• No results found

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

T1. Medborgarengagemang och demokratisk delaktighet

Demokratisk delak-tighet

Valdeltagande i senaste kommunal-valet, andel (%)

Antal avgivna röster i senaste kommunalvalet (giltiga och ogil-tiga) dividerat med antal röstberättigade, multiplicerat med 100.

Källa: Valmyndigheten och SCB.

Valdeltagande i senaste regionvalet, andel (%)

Antal avgivna röster i senaste regionvalet (giltiga och ogiltiga) di-viderat med antal röstberättigade, multiplicerat med 100. Källa:

Valmyndigheten och SCB.

Valdistrikt med lägst valdeltagande i senaste kommunalval, andel (%)

Valdistrikt med lägst valdeltagande i senaste kommunalval. Be-räknas utifrån antal avgivna röster i senaste kommunalvalet (gil-tiga och ogil(gil-tiga) dividerat med antal röstberät(gil-tigade, multiplice-rat med 100. Källa: Valmyndigheten och SCB.

Valdistrikt med lägst valdeltagande i senaste regionvalet, andel (%)

Valdistrikt med lägst valdeltagande i senaste regionvalet. Beräk-nas utifrån antal avgivna röster i seBeräk-naste regionvalet (giltiga och ogiltiga) dividerat med antal röstberättigade, multiplicerat med 100. Källa: Valmyndigheten och SCB.

Kvinnor på ordförandeposter i kom-munen, andel (%)

Andel (%) av kommunens ordförandeposter som innehas av kvinnor. Avser ordföranden i kommunstyrelse och nämnder/ut-skott/beredningar som sorterar direkt under kommunfullmäktige.

Statistiken tas bara fram vart fjärde år men i Kolada publiceras den förutom mätåret T även på år T+1, T+2 och T+3. Källa:

SCB.

Kvinnor på ordförandeposter i reg-ionen, andel (%)

Andel (%) av regionens ordförandeposter som innehas av kvin-nor. Avser ordföranden i regionstyrelse och nämnder/utskott/be-redningar som sorterar direkt under regionfullmäktige. Statistiken tas bara fram vart fjärde år men i Kolada publiceras den förutom mätåret T även på år T+1, T+2 och T+3. Källa: SCB.

Engagemang i civil-samhället

Idrottsföreningar med LOK-stöd, an-tal/10 000 inv

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Antal idrottsföreningar med LOK-stöd (Stat-ligt lokalt aktivitetsstöd) dividerat med det totala antalet invånare, dividerat med 10.000, den 31/12. LOK-stöd ges till föreningar med aktiviteter för pojkar och flickor 7-20 år samt för handikap-pidrottare som är äldre än 20 år. Källa Riksidrottsförbundet.

Upplevd delaktig-het

Invånare 16-84 år med lågt socialt deltagande, andel (%)

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Andel (%) invånare 18-80 år med lågt socialt deltagande. Resultaten är hämtade från den nationella enkäten Hälsa på lika villkor (Statens folkhälsoinstitut) och frågan; Har du deltagit i någon av följande aktiviteter (13 listade aktiviteter samt en övrig) under de senaste 12 månaderna? Indikatorn redovisas som andel (%) med låg social delaktighet, det vill säga de som deltagit i högst en aktivitet. Uppgiften avser år T-2 till år T. Källa Folkhälsomyndigheten.

Invånare 16-84 år med lågt socialt deltagande, andel (%)

Lågt socialt deltagande (självrapporterat) i procent. Bygger på fråga i Nationella folkhälsoenkäten: Har du deltagit i någon av följande aktiviteter under de senaste 12 månaderna: a) Studie-cirkel/kurs på din arbetsplats, b) StudieStudie-cirkel/kurs på din fritid, c) Fackföreningsmöte, d) I annat föreningsmöte, e)Teater/bio, f) Konstutställning, h)Religiös sammankomst, i) Sporttillställning j) Skrivit insändare i tidning/tidskrift, k) Demonstration av något slag, l) Offentlig tillställning t.ex. nattklubb, danstillställning eller liknande, m) Större släktsammankomst, n) Privat fest hos någon, o) Inget av ovanstående. Indikatorn redovisas som andel (%) med låg social delaktighet, det vill säga de som deltagit i högst en aktivitet. Nationella folkhälsoenkäten är en urvalsundersök-ning bland befolkurvalsundersök-ningen 16-84 år. Värden presenteras som icke åldersstandardiserade 4-årsmedelvärden förutom resultatet för år 2018 som är ett medelvärde för åren 2015, 2016 och 2018.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationella folkhälsoenkäten.

Håller utvecklingen i Sveriges regioner? 40

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

Elever i åk 9: På lektionerna är vi elever med och påverkar på vilket sätt vi ska arbeta med olika skolupp-gifter, positiva svar, andel (%)

Antal elever som angivit något av alternativen "stämmer helt och hållet" eller "stämmer ganska bra" som svar på påståendet "På lektionerna är vi elever med och påverkar på vilket sätt vi ska ar-beta med olika skoluppgifter", dividerat med det totala antalet elever som svarat på enkäten. Uppgifterna kommer från Skolin-spektionens "Skolenkäten" som en gång under två läsår (T-1 och T) tillfrågat skolans elever i årskurs 9. För data på kommun-nivå avser uppgifterna enbart elever i kommunala skolor i den aktuella kommunen, medan uppgifterna på enhetsnivå och för ri-ket även inkluderar skolor med annan huvudman. Källa: Skolin-spektionen.

T2. Trygghet och säkerhet

Upplevd trygghet

Elever i åk 9: Jag känner mig trygg i skolan, positiva svar, andel (%)

Antal elever som angivit något av alternativen "stämmer helt och hållet" eller "stämmer ganska bra" som svar på påståendet "Jag känner mig trygg i skolan", dividerat med det totala antalet ele-ver som svarat på enkäten. Uppgifterna kommer från Skolin-spektionens "Skolenkäten" som en gång under två läsår (T-1 och T) tillfrågat skolans elever i årskurs 9. För data på kommun-nivå avser uppgifterna enbart elever i kommunala skolor i den aktuella kommunen, medan uppgifterna på enhetsnivå och för ri-ket även inkluderar skolor med annan huvudman. Ingår i Kom-munens kvalitet i korthet (KKiK). Källa: Skolinspektionen.

Invånare 16-84 år som avstår från att gå ut ensam, andel (%)

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Antal som uppgivit att de ofta eller ibland av-står från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad el-ler på annat sätt ofredad dividerat med antal som besvarat frå-gan. Avser år T-3 till T. Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika vill-kor (HLV).

Utsatthet för brott

Se indikatorer under aspekten

"Kränkning och utsatthet för brott" i den sociala hållbarhetsdimensionen

Olycks- och skade-risk

Se indikatorer under aspekten "Ska-dor och olyckor" i den sociala håll-barhetsdimensionen

Samhälls- och

na-turkatastrofer Saknas indikatorer

T3. Miljökvalitet

Lokal miljö

Grönområde inom 200 meter från bostad, andel av tätortsbefolkning (%)

Andel (%) av tätortsbefolkning med grönområden inom 200 me-ter från bostaden. Grönområde definieras som ett område av sammanhängande grönytor som uppgår till minst 0,5 hektar och som är allmänt tillgängligt. Bostadens läge bestäms av adress-platsen för folkbokföringsadressen. Avståndsberäkningen utgår från fågelavståndet och tar inte hänsyn till fysiska barriärer i form av vatten, större vägar och järnvägar. SCB

Vatten

Sjöar med god ekologisk status, an-del (%)

Antal sjöar med god ekologisk status i procent av antal sjöar to-talt. En sjö med koppling till flera kommuner eller län ingår i be-räkningen för varje kommun eller län den har koppling till. Klass-ning görs successivt under en flerårscykel, och i Kolada redovi-sas för varje år i en cykel det resultat som tagits fram under cy-keln. Varje kommun och län kommer därför t.ex. att ha samma resultat alla år 2010-2016. Cykel 1 avser 2004-2009, cykel 2 2010-2016 och cykel 3 2017-2021. Källa: VISS, Länsstyrelserna.

Vattendrag med god ekologisk sta-tus, andel (%)

Antal vattendrag med god ekologisk status i procent av antal vat-tendrag totalt. Ett vatvat-tendrag med koppling till flera kommuner el-ler län ingår i beräkningen för varje kommun elel-ler län det har koppling till. Klassning görs successivt under en flerårscykel, och i Kolada redovisas för varje år i en cykel det resultat som tagits fram under cykeln. Varje kommun och län kommer därför t.ex.

att ha samma resultat alla år 2010-2016. Cykel 1 avser 2004-2009, cykel 2 2010-2016 och cykel 3 2017-2021. Källa: VISS, Länsstyrelserna.

Håller utvecklingen i Sveriges regioner? 41

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

Grundvattenförekomster med god kemisk och kvantitativ status, andel (%)

Antal grundvattenförekomster med god kemisk och kvantitativ status i procent av antal grundvattenförekomster totalt. En grundvattenförekomst med koppling till flera kommuner eller län ingår i beräkningen för varje kommun eller län den har koppling till. Klassning görs successivt under en flerårscykel, och i Kolada redovisas för varje år i en cykel det resultat som tagits fram un-der cykeln. Varje kommun och län kommer därför t.ex. att ha samma resultat alla år 2010-2016. Cykel 1 avser 2004-2009, cy-kel 2 2010-2016 och cycy-kel 3 2017-2021. Källa: VISS, Länsstyrel-serna.

Buller Störs av trafikbuller (data saknas)

Luft Saknas indikatorer

Kemikalier Saknas indikatorer

Upplevd miljökvali-tet

Andel som är nöjda med miljöns kvalitet (data saknas) T4. Tillgänglighet till tjänster

Närhet till tjäns-ter/service

Tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s, andel (%)

Andel av områdets hushåll som har tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. PTS (Post- och telestyrelsen) be-gär in underlag om täckning för accesstekniker av berörda par-ter, underlaget matchas sedan med Fastighetsregistret. Det in-samlade underlaget ihop med ett antal antaganden utgör grun-den för kartläggningen. För tillgång till riktigt höga hastigheter, 100 Mbit/s under gynnsamma omständigheter och minst 50 Mbit/s i bråd timme, fordras idag trådbundna accesstekniker i form av fiber- eller kabel-tv-nät. Avser situationen 1 oktober.

T.o.m. 2014 avsågs befolkning istället för hushåll. Källa: Post- och telestyrelsen, PTS Bredbandskartläggning.

Befolkning i kollektivtrafiknära läge, andel (%)

Andel befolkning i det geografiska området som har en trafikerad hållplats inom 500 meter från sin folkbokföringsadress. Med trafi-kerad hållplats avses hållplats, för samtliga trafikslag som trafik-eras med minst en avgång per timme, vardagar mellan 06:00 och 20:00. Avståndet till hållplats utgår från fågelavstånd och be-aktar inte väg- och gatunät. Källa: SCB

Invånare med kortare än 2 km till närmaste dagligvarubutik, andel (%)

Antal invånare med kortare än 2 kilometer till närmaste dagligva-rubutik, dividerat med totalt antal invånare i kommunen/reg-ionen. Källa: Tillväxtverket/Pipos

Invånare 0-16 år med kortare än 2 km till närmaste skola, andel (%)

Antal barn 0-16 år med kortare än 2 kilometer till närmaste skola, dividerat med totalt antal barn 0-16 år i kommunen/reg-ionen. Med skola avses skolor med låg, mellan och/eller högsta-dium. Källa: Tillväxtverket/Pipos

Trängsel och köer till tjänster/service

Genomförda läkarbesök inom sju dagar i primärvård, andel (%)

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Andel läkarbesök i primärvård inom sju da-gar. Källa: Vården i Siffror

Upplevd tillgänglig-het till tjänster

Andel som upplever att de har god tillgänglighet till tjänster (indikatorer saknas)

T5. Inkomst och förmögenhet

Levnadsstandard Invånare 0-19 år i ekonomiskt ut-satta hushåll, andel (%)

Antal invånare 0-19 år i ekonomiskt utsatta hushåll dividerat med totalt antal invånare 0-19 år, multiplicerat med 100. Med ekono-miskt utsatta avses hushåll med låg inkomst eller ekonoekono-miskt bi-stånd (tidigare kallat socialbidrag). Med låg inkomst avses lägsta utgiftsnivå baserad på den socialbidragsnorm som fastställdes på 1980-talet (med inflationsuppräkningar) och en norm för bo-endeutgifter. Om inkomsterna understiger dessa normer definie-ras detta som låg inkomst. Med ekonomiskt bistånd menas att sådant erhållits minst en gång under året. Nyckeltalet beräknas på samma sätt som Rädda barnens Barnfattigdomsindex som dock använder åldersgruppen 0-17 år. Fr.o.m 2011 framtaget med det nya hushållsbegreppet (tidigare familjer) samt ny popu-lationsavgränsning: De som inkluderas är folkbokförda hos en vårdnadshavare och ingår i helårshushåll vilket innebär att de vuxna i hushållet ska ha varit folkbokförda både 1 jan och 31 dec aktuellt år samt att hushållets disponibla inkomst ska vara skild från 0 kr. Inkomster från grannländerna för svenska gränspend-lare saknas i stor utsträckning. Källa: SCB.

Håller utvecklingen i Sveriges regioner? 42

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

Invånare 18-64 år med låg inkomst, andel (%)

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Antal invånare 18-64 år som har en inkomst understigande 60 procent av medianinkomsten i riket för perso-ner 18-64 år dividerat med antal invånare 18-64 år i kommunen.

Inkomst avser totalinkomst, dvs. inkomst från förvärvsarbete, pension, kapital mm, samt transfereringar, exklusive ekonomiskt bistånd. Källa: SCBs register över totalbefolkningen (RTB) samt Inkomst och taxeringsregistret (IoT)

Nettoinkomst, medianinkomst för boende i Sverige hela året 20+ år, tkr

Avser medianen av nettoinkomsten i åldrarna 20 år eller äldre som bott i Sverige hela året. Nettoinkomst är summan av en per-sons alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).

Källa: SCB.

Ginikoefficient för disponibel in-komst per k.e., index

För att redovisa ojämnheten i inkomstfördelningen används gini-koefficienten. Koefficienten kan anta ett värde mellan 0 och 1.

Ett högt värde på koefficienten visar på större ojämnhet än ett lågt värde. Gini-koefficienten avser disponibel inkomst per kon-sumtionsenhet. Disponibel inkomst är summan av alla skatteplik-tiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar. Konsumtionsenhet avser ett viktsystem där kon-sumtionen är relaterad till hushållets sammansättning. Den dis-ponibla inkomsten divideras med den konsumtionsvikt som gäl-ler för hushållet. Källa: SCB.

Upplevd levnads-standard

Invånare 16-84 år som haft ekono-misk kris, andel (%)

Haft ekonomisk kris (självrapporterat) i procent. Bygger på fråga i Nationella folkhälsoenkäten: Har det under de senaste 12 må-naderna hänt att du haft svårigheter att klara de löpande utgif-terna för mat, hyra, räkningar m.m.? Nationella folkhälsoenkäten är en urvalsundersökning bland befolkningen 16-84 år. Värden presenteras som icke åldersstandardiserade 4-årsmedelvärden förutom resultatet för år 2018 som är ett medelvärde för åren 2015, 2016 och 2018. Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationella folkhälsoenkäten.

T6. Arbete och löner

Integration

Förvärvsarbetande skyddsbehö-vande och anhöriga (flyktingar) 20-64 år, vistelsetid 4-6 år, andel (%)

Antal förvärvsarbetande skyddsbehövande och anhöriga (flyk-tingar) 20-64 år i november månad dividerat med antal skydds-behövande och anhöriga (flyktingar) 20-64 år. Med skyddsbehö-vande och deras anhöriga avses personer som sökt asyl och fått uppehållstillstånd, deras anhöriga samt kvotflyktingar. Perso-nerna har bott i Sverige 4-6 år. Kvalitetssäkrad data om mål-gruppen finns från 90-talet och framåt. Källa: STATIV från SCB.

Lämnat etableringsuppdraget och börjat arbeta (status efter 90 dagar), andel (%)

Antal förvärvsarbetande skyddsbehövande och anhöriga (flyk-tingar) 20-64 år i november månad dividerat med antal skydds-behövande och anhöriga (flyktingar) 20-64 år. Med skyddsbehö-vande och deras anhöriga avses personer som sökt asyl och fått uppehållstillstånd, deras anhöriga samt kvotflyktingar. Perso-nerna har bott i Sverige 4-6 år. Kvalitetssäkrad data om mål-gruppen finns från 90-talet och framåt. Källa: STATIV från SCB.

Förvärvsintensitet bland utrikes födda 20-64 år, andel (%)

Förvärvsarbetande utrikes födda som andel (%) av totalt antal utrikes födda i åldersgruppen 20-64 år. Källa SCB

Löneklyftor

Ginikoefficient, index

Ginikoefficienten har ett värde mellan noll (0) och ett (1). 0 inne-bär att alla individer har exakt lika stora tillgångar (dvs total jäm-likhet) medan 1 innebär total ojämlikhet. Bygger på sammanräk-nad förvärvsinkomst. Källa: SCB.

Kvinnors andel av lönesumman (ar-betskommun), andel (%)

Kvinnors totala lönesumma per kontrolluppgift dividerat med männens totala lönesumma per kontrolluppgift (%). Statistiken avser lönesummor för arbetsställekommun (dagbefolkning) en-ligt kontrolluppgiftregistret (KU). Till viss del är det olika populat-ioner avseende lönesumman för natt- respektive dagbefolkning, till exempel kan inte kontrolluppgifter för sjömän kopplas till nå-got specifikt arbetsställe. Källa: SCB.

Håller utvecklingen i Sveriges regioner? 43

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

Matchning

Anställda 20-64 år som arbetar i yr-ken som stämmer väl överens med deras utbildning, andel (%)

Andelen anställda som arbetar i yrken som stämmer väl överens med deras utbildning (Matchningsgrad, M2). För att detta ska gälla ska det dels finnas en stark överensstämmelse mellan ut-bildningens och yrkets ämnesinriktning (t.ex. teknikutbildning – teknikyrke) och dels ska utbildningsnivån vara rätt i förhållande till vad yrket kräver. Anställda som saknar eller har otillräckliga yrkes- eller utbildningsuppgifter ingår inte i matchningsmåttet (i varken täljare eller nämnare). Källa: SCB, Registerbaserad ar-betsmarknadsstatistik (RAMS), Yrkesregistret (YREG) och Re-gistret över befolkningens utbildning (UREG).

Tillgång till arbete

Långtidsarbetslöshet 25-64 år, an-del (%) av bef.

Antal invånare 25-64 år som i mars varit öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i minst sex månader, dividerat med antal invånare 25-64 år den 31/12 år T-1. Källa: Arbetsför-medlingen.

Förvärvsarbetande invånare 20-64 år, andel (%)

Antal förvärvsarbetande i åldern 20-64 år dividerat med antal in-vånare i åldern 20-64 år den 31/12. Med förvärvsarbetande av-ses folkbokförda personer i kommunen med löneinkomst av an-ställning under november månad, och personer med inkomst av aktiv näringsverksamhet. Källa: SCB:s registerbaserade arbets-marknadsstatistik (RAMS).

Hemarbete Föräldrapenningdagar som tas ut av män, andel av antal dagar (%)

Andel av föräldrapenning (sett till antal nettodagar) som män (i kommunen/regionen) tar ut. Källa: Försäkringskassan.

Upplevda arbets-villkor

Invånare 16-84 år som är oroliga över att förlora sitt arbete, andel (%)

Orolig att förlora arbetet (självrapporterat) i procent. Bygger på fråga i Nationella folkhälsoenkäten: Är du orolig för att förlora ditt arbete inom det närmaste året? Nationella folkhälsoenkäten är en urvalsundersökning bland befolkningen 16-84 år. Värden pre-senteras som icke åldersstandardiserade 4-årsmedelvärden för-utom resultatet för år 2018 som är ett medelvärde för åren 2015, 2016 och 2018. Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationella folkhäl-soenkäten.

T7. Bostad

Trångboddhet Trångboddhet i flerbostadshus, en-ligt norm 2, andel (%)

Antal personer boende i flerbostadshus exklusive specialbostä-der trångbodda enligt norm 2, divispecialbostä-derat med antal personer bo-ende i flerbostadshus exklusive specialbostäder, multiplicerat med 100 för redovisning i procent. Specialbostäder avser stu-dentbostäder, bostäder för äldre/funktionshindrade och övriga specialbostäder. Norm 2, skapades 1965. Hushållet räknas som trångbott om det bor mer än två personer per rum (kök och var-dagsrum oräknade). Personer i ensamhushåll räknas inte som trångbodda. Källa: SCB.

Boendekostnad Bostadskostnadens andel av dispo-nibel inkomst (saknas indikatorer) Utbud Tillgängligt bostadsutbud (saknas

indikatorer)

Upplevda bostads-villkor

Andel invånare som är nöjda med sitt boende (saknas indikatorer) T8. Balans arbete-fritid

Närstående med sjukdom (saknas

indikatorer)

T9. Hälsa

Allmänt hälsoläge

Medellivslängd kvinnor, år Beräknad återstående medellivslängd i antal år vid födelsen pe-rioden T-4 till år T för kvinnor födda i Sverige. Källa: SCB.

Medellivslängd män, år Beräknad återstående medellivslängd i antal år vid födelsen pe-rioden T-4 till år T för män födda i Sverige. Källa: SCB.

Håller utvecklingen i Sveriges regioner? 44

Tema Aspekt Indikator Definition och källa

Invånare med fetma, andel (%)

Detta är ett utvecklingsnyckeltal, se frågor och svar på kolada.se för mer information. Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken. Uppsala, Sörmland, Väst-manland, Värmland och Örebro (den sk. CDUST-regionen) har Liv & Hälsa (LV) som datakälla, med urval av invånare 18-84 år vilket avser år T. Resten av landet som har källa folkhälsomyn-digheten (HLV), och med urval på invånare 16-84 år, avser år T-3 till T. BMI beräknas enligt: vikt (i kg) dividerat med längd (m2) i kvadrat. Extremvärden exkluderas i beräkningen så att en per-son måste vara mellan 101 och 249 cm samt väga mellan 30 och 200 kg för att ingå. Antal som beräknats ha ett BMI 30 eller högre enligt ovan dividerat med antal som besvarat frågan. För kommuner används tilläggsurval vilka förekommer oregelbundet, därför viktas andelarna efter antal svar per år. Källa: Folkhälso-myndigheten, Hälsa på lika villkor (HLV) samt Liv & Hälsa (LH)

Sjukdomar

Långtidssjukskrivna med psykiska sjukdomar och syndrom samt bete-endestörningar, andel (%)

Antal pågående sjukfall med en längd om minst 60 dagar med diagnoskapitel F00-F99 dividerat med antal pågående sjukfall med en längd om minst 60 dagar. Data avser pågående sjukfall i slutet av december för valt år. Källa: Försäkringskassan.

Förekomst av diabetes typ 2, andel (%)

Andelen personer, invånare 18+, med diabetes typ 2 i Nationella diabetesregistret. Mätperioden är 2 år. Det redovisade årtalet är det sista av dessa. Motivet till att en tvåårsperiod valts är att inte alla personer med diabetes har ett årligt, registrerat besök. Källa:

Nationella diabetesregistret (NDR) via Vården i Siffror.

Incidens av cancer, åldersstandardi-serat, antal/100 000 inv

Antal insjuknade i cancer med samtliga tumörtyper (högst ett fall per individ) per 100 000 invånare, åldersstandardiserade värden, år T-3 till år T. Antalet insjuknade relateras till medelbefolk-ningen i motsvarande åldrar. Källa: Socialstyrelsen.

Incidens av hjärtinfarkter, ålders-standardiserat 20+ år, antal/100 000 inv

Antal insjuknade i akut hjärtinfarkt eller annan ischemisk hjärt-sjukdom som underliggande dödsorsak i befolkningen i åldrarna 20+ år (högst ett fall per individ) per 100 000 invånare, ålders-standardiserade värden, år T-3 till år T. Med akut hjärtinfarkt av-ses här diagnoskoderna 410 (enligt Icd9), I21 eller I22 (enligt Icd10). Ischemisk hjärtsjukdom (sjukdomar som orsakas av otill-räcklig blodtillförsel till hjärtmuskeln) definieras som diagnosko-der 410-414 (enligt Icd9) eller I20-I25 (enligt Icd10). Antalet in-sjuknade relateras till medelbefolkningen i motsvarande åldrar.

Källa: Socialstyrelsen.

Upplevd hälsa

Invånare 16-84 år med bra eller mycket bra självskattad hälsa, andel (%)

Bra eller mycket bra allmän hälsa (självskattad) i procent. Byg-ger på fråga i Nationella folkhälsoenkäten: Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? Nationella folkhälsoenkäten är en ur-valsundersökning bland befolkningen 16-84 år. Värden present-eras som icke åldersstandardiserade 4-årsmedelvärden förutom resultatet för år 2018 som är ett medelvärde för åren 2015, 2016 och 2018. Källa: Folkhälsomyndigheten, Nationella folkhälsoen-käten.

Invånare med bra självskattad

Invånare med bra självskattad

Related documents