• No results found

Vård- och omsorgsprogrammet har genomfört en intervjuundersökning för att ta reda på om brukare som bor i bostad med särskilt service känner sig delak-tiga i och har inflytande över sina personliga utvecklingsprogram. Pro-gramsekreterare inom vård- och omsorgsprogrammet har intervjuat brukare och personal under hösten 2008 och våren 2009. Resultatet av undersökningen redovisas i denna rapport.

Rapporten inleds med en beskrivning av syfte, metod och urval i intervjuun-dersökningen. Därefter följer en redovisning av resultaten – först redovisas brukarintervjuerna och därefter intervjuerna med personalgrupperna. Kom-mentarer till resultaten från oss som skrivit rapporten finns återkommande i avsnitten med resultatredovisning. Rapporten avslutas med slutsatser och dis-kussion.

1.1 Historik och nuläge

”Inflytande för personer som är beroende av mycket stöd i sitt vardagliga liv är ofta komplicerat… Beroende uppkommer genom att man på grund av funktionshindret behöver hjälp och stöd med olika aktiviteter; är beroende av andras hjälp. Detta utesluter dock inte autonomi som innebär att man själv kan fatta beslut om sin situation, inklusive när, hur och av vem hjälpen ska ges…”

(Välfärd, vård och omsorg SOU 2000:38, s 149)

Det individuella inflytandet betonas i LSS och när vi idag talar om inflytande för personer med funktionsnedsättning menar vi ofta det individuella inflytan-det. Detta fokus på individen är i linje med den allmänna samhällsutveck-lingen och den handikappolitiska reform som införandet av LSS innebar.

Under 1970- och 1980-talen pågick avvecklingen av institutioner och infly-tande handlade då mer om det kollektiva inflyinfly-tande som funktionshindrade utövade genom sina organisationer. (SOU 2000:38, 145 ff).

Sedan några år finns det allmänna råd från Socialstyrelsen för dokumentation i samband med genomförande av insatser1. De allmänna råden säger bland annat att det bör finnas genomförandeplaner där det bör framgå på vilket sätt den enskilde har utövat inflytande över planeringen.

”Hur en beslutat insats praktiskt skall genomföras bör dokumenteras i en genomförandeplan, såvida det inte framgår av någon annan plan eller är uppenbart obehövligt. Genomförandeplanen bör

- i regel upprättas inom den verksamhet som svarar för det praktiska genomförandet, och

- med utgångspunkt i ett beslut om en insats och målet för insatsen beskriva hur den praktiskt skall genomföras.

Av planen bör det bl.a. framgå

1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS – SOSFS 2006:5 (S).

- om det ingår flera delar i insatsen och i så fall vilka, - vilka mål som gäller för insatsen eller delar av den, - när och hur insatsen eller delar av den skall genomföras,

- på vilket sätt den enskilde har utövat inflytande över planeringen, - vilka personer som deltagit i planeringen,

- när planen har fastställts, och

- när och hur planen skall följas upp”. (SOSFS 2006:5) 1.1.1 Instrumentet personligt utvecklingsprogram

Inom handikappomsorgen i Norrköpings kommun har vi sedan 10 år tillbaka personliga utvecklingsprogram som ska garantera den enskilde delaktighet och inflytande över de insatser som han eller hon har beviljats. Alla brukare inom handikappomsorgen har enligt beslut i vård- och omsorgsnämnden rätt till ett personligt utvecklingsprogram. Personliga utvecklingsprogram är vård- och omsorgsnämndens genomförandeplaner.

Det personliga utvecklingsprogrammet2 är en skriftlig överenskommelse mel-lan personen med funktionsnedsättning eller dennes legala företrädare och verksamhetens medarbetare som ska ange

• hur stödet och insatserna ska utformas utifrån den enskildes önskemål, intressen och behov samt hur de mål, som man är överens om ska upp-nås,

• ange hur hänsyn till den enskildes personliga integritet har tagits och kommer att tas,

• ange hur den enskildes valfrihet har beaktats och kommer att beaktas.

Varje brukare ska ha ett personligt utvecklingsprogram. Tanken med detta är att det personliga utvecklingsprogrammet ska ge en helhetsbild även om bru-karen har olika insatser som till exempel boende och daglig verksamhet. Hel-hetsbilden ska omfatta den enskildes situation och de insatser och det stöd som han eller hon behöver samt målsättningen med de olika insatserna och vem som ansvarar för de olika insatsernas utförande.

Det personliga utvecklingsprogrammet innehåller olika delar som tillsammans ska ge en bild av

• vilka hjälp- och stödinsatser som är aktuella

• hur brukaren vill att omsorgen ska utformas

• brukarens familje-, arbets- och fritidssituation

• brukarens, anhörigas och personals upplevelse av brukarens funktions-nedsättning i förhållande till omgivningen

• sammanfattande nulägesbeskrivning av brukarens styrkor, svagheter och utvecklingsmöjligheter

• önskemål inför framtiden

• handlingsplan med mål och delmål.

2 Se vidare vård- och omsorgsnämnden ”Handbok för personligt utvecklingsprogram”, reviderad den 1 juni 2009.

Ibland kompletteras det personliga utvecklingsprogrammet med ett arbets- och planeringsdokument som kan innehålla till exempel konkret schema för bru-karens aktiviteter.

1.1.2 Uppföljning och revidering av instrumentet

Personligt utvecklingsprogram har setts över och handboken har reviderats vid två tillfällen – dels 2005, dels under våren 2009. I samband med revideringen 2005 erbjöds all personal en halv dags utbildning i instrumentet personligt utvecklingsprogram. Därefter har varje enhetschef haft ansvar för att introducera ny personal i arbetet med och dokumentationen av personliga utvecklingsprogram.

Revideringen under våren 2009 innebar bland annat att handboken komp-letterades med konkreta instruktioner för de olika momenten i upprättandet av ett personligt utvecklingsprogram och att kontaktmannens ansvar för att informera och förbereda brukaren förtydligades. Samtliga enhetschefer har erbjudits en halv dags information/utbildning om förändringarna i handboken för personligt utvecklingsprogram i maj 2009. Det är sedan varje chefs ansvar att informera/utbilda sin personal.

De personliga utvecklingsprogrammen har följts upp på olika sätt genom åren.

Att alla har ett personligt utvecklingsprogram har kontinuerligt följts sedan 2005, först genom regelbunden mätning och därefter genom internkontrollen.

Kvaliteten på innehållet i de personliga utvecklingsprogrammen har följts upp genom kollegiegranskning i form av att enhetschefer granskade personliga utvecklingsprogram på varandras enheter.

Fokusgrupper med anhöriga och legala företrädare om hur de uppfattar de personliga utvecklingsprogrammen har också genomförts. Brukarnas delak-tighet och inflytande, bland annat genom personliga utvecklingsprogram efter-frågas i de flesta uppföljningar och utvärderingar som har gjorts inom handi-kappomsorgen de senaste åren. Denna undersökning har initierats genom att chefer för boenden inom handikappomsorgen har efterfrågat brukarnas upp-fattning om personligt utvecklingsprogram.

1.2 Syfte

Syftet med denna intervjuundersökning är att

• ta reda på om brukare känner sig delaktiga i och har inflytande över sitt personliga utvecklingsprogram

• använda resultaten för att förbättra och utveckla instrumentet person-ligt utvecklingsprogram.

1.3 Metod

För att ta reda på brukarnas uppfattning har vi valt en kvalitativ metod i form av en intervjuundersökning. Intervjuerna utgår från en strukturerad intervju-guide. Den övergripande frågeställningen har varit

”Tycker du att du har kunnat påverka innehållet i ditt personliga utvecklings-program?” Samtliga frågor till brukare finns i bilaga 5.1 i denna rapport.

Erfarenheten från de första brukarintervjuerna under hösten 2008 var att flera brukare hade en vag uppfattning om vad ett personligt utvecklingsprogram är, att de inte kom ihåg mötet då den togs fram eller vilka som var med på mötet.

För att få en mer heltäckande bild har vi därför kompletterat undersökningen med personalintervjuer. Även personalintervjuerna har utgått från en

strukturerad intervjuguide. Den övergripande frågeställningen för personalin-tervjuerna har varit ”Hur kan ni som personal öka brukarnas delaktighet och inflytande över sitt personliga utvecklingsprogram?”. Intervjuguiden finns som bilaga 5.2 i denna rapport.

Undersökningen har genomförts under hösten 2008 och våren 2009 i handi-kappomsorgens bostäder med särskild service. Karin Lindblad och Mats Hörnquist intervjuade brukare och personalgrupper under hösten 2008. Karin Lindblad och Susanne Sunnermark fortsatte att intervjua brukare och perso-nalgrupper under våren 2009. Rapporten är sammanställd av Karin Lindblad och Susanne Sunnermark i juni 2009.

Intervjuundersökningens resultat redovisas i huvudsak kronologiskt, det vill säga uppdelat på faserna före, under och efter framtagandet av den personliga planen. Det innebär att både brukar- och personalgruppsintervjuerna redovisas under rubrikerna

• Kännedom om personligt utvecklingsprogram (före, efter)

• Mötet kring personligt utvecklingsprogram (före, under)

• Innehållet i det personliga utvecklingsprogrammet (under)

• Så används det personliga utvecklingsprogrammet (efter).

Personalgruppsintervjuerna redovisas också under ytterligare en rubrik

• Brukarnas delaktighet och inflytande (före, under, efter).

1.4 Urval

Intervjuundersökningen är en urvalsundersökning. Urvalet av både brukare och personalgrupper har varit selektivt. Urvalet av enheter har gjorts av intervjuarna. Urvalet har gjorts så att olika målgrupper inom bostad med särskild service ska finnas representerade. Målet har varit att genomföra 8-10 brukarintervjuer och 4 personalintervjuer.

Förslag på brukare som har ett personligt utvecklingsprogram och som kan och vill bli intervjuade har intervjuarna fått av chefer inom handikappomsor-gen. Intervjuarna har utifrån chefernas förslag frågat 1-2 personer per enhet om de vill ställa upp på en intervju. Först har brukaren fått hem ett brev med information och sedan har vi ringt upp och frågat om personen vill vara med i intervjuundersökningen. Intervjuer har genomförts med personer som är lind-rigt utvecklingsstörda, har psykiska, neuropsykiatriska eller fysiska funktions-nedsättningar. Totalt har 8 brukare tillfrågats om de vill bli intervjuade. Vi har genomfört 6 intervjuer med brukare och 2 brukare har svarat nej till att bli intervjuade.

Vi har intervjuat 4 personalgrupper som jobbar med antingen utvecklings-störda personer, personer som har psykiska-, neuropsykiatriska- och/eller

fysiska funktionsnedsättningar. Vid personalgruppsintervjuerna har cirka 10 personer ur personalgruppen samt gruppens chef deltagit.

Brukare har haft möjlighet att välja om de vill att intervjun ska ske i deras hem eller på vård- och omsorgskontoret. Samtliga intervjuer med personal-grupper har genomförts på deras respektive arbetsplats.

Related documents