• No results found

5 Analys och diskussion

5.6 Slutanalys och diskussion

5.6.1 Innovativt samspel i Utvecklingsprocessens initiala faser

Det finns bristfällig kunskap till hur respondenterna, eller Arbetsförmedlingen, arbetar med kreativitet i deras arbetsprocesser. Därför kan studien endast utgå från deras Utvecklingsprocess som beskriver deras arbete med faserna för hur en innovation eller förändring behandlas. Denna studie studerar kreativitet som sker i den initiala fasen av innovationsprocessen, det vill säga Search-fasen. Det arbete som sker i Search-fasen kan forskarna till studien koppla till det som sker i den initiala fasen av Arbetsförmedlingens Utvecklingsprocess.

Figur 13: Innovationsprocessens olika faser i Arbetsförmedlingens Utvecklingsprocess, (2021). Omgjord av

uppdragsgivare och forskarna till studien.

Tidd och Bessant (2013) beskriver Search som ett komplext område som innebär att kunna lokalisera och identifiera möjligheter till innovation vilket kan utföras på en mängd olika sätt. Det är i den initiala fasen som det finns tid att införa roller, metoder och aktiviteter som ska kunna öka förutsättningar för kreativitet, vilket hela innovationsprocessen kommer grunda sig på (Cantarello et. al, 2012). Detta visar på en likhet till Utvecklingsprocessens initiala faser, se Figur 13, där delarna av “Förstå utmaningen”:

Utforska problemet och Definiera behovet, samt delen av “Utforska lösningar”: Ta fram olika lösningar, kan kopplas till det komplexa arbetet som sker i Search.

Eftersom Utvecklingsprocessen är en agil och iterativ process, är likheten till Innovationsprocessen som Tidd och Bessant (2013) utformat den, lite annorlunda. Innovationsprocessens resterande faser, alltså

52

Select, Implement och Capture, hanteras mer spritt över Utvecklingsprocessen. Arbetet med Select- fasen, sker löpande över hela Utvecklingsprocessen, där man måste säkerhetsställa och utvärdera den specificerade lösningen. Capture-fasen sker också löpande över hela Utvecklingsprocessen, där det i varje checkpunkt är ett tillfälle att se över om processen uppfyller det värde den ämnar att göra. Implement-fasen är i Utvecklingsprocessen den fas som innovationen testas och realiseras. Oavsett blir den initiala fasen, i både Utvecklingsprocessen och Innovationsprocessen, den fas där kreativitet är oerhört väsentligt och avgörande för hur framtida process ska fortskrida. Bichard (2000) kritiserar olika lösningsmetoder som organisationer inom den offentliga sektorn använder. I stället för att gå snabbt på lösningar, bör de lägga fokus på att gräva djupare och hitta ytterligare lager på problemen. Detta är även det som Uppdragsgivare uttryckt som ett behov som behöver utvecklas i Arbetsförmedlingens initiala arbete med innovations och förändring (se Fallstudie 1.2).

Studien har påvisat att det Innovativa samspelet, med rätt balans, kan öka förutsättningar för kreativitet. Forskarna till studien vill understryka att en ökad kreativitet inte behöver betyda att det blir en förbättring av idéer och vidare innovationer, men att en ökad kreativitet snarare kan ge ökade förutsättningar för att idéer kan utvärderas och ses ur olika synvinklar för att vidare kunna behovsanpassas i ändamålsenlighet. Fortsättningsvis vill forskarna till studien därför förtydliga att genom att tillämpa det Innovativa samspelet, kan det därför ge ett ökat utrymme, och även en ökad förmåga till att kunna “upptäcka, empatisera och definiera” de idéer och möjligheter som en organisation hanterar. I ansträngningen att anpassa studiens innovationsbidrag och att besvara på uppdragsgivarens behov, blir det därför viktigt att kunna visa på, hur och om, det Innovativa samspelet ska kunna tillämpas i deras arbete.

Den initiala fasen av Utvecklingsprocessen, se Figur 14 nedan, som handlar om att Förstå Utmaningen och Utforska lösningar, kan tillämpa det Innovativa samspelet för att öka förutsättningar för kreativitet. Om tid är ett “problem” inom den offentliga sektorn, så behövs det utvecklas lösningar som gör att tidsbrist eller att bortprioriteringen av tid för nya idéer, kan kringgås.

Kreativa processer behöver inte vara resurs- eller tidskrävande, utan kan ske och hanteras lite när som helst. Det som kan behövas för kreativa processer som hanterar idéer och problemlösningsmetoder, är ett system och en struktur som möjliggör att värdeskapande idéer kan frodas och utvecklas. Kan då ett utrymme som ett digitalt forum eller en mötesplats för innovation och kreativitet vara ett alternativ där komponenterna för det Innovativa samspelet kan tas i hänsyn och nyttjas? Eftersom uppdragsgivare till studien uttryckt att Arbetsförmedlingen behöver utveckla förmågan av att gräva djupare i problem och förstå roten till de behov som uppstår, blir denna mötesplats ett utrymme för var dessa idéer, kreativt kan hanteras.

53

I Figur 14 visar forskarna hur det Innovativa samspelet kan implementeras i Arbetsförmedlingens initiala fas. Dock ställer sig forskarna till studien sig kritiska till om denna modell ger en tydlighet till hur Arbetsförmedlingen kan använda och nyttja det Innovativa samspelet i deras arbetsprocesser. Vidare skulle denna modell, Figur 14, behöva utvecklas för att förslag till åtgärder eller prioriteringslista ska kunna uppmärksammas.

Figur 14: Analysversion av Innovativt samspel i initial fas av Utvecklingsprocessen.

Det Innovativa samspelet, precis som ett klimat och ett beteende, kan inte som begrepp “tillämpas” utan i stället nyttjas till att få bättre förutsättningar för kreativitet. Detta “Innovations-Rum” kan vara en plats där individer känner sig välkomna och motiverade till att komma med inputs, och där detta blir bemött på ett professionellt och ödmjukt sätt. Exempelvis skulle det kunna faciliteras av anställda som har befogenhet, ett brinnande intresse och kunskap för att kunna bemöta och utveckla den kreativitet som idéer kräver. Dock är tidsbrist ett faktum, och kreativitet måste prioriteras. Av denna anledning skulle ett Innovations-rum hos Arbetsförmedlingen, kräva en struktur för utsatta tider där ett formellt kreativt arbete sker, som även inkluderar presentation, granskning och prövning. Om det Innovativa samspelet ska tas i hänsyn och nyttjas, skulle det kunna vara så att den som väljer att delta i Innovations-Rummet redan är nyfiken och öppen för att ta till sig, och dela med sig av kunskap. Komponenterna för det Innovativa samspelet, ska vara pelare som detta rum ska luta sig mot. Än en gång, det är en organisation inom offentlig sektor denna studie samverkat med och undersökt, och det finns vidare högsta förståelse för vad komplexiteten av ambidextriösitet innebär, alltså att vara effektiv men även kreativ. Därför är detta endast spekulationer till var det Innovativa samspelt kan tas i hänsyn till och nyttjas, och detta förstås i ett initialt skede av både Utvecklingsprocessen och Innovationsprocessen.

54

Forskarna till studien ställer sig därför frågan om det Innovativa samspelet även kan nyttjas under hela Utvecklings- eller innovationsprocessen? Givetvis kan den det. Ökade förutsättningar för kreativitet behövs under samtliga faser av Utvecklings-och innovationsprocessen. Dock, är det just i den initiala fasen av båda dessa processer där kreativitet är som mest essentiell för att kunna uppmärksamma, empatisera och definiera de behov och problem som finns.

55

Related documents