebyggd och planlagd för tätortskaraktär. Gällande miljökvalitetsnormer överskrids inte i dagsläget och planförslaget innebär heller ingen risk för att gällande miljökvalitetsnormer överskrids i samband med planens

genomförande.

Planens påverkan på området (punkt 3, 9)

Området är redan planlagt för tätortskaraktär och utbyggt. Föreslagen detaljplan kommer medföra en ändring i landskapet eftersom detaljplanen möjliggör för en ökad exploatering i ett centralt läge i Tollarp. Bebyggelsen beräknas uppgå till fyra våningar inom del av planområdet och i övrigt två våningar.

Antalet parkeringsplatser och mängden trafik kommer att öka, men bedöms inte oroande för platsen. Det finns goda möjligheter att hushålla med antalet parkeringsplatser genom samnyttjande eftersom olika verksamheter och boende har olika parkeringsbehov beroende på tidpunkt och dag. Vid fullt nyttjad byggrätt behöver parkering på Filmen S:1 lösas med ett parkeringshus/däck med högsta nockhöjd 10 meter, vilket kommer ändra platsen karaktär men även innebära en bättre hushållning med mark.

Planförslaget anger inte förutsättningar för en sådan tillståndspliktig eller

anmälningspliktig verksamhet eller åtgärd som alltid ska antas medföra betydande miljöpåverkan eller som kan komma att bli bedömd som en sådan enligt 3 § första stycket eller i bilaga 3 till förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Inga utsläpp till luft eller vatten som överstiger gällande miljökvalitetsnormer förväntas ske vid ett genomförande av planförslaget.

Planens påverkan på hälsa och miljö (punkt 1c, 1d, 3, 4, 5, 6, 7)

De miljömål som har relevans för detaljplanen är främst begränsad miljöpåverkan och god bebyggd miljö. Planförslaget främjar en hållbar utveckling genom en exploatering i

bebyggd miljö och inom god närhet till kollektivtrafik. Detaljplanens genomförande kommer i jämförelse med nuvarande situation på platsen medföra ett ökat slitage på marken och en mer omfattande markanvändning samt markutnyttjande.

Förmodade miljöeffekter vid ett genomförande av detaljplanen är en ökad trafik till och från området, vilket kan komma påverka luftkvalitén, förorenat dagvatten samt en ökning av trafikbuller. Miljöeffekterna bedöms inte som gränsöverskridande. Dagvattnet ska omhändertas i det kommunala ledningsnätet och de lösningar som utförs för att både rena och öka kapaciteten för omhändertagande av dagvatten bedöms förbättra kvaliteten gentemot idag och ge förutsättningar för att miljökvalitetsnormerna ska kunna uppnås.

Inom planområdet är redan idag den största delen av marken hårdgjord. Den yta som ej är hårdgjord består av grus och används som parkering, genomsläppligheten för vatten i en

ANTAGANDEHANDLING BN17-0373 2021-02-10

39 (40)

grusyta är direkt kopplad till hur tätt gruset är och en lösning med regnbäddar, som möjliggörs i detaljplanen, bedöms ge en bättre effekt både vad det gäller rening och infiltrationskapacitet. En utbyggnad i enlighet med planförslaget bedöms inte ge upphov till några ökade risker eller störningar för omgivningen.

Planens påverkan på annan planering/planläggning och verksamhet (punkt 1a, 1b)

Närhet till känslig markanvändning för bostäder är en förutsättning som påverkar framtida miljötillstånd för verksamheter. Planen bedöms inte leda till ändrade

förutsättningar för befintliga verksamheter i närområdet. Bostads- och handelsändamål är redan idag möjligt inom planområdet.

Detaljplanen är förenligt med kommunens översiktsplan (som antogs av

kommunfullmäktige i mars 2013). I översiktsplanen pekas aktuellt markområde ut för centrumändamål.

Det pågår en detaljplaneprocess för fastigheten Saxen 11, väster om planområdet i syfte att möjliggöra för bostad (B), centrumverksamhet (C) och kontor (K) i det före detta sparbankshuset inom fastigheten.

Det pågår även en detaljplan för fastigheten Tollarp 199:2 som är i uppstartsskede. Syftet är att pröva markens lämplighet för användningen verksamheter (Z), kontor (K) och handel (H) i lämplig kombination. Inom fastigheten ligger före detta fabrikslokaler för tillverkning av Ekens sängar. Området är nu ett företagshotell med lager,

livsmedelshantering, kontor, handel, gym m.m. De tre detaljplanerna bedöms inte medföra någon negativ påverkan eller störning, varken sammantaget för miljön eller gentemot varandra.

Slutsats

Bedömningen är att den befintliga miljön inte har sådana värden eller en sådan sårbarhet och att planens storlek och dess risker för människors hälsa och miljön inte är av en sådan omfattning att denna kan väntas leda till betydande miljöpåverkan. Detaljplanen utgör inte heller en del i ett sådant större utbyggnadsprojekt där de olika delprojekten sammantaget kan innebära betydande miljöpåverkan.

Ställningstagande

Enligt undersökningen antas planförslaget inte ha en sådan betydande miljöpåverkan att en strategisk miljöbedömning behöver göras.

ANTAGANDEHANDLING BN17-0373 2021-02-10

40 (40)

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Roger Jönsson Alexander Bredén-Jonsson

stadsarkitekt planeringsarkitekt

Related documents