• No results found

Implementering av metoderna i Sampers

In document Parkeringsmotstånd i Sampers (Page 46-50)

WebTAG poängterar vikten av att utvärdera huruvida implementering av

parkeringsmodellering är lämpligt för den tänkta modellen. Utvärderingen beskrivs som särskilt relevant när det heltäckande tillvägagångssättet för

parkeringsmodellering övervägs, eftersom det är väsentligt svårare att

implementera än det approximerade. I denna del sker ett utlåtande om lämplighet och ändamålsenlighet att inkludera en parkeringsmodul i Sampers.

Litteraturgenomgången visade att parkeringsmotstånd är vanligt förekommande i nationella och regionala modeller, åtminstone i form av det approximerade tillvägagångssättet. Att det för en modell av Sampers magnitud är passande att implementera åtminstone någon form av approximerat tillvägagångssätt, bedöms därmed som ett välgrundat påstående.

Det heltäckande tillvägagångssättet är svårare att motivera givet dess mindre vanliga förekomst i nationella och regionala modeller. Av de undersökta modellerna hade endast den irländska regionala modellen RMS en typ av

heltäckande parkeringsmodul. Den heltäckande modulens lämplighet i en modell av dem skalan kan på goda grunder ifrågasättas. Strategiska modeller som modellerar regionala eller nationella transportflöden förväntas inte inkludera detaljerad modellering av samtliga transport- och trafikaspekter. Förutom att körtider utökas passar det inte med den låga detaljnivån på nätverket. Hög detaljnivå i vissa delar av nätverket och låg detaljnivå i andra kan leda till falska resultat och att modellen blir obalanserad.

Trots detta skulle en heltäckande implementering kunna tillämpas på olika sätt, med olika detaljnivå eller begränsat till specifika geografiska delar av modellen.

Senare i rapporten kommer en lågdetaljerad variant av den heltäckande implementeringen, specifikt anpassad för Sampers, att beskrivas. Denna specialanpassade variant balanserar behovet av att modellera

parkeringsutbudseffekter med det faktum att en sådan heltäckande implementering skulle ha lägre detaljnivå än brukligt för en makro- eller mesomodell på stadsnivå.

4.2 Nyckelfaktorer

Föregående kapitel beskrev approximerade och heltäckande parkeringsmoduler.

Det gav en detaljerad sammanfattning av respektive implementering, samt gav information om nödvändiga data och för- och nackdelar med båda metoderna.

Föreliggande kapitel ger huvuddragen av lämplighet och ändamålsenlighet av de två sätten vid implementering i Sampers. Dessutom ges rekommendationer för fortsatta studier.

42 En viktig anmärkning att ha som utgångspunkt är att Sampers 3.4 är en

turbaserad modell. Den beräknar resandegenerering, destinationsval och färdmedelsval som turer för samtliga resor som utgår från hemmet. Resor som utgår från arbetet, det vill säga resor som börjar och slutar inom ramen för arbetsplatsen, ibland även kallade affärsresor, beräknas separat i en särskild modul. Om Sampers 4 konstrueras som en turbaserad modell skulle den kunna utrustas med en heltäckande implementering av parkeringsmotstånd.

Dock skulle den begränsade detaljnivån, främst avseende det uppbyggda zonsystemet, hos en nationell strategisk modell som Sampers kunna utgöra en barriär vid implementering av en mycket detaljerad parkeringsmodul. Finmaskiga zonsystem tillhandahåller tillräcklig detaljnivå för att fånga upp olika typer av resandeattraktioner till olika typer av destinationszoner, avgiftsområden, och återutläggningseffekter till alternativa parkeringszoner.

Trots det visar figur 16 och 17 hur Sampers redan har en detaljnivå liknande den som finns i den irländska RMS-modellen som tillämpar heltäckande

parkeringsmodellering. Figurerna visar hur detaljnivåerna för Limerick och Dublin ser ut i jämförelse med Sampers zonsystem för Lund och Göteborg, vid ungefär samma skala. Zongränserna visas med svarta polygoner.

Figur 16: Irländsk detaljnivå i RMS i Limerick (vänster) och Sampers detaljnivå i Lund (höger) jämförda vid samma skala.

Source: NTA 2016 (1), and OpenStreetMap contributors 2019

Figur 17: Irländsk detaljnivå i RMS i Dublin (vänster) och Sampers detaljnivå i Göteborg (höger) jämförda vid samma skala.

Source: NTA 2016 (2), and OpenStreetMap contributors 2019

I Sverige utgör datainsamlingsmetoder en utmaning vid insamling av parkeringsavgifter, tillgänglighet, typer av parkeringsplatser och

parkeringsplatsutbudet. Förbättringar av primära datainsamlingsmetoder kan förenkla detta i framtiden. Exempelvis skulle det kunna innebära inkludering av t.ex. val av parkeringsplats eller kostnad för parkering i regionala och nationella resvaneundersökningar. Ett annat exempel vore att mäta och övervaka

parkeringsutbudet i tätorter för en viss population. En kompletterande

datainsamlingsmetod vore via ’Big Data’ (se kapitel 5.1). Resurser borde nyttjas för att klarlägga kvaliteten och täckningen för att använda Big Data som indata till parkeringsmoduler, förslagsvis i en storstadsregion som redan har relativt god tillgång på data, till exempel Göteborg.

Ett alternativt tillvägagångssätt (beskrivet i delkapitel 3.3.1.) som endast skulle påverka de centrala delarna av de större svenska städerna (Stockholm, Göteborg och Malmö) vore en matrisbaserad kostnadsberäkning vid, eller precis efter, destinations- och färdmedelsvalet. Det skulle fungera genom att iterativt beräkna den generaliserade reskostnaden för bilresor till specifika destinationer (centrala zoner). I takt med att bilresandet ökar i varje iteration för att matcha

parkeringsutbudet ökar även kostnaden, fram till dess att ökningen av resor till centrala zoner avstannat. En sådan process skulle kunna vara modellmässigt tillfredställande för att modellera effekten av påverkan på tillgången, eller kapaciteten, på parkeringsplatser.

Som en del i, eller utförd efter, resedistributionen eller färdmedelsvalet, skulle metoden genom sin iterativa process ha fördelen att den både påverkar

färdmedelsval samt omfördelar resor till andra zoner. Det ska däremot framhävas att någon sådan metod inte observerats inom ramen för litteraturstudien i detta projekt, varpå implementeringen av en sådan skulle vara mer experimentell.

Metoden har dock fördelar mot en metod som strikt justerar färdmedels- eller

44 destinationsval då den utnyttjar mer av den struktur som finns i traditionella

fyrstegsmodeller. Den största nackdelen med metoden mot mer etablerade nätverksbaserade metoder för att modellera parkeringsmotstånd är att metoden inte kan fånga de omfördelningseffekter som sker när resenärer på grund av att de inte har tillgång till någon parkering vid sin ordinarie destination, tvingas parkera i en närliggande zon och avsluta sin resa till fots.

In document Parkeringsmotstånd i Sampers (Page 46-50)

Related documents