• No results found

OCH FINLAND

INDUSTRIBRANSCHERNAS FAKTORINTENSITET

Tillväxten och internationaliseringen under efterkrigstiden bidrog till att fördelningen av produktion, sysselsättning och realkapital på olika branscher blev annorlunda i jämförelse med tidigare. Utrikeshandelns expansion skapade nya möjligheter till specialisering. Till skillnad från en sluten ekonomi, påver- kades den regionala ekonomins utveckling inte enbart av det egna landets utbud och efterfrågan på olika varugrupper och sekto- rer, utan väl så mycket av industribranscher- nas andelar på utrikesmarknader. Ett resul- tat av att regionala företag överförde resur- ser till andra områden var att produktion och sysselsättning kunde växa på ett sätt som in- te varit möjligt i en sluten ekonomi. Handeln påverkade kontinuerligt den regionala eko- nomin.

Sammansättningen av utrikeshandeln var avhängig av hur inhemska företag kunde konkurrera på världsmarknaden. De fördelar och nackdelar regionala företag hade, kom att uttryckas i hur specialiseringen på olika branscher utvecklades under efterkrigsti- den. Utrikeshandelns struktur var avhängig av branschernas komparativa fördelar. Vilka branscher och produkter som var internatio-

nellt konkurrenskraftiga kan, med hänsyn till olika områdesbundna fördelar och nackdelar, förväntas vara anknutet till de olika bran- schernas karaktär. För att närmare undersö- ka vad som låg till grund för branschernas internationella konkurrenskraft prövas ned- an relationen mellan regional utrikeshandel och faktorintensitet.

Skogsindustrin var den i särklass vikti- gaste exportindustrin även om exporten från metallindustrin och senare verkstadsbran- schen med tiden blev allt viktigare. De kom- parativa fördelarna inom dessa exportin- dustrier påverkades av i vilken grad företa- gen utnyttjade resurser med låg geografisk rörlighet. I fråga om de ovan nämnda export- branscherna, var insatserna av energi och na- turresurser förhållandevis stora i jämförelse med andra branscher. Den industriella ka- raktären kan i den meningen förväntas skilja sig åt mellan branscher och aktiviteter.

För att pröva relationen mellan regional utrikeshandel och faktorintensitet för olika branscher har en regressionsmodell skattats utifrån grundmodellen som tidigare presen- terats. Undersökningen omfattar f.d. Vasa län samt Västerbotten och Västernorrland för perioderna 1971–1975 och 1985–1989. Argumentet för att analysera de två perio- derna är att det sker två tydliga förändringar i handelsmönstret. Under 1980-talet kan vi till skillnad från tidigare se en nettoexport av verkstadsprodukter och dessutom textilva- ror inom det finska området. Vidare förekom en nettoimport till sågverksindustrin i Västerbotten och Västernorrland.

Av Tabell 3 framgår att de oberoende va- riablerna energi- och naturresursintensitet är signifikanta på 1 % nivån i f.d. Vasa län. I Västerbotten och Västernorrland är de obe- roende variablerna signifikanta på 1 % nivån åren 1971 till 1975. Under den senare perio- den 1985 till 1989 är naturresursintensitet signifikant på 5 % nivån och energiintensitet är inte signifikant.

Vi kan se att variationerna mellan bran- schernas faktorintensitet svarar för 55 till 65 procent av variationen i målvariabeln.

106

est 2/03 lars fredrik andersson

Förklaringsvariablerna representerar, med hänsyn till redovisning och tillgänglighet på data, förhållandevis stora enheter. Den ma- skinkraft som förbrukas i produktionen mat- chas av energiintensitet för varje bransch. In- om branscherna kan vi räkna med att det finns betydande skillnader mellan företag in- om verkstads- och petrokemisk bransch. Vi- dare är skattningen av naturresursintensitet representerad av bränsle och råvaror, vilka med fördel kan delas upp på flera olika grupper. Datamaterialet ger, trots den för- enklade redovisningen, stöd för att skillnader i komparativa fördelar mellan branscher är beroende av naturresursintensitet och ener- giintensitet, med undantag för det senare i Västerbotten och Västernorrland 1985 till 1989.

Den industriella karaktären och de skatt- tade komparativa fördelarna inom export- branscherna var inte identisk. Användningen av resurser skiljde sig åt mellan de olika bran- scherna. Av datamaterialet som används till regressionsmodellen framgår att inom skogssektorn är det pappers- och massa- branschen som vid de undersökta åren har de tydligaste fördelarna givet faktorinten-

sitet. Vidare framgår det att förbrukningen av energi och råvaror är större per anställd inom metallbranschen än verkstadsbran- schen i Västerbotten och Västernorrlands län. Det pekar mot att exportöverskottet in- om verkstadsbranschen kan vara avhängigt av andra faktorer.

Av Tabell 3 framgår att sambandet mellan variablerna förstärks på den finska sidan över tid, men försvagas på den svenska sidan. Det senare är tydligt när variabeln för ener- giintensitet ej är signifikant 1985 till 1989. Vi kan alltså se att det sker en förändring under perioden 1975–1985 och att det finns skillna- der i områdenas utvecklingsmönster. Bran- schernas specialisering och utrikeshandelns sammansättning förändrades inte identiskt.

I f.d. Vasa län framgår, av den tidigare re- dovisade utrikeshandeln (Tabell 2), att ex- portöverskottet i skogsindustrin växte under 1980-talet liksom inom metallbranschen. De två branscherna har båda en relativt stor för- brukning av råvaror och energi. Det betyder att de komparativa fördelarna, avhängiga av naturresursförbrukningen, inte bara var be- stående utan tenderade att bli viktigare under perioden 1975 till 1985. När naturre- 107

est 2/03 lars fredrik andersson

Tabell 3. Regressionsmodell skattad för regional utrikeshandel och faktorintensitet. F.d. Vasa län Västerbotten och Västernorrland 1971–1975 1985–1989 1971–1975 1985–1989 PHINT 0.1762** 0.0266** 0.0139** 0.0009 (4.1354) (5.0694) (2.9512) (0.2591) NAINT 0.1273** 0.0088** 0.0520** 0.0057* (4.4928) (5.6579) (6.2609) (2.5896) N 36 36 36 36 R2 0.54 0.65 0.60 0.55

Anm: Talen inom parentes är t-värden. ** anger att variablerna är signifikanta på 1 % nivån och * på 5 % nivån. Datamaterialet är organiserat i paneldataset; 9 branscher under 4 år. 36 observationer per variabel. Källa: SOS; SM T; Utrikes och utrikes varutrafik, varutrafik på lastfartyg mellan Sverige och utlandet fördelat på varukate-

gorier. FOS; Ha Vol 2; Importens och exportens värde (1000 MK.), fördelning enligt varugrupper för hamnar 1971– 1975. FOS; Ha Vol 2; import och exporttransporter (ton), fördelning enligt varugrupper för hamnar, 1985– 1989. SOS; SM Industri (I), regional redovisning. FOS; Industri (I), vol 2, Den industriella verksamheten länsvis inom näringsgrenar. Definitioner och data är utförligt redovisat i Appendix 1.

sursintensiva branscher expanderade på ex- portsidan, samtidigt som importen inte alls ökade på motsvarade sätt, har regressions- modellen en bättre anpassning.

I det svenska undersökningsområdet förefaller däremot energiintensitet och na- turresursintensitet vara mindre betydelse- fulla faktorer bakom utrikeshandelsmönstret under perioden 1985–1989. En orsak till att energiintensitet blev mindre signifikant kor- relerad med handeln var att verkstadsin- dustrins exportöverskott växte. Verkstads- branschen har en låg energiintensitet, vilket minskar variabelns signifikans. Vidare ökade importen av timmer, vilket gav en nettoim- port i trävarubranschen. Utvecklingen orsa- kas av att de inhemska tillgångarna av skog inte täcker industris förbrukning. Den ut- vecklingen är svår att hantera i regressions- modellen. Problem är att alltså att naturre- sursintensiteten inte minskade. Mot den bak- grunden finns det stöd för att de inhemska naturresurserna fortfarande är viktiga för att upprätthålla internationell konkurrenskraft.

Related documents