• No results found

Till mötet är Marie Larsson, VD på Skellefteåbuss inbjuden och hon har tagit med sig Pär Lundberg och Kristoffer Hedenström, trafikplanerare Peter Lundström ersätter Anna Granlund och berättar om Älvsrummet Detta sträcker sig från Mobacken till Älvsbackabron och man pratar om

utveckling och omhändertagande av området. Området är tänkt för upplevelserika mötesplatser, lek och lugn och ro.

Älvsrummet är identitesskapande för Skellefteå och används mycket för rekreation och socialisering. Det ligger centralt och 11600 personer bor inom 500 m från älvsrummet. En räknare av besökare var placerad nedanför Campus och 16000 personer passerade varje månad, vid Mobacken

passerade 5000 personer

Utmaningar är det stora utifrån trycket och förtätningen. Det byggs väldigt mycket bl.a. på Sunnanå och det saknas i dagsläget en gemensam tanke.

Utvecklingsplan, där man tar med önskemål och för att höja status och tillgänglighet. Undersökningar har gjorts och man har gått igenom vad som finns där idag. Man har även tittat på en skötselplan med en nivå för detta.

Kräver kontakter med markägare för att man ska kunna vara konsekvent i hur området tas omhand och för att undvika konflikter. 10 skyltar med QR-kod runt Älvsrummet för att få invånarnas synpunkter 158 svar varav många fritextsvar. Mest svar kom från de i spannet 35-55 år. Många som svarat har angett att det är främst avkoppling och motion. Men även som

transportsträcka. Enkätsvaren pekar på att många tycker det är en vacker tillgänglig plats där man kan få lugn och ro. Några få platser ses som otrygga. Man har lyft bl.a. mer grillplatser, bättre badmöjligheter och ytor för aktiviteter och kulturslingor. Rik kulturmiljöhistoria i området som kan lyftas fram.

Utvecklingsplanen. Området är uppdelat i 9 bitar enligt kartan.

Många utvecklingsplaner med ex. gradänger diskuteras. Projektgruppen tar gärna emot information och återkoppling från RÅFF.

Mats frågar om QR-koderna som han inte uppfattat varit tillgängliga för ex.

synskadade. Peter bekräftar att det inte togs med i planeringen när detta genomfördes.

Vad menar man när man pratar om tillgänglighet? Har man tittat på

säkerhetsfrågor med tanke på att tre personer fallit i älven, två blinda och en i rullstol.

Peter svarar att man har med det i projektet och att det är en viktig del.

Anette lyfter behovet av platser tillgängliga för rullstolar o.d.

Elin Brännström lyfter att TGG gått säkerhetsvandringar och tänker at tman gärna lyfter presentationen och utvecklingsplanen i den gruppen.

Åke Lindqvist undrar om det är planerat något fik vid Mannhemskajen.

Peter svarar att möjligheten definitivt finns men att det kanske krävs ett privat initiativ, det är inte en kommunal fråga.

Iosif Karambotis lyfter ytterligare säkerhetsperspektivet. Det får inte missas så TGG är en bra grupp att ta med i arbetet. Det är diskuterat en plan för de områden som har högre risk för olyckor. Peter svara att de gärna tar emot tips och återkoppling till projektgruppen.

Marie Larsson från Skellefteå Buss med kollegor

Skellefteborna åker mycket bil och är dåliga på att åka kollektivt. Utredning kring zoner och taxor för att underlätta betalning och att lösa biljett. Arbetar även med översyn av linjesystemet då var man bor och verkar ändras.

Hedensbyn Bergsbyn växer nu snabbt. Ser över hemsidan och appen då de inte följer tillgänglighetskraven, här vill man bli så bra som möjligt. Projekt för utrop i och utanför i bild och ljud. På stationsgatan ska stora skyltar upp som är tillgänglighetsanpassade med ljud och bild. Kravspecifikationen för upphandling av bussar gås igenom för att de ska vara rätt utrustade. Den nuvarande fordonsflottan består av nytt och gammalt och de äldre lämnar en del att önska.

Ett mål är att dubbla resandet till 2030. Erbjuda mer tillgänglig busstrafik geografiskt och för personer med funktionsnedsättningar. Miljövänligt och målet är fossilfritt till 2030. Nu 6 stadsbussar som är eldrivna. Bra

sammankoppling med andra färdmedel. Ev. möjliggöra medtagande av cykel på bussarna.

Tidigare hade de en brist på chaufförer. För ett år sedan sköttes allt från annonsering av tjänster m.m. av dem lokalt. Mångfald är viktigt nu har de 40 nationaliteter på 250 medarbetare. Nu arbetar men med en professionell rekryteringsfirma och har förbättrat introduktionen. Stort fokus på service och bemötande och de arbetssökande genomgår tester innan intervjuer. Det ska vara tryggt och i organisationen har man organiserat om och har

gruppchefer som hanterar klagomål o.d. Allt detta har gett bra resultat. Hög mångfald inom verksamheten vilket är väldigt positivt men också

presenterar vissa utmaningar.

För några år sedan var det en utmaning att få tag på chaufförer men detta har vänt.

Nu gäller munskydd vid resa med kollektivtrafiken.

Man hoppas på en ljusning och hoppas på en beteendeförändring för att bussåkandet ska kunna öka.

Brittis Malm frågar varför personer med bankkort ibland ”viftas bort” av chauffören och att de ska sätta sig i bussen. För personer med behov av rutiner ställer detta till det och det händer att de inte vågar gå på bussen utan biljett.

Vidare undrar Brittis om ur det är tänkt att nya bussgatan hur det ska fungera. Marie svarar att det är en tillfällig lösning som man försöker göra det bästa av.

Britts påpekar även att det ofta händer att busschaufförerna inte kör tillräckligt långt fram för att ytterligare buss ska rymmas.

Per på Skellefteå buss svarar att de arbetar på detta.

Anette Lindgren frågar om chaufförerna själva kan stänga av ljudet för hållplatsutropen. Marie svarar att chaufförerna inte ska kunna göra det men det kan hända att de drar ut sladden eller liknande.

Mats ställer en fråga om elbussar. Elfordon är tystgående fordon och därmed svåra att höra och uppfatta i trafiken men kanske främst för personer med synnedsättning.

Det blir allt fler elbussar i Skellefteå. Sedan ett par år finns ett EU-krav att elfordon ska ha en ljudkälla d.v.s. ett syntetiskt ljud som går igång när fordonet, i det här fallet bussen, kör långsammare än 20 km/h. Tyvärr finns möjlighet att via en knapp slå av ljudet helt och hållet. Frågan är om ljudet är aktiverat hela tiden i Skellefteå buss elbussar?

Företrädarna för Skellefteå buss känner inte till funktionen med ljudkällan på elfordon men lovar att kolla upp det och om funktionen finns på bussarna ska den vara aktiverad.

Mats lyfter säkerheten på hållplatserna. Marie svarar att de arbetar på att få chaufförerna att anmäla felaktigheter, dålig snöröjning och vandaliserade kurer m.m. Man arbetar på att få en bättre samverkan men samhällsbyggnad.

Hela resan är viktig och de jobbar på detta.

I referensgruppen lyftes frågan motiveringen till att de med barnvagn nu åker gratis medan de med rullstol och andra med rörelsenedsättningar inte får göra det?

Marie svarar att Skellefteå buss inte bestämmer om avgiftsfrihet utan det beslutet har tagits i kommunstyrelsen. Det är, vad Marie vet, ett test för att öka andelen som åker kollektivtrafik.

Elin Brännström, Delaktighetssamordnare lyfter möjligheten för Skellefteå buss att skicka ut SMS med störningsinformation då detta kan hjälpa många att planera sina resor m.m.

Rådet för förebyggande av funktionshinders beslut

Informationen noteras

§ 15

Related documents