• No results found

Insamlat material från skattekonsulten

5. EMPIRI

5.2 Insamlat material från skattekonsulten

Kapitlets andra del består av det material som insamlats från intervjun med skattekonsulten. Detta ger oss en inblick i företags skattefrågor från en annan synvinkel. De frågor som ställts har varit utifrån skattekonsultens arbete med aktiebolag och speglar hans åsikter gällande företags användning av skattestrategi.

- 44 -

5.2.1 Grundläggande information om skattekonsulten

Respondenten som vi intervjuade för denna uppsats har arbetat som skattekonsult på en revisionsbyrå i över 12 år. Därutöver har respondenten erfarenhet av att arbeta på Skatteverket samt på konsultbyrå inriktat mot börsnoterade företag och har varit ansvarig chef för norra regionens skatteavdelning på en bank. Respondenten är verksam i ett så kallat näringscentra som inkluderar många av norra Sveriges storstäder.

För att förstå skattekonsultens roll idag är det viktigt att även ha en förståelse för hur den såg ut förr. Respondenten berättar för oss att skatteplanering är ett begrepp som har fått en helt ny betydelse jämfört med hur det såg ut under 1990-talet. Då handlade skattekonsultens arbete oftast om att få bort bolagsskatter för företagen samt att eliminera kapitalvinster för fysiska personer. 1990 genomfördes en stor skattereform och bolagsskatten reducerades från cirka 63 % till 30 % i ett första steg för att därefter bli 28 % och vid årsskiftet 2009 skedde ytterligare en sänkning till 26,3%. Tidigare kunde företagen i skatteplaneringssyfte bygga upp lager av obeskattade reserver vilket innebar en begränsad utdelningskapacitet. I och med sänkningen av bolagsskatten reducerades möjligheten att bygga upp obeskattade reserver men företaget kan i stället skapa utdelningsbara vinstmedel.

Idag har skattekonsultens roll förändrats, menar respondenten, genom att lagstiftning har blivit mer harmoniserad med andra länder. Mycket av skattekonsultens arbete idag är inriktad på olika paketeringsförfaranden där verksamheter eller enskilda tillgångsslag överförs till dotterföretag för att i ett senare läge avyttras externt genom en skattefri avyttring av aktierna i dotterföretaget. På detta sätt kommer den latenta skatten på tillgångarnas övervärden inte att realiseras. Transaktioner av detta slag är mycket av det arbete som vi genomför, berättade respondenten. Dessutom går mycket arbete åt att sätta upp strukturer med ägarföretag utomlands. Respondenten menar att konsultarbetet inom bolagssektorn numera handlar om att bilda olika strukturer bland annat genom paketeringar av rörelsetillgångar med hjälp av underprisreglerna.

De kunder som respondenten arbetar mot är främst större företag. Detta då små företag oftast inte är lika transaktionsbenägna som större företag men även att det inte uppstår tillfällen då företaget behöver dessa tjänster. De kunder som är ständigt återkommande är större företag men det förekommer även att mindre företag hör av sig men då är det oftast engångsföreteelser.

Respondenten anser att kundföretagen besitter stora kunskaper inom området skatter. Detta beror dels på att skatt berörs i press och media men även då revisionsbyråerna erbjuder kundträffar. Dessutom erbjuds olika skattekurser som företagen kan gå för att få ökad kunskap inom området skatter.

5.2.2 Skattestrategi

För att skattekonsulter ska kunna hjälpa företagen till en effektiv strategi berättar respondenten för oss att de analyserar företaget för att se om det går bra eller dåligt. De ser även till hur företaget väljer att finansiera sin verksamhet. Respondenten analyserar om företaget är kapitalintensivt och kräver stort kapital eller om företaget kan finansieras med eget kapital eller med upplåning. Dessutom måste skattekonsulten här beakta vilken form företaget drivs i. Om företaget är årstidsväxlande kan finansieringen se annorlunda ut. Men den finansiella situationen är viktig, menar respondenten. Men så länge som företaget går bra

- 45 -

finns ingen anledning till att gå in och undersöka företaget i detalj, så länge de har en bra struktur. Men självklart stramas verksamheten upp när skattekonsulten går in i företaget. Vid frågan över vilka råd som skattekonsulten ger till företaget menar respondenten att kundvården är viktig för den ökade förståelsen hos kund. Det är viktigt att höra av sig till kund för att förvissa sig om att finansieringen har blivit bra men även se att företaget har allting under kontroll. Det som oftast brukar vara råd till företagen är att ha ett uttryckligt aktieägaravtal. Detta är annars ett område där många tvister kan ske. Detta är även ett av de återkommande problem som återfinns i företag. Respondenten berättar även att de på revisionsbyrån har listor över olika kriterier som bör vara uppfyllda hos företaget för att få en bra strategi inom företaget.

5.2.3 Lagstiftning

De vanligaste skattefrågorna som berörs är enligt respondenten momsfrågor, och då oftast inom fastighetsbranschen där regelverket är komplicerat. Andra frågor som ofta återkommer är hur företagen ska kunna skapa utdelningsbara vinstmedel som sedan kan delas ut till ägarkretsen med för närvarande så lågt skatteuttag som 20 % för fysiska personer.

Vid frågan vilka skatteregler som respondenten som skattekonsult ansåg vara viktiga svarade denne att den lag som reglerar allt som berör skatter är inkomstskattelagen. Aktivitet både i och utanför koncernen eller vanligt företag berörs av denna lag. Dessutom är det viktigt att säga att momslagstiftningen som reglerar specifikt momsen är viktig för företag att ha stora kunskaper i. Respondenten menar att inkomstskattelagen tillsammans med momslagstiftningen täcker en stor del av de skatteregler som företaget måste ta i beaktning. Respondenten berättar för oss att det finns ett dubbelt syfte över varför företaget väljer att bedriva verksamheten i en koncern istället för ett enskilt företag. För det första är det ett bra sätt för att effektivisera verksamheten och kunna styra det bättre. Dessutom finns en skattemässig fördel då moderföretaget kan ta hem en skattefri vinst på skapade övervärden i dotterföretaget genom att sälja iväg dotterföretagets aktier. Därutöver kan resultatet på koncernnivå utjämnas med koncernbidrag.

5.2.4 Etik till skatteproblematiken

Respondenten anser att den etiska moralen är av betydelse för hur företag hanterar skattefrågor. Företag som är skattedrivna och söker sofistikerade skattelösningar utnyttjar regelverket maximalt även om de riskerar att bli föremål för granskning. I andra fall finns det företag som inte är processbenägna utan strävar efter att hitta lösningar som med marginal ligger på rätt sida om vad som kan anses vara gällande rätt. Respondenten menar att de flesta företag som denne varit i kontakt med hellre tar det säkra före det osäkra när det kommer till skattefrågor.

5.2.5 Skattekonsultens syn på skatteplanering och skattestrategi

Som avslutande fråga för skattekonsulten frågade vi vad denne ansåg vara skillnaden mellan skatteplanering och skattestrategi. Respondenten menade här att skattestrategi mer är när företaget har en strategi eller policy över hur skattekostnader ska behandlas i företaget. Det kan vara så att företaget har en policy som säger att företaget ska enbart betala 5 % i effektiv bolagsskatt. Respondenten anser att vid användning av skattestrategier sitter inte företaget och

- 46 -

tolkar lagtexten utan har en långsiktig och målmedveten strategi. Företaget har redan bestämt sig för hur skatteoptimering ska ske i företaget.

Skatteplanering menar respondenten däremot är mera stundens ingivelse där visst affärsbeslut eller viss transaktion genomförs med kort varsel exempelvis efter att en omdiskuterad och gynnsam skatteregel slutligen avgjorts i Regeringsrätten eller i EG-domstolen med en för den skattskyldige positiv utgång.

- 47 -

Related documents