• No results found

Inledning

In document Att arbeta utan tydliga ramar (Page 6-9)

1.Inledning

I följande avsnitt kommer det valda forskningsområdet att presenteras i form av en problemformulering som tar upp bakgrunden till forskningsområdet samt belyser forskningsrelevans och relevans för socialt arbete. Det i sin tur mynnar ut i ett syfte och fyra centrala frågor.

1.1 Problemformulering

Enligt Akademikerförbundet SSR fanns det år 2018 cirka 40 000 yrkesverksamma socionomer i Sverige, varav 12 %, som motsvarar 4800 personer, arbetade som hälso- och sjukvårdskuratorer inom den offentliga hälso- och sjukvården (Akademikerförbundet SSR 2018).

Den somatiska vården i Region Skåne utgörs av primärvården som bland annat består av vårdcentraler och barnmorskemottagningar, samt av specialistvården som utförs antingen inom slutenvård eller inom öppenvård (Region Skåne 2019). I dessa verksamheter utgörs professionsstommen av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som är i majoritet i den medicinska kontext som sjukhusen befinner sig i. I minoritet finns det socionomer som är verksamma inom hälso-och sjukvården och dessa har yrkestiteln hälso- och sjukvårdskurator och kan beskrivas arbeta i en medicinskt präglad arena, det vill säga i en arena som inte är synonym med socialt arbete på samma vis som till exempel socialtjänsten kan anses vara (Lundin et al. 2019:52). Detta i sin tur bidrar till en del utmaningar i form av att hälso- och sjukvårdskuratorn inte har en lika självklar plats inom sjukvården som övriga yrkeskategorier.

För hälso- och sjukvårdskuratorn innebär det ofta att denne måste förhålla sig flexibel till och anpassa sitt arbete utifrån det utrymme som organisationen och övrig personal lämnar.

Kuratorns roll inom hälso- och sjukvården är att med hjälp av ett psykosocialt arbete bidra med en helhetssyn i betraktelsen av den enskilda patienten samt att tillgodose att de psykosociala faktorerna inkluderas i patientens medicinska behandling (Lundin et al.

2019:52).

För att arbeta som kurator inom hälso- och sjukvården krävs socionomexamen och från och med 1 juli 2019 infördes en legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer (Akademikerförbundet SSR 2018). I en rapport som Egeltoft, Sadurskis och Hejzlar (2017) publicerat tillsammans med Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beskrivs det uppdrag som

7

UKÄ fick när examen för hälso- och sjukvårdskuratorer skulle konstrueras.

Vidareutbildningen kommer bestå av 60 högskolepoäng och sträcka sig över ett år. Den främsta anledningen till att hälso- och sjukvårdskuratorer har fått en legitimation menar Socialdepartementet (Ds 2017:39) är på grund av patientsäkerheten och att det därför medför lagändringar i bland annat Patientsäkerhetslag 2010:659. Den lagändring som det konkret kommer innebära är att hälso- och sjukvårdskuratorsexamen kommer stå med i 4 kap 1 § PSL.

En yrkesverksam kan bli av med legitimationen vid misskötsel och får därför inte utföra yrket längre. Legitimationen förväntas även bidra till en högre kvalitet på yrket (Ds 2017:39). Ur källorna ovan går inte att utläsa anledningen till varför hälso- och sjukvårdskuratorer blir legitimerade före övriga yrkesverksamma socionomer. I synnerhet framstår det som oklart i förhållande till skolkuratorer som också arbetar med andra legitimerade professioner och med barn och unga.

Det valda ämnet har forskningsrelevans då det behandlar en aspekt inom hälso- och sjukvårdskuratorns yrke som inte har belysts i tillräckligt stor grad. Det är även intressant eftersom en legitimerande utbildning kommer starta. Uppsatsens främsta forskningsproblem ligger i att belysa handlingsutrymmets oklara gränser för hälso- och sjukvårskuratorer samt i vilka avseende detta handlingsutrymme är begränsande och i vilka handlingsutrymmet är en frihet. Ämnet är relevant för socialt arbete då det inte är tillräckligt med fokus på kuratorer inom hälso- och sjukvård under socionomutbildningen och det är därför relevant att skriva om ämnet för att skapa mer kunskap. Det är även relevant för socialt arbete eftersom hälso- och sjukvårdskurator nu blir en skyddad yrkestitel och det i sin tur leder till en professionalisering inom kåren (Socialstyrelsen 2014). Det är ett stort steg för en yrkesgrupp inom socialt arbete.

Genom denna studie vill vi beskriva och analysera de uppfattningar som finns bland hälso- och sjukvårdskuratorer om deras respektive arbetssätt, arbetet att belysa psykosociala faktorer i den medicinska behandlingen samt svårigheter som medföljer i att bedriva ett gott socialt arbete i en medicinskt präglad värld. Det som även ska undersökas är på vilka olika sätt en kurator inom hälso- och sjukvården kan bedriva sitt arbete på samt hur det påverkas av handlingsutrymmet som medföljer det sociala arbetet. Vilket handlingsutrymme har hälso- och sjukvårdskuratorer i sitt arbetssätt?

8

1.2 Syfte

Syftet med denna uppsats är att förstå hur hälso- och sjukvårdskuratorer resonerar kring sitt professionella handlingsutrymme.

1.3 Frågeställningar

- Hur beskriver enskilda hälso- och sjukvårdskuratorer sitt arbetssätt?

- Hur resonerar hälso- och sjukvårdskuratorer om sitt professionella handlingsutrymme i förhållande till patienter?

- Hur resonerar hälso- och sjukvårdskuratorer om sitt professionella handlingsutrymme i förhållande till övrig sjukvårdspersonal?

- Vilka förväntningar har hälso- och sjukvårdskuratorer på införandet av en yrkeslegitimation i förhållande till sitt professionella handlingsutrymme?

1.4 Begreppsdefinitioner

I detta avsnitt kommer de begrepp som är centrala och viktiga för uppsatsen beskrivas.

Begreppen kommer redovisas kortfattat för att sedan fördjupas längre fram i uppsatsen.

Hälso- och sjukvårdskurator - En person med socionomexamen som arbetar med psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvården. I denna uppsats kommer hälso- och sjukvårdskurator refereras till som kurator. Detta på grund av att intervjupersonerna enbart använde sig av detta begrepp.

Profession - Inom samhällsvetenskapen definieras profession som ett yrke vars auktoritet och status bygger på högre utbildning som är universitetsbaserad (Nationalencyklopedin 2019).

Legitimation - Införs i syfte att säkerställa bland annat patientsäkerheten, kvaliteten på arbetet samt att den verksamma personen genomgått lämplig utbildning (Ds 2017:39).

Tvärprofessionella team - Team där flera professioner arbetar tillsammans med samma patientgrupp. I kuratorns fall kan det till exempel vara; läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och fysioterapeuter (Lundin et al. 2019:46).

9

Patientgrupp - Syftar här till patienter med liknande problematik och som därför befinner sig på samma klinik eller avdelning. Till exempel på en geriatrikavdelning där patientgruppen är äldre multisjuka patienter.

1.5 Arbetsfördelning

Arbetsfördelningen för uppsatsen har varit jämnt fördelad. Under informationssökningen letade båda efter tidigare forskning. Därefter har båda skrivit ungefär lika mycket på kunskapsläget, problemformuleringen, bakgrunden samt metoddelen. Vi har delat upp de olika rubrikerna och därefter har vi läst igenom vad som har skrivits och redigerat tillsammans. Under intervjuerna delade vi upp arbetet genom att vi höll i varannan intervju och den andra antecknade och kompletterade med följdfrågor i det fall det var lämpligt.

Därefter delade vi upp de inspelade intervjuerna på mitten och transkriberade hälften var.

Kodningen delade vi upp genom att ta dokumentet med transkriberingarna och dela detta jämnt. Resterande delar av uppsatsen har skrivits tillsammans då analysarbetet krävdes en del diskussion och resonerande.

1.6 Fortsatt framställning

Vidare kommer bakgrunden presenteras för att sedan följas av kunskapsläget för att redovisa en del av den forskning som finns inom området. Sedan presenteras de valda teorier för att därefter övergå i en redogörelse för den metod som använts i uppsatsen och detaljer kring detta. De två sista avsnitten är resultat och analys samt avslutning som innehåller en sammanfattning som kopplas tillbaka till frågeställningarna och en slutdiskussion med egna reflektioner.

In document Att arbeta utan tydliga ramar (Page 6-9)

Related documents