• No results found

Lagen föreslås träda i kraft så snart som möjligt. Enligt propositionen skall bestäm-melserna i 11 kap. 10 a § tillämpas på föräld-radagpenning som börjar efter det att lagen har trätt i kraft.

Med stöd av vad som anförts ovan före-läggs Riksdagen följande lagförslag:

Lagförslag

1. Lag

om ändring av sjukförsäkringslagen I enlighet med riksdagens beslut

ändras i sjukförsäkringslagen av den 21 december 2004 (1224/2004) 4 kap 1 § 3 mom. och 8 § 2 mom., 6 kap 11 § 1 mom. och 14 §, 8 kap 1 § 3 och 4 mom. och 9 kap 12 § 1 mom.

av dem 6 kap 11 § 1 mom. sådant det lyder i lag 885/2005, 14 § sådan den lyder delvis änd-rad i sistnämnda lag och 9 kap 12 § 1 mom. sådant det lyder i lag 1342/2006, samt

fogas till 11 kap en ny 10 a § som följer:

4 kap.

Ersättning för resekostnader 1 §

Försäkrades resor

— — — — — — — — — — — — — — Kostnader för resor utomlands eller till ut-landet ersätts inte med stöd av denna lag. Har en försäkrad som kommit i behov av vård i en sådan gränstrakt som avses i 1 § lagen om ömsesidig sjuk- och hälsovård i gränstrakt (307/1961) eller som har vård som skall ord-nas en försäkrad enligt folkhälsolagen (66/1972) eller lagen om specialiserad sjuk-vård (1062/1989) ordnats för en person som bor i gränstrakt som avses i nämnda lag har den försäkrade rätt att få ersättning för rese-kostnader i enlighet med denna lag.

8 §

Grund för ersättning för resekostnader samt fastställande av ersättningstaxan

— — — — — — — — — — — — — — Grunden för ersättning för användning av sjuktransportfordon är sjuktransporttaxan en-ligt 11 § i lagen om tillståndspliktig person-trafik på väg (343/1991). Som grund för er-sättning för användning av taxi används det maximipris som i taxitrafiken tas ut hos kon-sumenterna i enlighet med 16 § i lagen om taxitrafik (217/2007), om inte

Folkpensions-anstalten har kommit överens om en lägre prissättning än maximipriset med den som producerar transporttjänsterna.

— — — — — — — — — — — — — — 6 kap.

Läkemedelsprisnämnden 11 §

Behandlingstiden för ansökan

Läkemedelsprisnämndens beslut om ett skäligt partipris som fastställts som ersätt-ningsgrund för ett läkemedelspreparat som erhållit försäljningstillstånd och om grunder-sättning för ett läkemedelspreparat samt om specialersättning för ett läkemedelspreparat skall tillställas sökanden inom 180 dagar ef-ter det att ansökan mottagits. Om det är fråga om höjning av ett tidigare fastställt partipris utan att frågan huruvida läkemedelsprepara-tet skall omfattas av ersättning samtidigt av-görs, skall beslutet tillställas sökanden inom 90 dagar efter det att ansökan mottagits. Om de uppgifter som framläggs som stöd för an-sökan är otillräckliga, skall nämnden eller vid behov nämndens direktör avbryta be-handlingen av ansökan och utan dröjsmål meddela sökanden vilka specificerade tilläggsuppgifter som krävs. Det slutliga be-slutet skall då sändas till sökanden inom 180 dagar efter det att tilläggsutredningen motta-gits. Om det är fråga om höjning av ett tidi-gare fastställt partipris utan att frågan

huru-vida läkemedelspreparatet skall omfattas av ersättning samtidigt avgörs, skall det slutliga beslutet tillställas sökanden inom 90 dagar efter det att tilläggsutredningen mottagits.

— — — — — — — — — — — — — — 14 §

Överföring av beslutanderätt till direktören Läkemedelsprisnämnden kan på direktören överföra fastställandet av grundersättning och ett skäligt partipris för ett läkemedels-preparat då det är fråga om ett nytt faststäl-lande av en tidsbegränsad grundersättning och ett tidsbegränsat partipris för ett preparat, en ny förpackningsstorlek, styrka eller läke-medelsform för ett läkemedelspreparat som godkänts som ersättningsgillt eller faststäl-landet av grundersättning och ett skäligt par-tipris för ett synonympreparat eller parallell-importerat preparat som motsvarar ett sådant läkemedelspreparat. Läkemedelsprisnämnden kan på direktören även överföra fastställan-det av grundersättning och ett skäligt parti-pris för ett läkemedelspreparat enligt 21 § 4 mom. i läkemedelslagen, vilket levereras med särskilt tillstånd, samt utfärdandet av in-tyg över ett skäligt partipris för innehavaren av försäljningstillstånd, för export av läke-medel.

Dessutom kan läkemedelsprisnämnden vid behov låta direktören avgöra om läkemedel skall berättiga till specialersättning i sådana fall då specialersättning har godkänts för ett preparat som innehåller samma läkemedels-substans.

8 kap.

Sjukdagpenning och partiell sjukdagpen-ning

1 § Sjukdagpenning

— — — — — — — — — — — — — — En person har utöver den dagpenning som avses i 2 mom. rätt att få ersättning enligt 27 § 2 mom. i lagen om smittsamma sjuk-domar för inkomstbortfall som åsamkats

ho-nom eller henne. Ersättningen bestäms ut-ifrån den arbetsinkomst som personen skulle ha fått om han eller hon inte med stöd av la-gen om smittsamma sjukdomar hade fått för-ordnande att utebli från sitt förvärvsarbete el-ler att hållas isoel-lerad elel-ler i karantän. Ersätt-ningen för inkomstbortfallet utgörs av skill-naden mellan arbetsinkomsten och dagpen-ningen. När ersättningen för inkomstbortfal-let fastställs beaktas den i 2 mom. avsedda dagpenningen som avdrag.

Har en i 2 mom. avsedd dagpenning enligt lagen om smittsamma sjukdomar med stöd av 7 kap 4 § 1 mom. betalts till arbetsgivaren och täcker dagpenningen inte den lön eller den motsvarande ersättning som arbetsgiva-ren har betalt för tiden för frånvaron, isole-ringen eller karantänen, har arbetsgivaren rätt till ersättning enligt 3 mom. för det återstå-ende beloppet.

9 kap.

Föräldradagpenningar 12 §

Föräldrapenningsperiod för adoptivföräldrar Med anledning av vården av ett adoptiv-barn betalas till adoptivföräldern eller dennes make föräldrapenning eller partiell föräldra-penning för den tid vården av barnet fortgår tills 234 vardagar har förflutit från barnets födelse. Föräldrapenning betalas dock alltid för minst 200 vardagar. Om ett barn tas i vård senare än 54 vardagar efter födelsen, be-talas föräldrapenning dock för 200 vardagar.

Föräldrapenningsperioden förlängs i enlighet med 10 § 3 mom., om flera adoptivbarn ta-gits samtidigt.

— — — — — — — — — — — — — — 11 kap.

Beloppet av dagpenningsförmånerna 10 a §

Justering av moderns föräldradagpenning Föräldradagpenning som betalas till mo-dern för samma barn är lika stor under hela

föräldradagpenningsperioden, om inte något annat följer av 1 § 2 mom. 1 och 2 punkten eller 8 § 1 mom.

———

Denna lag träder i kraft den 20 .

Bestämmelserna i 11 kap. 10 a § tillämpas på föräldradagpenning som börjar efter det att lagen har trätt i kraft.

Åtgärder som verkställigheten av lagen för-utsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

—————

Helsingfors den 15 juni 2007

Republikens President

TARJA HALONEN

Social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä

Bilaga Parallelltext

1.

Lag

om ändring av sjukförsäkringslagen I enlighet med riksdagens beslut

ändras i sjukförsäkringslagen av den 21 december 2004 (1224/2004) 4 kap 1 § 3 mom. och 8 § 2 mom., 6 kap 11 § 1 mom. och 14 §, 8 kap 1 § 3 och 4 mom. och 9 kap 12 § 1 mom.

av dem 6 kap 11 § 1 mom. sådant det lyder i lag 885/2005, 14 § sådan den lyder delvis änd-rad i sistnämnda lag och 9 kap 12 § 1 mom. sådant det lyder i lag 1342/2006, samt

fogas till 11 kap en ny 10 a § som följer:

Gällande lydelse Föreslagen lydelse

4 kap.

Ersättning för resekostnader 1 §

Försäkrades resor

— — — — — — — — — — — — — — Kostnader för resor utomlands eller till ut-landet ersätts inte med stöd av denna lag.

En försäkrad som kommit i behov av vård i en sådan gränstrakt som avses i 1 § i lagen om ömsesidig sjuk- och hälsovård i gräns-trakt (307/1961) har rätt att få ersättning för resekostnader i enlighet med denna lag.

4 kap.

Ersättning för resekostnader 1 §

Försäkrades resor

— — — — — — — — — — — — — — Kostnader för resor utomlands eller till ut-landet ersätts inte med stöd av denna lag.

Har en försäkrad som kommit i behov av vård i en sådan gränstrakt som avses i 1 § lagen om ömsesidig sjuk- och hälsovård i gränstrakt (307/1961) eller som har vård som skall ordnas en försäkrad enligt folk-hälsolagen (66/1972) eller lagen om spe-cialiserad sjukvård (1062/1989) ordnats för en person som bor i gränstrakt som avses i nämnda lag har den försäkrade rätt att få ersättning för resekostnader i enlighet med denna lag.

8 §

Grund för ersättning för resekostnader samt fastställande av ersättningstaxan

— — — — — — — — — — — — — — Grunden för ersättning för användning av taxi eller sjuktransportfordon är taxitaxan samt sjuktransporttaxan enligt 11 § i lagen om tillståndspliktig persontrafik på väg (343/1991).

— — — — — — — — — — — — — —

8 §

Grund för ersättning för resekostnader samt fastställande av ersättningstaxan

— — — — — — — — — — — — — — Grunden för ersättning för användning av sjuktransportfordon är sjuktransporttaxan enligt 11 § i lagen om tillståndspliktig per-sontrafik på väg (343/1991). Som grund för ersättning för användning av taxi används det maximipris som i taxitrafiken tas ut hos konsumenterna i enlighet med 16 § i lagen om taxitrafik (217/2007), om inte Folkpen-sionsanstalten har kommit överens om en lägre prissättning än maximipriset med den som producerar transporttjänsterna.

— — — — — — — — — — — — — — 6 kap.

Läkemedelsprisnämnden 11 §

Behandlingstiden för ansökan

Läkemedelsprisnämndens beslut om ett skäligt partipris som fastställts som ersätt-ningsgrund för ett läkemedelspreparat som erhållit försäljningstillstånd och om grund-ersättning för ett läkemedelspreparat samt om specialersättning för ett läkemedelspre-parat skall tillställas sökanden inom 180 dagar efter det att ansökan mottagits. Om det är fråga om höjning av ett tidigare fast-ställt partipris utan att frågan huruvida lä-kemedelspreparatet skall omfattas av ersätt-ning samtidigt avgörs, skall beslutet tillstäl-las sökanden inom 90 dagar efter det att an-sökan mottagits. Om de uppgifter som framläggs som stöd för ansökan är otillräck-liga, skall nämnden eller vid behov nämn-dens generalsekreterare avbryta behand-lingen av ansökan och utan dröjsmål med-dela sökanden vilka specificerade tilllägg-suppgifter som krävs. Det slutliga beslutet skall då sändas till sökanden inom 180 da-gar efter det att tilläggsutredningen motta-gits. Om det är fråga om höjning av ett tidi-gare fastställt partipris utan att frågan

huru-6 kap.

Läkemedelsprisnämnden 11 §

Behandlingstiden för ansökan

Läkemedelsprisnämndens beslut om ett skäligt partipris som fastställts som ersätt-ningsgrund för ett läkemedelspreparat som erhållit försäljningstillstånd och om grund-ersättning för ett läkemedelspreparat samt om specialersättning för ett läkemedelspre-parat skall tillställas sökanden inom 180 dagar efter det att ansökan mottagits. Om det är fråga om höjning av ett tidigare fast-ställt partipris utan att frågan huruvida lä-kemedelspreparatet skall omfattas av ersätt-ning samtidigt avgörs, skall beslutet tillstäl-las sökanden inom 90 dagar efter det att an-sökan mottagits. Om de uppgifter som framläggs som stöd för ansökan är otillräck-liga, skall nämnden eller vid behov nämn-dens direktör avbryta behandlingen av an-sökan och utan dröjsmål meddela an-sökanden vilka specificerade tilläggsuppgifter som krävs. Det slutliga beslutet skall då sändas till sökanden inom 180 dagar efter det att tilläggsutredningen mottagits. Om det är fråga om höjning av ett tidigare fastställt partipris utan att frågan huruvida

läkeme-vida läkemedelspreparatet skall omfattas av ersättning samtidigt avgörs, skall det slutli-ga beslutet tillställas sökanden inom 90 da-gar efter det att tillläggsutredningen motta-gits.

— — — — — — — — — — — — — —

delspreparatet skall omfattas av ersättning samtidigt avgörs, skall det slutliga beslutet tillställas sökanden inom 90 dagar efter det att tilläggsutredningen mottagits.

— — — — — — — — — — — — — — 14 §

Överföring av beslutanderätt till general-sekreteraren

Läkemedelsprisnämnden kan på general-sekreteraren överföra fastställandet av grundersättning och ett skäligt partipris för ett läkemedelspreparat då det är fråga om ett nytt fastställande av en tidsbegränsad grundersättning och ett tidsbegränsat parti-pris för ett preparat, en ny förpackningsstor-lek, styrka eller läkemedelsform för ett lä-kemedelspreparat som godkänts som ersätt-ningsgillt eller fastställandet av grunder-sättning och ett skäligt partipris för ett sy-nonympreparat eller parallellimporterat preparat som motsvarar ett sådant läkeme-delspreparat. Läkemedelsprisnämnden kan på generalsekreteraren även överföra fast-ställandet av grundersättning och ett skäligt partipris för ett läkemedelspreparat enligt 21 § 4 mom. i läkemedelslagen, vilket leve-reras med särskilt tillstånd, samt utfärdandet av intyg över ett skäligt partipris för inne-havaren av försäljningstillstånd, för export av läkemedel.

Dessutom kan läkemedelsprisnämnden vid behov låta generalsekreteraren avgöra om läkemedel skall berättiga till specialer-sättning i sådana fall då specialerspecialer-sättning har godkänts för ett preparat som innehåller samma läkemedelssubstans.

14 §

Överföring av beslutanderätt till direktören

Läkemedelsprisnämnden kan på direktö-ren överföra fastställandet av grundersätt-ning och ett skäligt partipris för ett läkeme-delspreparat då det är fråga om ett nytt fast-ställande av en tidsbegränsad grundersätt-ning och ett tidsbegränsat partipris för ett preparat, en ny förpackningsstorlek, styrka eller läkemedelsform för ett läkemedelspre-parat som godkänts som ersättningsgillt el-ler fastställandet av grundersättning och ett skäligt partipris för ett synonympreparat el-ler parallellimporterat preparat som motsva-rar ett sådant läkemedelspreparat. Läkeme-delsprisnämnden kan på direktören även överföra fastställandet av grundersättning och ett skäligt partipris för ett läkemedels-preparat enligt 21 § 4 mom. i läkemedelsla-gen, vilket levereras med särskilt tillstånd, samt utfärdandet av intyg över ett skäligt partipris för innehavaren av försäljningstill-stånd, för export av läkemedel.

Dessutom kan läkemedelsprisnämnden vid behov låta direktören avgöra om läke-medel skall berättiga till specialersättning i sådana fall då specialersättning har god-känts för ett preparat som innehåller samma läkemedelssubstans.

8 kap.

Sjukdagpenning och partiell sjukdagpen-ning

1 § Sjukdagpenning

— — — — — — — — — — — — — — En person har utöver den dagpenning som

8 kap.

Sjukdagpenning och partiell sjukdagpen-ning

1 § Sjukdagpenning

— — — — — — — — — — — — — — En person har utöver den dagpenning som

avses i 2 mom. rätt att få ersättning enligt 27 § 2 mom. i lagen om smittsamma sjuk-domar för inkomstbortfall som åsamkats honom eller henne. Ersättningen bestäms utifrån den arbetsinkomst som personen skulle ha fått om han eller hon inte med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar hade fått förordnande att utebli från sitt för-värvsarbete eller att hållas isolerad. Ersätt-ningen för inkomstbortfallet utgörs av skill-naden mellan arbetsinkomsten och dagpen-ningen. När ersättningen för inkomstbort-fallet fastställs beaktas den i 2 mom. avsed-da avsed-dagpenningen som avdrag.

Har en i 2 mom. avsedd dagpenning en-ligt lagen om smittsamma sjukdomar med stöd av 7 kap. 4 § 1 mom. betalts till arbets-givaren och täcker dagpenningen inte den lön eller den motsvarande ersättning som arbetsgivaren har betalt för tiden för frånva-ron eller isoleringen, har arbetsgivaren rätt till ersättning enligt 3 mom. för det återstå-ende beloppet.

avses i 2 mom. rätt att få ersättning enligt 27 § 2 mom. i lagen om smittsamma sjuk-domar för inkomstbortfall som åsamkats honom eller henne. Ersättningen bestäms utifrån den arbetsinkomst som personen skulle ha fått om han eller hon inte med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar hade fått förordnande att utebli från sitt för-värvsarbete eller att hållas isolerad eller i karantän. Ersättningen för inkomstbortfallet utgörs av skillnaden mellan arbetsinkoms-ten och dagpenningen. När ersättningen för inkomstbortfallet fastställs beaktas den i 2 mom. avsedda dagpenningen som avdrag.

Har en i 2 mom. avsedd dagpenning en-ligt lagen om smittsamma sjukdomar med stöd av 7 kap 4 § 1 mom. betalts till arbets-givaren och täcker dagpenningen inte den lön eller den motsvarande ersättning som arbetsgivaren har betalt för tiden för frånva-ron, isoleringen eller karantänen, har ar-betsgivaren rätt till ersättning enligt 3 mom.

för det återstående beloppet.

9 kap.

Föräldradagpenningar 12 §

Föräldrapenningsperiod för adoptivföräld-rar

Med anledning av vården av ett adoptiv-barn betalas till adoptivföräldern eller den-nes make föräldrapenning eller partiell för-äldrapenning för den tid vården av barnet fortgår tills 234 vardagar har förflutit från barnets födelse. Om ett barn tas i vård sena-re än 54 vardagar efter födelsen, betalas för-äldrapenning dock för 200 vardagar. För-äldrapenningsperioden förlängs i enlighet med 10 § 3 mom., om flera adoptivbarn ta-gits samtidigt.

Med anledning av vården av ett adoptiv-barn betalas till adoptivföräldern eller den-nes make föräldrapenning eller partiell för-äldrapenning för den tid vården av barnet fortgår tills 234 vardagar har förflutit från barnets födelse. Föräldrapenning betalas dock alltid för minst 200 vardagar. Om ett barn tas i vård senare än 54 vardagar efter födelsen, betalas föräldrapenning dock för 200 vardagar. Föräldrapenningsperioden förlängs i enlighet med 10 § 3 mom., om flera adoptivbarn tagits samtidigt.

— — — — — — — — — — — — — —

11 kap.

Beloppet av dagpenningsförmånerna 10 a §

Justering av moderns föräldradagpenning Föräldradagpenning som betalas till mo-dern för samma barn är lika stor under hela föräldradagpenningsperioden, om inte nå-got annat följer av 1 § 2 mom. 1 och 2 punkten eller 8 § 1 mom.

———

Denna lag träder i kraft den 20 . Bestämmelserna i 11 kap. 10 a § tilläm-pas på föräldradagpenning som börjar efter det att lagen har trätt i kraft.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

———

Related documents