• No results found

Information om Intrum Justitia

In document Program för Medium Term Notes (Page 47-57)

Historik och utveckling

Intrum Justitia AB (publ) (org.nr 556607-7581) har säte i Stockholm och är ett publikt aktiebolag med verksamhet som bedrivs enligt aktiebolagslagen (2005:551). Intrum Justitias verksamhet grundades i Sverige 1923 och har genom förvärv och organisk tillväxt vuxit till att bli ett av Europas ledande företag inom kredithantering. Intrum Justitia bildades den 13 februari 2001 och är noterat på Nasdaq Stockholm sedan juni 2002. Aktiekapitalet uppgick per den 31 mars 2016 till 1 594 893,02 SEK och antalet aktier till 73 421 331, varav Bolagets egna innehav uppgick till 1 073 602 aktier. Årsstämman som hölls den 20 april 2016 beslutade att Bolagets egna aktier ska dras in och om fondemission utan utgivande av nya aktier. Den 13 maj 2016 registrerades Bolagets nedsättning av aktiekapitalet med 23 322 SEK genom indragning av aktier samt Bolagets fondemission med motsvarande belopp, utan utgivande av nya aktier. Per dagen för detta Prospekt uppgår aktiekapitalet i Intrum Justitia till 1 594 893,02 SEK fördelat på 72 347 726 aktier.

På årsstämman beslutades vidare, att bemyndiga styrelsen att genomföra återköp av egna aktier.

Sammanfattande beskrivning av verksamheten

Intrum Justitia är ett av de marknadsledande kredithanteringsföretagen i Europa och erbjuder företag riskreducering och finansiella tjänster med en stark inkassoverksamhet som bas.

Koncernen har cirka 3850 medarbetare i 19 länder och samarbete med partners i ytterligare cirka 160 länder. Omsättningen under 2015 uppgick till 5 628 miljoner SEK.

Intrum Justitias verksamhet ska enligt bolagsordningen vara att, direkt eller indirekt, hantera, administrera, finansiera och köpa kundfordringar och att utföra därmed relaterade tjänster samt att förvalta fast och lös egendom samt värdepapper, inom och utom Sverige, även som idka annan därmed förenlig verksamhet.

Intrum Justitia arbetar med att skapa förutsättningar för ökad försäljning, bättre lönsamhet, förbättrat kassaflöde och reducerad finansiell risk för sina kunder. Detta ger företag ökad konkurrenskraft, vilket skapar arbetstillfällen och därmed har en positiv effekt på samhällsekonomin. Intrum Justitia erbjuder tjänster utmed hela kredithanteringskedjan, från prospektering och segmentering till betalningshantering, inkasso och finansiella tjänster.

Intrum Justitia har ca 75 000 kunder i Europa. De största branscherna där Intrum Justitias kunder är verksamma är telekom, energi, bank och detaljhandel. Exempel på kunder är EnterCard, Fortum, E.ON, Nordea, Ärtzekasse och Swedbank.

Intrum Justitias tjänsteerbjudande

Intrum Justitia erbjuder tjänster inom hela kredithanteringskedjan, vilket innebär att företag kan få hjälp att hantera sin kreditgivning redan vid försäljningstillfället hela vägen till hantering av både betalningsprocessen och förfallna fordringar. Intrum Justitia knyter ihop och tolkar information från egna databaser, från kunder och från externa källor och skapar därigenom beslutsunderlag som ger kunderna möjlighet att öka försäljning och kassaflöde, minska kreditförlusterna och förbättra sina kundrelationer.

48 Bild 8.1 Illustration av Intrum Justitias kunders kredit och betalningsprocess samt Intrum Justitias tjänsteutbud.

Kredithanteringstjänster

Intrum Justitias kredithanteringstjänster omfattar kreditinformation, betalningsadministration och inkasso och utgör ca 63 procent av koncernens omsättning.

Kreditinformation är en viktig del i ett företags säljarbete. Med hjälp av kreditinformationstjänster hjälper Intrum Justitia sina kunder att besluta vem de ska sälja till och på vilka villkor. Om säljaren är för restriktiv kan denne mista en kund och om kreditgivningen är för generös kan det resultera i en kreditförlust. Med optimerad risk ökar sannolikheten för att fakturor blir betalda och lönsamheten ökar.

Framgångsrik kredithantering bygger på en kombination av kunskap, information och förståelse. Genom mångårig erfarenhet av de europeiska kreditmarknaderna har Intrum Justitia omfattande kunskap om konsumenters betalningsmönster, vilket är en nyckel till goda kreditbeslut.

Betalningstjänster ger kunderna möjligheten att få betalt snabbare och för hela den utestående fordringen. På så sätt får företaget förbättrat kassaflöde och mer tid att driva och utveckla affärsverksamheten.

Genom att låta Intrum Justitia sköta faktureringen och kundreskontran kan företag professionalisera hanteringen av betalningsadministration och påminnelser vilket leder till kortare betalningstider, goda kundrelationer och förbättrad effektivitet.

Intrum Justitia erbjuder även betalningslösningar, som exempelvis kreditkortsbetalningar, autogiro och banköverföringar via Internet. Intrum Justitias inkassotjänster hjälper kunder att få betalt efter det att fakturan förfallit. Bolagets avancerade analysverktyg och goda insikter om betalningsvanor i Europa ger kunderna färre avskrivna fordringar, bättre likviditet och ökad lönsamhet. För företagen betyder förluster på grund av osäkra fordringar att de måste arbeta ännu hårdare för att kompensera för förlusten, att de kanske måste höja priserna eller minska kostnaderna. Med hjälp av stora databaser och analysverktyg har Intrum Justitia goda insikter om gäldenärers betalningsvanor och kan bedriva inkassoarbete mer respektfullt och individanpassat jämfört med företag som har mindre god tillgång till information.

Finansiella tjänster

Intrum Justitia erbjuder finansiella tjänster främst i form av betalningsgaranti och förvärv av förfallna fordringar. Därtill erbjuder Bolaget i begränsad omfattning vissa finansieringstjänster innan eller i samband med att en faktura förfallit, som exempelvis factoring, i egen regi och

49 genom partnerskap. Verksamhetsområdet svarar för ca 37 procent av koncernens omsättning.

Intrum Justitias finansiella tjänster hjälper kunder att stärka sina kassaflöden och minska den finansiella risken. Kredithantering och Finansiella tjänster samverkar och stödjer varandra i den dagliga verksamheten eftersom kredithanteringstjänsterna kan förfinas genom att de köpta portföljerna med fordringar genererar en stor mängd information om konsumenter, vilket ytterligare stärker Intrum Justitias databaser. Tack vare denna information kan företag erbjudas effektiva inkassometoder. På samma sätt skapar samarbeten med företag inom kredithantering ett viktigt underlag för att göra en god bedömning av framtida investeringar av förfallna fordringar.

Köp av portföljer med förfallna fordringar är en logisk fortsättning på hanteringen av fordringar som trots inkasso och andra åtgärder inte betalats och därför blivit en kreditrisk hos kunden. Det kan exempelvis gälla kundfordringar och lån utan säkerhet, mellan företag och privatpersoner eller mellan olika företag. Kundens kund är fortfarande skyldig att betala sin skuld men kostnaden för att få betalt har bedömts som så oförutsägbar att fordringsägaren kommer att tvingas skriva av hela eller delar av fordran. Fordran har dock fortfarande ett ekonomiskt värde och kan säljas till en tredje part som fortsätter försöken att få betalt.

Sedan 2005 har Intrum Justitia kontinuerligt ökat aktiviteten inom köp av fordringar, dels för att fler kunder vill sälja sina portföljer, dels för att koncernen stärkt kompetensen inom analys och köp av portföljer med denna typ av fordringar. Sedan 2002 har de årliga investeringarna ökat från 163 miljoner kronor till 2 428 miljoner kronor under 2015.

Marknaden för att köpa förfallna fordringar är global, omsätter miljardbelopp och omfattar alla typer av kreditportföljer. De som säljer sina fordringar är främst företag som lämnar krediter, vare sig krediten är den huvudsakliga tjänsten eller ett led i affärsverksamheten, Säljarna är allt från kreditinstitut, privata och publika företag till myndigheter. Genom att sälja sina fordringar får de snabbt tillgång till likvida medel och kan koncentrera sig på sin kärnverksamhet, samtidigt som de undviker att betalningar helt uteblir.

Bland köparna av portföljer med förfallna fordringar finns både företag från kredithanteringsbranschen, som Intrum Justitia, och mer renodlade finansiella aktörer. Under 2015 kom en viss del av säljarna av portföljer med förfallna fordring från Intrum Justitias kunder inom Kredithantering och en viss del från externa parter. Vid stora portföljinvesteringar samarbetar Intrum Justitia ibland med finansiella partners.

Betalningsgaranti innebär att Intrum Justitia garanterar betalning till ett företag och åtar sig att förvärva eventuella fordringar som förfaller till betalning.

Många av koncernens kunder bedriver verksamhet som innebär att krediter lämnas till slutkunden. Då uppstår ibland finansiella risker. För att säkerställa betalning erbjuder Intrum Justitia tjänster som ger en betalningsgaranti baserat på kreditbeslut och kreditbevakning.

Genom att använda sig av Intrum Justitias lagrade information kan företaget redan vid försäljningstillfället säkerställa om deras kund är kreditvärdig och erbjuda skräddarsydda betalningsalternativ. För de kunder som väljer att betala på kredit garanterar Intrum Justitia att företaget kommer att erhålla det fulla försäljningsbeloppet. De fakturor som förfaller utan betalning förvärvar Intrum Justitia och behandlar som ett vanligt inkassoärende.

50

Huvudsakliga marknader där Intrum Justitia är verksamt

Intrum Justitia bedriver verksamhet i ett flertal europeiska länder. Därutöver finns ett partner-nätverk i 160 länder världen över, som möjliggör effektiv kredithantering för globala företag.

Intrum Justitia är organiserat i tre geografiska regioner, där följande länder ingår:

Norra Europa: Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Sverige.

Centrala Europa: Schweiz, Slovakien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

Västra Europa: Belgien, Irland, Frankrike, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien.

Kända trender

Europa präglas av betydande regionala skillnader och osäkerheten är stor kring den makroekonomiska utvecklingen i flera länder. I en väsentligt försämrad makroekonomisk situation i Europa med ökad arbetslöshet påverkas Intrum Justitia negativt.

Intrum Justitias bedömning är att koncernens strategiska inriktning med en breddning av kredithanteringstjänster och en sammankoppling med riskreducerande finansiella tjänster byggd på en stark, marknadsledande inkassoverksamhet, är väl anpassad till marknadens utveckling. Företagens behov av att skapa ett starkare och mer förutsägbart kassaflöde ökar och därtill ökar behovet av att skapa fler alternativ till att finansiera rörelsekapitalet exempelvis genom försäljning av fordringar. Detta är trender som långsiktigt gynnar Intrum Justitia.

Bild 8.2 Intrum Justitias geografiska närvaro i Europa

51

Organisations- och Bolagsstyrning

Bild 8.3 Intrum Justitias organisation

Bilden ovan illustrerar Intrum Justitias bolagsstyrningsstruktur. Den operativa organisationen utgörs av de tre geografiska regionera samt tjänstelinjerna Kredithantering och Finansiella tjänster. Därtill finns ett antal koncerngemensamma gruppfunktioner inom exempelvis Finans, Personal och Kommunikation.

Koncernen

Den legala organisationen Intrum Justitia-koncernen utgörs av moderbolaget, Intrum Justitia, samt ett stort antal dotterbolag i Europa. Intrum Justitia är ett holdingbolag utan egen verksamhet; verksamheten i varje land bedrivs i ett eller flera separata bolag. Vidare ägs koncernens tillgångar i form av fordringsportföljer av flera olika dotterbolag, framförallt av Intrum Justitia Debt Finance AG i Schweiz. Majoriteten av koncernens varumärken och andra immateriella rättigheter ägs av ett annat schweiziskt dotterbolag, Intrum Justitia Licensing AG. IT-driften (produktionssystem m.m.) är centraliserad till ett bolag i Nederländerna, Intrum Justitia Data Center B.V.

Till följd av ovan är Intrum Justitia beroende av andra bolag i koncernen för att kunna generera intäkter.

52 Större aktieägare

De största ägarna i Intrum Justitia utgörs mestadels av svenska och internationella

fondförvaltare. Per den 31 mars 2016 svarade de 10 största ägarna för 26,5 % av rösterna i Bolaget.2 Det finns ingen enskild ägare som utövar kontroll över Bolaget.

Företag Antal aktier Röster, %

SEB Fonder 5 691 183 7,9

AMF Försäkring & Fonder 2 051 811 2,8

Carnegie Fonder 1 851 696 2,6

Odin Fonder 1 811 834 2,5

Lannebo Fonder 1 797 250 2,5

Handelsbanken Fonder 1 609 005 2,2

Norges Bank 1 327 349 1,8

Swedbank Robur Funds 1 256 006 1,7

Standard Life Fonder & Försäkring 990 078 1,4

Enter Fonder 806 000 1,1

Koncernledning

Mikael Ericson - VD & Koncernchef

Mikael Ericson tillträde som VD och Koncernchef den 1 mars 2016. Han har tidigare haft ett flertal ledande positioner inom bank- och finansbranschen, senast som chef för International Banking på Danske Bank. Ericson var tidigare bl.a. koncernchef på Carnegie AB. Ericson är civilekonom från Stockholms Universitet.

Erik Forsberg - Ekonomi- och Finansdirektör

Erik Forsberg började som Ekonomi- och finansdirektör i november 2011. Han har tidigare innehaft samma roll på PR mjukvaruföretaget Cision, som var listat på Nasdaq Stockholm.

Erik Forsberg har tidigare haft roller som Ekonomi- och finansdirektör, koncerntreasurer och affärscontroller på företag som exempelvis EF Education. Forsberg är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Per Christofferson – Regionchef Centrala Europa

Per Christofferson tillträdde som direktör för Kredithantering i september 2009. Han var tidigare vice VD och affärsområdeschef på IT konsultföretaget Acando där han också agerat rådgivare åt multinationella kunder. Christofferson har en magisterexamen från CWRU (Case Western Reserve University) Cleveland Ohio och en civilingenjörsexamen från Linköpings Tekniska Högskola.

Rickard Westlund – Regionchef Norra Europa

2http://intrum.com/Investor-Relations/The-Share/Ownership-structure/

53 Rickard Westlund tillträde som verkställande direktör för Intrum Justitia Sverige AB 2009 och tog över som regionchef med ledningsansvar för Skandinavien och sedermera Norra Europa 2010. Westlund hade flera olika befattningar på Lindorff mellan 2006 och 2009, bland annat Director of Capital Collection, VD för Lindorff Capital AS och Head of Capital Scandinavia.

Före Lindorff var Westlund VD för Aktiv Kapital Sweden och han har även arbetat på Swedbank i elva år där han mellan 2000 och 2003 var Head of Loan Process. Westlund är civilekonom med examen från Örebro Universitet.

Johan Brodin - Chief Risk Officer

Johan Brodin tillträdde som Chief Risk Officer (CRO) i november 2011. Tidigare har han varit CRO på SBAB Bank. Brodin har tidigare haft olika roller inom riskhantering och kontroll på Handelsbanken samt som managementkonsult inom finansiella tjänster på KPMG och Oliver Wyman. Brodin är civilekonom från Örebro Universitet.

Annika Billberg - Sälj-, marknads- och kommunikationsdirektör

Annika Billberg tillträdde som IR & kommunikationsdirektör i juni 2010. Sedan juni 2012 har hon även ansvar för marknadsenheten och sedan juli 2015 är hon ansvarig för koncernens sälj-, marknads och kommunikationsenhet. Billberg har innehaft positionen som IR &

Informationschef på IT-Konsultbolaget HiQ under 6 år. Innan det arbetade Billberg som aktieanalytiker på Hagströmer & Qviberg i Stockholm. Annika Billberg är civilekonom från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Harry Vranjes – Regionchef Västra Europa

Harry Vranjes tillträdde som regionchef i april 2015, och var under 2012-2015 Chief Technology Officer. Mellan 2002-2012 har Vranjes haft flera befattningar inom Intrum Justitia, bland annat som koncernens IT-chef under åren 2008–2012. Mellan 2002–2008 var han projektledare samt affärsutvecklare. Vranjes har tidigare arbetat som IT-Management konsult på VM-Data 1998–2001. Harry Vranjes har fil kand i systemvetenskap vid Lunds Universitet.

Jean-Luc Ferraton – Personaldirektör (CHRO)

Jean-Luc Ferraton tillträdde i nuvarande position som Chief Human Resources Officer i april 2012. Ferraton har tidigare haft flera befattningar inom Intrum Justitia mellan 2006–2012 som koncernens HR direktör, regions HR Direktör för västra Europa och regions HR direktör för södra Europa. Innan sin anställning på Intrum Justitia var Ferraton HR direktör på JTEKT of Toyota Group 2001–2006. Ferraton är civilekonom från ESDES Lyon.

Alessandro Pappalardo – Chief Investment Officer

Alessandro Pappalardo har varit anställd på Intrum Justitia sedan 2013, och tillträdde som Chief Investment Officer i februari 2015. Han har mer än 15 års erfarenhet av värderingar och investeringar i europeiska låneportföljer bland annat med Goldman Sachs Special Situation Group. Pappalardo är från Italien och har en examen i ekonomi från Bocconi Universitetet.

Roland Grunéus – Chief Technology Officer

Roland Grunéus har innehaft sin nuvarande position som Chief Technology Officer sedan december 2015. Han var tidigare Enterprise Architect and Head of Data Management på Intrum Justitia från 2010–2015. Roland Grunéus arbetade tidigare som managementkonsult

54 på Acando från 2001–2010 och på American Management Systems, Inc från 1995–2001.

Grunéus är civilingenjör i datorteknik med examen från KTH.

Styrelse

Lars Lundquist – Ordförande sedan april 2006 Född 1948

Lars Lundquist är ordförande i styrelsen och ersättningsutskottet i JM AB, ordförande i Försäkringsaktiebolag Erika, skattmästare i Hjärt- och Lungfonden samt styrelseledamot och ordförande i risk- och revisionsutskottet i Livförsäkringsbolaget Skandia.

Lars Lundquist är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm samt innehar en MBA-examen från University of Wisconsin.

Synnöve Trygg – Ledamot sedan 2013 Född 1959

Synnöve Trygg var VD för SEB Kort mellan 1993 och 2013. Hon är styrelseledamot i Landshypotek Bank AB, Volvo Finans Bank AB, Nordax Bank AB, Vaitor Hf (Island) och Wrapp AB.

Synnöve Trygg är civilekonom från Stockholms universitet.

Fredrik Trägårdh – Ledamot sedan 2009 Född 1956

Fredrik Trägårdh är vice VD i Ekman & Co AB och tidigare VD och finansdirektör för Net Insight AB. Han har tidigare varit finanschef i DaimlerChrysler Rail Systems GmbH Berlin och haft flera ledande befattningar inom ABB Financial Services i Sverige och Schweiz.

Fredrik Trägårdh har examen i företags och internationell ekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Ragnhild Wiborg – Ledamot sedan 2015 Född 1961

Ragnhild Wiborg är styrelseordförande i EAM Solar AS och styrelseledamot i Gränges AB, Borregaard AS, REC Silicon ASA, Skandiabanken ASA, Vardia Insurance ASA och I.M.

Skaugen SE. Hon har tidigare bedrivit förvaltningsverksamhet i Odin Fonder och Wiborg Kapitalförvaltning. Dessförinnan har hon arbetat vid olika investeringsbanker i Norden och i London.

Ragnhild Wiborg har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har bedrivit masterstudier i Fundacao Getulio Vargas, Sao Paolo.

Magnus Yngen – Ledamot sedan 2013 Född 1958

Magnus Yngen är koncernchef för Camfil. Han har tidigare varit koncernchef för Husqvarna och har haft flera ledande positioner inom Electrolux. Magnus Yngen är styrelseordförande i Sveba-Dahlén Group och styrelseledamot i Duni, Dometic och Camfil Farr.

Magnus Yngen har en civilingenjörsexamen och en licentiatexamen från Kungliga Tekniska Högskolan.

Tore Bertilsson – Ledamot sedan 2016 Född 1951

55 Tore Bertilssons är styrelseordförande i Perstorp, PRI Pensionsgaranti och Ludvig Svensson samt styrelseledamot i Ingka Holding (IKEA), Gunnebo, JCE Group, Stampen och Semcon.

Tore Bertilsson har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg och har även utbildning inom management vid London Business School.

Ulrika Valassi – Ledamot sedan 2016 Född 1967

Ulrika Valassi är styrelseledamot i Ålandsbanken, Hemfosa Fastigheter och Qliro. Hon är Head of Service Area Risk hos Transcedent Group. Valassi har tidigare varit Head of Credit på Landshypotek och har dessförinnan haft flera roller inom SEB, senast som Group Head of New Product Approval Office.

Ulrika Valassi har en ekonomexamen från Uppsala universitet och har även studerat vid Copenhagen Business School.

Revisor

Erik Åström - Huvudansvarig revisor sedan 2014 Född 1957

Erik Åström är auktoriserad revisor, Ernst & Young. Andra revisionsuppdrag: Svenska Handelsbanken, Kommuninvest, Svensk Exportkredit, ICA-Gruppen, Södra Skogsägarna och Nasdaq.

Intressekonflikter inom förvaltnings-, lednings- och kontrollorgan

Det finns vid Prospektets publicerande ingen befintlig eller potentiell intressekonflikt mellan Bolagets styrelseledamöters, ledningsgruppens och/eller revisorernas åligganden gentemot Intrum Justitia och deras privata intressen.

Adress till förvaltnings-, lednings- och kontrollorgan

Verkställande ledningens adress är 105 24 Stockholm med besöksadress Hesselmans Torg 14, Nacka.

Styrelsens arbetsformer

Enligt Intrum Justitias bolagsordning ska Bolagets styrelse bestå av minst fem och högst nio ordinarie ledamöter med högst fyra suppleanter. Samtliga ledamöter väljs av årsstämman.

Vid årsstämman den 20 april 2016 antogs valberedningens förslag att styrelsen ska bestå av sju styrelseledamöter utan styrelsesuppleanter. Lars Lundquist, Synnöve Trygg, Fredrik Trägårdh, Magnus Yngen och Ragnhild Wiborg omvaldes till styrelseledamöter och Tore Bertilsson och Ulrika Valassi valdes till nya ledamöter. Lars Lundquist omvaldes till ordförande.

Samtliga ledamöter bedöms vara oberoende i förhållande till Bolaget och bolagsledningen samt i förhållande till större aktieägare. Styrelsens sammansättning uppfyller härmed de krav som finns i enlighet med Svensk kod för bolagsstyrning i detta avseende. Bolagets verkställande direktör ingår inte i styrelsen men deltar vid styrelsens möten förutom när styrelsen avhandlar frågor som rör utvärdering av styrelsens arbete eller utvärdering av den verkställande direktören. Koncernens chefsjurist är styrelsens sekreterare.

Styrelsen har inrättat ett revisionsutskott och ett ersättningsutskott för att bereda revisions- respektive ersättningsfrågor i enlighet med aktiebolagslagens och Svensk kod för bolagsstyrnings krav. Utskotten har i huvudsak en beredande roll, men visst beslutsmandat har delegerats t.ex. kan ersättningsutskottet godkänna ersättningar till ledande befattningshavare (förutom VD). Revisionsutskottet består av Tore Bertilsson (ordförande),

56 Ulrika Valassi och Ragnhild Wiborg. Ersättningsutskottet består av Lars Lundquist (ordförande), Synnöve Trygg och Magnus Yngen.

Styrelsens arbetsordning

Styrelsen omprövar och fastställer varje år en arbetsordning och en VD-instruktion, normalt i december. Arbetsordningen innehåller instruktioner dels för ansvars- och arbetsfördelningen mellan styrelsen, verkställande direktören respektive styrelseutskotten, dels avseende formerna för bolagets löpande ekonomiska rapportering. Styrelsens arbetsordning bygger på aktiebolagslagens övergripande regler för ansvarsfördelning mellanstyrelse respektive verkställande direktör och i övrigt på av styrelsen godkänd beslutsordning. Arbetsordningen reglerar även andra frågor, t.ex.:

• antal styrelsemöten och vilka frågor som skall avhandlas på dessa,

• ordförandens, VD:s, ersättnings- och revisionsutskottens uppgifter och vilka beslutsbefogenheter de har samt en tydlig reglering av vilka frågor som kräver styrelsebeslut,

• utvärdering av styrelsen och styrelsens arbete samt utvärdering av den verkställande direktören, och

• formerna for styrelsens möten och protokoll.

57

In document Program för Medium Term Notes (Page 47-57)

Related documents