• No results found

,QRPEORFNHWµ,QGLYLGRFKIDPLOMHRPVRUJµÀQQV

kostnader för placeringar, öppenvård, rådgivning, ekonomiskt bistånd och ensamkommande barn.

2018 års utfall visar ett underskott på -24,8 mnkr.

Kostnaden för myndighetsutövning inom blocket överskred budget med 3,2 mnkr vilket förklaras av höga kostnader för bemanningskonsulter som varit beställda under hela året. Under andra halvåret 2018, men framförallt under sista kvartalet, har ett arbete pågått för att minska behovet av, men fram-förallt beroendet av bemanningskonsulter. Detta har skett genom att avveckla vissa konsultuppdrag samt genom att anställa personal med rätt bak-grund och kompetens.

Insatsen boendestöd ges utifrån nya riktlinjer från och med oktober 2017, där bland annat målgrup-pen är utvidgad och både socialpsykiatri (IFO) och biståndsenheten (VoO) kan fatta beslut. Utifrån ut-vidgad målgrupp och förväntat ökat antal ärenden har det skett en utökning av personal. Verksam-KHWHQÀFNI|UVWlUNQLQJLEXGJHWHQWLOORFKKDU

redovisat ett överskott på närmare 900 tkr.

Behovet av familjehem och HVB boenden för barn

och unga har ökat och med den utvecklingen följer ökade kostnader. Resultatet blev en nettokostnad på 20,7 mnkr, därmed har budgeten överskridits med 10,1 mnkr

Verksamheten för mottagande av ensamkomman-de barn har levererat ett unensamkomman-derskott på -12,1 mnkr Intäkter från Migrationsverket (MIV) underskred de budgeterade intäkterna med 18,7 mnkr. Detta är bland annat en följd av periodiseringar av intäkter under årsboksluten 2017 och 2018 där 9,8 mnkr respektive 3,1 mnkr periodiserades. De faktiska intäkterna från MIV uppgick däremot till 24,8 mnkr.

Migrationsverket ersätter dels enligt en dygnsscha-blon som är åldersbaserad, dels för faktisk dygns-kostnad. För att få ersättning för faktisk dygnskost-nad krävs det dock att vårdinsatsen, som ges med stöd av socialtjänstlagen (SoL), ska likna de vårdin-satser som avses i 3 § LVU. Historiskt sett har det inte alltid vid beslut tagits hänsyn till dessa kriterier och andra bedömningar har gjorts.

I och med Migrationsverkets långa handläggnings-tider samt hårdare bedömningar vid beslut om ersättningar har detta lett till att vi under årets sista kvartal har fått avslag på ansökningar som har gjorts under 2016 gällande dessa ”LVU-liknande”

vårdinsatser.

,IUDPWLGHQI|UYlQWDVÁHUDYVODJDYGHQQDW\S

inkomma och olikt tidigare år har det, vid budge-tering för nästkommande verksamhetsår, endast tagits hänsyn till säkra ersättningar; det vill säga, endast ersättningar enligt dygnsschablonen är inkluderad i intäktsbudgeten för mottagande av ensamkommande barn.

KOMMUNENS VERKSAMHET − SOCIALNÄMNDEN

77

Äldreomsorg

Den totala nettokostnaden för äldreomsorg blev 220,3 mnkr vilket jämfört med en budget på 185,0 mnkr resulterar i ett underskott på -35,3 mnkr. Inom detta block är ordinärt boende, insatser enligt HSL samt särskilt boende som står för de största under-skotten. Utöver dessa verksamheter ingår SoL-in-satser bland annat i form av ledsagning, anhörigan-ställning samt ej biståndsbedömda verksamheter.

Hemtjänst - Egen regi (inkl nattpatrullen samt lar-menheten) har redovisat en bruttokostnad på 69,2 mnkr samt intäkter på 44,2 mnkr. Medan intäktsut-fallet stämmer överens med budget har däremot kostnaderna överskridit budget med 13,4 mnkr.

Vård och Omsorg (VoO) har sedan maj arbetat med att skapa och utveckla en fungerande uppföljning på såväl brukar- som utförarnivå för att på så sätt HͿHNWLYLVHUDRFKNYDOLWHWVVlNUDYHUNVDPKHWHQ$U-betet har försvårats utifrån en avsaknad av besluts-underlag vilket beror på bristande möjligheter att hämta statistik ur verksamhetssystemen Combine och Phoniro. Dessa rapporter är per 22 januari 2019 på plats så att rätt utdata säkerställs för framtiden.

En konsekvens har varit att Socialförvaltningen har under 2018 betalat ut preliminära schablonersätt-QLQJDU EDVHUDWSnVLͿURUIUnQ WLOOGHQLQWHUQD

hemtjänstorganisationen istället för att betala ut ersättning för faktiskt utförd tid.

Även hemtjänsten i LOV-utförande har kostat mer än budgeterat; 12,1 mnkr jämfört med budgeterade 8,5 mnkr. Kvalitetssäkring av utförd tid inom egen regi samt inom LOV har ej varit möjlig på grund av bristande utdata i verksamhetssystemen.

Särskilt boende, äldre har för helåret 2018 uppvisat ett resultat på -12,5 mnkr. Likt övriga verksamheter kan underskottet i stor utsträckning förklaras av att

personalkostnaderna har överskridit budget. Sche-maförändringar har gjorts som träder i kraft under december 2018 till januari 2019 vilket kommer att resulterar i en ekonomi i balans. Det har även tillkommit ökade driftskostnader i form av IT- och leasingkostnader.

Utöver detta, tros också omsättningen av enhets-chefer samt otydligt budgetansvar till följd av delat chefskap per ort istället för per verksamhet ha varit bidragande faktorer till det gångna årets ekonomis-ka utmaningar. Dessa faktorer sekonomis-ka, i och med Vård och Omsorgs nya organisation, som är planerad att träda i full kraft under första kvartalet 2019, mini-meras och förhoppningsvis elimineras helt över tid.

Resultatet för insatser enligt HSL visar ett under-skott på -5,1 mnkr vilket ligger i linje med prognos och förklaras av bristen på sjuksköterskor. Under 2018 har kostnader för inhyrda sjuksköterskor upp-gått till närmare 9,0 mnkr.

Målsättningen är inte bara att rekrytera sjukskö-terskor och på så sätt minska beroendet av dessa och minska kostnaderna, utan målsättningen är även att rekrytera annan HSL-personal så som arbetsterapeuter och fysikterapeuter. Ett aktivt arbete har gjorts under året för att nå detta mål och avveckling av ett par konsultuppdrag har redan skett samtidigt som rekryteringar av legitimerad HSL-personal har gjorts.

Hjälpmedelsenheten har också bidragit till under-skottet till följd av ökade kostnader inom ramen för samverkansavtalet HUL – Hjälpmedel i Uppsala län.

Hjälpmedelsenheten uppvisar ett underskottet på närmare -1,4 mnkr som beror på ökade kostnader för hjälpmedel samt ökat antal förskrivningar.

KOMMUNENS VERKSAMHET − SOCIALNÄMNDEN

78

Funktionshinder

Inom blocket ”Funktionshinder” uppgår budget till 79,6 mnkr med ett utfall på 81,3 mnkr. Det innebär ett underskott på -1.7 mnkr i den totala verksam-heten. 1,1 mnkr av underskottet härleds till grupp-bostäder och servicegrupp-bostäder. Övriga delar om-fattar korttids- och elevhemsboende för barn och unga, daglig verksamhet, personlig assistans samt ledsagning, kontaktperson/familj och avlösning.

Budgeten inom funktionshinderområdet för 2018 har ökat med 20 procent jämfört med 2017 vilket beror till stor del på att daglig verksamhet under 2017 togs över från kommunstyrelsen. Daglig verk-samhet genererade under perioden ett underskott på 300 tkr.

Verksamheten bostad med särskild service vux-na genererade ett underskott på -1,1 mnkr för gruppbostäder/servicebostäder. Underskottet för gruppbostäderna förklaras av ökad vårdtyngd un-der året, med brukare som kräver extra omvårdnad i form av exempelvis nattvak. På grund av överskott i externa placeringar med 1,6 mnkr balanseras resultatet till 500 tkr plus.

Det totala överskottet för bostad med särskild ser-vice vuxna, LSS, förklaras enkelt av de medlen (2,4 mnkr) som avsågs att förbrukas till servicebostäder (Repslagaregatan) inte har använts.

Externa placeringar inom SoL har likt tidigare prognoser genererat ett stort överskott (2,4 mnkr) medan boende/korttidsvistelse för barn och unga, LSS, genererar ett underskott på -1,0.

Även personlig assistans, LSS/SFB har stött på motgångar under det gångna året som av verk-samheten förklaras av brist på personal. Detta har lett till att löne- och övertidsersättningar har ökat i snabbare takt än assistansersättningen (2,65%

jämfört med 1,5%).

RESULTATRÄKNING

MNKR 2016 2017 2018

Intäkter 258,1 235,2 164,8

Kostnader -639,5 -681,5 -661,0

varav personalkostn -341,8 -368,1 -373,4 varav lokalkostn -46,3 -56,0 -58,8 Nettokostnader -381,5 -446,3 -496,1

Årsbudget -404,7 -428,7 -447,6

Årets resultat 23,2 -17,7 -48,6

VERKSAMHETSOMRÅDE

Gem. Socialkont +

flykting -25,1 -38,3 -13,2

Vård o omsorg enl SOL

o LSS -372,7 -393,3 -20,6

Individ o famoms -48,6 -63,7 -15,1

Summa -447,6 -496,1 -48,6

Nettoinvesteringar 4,6 1,2 3,4 KOMMUNENS VERKSAMHET − SOCIALNÄMNDEN

79