• No results found

§ 15 Information om status i trafik och avtal

In document Ladda ner (Page 45-48)

Föredragande: Hanna Bergström och Åsa Bjerke

Förslag till beslut

Direktionen godkänner informationen.

Ärende

Nedan redovisas information om trafiken och avtalen för den allmänna kollektivtrafiken med buss respektive den särskilda kollektivtrafiken, framförallt avseende utfallet av genomförda revisioner i tjänsterna och om incidenter i trafiken.

Busstrafiken

Revision och avtalsuppföljning

Kvalitetsuppföljning genomförs på månadsbasis för att följa avvikelser i trafiken så som till exempel antal inställda turer, försenade eller förtidiga avgångar, olyckor och incidenter samt antal fullsatta bussar. Hitintills har 15 avstämningsmöten genomförts utav 25 inplanerade möten. I övrigt har bland annat 121 kontroller för rena fordon och 93 stickprovskontroller genomförts.

Revisioner hos trafikföretagen Transdev samt Nobina är utförda, nedan framgår avtalsområden som revisionen omfattade samt kommentarer och slutsatser. Nedan redogörs det även för

rekommendationer av förbättringar per trafikföretag.

Avtalsområden för revisionen

Fordon,dokumentation gällande kontrollbesiktningar, extrabromskontroller, däckbyten samt kontroll av alkolåsutrustning.

Kvalitet,dokumentation och arbetssätt gällande olyckor och tillbud, kundsynpunkter samt månadsrapporter.

Personal, dokumentation gällande läkarkontroller, förarnas kompetens och utbildningar, drogfrihet, servicekänsla, mobiltelefonipolicy samt arbetstidsregler-lön och ersättningar.

Depå,dokumentation och arbetsrätt gällande farligt avfall, avfallssortering, kemiska produkter, fordonstvättanläggning samt regler för tomgångskörning.

Kommentarer och slutsatser Nobina

Trafikföretaget Nobina har tydliga processer samt systemlösningar som säkerställer att fordonen samt depåer uppfyller kraven i avtalen. Instruktioner till ledare samt personal vid olyckor och tillbud framgår tydligt. Dokumentation samt systematiskt arbetssätt med förarkompetenser, utbildningar, drogfrihet, läkarkontroller är tydligt samt säkerställs med ett väl utvecklat systemstöd.

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har inte hittat några brister som bryter mot gällande avtal hos Nobina, men ges en rekommendation till förbättring enligt nedan.

Rekommendation

Dokumentation av åtgärder gällande kundsynpunkter samt återkopplingssamtal med personal kopplat mot nya GDPR lagstiftningen bör utvecklas.

Kommentarer och slutsatser Transdev

Trafikföretaget Transdev arbetar enligt gällande avtal med sina fordon och depå vad avser dokumentationen samt att säkerställa att regler och lagar följs. Transdev arbetssätt kring systematiskt kvalitetsarbete samt personaldokumentation uppfyller kraven i gällande avtal.

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har inte hittat några brister som bryter mot gällande avtal hos Transdev, men ges en del rekommendationer till förbättringar enligt nedan.

Rekommendationer

Personalens körkortsbehörighet bör kontrolleras mer frekvent än dagens halvårskontroll via

Transportstyrelsen, förslagsvis veckovis kontroll via abonnemangstjänst. Tydligare kunna redovisa för vilka åtgärder som tilltagit i ärendehanteringen i Transdevs verktyg (Compass) för olyckor och tillbud.

Att införskaffa systemstöd för att säkerställa att alla fyllda 67 år genomgår en läkarundersökning årligen, i dagsläget görs detta manuellt via en Excelfil.

Utbildning för förare i busstrafiken

Utbildningen fokuserar på bemötande och biljettsortimentet och går enligt plan. Totalt har 271 förare genomgått utbildningen. Under hösten fortlöper utbildningarna med totalt 47 uppbokade utbildningstillfällen för att möjliggöra så att de cirka 350 resterande förare som inte genomgått utbildningen ska få den möjligheten.

Allvarliga incidenter i busstrafiken

Den 1 juni inträffade en avåkning av buss på linje 561 på länsväg 511, ombord på bussen fanns fem resenärer samt förare. Polisen har avslutat utredningen med slutsatsen att det inte var tekniska problem eller att det berodde på väglaget. Föraren jobbar inte kvar hos trafikföretaget.

Den 10 juli inträffade en dikeskörning av buss vid möte med en lastbil på linje 8 mellan Wåmtorp och Laggartorps skola, trafikföretaget har upprättat en polisanmälan om smitning på grund av att

lastbilen avvek från platsen. Ombord på bussen befann sig två resenärer samt förare. Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet inväntar pågående polisutredning.

Resandeutvecklingen i busstrafiken

Totalt registrerades drygt 7,8 miljoner påstigande i den allmänna kollektivtrafiken med buss under perioden januari-augusti. Detta är en ökning med nio procent jämfört med samma period 2017. Den markanta ökningen beror delvis på statens satsning på avgiftsfria resor för skolungdomar med giltighet under hela sommaren. Exkluderas alla former av avgiftsfria resor och skolkorten, det vill säga om man bara analyserar utvecklingen av antalet betalande resenärer, så är resandeökning mer måttlig och i en del kommuner även negativ.

Landsbygdstrafiken i Trosa och Vingåker samt stadstrafiken i Katrineholm står för de största relativa ökningarna.

Särskilda Kollektivtrafiken Revision och uppföljning

Enligt uppföljningsplanen i avtalen för serviceresor pågår revision ute hos samtliga trafikföretag i enlighet med myndighetens uppdrag där det bedrivs kontinuerlig förvaltning och uppföljning av avtalen. I den löpande avtalsuppföljningen genomförs stickprovskontroller och besök ute hos

respektive trafikföretag. Utfallet i uppföljningarna är att specialfordonen går hårdast åt i trafiken och att det är där vi måste göra riktade stickprovskontroller, i övrigt fungerar det väldigt väl.

Varje månad erbjuds trafikföretagen ett utbildningstillfälle för att möjliggöra certifiering av

nyanställda förare. Till detta erbjuds extra utbildningstillfällen i samband med en trafikstart. Utöver dessa utbildningar genomför myndigheten regelbundna fortbildningar av förare. Under andra delen av 2018 har fortbildning genomförts för förare inom Skolskjutsavtalen för Katrineholm och Vingåker och nytillkomna i serviceresor. Planen för hösten är att genomföra fortbildning i Eskilstuna.

Allvarliga incidenter i den särskilda kollektivtrafiken

Under våren har vi informerat om ett antal allvarliga incidenter inom den särskilda kollektivtrafiken.

Året inleddes med dödsolyckan den 15 januari då de resenärer som färdades i fordonet omkom och föraren skadades. Utredningen lades ned och föraren avskrevs från misstanke om brott.

I april inträffade en incident där en resenär föll ur rullstol i samband med en kraftig inbromsning på grund av felaktig bältning. Föraren stängdes av från uppdraget och fick genomgå ytterligare

utbildning för att säkerställa att något likande inte skulle inträffa igen. En månad senare inträffar en annan incident vid lastning med samma förare. Beslut fattades om att omedelbart stänga av föraren och han kör inte längre inom våra uppdrag. I mitten av maj inträffade en incident där resenär lämnats på fel adress och ej enligt instruktion. En skriftlig varning utfärdades här till trafikföretaget med anledning av denna händelse. Under sommarperioden har inga ytterligare incidenter av allvarligare karaktär inträffat.

Resandeutvecklingen i den anropsstyrda särskilda kollektivtrafiken

Under perioden januari till augusti 2018 har totalt 275 212 resor utförts inom den anropstyrda särskilda kollektivtrafiken. Samma period föregående år genomfördes totalt 260 609 resor. För perioden har det genomförts 5,6 procent fler resor i jämförelse med samma period föregående år.

Utav de totalt antal genomförda resorna står färdtjänstresor för cirka 41 procent av resorna, sjukresor för cirka 24 procent och omsorgsresor för cirka 23 procent av resorna. Den största

ökningen ser vi bland omsorgsresor där det genomförts 20 procent fler resor för perioden januari till augusti 2018 i jämförelse med samma period föregående år. För vissa medlemmar har inledningen av 2018 inneburit ett ökat resande medan det för andra har inneburit ett minskat resande. Under sommarmånaderna minskar antalet resor till följd av att skolverksamhet och annan planerad verksamhet stängs ned.

Skolskjutsplanering Nyköping

I samband med upphandlingen av skolskjuts och verksamhetsresor i TUPP06 gjordes en överenskommelse med Nyköpings kommun om att myndigheten i framtiden ska ansvara för planeringen av dessa resor. Ett gemensamt arbete mellan myndigheten och Nyköping kommun kommer inledas under oktober avseende planeringen.

In document Ladda ner (Page 45-48)

Related documents