• No results found

Indirekta och kumulativa effekter

6 Effekter och konsekvenser av

6.5 Indirekta och kumulativa effekter

Indirekta och kumulativa effekter är sådant som inte regleras via väg-planen, men som uppkommer indirekt av planförslaget eller planeras av andra aktörer. Kumulativa effekter betyder att den sammanvägda konse-kvensen är större än projekten var för sig. För området runt ny E4 finns några tydliga projekt som kommer att ge kumulativa effekter:

• Ny statlig infrastruktur (ny E4 tillsammans med ny sträckning för Ostkustbanan)

• Kommunal planering i Nordanstigs kommun (ny Översiktsplan)

• Lantmäteriförrättningar för enskilda vägar/skogsbilvägar

• Lokalvägnät/regionalt vägnät

6.5.1  Konsekvenser nollalternativet

Nollalternativet innebär att E4 inte byggs och indirekta och kumulativa effekter av vägbygget i kombination med annan exploatering uppkommer inte. Övrig exploatering kan komma att genomföras, men bedöms inte här.

6.5.2  Ny statlig infrastruktur

Jämte planeringen för E4 på sträckan Kongberget-Gnarp pågår planering för ny Ostkustbana. Den planeringen är inte lika långt gången som för ny E4. Ett riksintresse finns utpekat, som möjliggör flera tänkbara alternativ för ny järnväg. Den västliga delen av riksintresset ligger i anslutning till ny E4 längs hela vägsträckan förutom vid Harmånger, där riksintresset ligger öster om samhället. Beslut är inte fattat om val av lokalisering.

Om ny Ostkustbana byggs nära ny E4 uppkommer ett utökat markanspråk i vägens närområde. Det betyder att natur- och kulturvärden kommer att tas i anspråk i en högre utsträckning, att samma vattenresurser ska pas-seras, att landskapet påverkas av ytterligare en konstruktion, att mark för areella näringar minskar i omfattning. Ny Ostkustbana innebär också att människor kan både avlastas från eller drabbas av buller.

I Gnarp kan den kumulativa effekten bli betydande. Ett stationsläge för ny Ostkustbana öster om E4 i Gnarp har studerats, men utredningen är fort-farande i ett tidigt skede och exakta stationslägen är inte beslutade. Tra-fikplats Gnarp södra är placerad lågt i landskapet för att minimera visuell påverkan och möjliggöra att dalgången fortsatt går att uppfatta. Stations-lägen utreds också för Harmånger och Jättendal, där läget i Jättendal är i direkt anslutning till E4 och i ett relativt öppet landskap. Den kumulativa effekten bedöms kunna bli måttlig.

Konsekvenserna ökar lokalt där väg och järnväg ligger nära varandra, sam-tidigt som det är en fördel att kunna samla infrastruktur i ett stråk för att påverka så få områden som möjligt. Konsekvenserna kan minska i omfatt-ning om bra passager kan skapas samt om hänsyn tas till landskapet.

6.5.3  Kommunal planering

Pågående arbete med kommunal översiktsplan för Nordanstigs kommun redovisar utvecklingsområden för handel, kontor och verksamheter i an-slutning till ny E4 och de orter som passeras, se figur 6.5.1, 6.5.2 och 6.5.3.

En del av dessa markanspråk uppstår vid nollalternativet, men troligtvis inte lika omfattande eller på delvis andra platser (eftersom ny E4 inte byggs i nollalternativet). Det är alltså först i samband med planförslaget som den fulla kumulativa effekten uppstår.

För Harmånger redovisas två utvecklingsområden i anslutning till ny E4.

Ett ligger öster om trafikplats Harmånger Södra och söder om den nya in-farten till samhället. Ett ligger i höjd med trafikplats Harmånger Norra på båda sidor om befintlig E4. I närheten finns också ett område för industri längs befintlig E4. Ett tänkbart stationsläge redovisas öster om Harmånger relativt långt från E4. Den kumulativa effekten bedöms kunna bli liten.

För Jättendal redovisas ett utvecklingsområde runt den nya trafikplatsen vid Bergsjövägen. Området innehåller också ett tänkbart resecentrum med tanke på ny Ostkustbana. Läget i Jättendal är i direkt anslutning till E4 och

i ett relativt öppet landskap. Den kumulativa effekten bedöms kunna bli måttlig, men kan minska med anpassningar.

För Gnarp redovisas två utvecklingsområden varav ett ligger runt trafik-plats Gnarp Södra. Området innehåller också ett tänkbart resecentrum med tanke på ny Ostkustbana. Det andra utvecklingsområdet ligger väster om Ängebyvägen och runt Stationsgatan i närheten av trafikplats Gnarp Norra. Den kumulativa effekten kan bli betydande. Ett stationsläge för ny Ostkustbana direkt öster om E4 i Gnarp har studerats, men utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och exakta stationslägen är inte beslutade.

Trafikplats Gnarp södra är placerad lågt i landskapet för att minimera visu-ell påverkan och möjliggöra att dalgången fortsatt går att uppfatta.

Med de föreslagna utvecklingsområdena uppstår ett utökat markanspråk i vägens närområde. Områdena är inte inventerade i sin helhet av vägpro-jektet, men exploatering bedöms medföra delvis samma typ av miljökon-sekvenser som vägen. Natur- och kulturvärden kommer att tas i anspråk i en högre utsträckning, landskapet påverkas av ytterligare anläggningar och mark som idag är tillgänglig för areella näringar minskar i omfattning.

Figur 6.5:1 Utvecklingsområden i anslutning till E4 för Jättendal . Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun N

HVK J

B B

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan, Nordanstigs kommun Utvecklingsområden i Jättendal. Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun

Utvecklingsområdesgräns Områdesbestämmelser Tätortsnära skog

Utvecklingsområde, bostäder

Utvecklingsområde, handel, verksamhet, kontor Utvecklingsområde, småindustri

0 0,2 0,4 0,6 0,8 1

km

Jättendal

Rese-centrum

B J HVK

N

Frösten

Djursta

Ny E4

Ny OKB

Häggviken

Jättendalssjön

Figur 6.5:2 Utvecklingsområden i anslutning till E4 för Harmånger. Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun. Observera att dragningen för E4 inte överensstämmer helt med det senaste planförslaget.

N S

C L N

HVK

HVK B

HJ B J HVK

L

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan, Nordanstigs kommun

Utvecklingsområden i Harmånger. Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun Utvecklingsområdesgräns

Detaljplanegränser

Verksamhetsområdesgräns, VA Utvecklingsområde, natur/fritid Odlingslotter/kolonistugor

Tätortsnära skog

Utvecklingsområde, bostäder Utvecklingsområde, centrum

Utvecklingsområde, handel, verksamhet, kontor Utvecklingsområde, skola

Utvecklingsområde, småindustri

0 0,2 0,4 0,6 0,8 1

km

N B

HVK

J C

S.I L

Rese-centrum

Ny OKB

Harmånger

Ny E4

Ronneberg

Karlsberg Backen

Bringsta Rosta

HVK Byggnader i anslutning till ny E4 kan i viss mån medföra att ljud skärmas

av och att bullerpåverkan från E4 mot samhällena kommer att minska.

De negativa konsekvenserna ökar men är svåra att kvantifiera eftersom områdena inte är inventerade och planeringen endast är förslag på över-siktsplanenivå.

Möjlighet till rörelse för vilt, renar och människor har skapats under ny E4.

Framtida exploatering bör ha dessa passager i åtanke och skapa korridorer för rörelse för att den samlade barriärverkan av väg och bebyggelse inte

ska bli för stor. De negativa konsekvenserna ökar, eftersom ny E4, Ostkust-banan och verksamhetsområden kommer att bli samverkande barriärer i området.

6.5.4  Övrigt statligt vägnät

En kumulativ effekt i projektet är att både befintlig E4 och ny E4 kommer att finnas inom ett begränsat område. Sammantaget blir alltså markan-språket och de negativa konsekvenserna större än om man bara bedömer det markanspråk som följer av planförslaget. Detta mildras något om befintlig E4 minskas i bredd och mark som idag är hårdgjord kan anläg-gas som grönyta eller om vägbredden delvis kan nyttogöras för oskyddade trafikanter och göra trafikmiljön säkrare och attraktivare.

Eftersom trafiken på befintlig E4 minskar när den nya sträckan byggs kom-mer många av de negativa effekterna av vägen också att minska vid normal drift. Det gäller exempelvis buller, luftföroreningar, barriärverkan osv och det beskrivs i andra delar av denna MKB. Detta bedöms medföra positiva konsekvenser för området.

Vid omledning av trafik kommer istället de negativa effekterna att upp-komma längs den sträcka av befintlig E4 som används. Detta bedöms medföra negativa konsekvenser som är tillfälliga. Det gäller framförallt en ökad barriärverkan och tillfälligt höjda ljudnivåer.

6.5.5  Enskilda vägar

Ombyggnad av enskilda vägar regleras inte inom vägplanen utan utförs via lantmäteriförrättningar. Endast de portar där enskilda vägar kan passera under ny E4 regleras. Förslag till sträckningar för exempelvis skogsbilvägar är studerade översiktligt för att säkerställa att det går att lösa åtkomst till mark. Sannolikt kommer skogsbilvägar och andra enskilda vägar att se ut ungefär som den översiktliga utredningen har föreslagit.

Kända miljövärden i närområdet har i viss mån studerats och förslag till enskilda vägar är anpassade efter dessa. Fortsatt utredning kommer att behöva göras inför lantmäteriförrättningar och anmälan om 12:6-samråd.

Samma principer om att undvika brostöd i vattnet och minimera ingrepp i kantzonen bör också gälla för ny bro mot avloppsreningsverket, söder om Gnarp, som hanteras via lantmäteriförrättning. De kumulativa effekterna av enskilda vägar bedöms bli små. Konsekvenserna är något osäkra efter-som reglering inte sker via vägplanen.

6.5.6  Samlade effekter för boendemiljö

Kumulativa effekter för boendemiljö har utretts för att avgöra vad buller, ljud, ljus och förändrad utblick/utemiljö kan medföra. För att minimera samlade konsekvenser av detta har mindre vallar/terrängmodelleringar samt anpassning av vägförslaget föreslagits vid Vattrångsån och Lugnet.

Vägnära bullerskyddsåtgärder i form av skärm på dessa platser kan inte motiveras av kostnadsskäl.

Figur 6.5:3 Utvecklingsområden i anslutning till E4 för Gnarp. Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun J

B

C B

HVK

B

B L B

S.I C B

HVK

N

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan, Nordanstigs kommun

Utvecklingsområden i Gnarp. Källa: ÖP 2035 (samrådsversion), Nordanstigs kommun Utvecklingsområdesgräns

Detaljplanegränser

Verksamhetsområdesgräns, VA Utvecklingsområde, natur/fritid Odlingslotter/kolonistugor

Tätortsnära skog

Utvecklingsområde, bostäder Utvecklingsområde, centrum

Utvecklingsområde, handel, verksamhet, kontor Utvecklingsområde, skola, idrott

Utvecklingsområde, småindustri

0 0,2 0,4 0,6 0,8 1

km

Gnarp

Ny OKB Ny E4

Frästa Vallen

Skesta Åckne

Rödsbacken

J S.I HVK

C B N

L

Rese-centrum

HVK

6.5.7  Sammanfattning

Ny E4 i kombination med ny Ostkustbana samt de föreslagna utvecklings-områdena intill vägen innebär ett utökat markanspråk i vägens närområde.

Denna exploatering bedöms medföra delvis samma typ av miljökonsekven-ser som vägen, men i större omfattning.

De kumulativa effekterna av enskilda vägar bedöms bli försumbara efter-som förslag till skogsbilvägar och övriga enskilda vägar anpassats efter kända miljövärden i närområdet. Konsekvenserna är något osäkra efter-som vägarna inte regleras via vägplanen utan först via själva förrättningen.

Då både befintlig E4 och ny E4 kommer att finnas inom ett begränsat område blir markanspråket och de negativa konsekvenserna större än om man bara bedömer det markanspråk som följer av planförslaget.

Nollalternativet Planförslaget Ny statlig infrastruktur Inga/försumbara

konsekvenser Måttligt värde, stor förändring = potentiellt stor negativ konsekvens Kommunal planering Inga/försumbara

konsekvenser Stort värde, liten föränd-ring = måttligt negativ konsekvens

Övrigt statligt vägnät Inga/försumbara

konsekvenser Stort värde, liten föränd-ring = måttligt negativ konsekvens

Enskilda vägar Inga/försumbara

konsekvenser Inga/försumbara konsekvenser Samlade effekter för

boendemiljö Inga/försumbara

konsekvenser Måttligt värde, liten förändring = liten negativ konsekvens

Sammanfattning Små negativa

konsekvenser Måttligt negativa konsekvenser