• No results found

Informationsteknologi i skolorna

7 Sammanfattning – utvalda iakttagelser

7.5 Informationsteknologi i skolorna

På skolorna på gymnasienivå i Danmark och Sverige delade hösten 2001 cirka tre elever på en dator för undervisningsbruk. I Norge var datortätheten på skolorna cirka fyra elever per dator och i Finland fem.

Datortätheten varierar kraftigt mellan skolorna. För den tiondel av eleverna som går på skolor med den största datortätheten är antalet elever per dator 1,2 i Dan-mark, 2 i Sverige, 2,4 i Norge och 2, 6 i Finland. För de elever som går på skolor med den minsta datortätheten är det genomsnittliga antalet elever per dator om-kring 6 i Norge, 10 i Sverige, 13 i Danmark och 19 i Finland.

Antalet lärare (omräknat till heltidspersoner) per dator enbart för lärarbruk var år 2001 i genomsnitt 1,1 i Sverige, 1,5 i Norge, 1,6 i Finland och 2,1 i Danmark. På den tiondel av skolorna där lärarna har bäst tillgång till datorer är antalet lärare per dator i alla nordiska länder mindre än 1, dvs. varje lärare kan i genomsnitt dispo-nera över mer än en (1) dator för eget bruk. På den tiondel av skolorna där dator-tätheten är minst går det i Sverige i genomsnitt 2,4 lärare per dator. I Norge är antalet 4,3, i Finland 6,2 och i Danmark 7,4.

I genomsnitt har 90-95 procent av skoldatorerna i de nordiska länderna Internet-uppkoppling. Variationerna mellan skolorna i fråga om andelen datorer med In-ternetuppkoppling är små.

Implementeringen av IT på skolorna

Vanliga ordbehandlings- och kalkylprogram började i alla nordiska länder använ-das i undervisningen på skolor på gymnasienivå omkring 1980. Omkring 1990 användes ordbehandlings- och kalkylprogram i undervisningen på cirka hälften av skolorna i Danmark, Finland och Norge samt på nästan en tredjedel av skolorna i

7 Sammanfattning – utvalda iakttagelser

taget alla skolor på gymnasienivå i Danmark, Finland och Norge medan 13 pro-cent av skolorna i Sverige inte använde denna typ av teknik.

Internet och e-post började användas i skolornas undervisning omkring 1990. I mitten av 1990-talet hade nästan 60 procent av skolorna i Finland, 40 procent av skolorna i Danmark och Sverige och en tredjedel av skolorna i Norge börjat an-vända Internet i undervisningen. E-post hade i mitten av 1990-talet tagits i bruk i undervisningen på var tredje skola i Finland, var fjärde skola i Danmark, var fem-te skola i Norge och var sjätfem-te skola i Sverige.

År 2001 var både Internet och e-post i bruk i undervisningen på i stort sett samtli-ga skolor i de nordiska länderna.

Lärarnas användning av datorer, Internet och e-post

Två tredjedelar av lärarna i Danmark och Sverige och cirka 60 procent av lärarna i Finland och Norge använder datorer i undervisningssyfte minst en gång i måna-den.

I Danmark, Finland och Sverige använder omkring 60 procent och i Norge cirka 50 procent av lärarna regelbundet Internet i undervisningssyfte.

E-post används regelbundet i undervisningssyfte av drygt 40 procent av lärarna i Sverige och en tredjedel av lärarna i Danmark och Finland men av bara 16 procent av lärarna i Norge.

Mål och principer för elevernas datoranvändning

På nio av tio skolor i Danmark, Norge och Sverige och sju av tio i Finland an-vänds datorer i undervisningen i hög grad för att hämta information på Internet. På nästan två tredjedelar av skolorna i Sverige, nästan hälften av skolorna i Norge, en tredjedel av skolorna i Danmark och en knapp fjärdedel av skolorna i Finland an-vänds datorer i undervisningen i hög grad också för att utveckla elevens förmåga till självständigt lärande.

På omkring hälften av skolorna i Norge och Sverige används datorer i undervis-ningen i hög grad för att ge utökad undervisning och fler tillfällen till träning för elever i behov av särskilt stöd. I Danmark och Finland är användningen av datorer i detta syfte mindre vanlig.

På var tredje skola i Sverige, var fjärde i Danmark och var femte i Norge men endast var tionde i Finland används datorer i undervisningen i hög grad för att ge eleverna möjlighet att arbeta i egen takt under lektionerna. På cirka 40 procent av skolorna i Danmark, 30 procent i Sverige och 20 procent i Norge men endast 5 procent av skolorna i Finland används datorer i undervisningen i hög grad för att ge möjligheter till ämnesövergripande arbete.

7 Sammanfattning – utvalda iakttagelser

IT i elevernas skoluppgifter

I alla nordiska länder ges eleverna på omkring nio av tio skolor regelbundet (minst en gång i månaden) uppgifter som inkluderar datorrelaterade aktiviteter av typen hantering av filer, ordbehandling, redigering och layout samt att skicka, söka och använda information i elektronisk form.

På 70-80 procent av skolorna i Danmark, Norge och Sverige och hälften av sko-lorna i Finland får eleverna också regelbundet uppgifter som kräver användning av kalkylprogram och räkneark. På mer än två tredjedelar av skolorna ingår kom-munikation via e-post med lärare och andra elever regelbundet i elevernas uppgif-ter.

Användning av pedagogisk programvara på datorn, t.ex. för att delta i prov och göra övningar, ingår regelbundet i elevernas uppgifter på sju av tio skolor i Dan-mark, Norge och Sverige och på sex av tio i Finland. På över hälften av skolorna i alla länder omfattar elevernas uppgifter också regelbundet att göra illustrationer med hjälp av grafikprogram. Programmering ingår däremot inte regelbundet i ele-vernas uppgifter på mer än en begränsad del (10-20 %) av skolorna i de nordiska länderna.

Skolornas externa samarbete på IT-området

Inom flera IT-relaterade områden har majoriteten av skolorna på gymnasienivå i alla nordiska länder ett externt samarbete som omfattar såväl andra skolor och utbildningsinstitutioner som privata företag, institutioner och olika organisationer. Andelen skolor som inom olika IT-relaterade områden samarbetar med andra ut-bildningsinstitutioner varierar som regel mellan 40 och 70 procent medan andelen skolor som samarbetar med privata företag varierar från ett par procent till 7-8 procent och i undantagsfall upp till 15 procent. Andelen skolor som samarbetar med andra organisationer (t.ex. ministerier, lokala myndigheter, kommunbibliotek etc.) varierar som regel mellan 15 och 20 procent.

Det mest omfattande externa samarbetet har skolorna beträffande kompetens-utveckling inom IT. Omkring 70 procent av skolorna i Danmark och Sverige, cir-ka 60 procent av skolorna i Norge och circir-ka 50 procent av skolorna i Finland sam-arbetar om IT-kompetensutveckling med andra utbildningsinstitutioner. Andelen skolor som samarbetar med andra organisationer varierar från 13 procent i Finland till 20 procent i Danmark medan andelen som samarbetar med privata företag va-rierar från 3 procent i Sverige till 11 procent i Finland.

Över hälften av skolorna i Danmark, Finland och Norge och över 40 procent av skolorna i Sverige har ett samarbete med andra utbildningsinstitutioner beträffan-de gemensam utbildning genom IT. Anbeträffan-delen skolor som samarbetar med privata

7 Sammanfattning – utvalda iakttagelser

Hälften av skolorna i Danmark och Finland, cirka 40 procent av skolorna i Norge och 30 procent av skolorna i Sverige samarbetar med andra utbildningsinstitutio-ner om utveckling av mjukvara, datanätverk, läromedel, undervisningsmiljöer etc. Andelen skolor som samarbetar med privata företag är 16 procent i Sverige och 7-8 procent i övriga nordiska länder.

Omkring 40 procent av skolorna i Danmark, Finland och Norge och cirka 30 pro-cent av skolorna i Sverige samarbetar med andra utbildningsinstitutioner om gå-vor, utbyte och gemensamt inköp av IT-material som mjukvara, hårdvara, under-visningsmaterial etc. En något större andel av skolorna i Sverige (14 %) än av skolorna i övriga nordiska länder (5-8 %) har på detta område ett samarbete med privata företag.

Hinder för uppnående av skolans IT-mål

Trots att datortätheten på skolorna i de nordiska länderna är stor rapporterar en betydande del av skolorna om en lång rad datorrelaterade problem som försvårar eller hindrar skolorna i att uppnå sina IT-mål.

De oftast upplevda problemen i skolornas IT-arbete är svårigheter att integrera datorer i klassrumsundervisningen, brist på kunskap hos lärarna i att använda da-torer för undervisningsändamål och svårigheter att få tillräckligt med tid för olika klasser vid datorerna. På omkring 80 procent av skolorna i Finland och Norge och omkring 60 procent av skolorna i Danmark och Sverige utgör svårigheten att in-tegrera datorer i klassrumsundervisningen ett hinder för uppnående av skolans IT-mål.

På nio av tio skolor i Norge, sju av tio i Finland, sex av tio i Sverige och fem av tio i Danmark är brist på kunskap och vana hos lärarna i att använda IT i under-visningen ett hinder i skolans IT-arbete.

Omkring två tredjedelar av skolorna i Finland och Norge och 40-45 procent av skolorna i Danmark och Sverige anger att lärarna har otillräckligt med tid för att förbereda lektioner där datorer används.

Hälften eller mer av skolorna i de nordiska länderna upplyser att bristen på elev-datorer är ett problem i IT-arbetet. På mellan en tredjedel och hälften av skolorna upplevs också antalet datorer för lärarna som otillräckligt. Och på mellan 40 och 60 procent av skolorna utgör alltför gamla datorer (äldre än tre år) ett hinder för uppfyllande av skolans IT-mål.

7 Sammanfattning – utvalda iakttagelser