• No results found

Inflytande över undervisningssituationen

5. Resultat

5.2. Inflytande över undervisningssituationen

Figur 10

Figur 10. Diagrammet visar vad eleverna med olika betyg anser att de får vara med och bestämma över.

Av figur 10 framgår att elever med betyget icke godkänt anser att de sällan/ibland får vara med och bestämma kring material, regler och bedömningskriterier. I kategorin schema, metoder och redovisningsform anser cirka 80 procent av eleverna med betyget icke godkänt att de sällan/ibland får vara med och bestämma. Det de anser att de oftast får vara med att bestämma kring är arbetskamrater.

Elever med godkänt betyg anser att de sällan/ibland får vara med och bestämma kring bedömningskriterier. En majoritet av eleverna anser att de sällan/ibland får vara med och bestämma kring schema, metoder, material och regler. De anser att det de får vara med och bestämma mest kring är arbetskamrater och redovisningsform.

Elever med betyget välgodkänt/mycket välgodkänt anser att det de har minst inflytande kring är schema, redovisningsformer och bedömningskriterier. De anser att de ofta/mycket ofta får vara med att bestämma kring metoder, arbetskamrater och material. För regler ligger siffran på ca 50 procent.

Kommentar: Figur 9 visar att ingen av eleverna med icke godkänt betyg upplever att de ofta eller mycket ofta får vara med och bestämma över material, regler och bedömningskriterier.

De flesta av dessa elever upplever dessutom att de sällan eller ibland får vara med och bestämma över schema, metoder och redovisningsformer. Val av arbetskamrat tycker däremot ungefär hälften att de får vara med och bestämma över.

Av eleverna med godkänt betyg upplever ingen av eleverna att de får vara med att bestämma över betygskriterierna. Det är också ett fåtal som upplever att de får vara med och påverka vilka regler som ska gälla i skolan. De flesta eleverna upplever att de sällan eller ibland får vara med och bestämma över schema, metoder, arbetskamrater och material. Det är däremot fler elever som upplever att de får vara med och bestämma över redovisningsformen.

Eleverna med välgodkänt/mycket välgodkänt betyg upplever att de flesta att de får vara med och bestämma över metoder, arbetskamrater och material. Det är däremot färre som anser att de får bestämma över schema och redovisningskriterier. När det gäller redovisningsform och regler är svaren ganska jämtfördelade mellan de olika svarsalternativen.

Sammanfattningsvis kan sägas att eleverna med icke godkänt och godkänt betyg i högre grad än eleverna med betyget välgodkänt/mycket välgodkänt upplever att de sällan eller ibland kan påverka i undervisningssituationen. Gemensamt för alla betygsgrupperna är dock att de flesta elever upplever att de sällan eller bara ibland kan vara med och bestämma över schema och betygskriterier. I diagrammet kan också utläsas att eleverna med betyget välgodkänt/mycket välgodkänt övervägande anser sig få vara med och bestämma över fler faktorer i undervisningssituationen, i klassrummet, än övriga elever.

Figur 11

Figur 11. Diagrammet visar vad eleverna med olika betyg anser att de vill vara med och bestämma över.

Av figur 11 framgår att en majoritet av eleverna med betyget icke godkänt anser att de sällan/ibland vill vara med och bestämma kring schema, metoder, regler och arbetsmaterial.

De vill oftare vara med och bestämma kring redovisningsform, material och bedömningskriterier.

En majoritet av eleverna med godkänt betyg anser att de ofta/mycket ofta, vill vara med och bestämma kring schema, metoder och arbetskamrater. Vid redovisningsform, material, regler och bedömningskriterier är det mellan 55 och 65 procent av eleverna som sällan/ibland vill vara med och bestämma

Över 50 procent av eleverna med betyget välgodkänt/mycket välgodkänt vill vara med och bestämma ofta/mycket ofta i alla kategorier som påvisas ovan. De vill framförallt vara med och bestämma kring metoder, arbetskamrater och redovisningsform.

Kommentar: Figur 11 visar att de flesta av eleverna med icke godkänt betyg sällan eller ibland vill vara med och bestämma kring schema, metoder, arbetskamrater och regler. Det är dock mer jämtfördelat mellan svarsalternativen gällande redovisningsform, material och bedömningskriterier.

Figuren visar vidare att eleverna med godkänt ofta eller mycket ofta skulle vilja vara med och bestämma omkring schema, metoder, arbetskamrater. Mer än hälften av dessa elever vill däremot sällan eller ibland kunna bestämma över redovisningsform, material, regler och bedömningskriterier.

Figuren även visar att de flesta eleverna med välgodkänt/mycket väl godkänt vill vara med och bestämma ofta eller mycket ofta i nästan alla delar. Därmot är det nästan jämtfördelat mellan svarsalternativen gällande bedömningskriterier och regler.

När resultatet av fråga 13 och 14 sammanställs kan man se att det finns skillnader mellan vad de olika betygsgrupperna anser att de får och vad de vill bestämma över i skolan.

Diagrammen visar att eleverna med icke godkänt oftare skulle vilja vara med och bestämma omkring redovisningsformer, material, regler och bedömningskriterier. Dessa elever uppger däremot också att de vill mindre ofta eller lika ofta vara med och bestämma omkring schema, metoder samt vem de ska arbeta med. Diagrammen visar att eleverna med godkänt oftare skulle vilja vara med och bestämma omkring alla delar utom redovisningsform. Diagrammet visar att de flesta eleverna med välgodkänt/mycket väl godkänt vill vara med och bestämma mer i alla delar.

Av resultatet kan också utläsas att det verkar som eleverna med godkänt och välgodkänt/mycket välgodkänt betyg vill bestämma mer över i stort sätt alla de delar som ingår i de båda diagrammen. Eleverna med icke godkänt betyg vill däremot endast bestämma mer över vissa delar och uppger att de till och med vill ha mindre möjlighet att bestämma över andra delar.

Related documents