• No results found

IMEX International Co., LTD

In document Nya inköpsvägar för byggmaterial (Page 57-61)

Adress: 1354-135 Rim Khlongprapa Road

10800 Bangsue Bangkok

Telefon: 0066 2 910 4827 9

Fax: 0066 2 910 4154

Hemsida: www.imexinter.com

Kontaktperson: Mr Thaneth Pornpipatpaisan 0066 01 812 4738

thaneth@imexinter.com

Produkter: Kakel och klinker i keramik och glas, glasdekor

Omsättning. 35 000 000 SEK

Ägare: Privatägt bolag

Antal anställda: 400

Grundat: 1993

Produkt, produkter och produktion

Imex International producerar exklusivt kakel och klinker i keramik och glas. De producerar även dekorlister och handfat i glas. De pro-

ducerar idag ca 18 000 000 m2/år i Saraburi. Produktionslokalerna

kunde på grund av tidsskäl inte besökas. Standard, kvalitet, och priser

Imex riktar sig mot en kundkategori som eftersträvar hög standard till hög kvalitet. Företaget är inte certifierade enligt ISO, men plane- rar för detta. Som prisexempel kan följande produkter redovisas:

Kakel, 20x20 cm ca 300-360 SEK/m2

30 procent av all keramik och 90 procent av all glas som tillverkas ex- porteras. Ett stort exportland för glas är t.ex. Australien och de leve- rerar även till England, Tyskland, Norge och Japan. Ledtiden för pro- dukterna ligger på 55-60 dagar. Betalningsvillkor är remburs. Leve- rans sker med båt med villkoren FCA (Free Carrier) enligt Incoterms 2000. Företagets lagerlokaler kunde inte besökas p.g.a. av tidsskäl. I en 20 fots container får det plats 18-20 pall av kakel och klinker. Fö- retaget använder sig av EUR-pall vid export till Europa. Emballering görs med hjälp av kartong, plast och band. Märkning av godset ut- förs enligt kundens önskemål.

Intryck och omdöme

Vårt intryck av företaget, företagsledningen och produkterna är att man producerar och marknadsför produkter som mycket väl mot- svarar normala svenska krav vad gäller standard och kvalitet. Pro- dukterna har en mycket hög standard och lämpar sig främst till mycket exklusiva byggnader. För dessa ändamål anser vi att IMEX Internationals produkter kan vara lämpliga för export till Sverige.

Kina

Kinas ekonomi har uppvisat en stark utveckling alltsedan de mark- nadsekonomiska reformerna började sättas i verket 1979 av dåva- rande presidenten Deng Xiaoping. Kina är idag en av världens

största och viktigaste ekonomier (7:e största) och har de senaste åren varit den ekonomi i världen som växt snabbast. Som handelsnation är Kina nummer fem i storlek och Kina var 2002 liksom i år det land som drog till sig mest utländska direktinvesteringar. Den ekono- miska utvecklingen i Kina är av stor betydelse även för Sverige och svenska företag. För första gången har Kina i år (2003) blivit Sveriges största handelspartner och exportmarknad i Asien, större än Japan. Sedan WTO-medlemskapet 2001, då Kina gick med på att underkasta sig internationella handelsregler, har Kinas ekonomiska tillväxt och reformer fortsatt i en rasande hög takt och i år noteras en BNP-till- växt om 9,1 procent under de första nio månaderna, tack vare den industriella utvecklingen och kraftiga ökningar av investeringar och i exporten. I tillväxtregionerna runt kusten i södra Kina, i Guangdong- och Fujianprovinsen, i öster i Shanghai, Bohai-regionen, Jiangzhu- och Zhejiangprovinsen liksom i Peking/Tianji regionen och i nord- öst, i Hebei- och Shangdongprovinsen, är tillväxttakten högre än i övriga provinser i Kina. Guangdongprovinsen hade i år en tillväxt på hela 13 procent.

När Kinas reformprogram lanserades 1979 tilläts Guangdong- provinsen en öppnare ekonomisk politik än andra provinser och ett antal speciella ekonomiska zoner etablerades bl.a. två i Pärlflods- deltat: Shenzhen och Zhuhai. Den större friheten omfattade områ- den som finans och fiskala frågor, utrikeshandel och investeringar, affärsverksamhet och distribution, tilldelning av material och resur- ser, arbetskraft och priser. Att Guangdong redan från början blev en ledande reformprovins medförde att en marknadsorienterad affärs- kultur utvecklades tidigt i provinsen. 1988 gavs Guangdongprovinsen ytterligare utvidgade befogenheter att välja sin ekonomiska inrikt- ning och ett gemensamt ekonomiskt reformområde skapades i Pärl- flodsdeltat, som bl.a. medförde etablerandet av Shenzhens aktiebörs, system för hyra av mark och viss privatisering av bostäder.

miskt ekonomiskt centrum i Guangdongprovinsen, blev ledande beträffande utländsk valutahandel, verksamhet för utländska ban- ker, markreformer och utveckling aktiebörs. Den ekonomiska ut- vecklingen i Pärlflodsdeltats ekonomiska zon tog fart när reform- programmet hade institutionaliserats.

Guangdongprovinsen och Pärlflodsdeltat har blivit ett tillverk- ningscentrum av global betydelse. Området är idag världsledande inom tillverkning av elektronik, elektriska och elektroniska kompo- nenter, klockor, kläder, textilier, skor, plastprodukter och en rad andra produkter. Tillverkningen sker ofta i fabriker där utländska företag investerat, fabriker som främst är inriktade på export. Den inhemska kinesiska marknaden får allt större betydelse ju mer ekonomin utvecklas och den inhemska köpkraften stegras. Guang- dongprovinsens Pärlflodsdelta står idag för ca 1/3 av Kinas handel och attraherar minst 30 procent av Kina direktinvesteringar. Södra Kina, Guangdongprovinsen och Pärlflodsdeltat blir alltmer betydel- sefullt som avsättningsmarknad för industriprodukter, råmaterial, halvfabrikat och kapitalvaror. Det är också en betydande marknad inom transportsektorn och handelsrelaterad service. Dessutom har den snabba urbaniseringen skapat efterfrågan på infrastruktur, byggmaterial, bostäder, transporter och andra varor och tjänster som hör samman med stadsutveckling. Trots att Guangdong- provinsens Pärlflodsdelta bara omfattar 3,2 procent av Kinas yta och 8,7 procent av Kinas BNI, stod området för 32,8 procent av Kinas handel och nästa 30 procent av de utländska investeringarna i Kina 2001. Utvecklingen, inriktningen och betydelsen gör att södra Kina fortsätter att attrahera ett stort antal utländska investerare från hela världen, som använder Pärlflodsdeltat och Guangdongprovinsen som plattform för både sina globala affärer och sina affärer på Kinamarknaden.

Guangdongprovinsens Pärlflodsdelta består av städerna Kanton, Shenzhen, Zhuhai, Foshan (inkl. Shunde och Nanhai) , Jiangmen, Dongguan, Zhongshan och en del av Huizhou och Zhaoqing. Städer- nas har tillverkningsindustri inom olika områden: Kanton varvs-, tele- och bilindustri; Shenzhen tillverkning av datorer, bildskärmar och datachips; Zhuhai bilkomponentindustri, textil och skoindustri, Dongguan möbelindustri och elektronik, Shunde vitvaror, Nanhai motorcyklar och scouters. Foshan utgör ett betydande centrum för keramikindustrin i Guangdongprovinsen och Kina. Här sker 60 procent av tillverkningen i provinsen av kakelplattor, sanitetsporslin, badrums- och toalettutrustning samt inredning och badrums- armatur i Kina. Både varuutbudet och kvaliteten är imponerade. Produkterna har hittills främst levererats på den starkt expande- rande inhemska byggmarknaden. Många företag är intresserade av export till Europa och Sverige och välkomnade därför det intresse som visades av den delegation från Sverige och Svensk Handel som i november besökte Foshan och södra Kina.

In document Nya inköpsvägar för byggmaterial (Page 57-61)

Related documents