• No results found

1.1 Vinjett

Kultur- och fritidsnämndens mål sätter trygghet, valfrihet och jämlikhet i fokus.

 Alla ska vara trygga i nämndens verksamheter.

 Kommuninvånarnas intresseområden ska styra utbudet för en aktiv fritid inom Kulturskolans område.

 Nämndens verksamheter ska vara jämlika.

Upplands-Bro är en kommun som ger plats för kommuninvånarna och för medarbetare.

Sedan Corona-pandemin bröt ut i våras har nämndens verksamheter prövats och till viss del ställt om. Flera medarbetare har varit utlånade till socialkontoret både i

verksamheten och som administrativt- och chefsstöd vilket har varit mycket värdefullt och uppskattat. Nämndens verksamheter är viktig för kommunens attraktionskraft och kommuninvånarnas livskvalité.

1.2 Ansvarsområde och organisation

Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för mycket av den verksamhet som människors gör på sin fritid. Nämndens verksamhet är strategiskt viktig när det gäller kommunens trygghetsarbete och attraktionskraft och därigenom också den ekonomiska tillväxten.

Ansvarsområdena påverkar utvecklingen av människor och av samhället inom de flesta områdena och är inte begränsade till den så kallade kultur- och fritidssektorn.

Simhall/upplevelsebad, badplatser, idrottsplatser, anläggningar för kultur- och fritidsverksamhet, motionsspår, ungdomsverksamhet, föreningsstöd/utveckling,

bidragshantering och lokalbokning. Bibliotek, kulturhus, allmänkulturell verksamhet så som konst, kulturaktiviteter i vård och omsorg, skapande skola, kulturmiljö och

offentliga arrangemang finns inom nämndens ansvarsområde. Lika så Kulturskolan och kommunens fyra fritidsgårdar.

Kultur- och fritidskontoret leds av en kultur- och fritidschef. Kontoret har drygt 90 medarbetare fördelat på stab, kulturavdelningen men bibliotek, kulturskola och kulturscen samt fritidsavdelningen med förening och anläggning, simhall och unga.

Kontorets verksamheter samverkar med övriga kontor, privata aktörer och det civila samhället för att erbjuda ett tillgängligt, attraktivt och angeläget kultur- och fritidsliv för alla åldrar i kommunen. Kontoret finns med sina verksamheter i hela kommunen men med koncentration till Bro och Kungsängen.

1.3 Viktiga händelser under året

Corona-pandemin präglar fortsättningsvis arbetet med omställning av verksamhet och nya arbetssätt för att kunna erbjuda ett rikt kultur- och fritidsliv till kommunens invånare. Kommunens alla verksamheter har följt folkhälsomyndighetens

rekommendationer och i början av pandemin sköts många arrangemang framåt i tid eller ställdes in. Från mitten av juni har mindre arrangemang genomförts utomhus och/eller med begränsat antal besökare. Flera digitala lösningar har lanserats bland annat

sagostunder, digital undervisning och boktips. E-media och strömmande filmer har ökat

Kultur- och fritidsnämnden, Tertialrapport 2 2020 4(13)

ordentligt och fritidsgårdsverksamhet, teater- och dansklasser har flyttat utomhus så mycket som möjligt. Verksamheterna har vidtagit de skyddsåtgärder som behövts för att möjliggöra fysisk distans och säkerhet. Politiska beslut har möjliggjort för

föreningslivet att fortsätta sin värdefulla verksamhet för kommunens invånare. Totalt sätt för året ser vi stora intäktsbortfall i biljettintäkter till evenemang, lokalbokningen samt i simhallen. Flera av kontorets medarbetare har periodvis varit utlånade till

Socialkontoret, som mest fem medarbetare men samtliga är nu tillbaka i slutet av tertial 2. Trots detta har mycket av verksamheten ändå genomförts, ibland på nya sätt eller med begränsningar. Oroligheter i Bro under våren och försommaren gjorde att verksamheten deltog i samverkans forum med polis och kommunens övriga verksamheter hela sommarperioden. Under tertial två har en förlikning med PEAB träffats avseende plan 4 och 5 på Kungsängens IP, kommunens nya sporthall har tagits i drift och Bro:n har flyttat tillbaka till Broskolan. Andra viktiga händelser för perioden är:

 Arbetet fortgår med nytt stödsystem till föreningslivet.

 Arbete med lansering av den digitala tjänsten Sparks generation till höstlovet.

 Invigning av discgolfbanan i Bro.

 Digitalt nationaldags- och midsommarfirande genomfördes med eldsjälar i kommunen och sågs av nästan 3500 personer.

 Invigning av utställningen funkiskonstnärer i foajén på kommunhuset och finalen i funkismelodifestivalen direktsänds från Ekhammarscenen.

 Biblioteket har varit en mycket viktig plats för studerande och det har varit ett hårt tryck på bibliotekets offentliga datorer och skrivare under hela epidemin.

 Lånen av e-medier har ökat kraftigt, framförallt strömmade ljudböcker och film.

 Boken kommer har utökats till alla personer i corona-pandemins riskgrupper.

Användarna har mångdubblats. Även tjänsten Take away, där man kan ringa in sin beställning och hämta upp färdiga kassar har använts flitigt.

 Två orkestrar, brassensemble och Kulturskolans lärare har spelat utanför kommunens äldreboenden till stor glädje.

 Fortsatt ombyggnation med anledning av trygghetscentret i Brohuset.

 Ny badbrygga till Sylta badplats.

 Vattenläcka i markledningar för dricksvatten på Kvistaberg resulterade i akuta åtgärder.

 Röjning i parken på Kvistaberg, Stäkets Borgruin och bronsåldersröset i Sylta av Skogslaget, i samarbete med arbetsmarknadsenheten och kommunekologerna.

 Upphandling av konstgräsplan i fotbollshallen blev överklagad och därmed försenad.

 Besiktning av simhall genomfördes under sommaren av fastighetsägaren.

Planerat större underhållsarbete krävs nästa sommar.

 Besöksrekord på badplatserna - satsning med aktiviteter på tre badplatser med

uppblåsbara lekplatser på vattnet och på land. Stor arbetsinsats för att städa och

hantera sophanteringen.

Kultur- och fritidsnämnden, Tertialrapport 2 2020 5(13)

 Drive-in filmvisning på gamla Kungsängens IP med ett brett urval filmer för barn, ungdomar och vuxna med gratisbiljetter, samarbete med sommarjobbare och ungdomsproducent.

 Bibliotekets cykelkärra har varit ut och besökt olika badplatser, där de har lånat ut böcker och spel samt informerat om bibliotekets tjänster.

 En mängs sommarlovsaktiviteter har genomförts bland annat filmkollo, slöjdkollo, låtskrivarverkstad, konstworkshops, nycirkus, parkour, studio, planering av Bro:n, danskollon, popkollo, teaterkollo samt ett funkismusikläger.

 Verksamheterna har tagit emot flera sommarjobbande ungdomar bland annat på Kvistaberg, hos ungdomsproducenten, inom anläggning, biblioteket och

fritidsgårdarna.

 Stor massmedial uppmärksamhet nationellt men även internationellt kring

konstnärliga utsmyckningen till nya sporthallen.

Related documents