• No results found

Intention i relation till uppdraget

Här nedan redogörs för lärarnas och kulturpedagogernas intentioner med att ta del av varandras verksamheter i relation till deras uppdrag.

4.2.1 Lärarnas intention med att genomföra ett kulturprojekt

Två av lärarna uttrycker att de via kommunens firstclasssystem6 brukar ta del av vilka kulturaktiviteter som erbjuds och därefter kryssa för de projekt som intresserar dem. För dessa lärare, som tog del av musikteaterprojekt, var intentionen dels att eleverna skulle ta del av en kulturell upplevelse och dels få ta del av det ämnesområde som projekten förmedlade. Båda lärarna uttryckte att det samtidigt blev en rolig uppfyllelse över hur kunskapen inom ämnesorådet förmedlades, vilket var deras förhoppning. En lärare nämnde här en nyfikenhet över att det var musiker som behandlade ämnet och menade” att det skulle vara spännande att se hur de har gjort.” Den andre läraren betonade att upplevelsen är ett mål i sig. Lars intention med projektet är att stärka utbudet och användandet av estetiken inom skolan och lyfter fram dess möjligheter att skapa gemenskap.

Den känslan att det blir en sådan samhörighet, de här estetiska uttrycken förstärker den här samhörigheten mellan människor, på ett sätt som kan vara väldigt krångligt att förklara med ord, som alla bara vet. (Lars)

Lotta har valt att arbeta med ett längre bildprojekt under ämnet elevens val. Här har hon haft för avsikt att låta barnen få möjlighet att arbeta koncentrerat, under flera dagar, med utgångspunkt från den professionella konsten. Valet av arbetsmetod menar denne, grundar sig på att […] jag är ju intresserad av det personligen […]. Vidare menar hon att det handlar om att öppna upp vyer och dörrar för eleverna och låta dessa möta samhället och påtalar att i detta möte spelar skolan en väsentlig roll.

Sett till läraruppdraget ser samtliga lärare kopplingar från kulturprojektet till skolans styrdokument och kursplaner. Lena och Laila väljer att belysa detta utifrån projektens ämnesområde, där de ser kopplingar till samhällskunskap och naturkunskap medan Lotta och Lars belyser ämnesöverskridande möjligheter. Här menar Lena att ”det här kan man verkligen lägga in under miljöfrågor, för det är det i allra högsta grad. Det har ju stor plats i läroplanen tycker jag.” Lotta anser att ” det är ju det här att man ska ha en allmänbildning, kunna känna

6 Firstclass är ett nätverksbaserat informations- och kommunikationssystem.

till” och syftar dessutom på att projektets kreativa aspekt leder till en övergripande kunskapsutveckling hos eleverna. Lars menar att estetiken spelar en väsentlig roll i skolans uppdrag vilket innefattar såväl kunskapsuppdrag som fostrans- och samhällsuppdrag.

Lena har inte tagit del av kulturpedagogernas uppdrag och anser sig inte heller vara intresserad av att göra det. Laila och Lotta säger till en början att de inte heller har tagit del av uppdragen men ändrar sig emellertid efter lite betänketid och har då vaga funderingar om att de kan ha tagit del av detta uppdrag vid ett tidigare tillfälle men inte minns vad dessa står för.

Laila har dock en teori om vad uppdraget kan innefatta och syftar på att målet troligen är att erbjuda skolorna kulturupplevelser utifrån ett brett perspektiv som riktar sig till olika åldersgrupper. Hon syftar främst på att det ska finnas något som tilltalar alla och poängterar även att det ska utveckla språket. Lotta kan efter lång yrkesverksamhet se att det har skett en förändring och exemplifierar att kulturpedagogers åliggande idag är tydligare inriktat mot skolans verksamhet och förutsättningar vilket hon menar kan vara ett av kulturpedagogernas uppdrag.

4.2.2 Kulturpedagogernas intention med att genomföra ett kulturprojekt

Karins utgångspunkt är att hon får en idé hon vill arbeta vidare med. Denna idé grundar sig oftast på ett behov hon ser i sin yrkesroll och i kontakten med barnen. Karin uttrycker att det alltid finns en pedagogisk intention i de projekt hon väljer att bygga upp och som innefattar både samarbete och fantasi. I nuvarande projekt var intentionen att skapa en musiksaga utifrån andra kulturer, med avsikt att belysa ämnet ur en mer subjektiv synvinkel än en objektiv.

I likhet med Karin så har Kicki och Kristian utgått från en idé om att göra ett pedagogiskt multimediamaterial som utgår från ungdomar och deras frågeställningar. Deras förhoppning är att så många ungdomar och lärare som möjligt ska ta del av projektet och att detta skall öppna upp för ungdomars livsfrågor där lärarna i sin tur kan finna stöd och praktiska metoder att utgå ifrån.

Kajsas intention är att eleverna ska få en ökad förståelse för estetiken och hur denna skapar förutsättningar när en konstnärlig process tar form. Uppgiften och utgångspunkten är att utgå ifrån utställningar och att utifrån detta arbeta med helheten.

Alltså, jag vill att de ska lära sig något mer fördjupat och förstå en process. Hur en konstnär kan tänka, att det är inte bara att göra det så här, utan att det finns en tanke bakom som vi kan fördjupa oss i. (Kajsa)

Kalles intention med sitt projekt grundade sig dels i att utgå från musikens möjligheter men även att sprida budskap om projektets ämnesområde, som behandlade miljöfrågor, komma ut till skolorna och därmed låta så många elever som möjligt få ta del av det. Avsikten med detta var framförallt att kommunen Kalle utgår ifrån i sitt yrke, är stor till ytan och att det till följd därutav råder problematik för vissa skolor att ta sig in till kulturinstitutionen.

Gällande uppdraget menar Kalle att hans arbetsplats har ett ansvar, ett kulturpolitiskt uppdrag från nämnden att tillgodose barn och unga i kommunen med kultur på olika sätt. Detta uppdrag innefattas både i form av att man ska få ta del av eget utövande, men även att få betrakta alla konstformer, så som film, teater, musik, bild och dans. ”Här finns ett hus som är helt inriktat på barn & ungdomskultur. Vi har inget annat uppdrag.” Kalle menar här att verksamheten är fri att själv utforma sitt pedagogiska program utifrån relativt vaga riktlinjer från kulturnämnden.

Karin har liknande uppfattning då hon anser att hennes uppdrag är relativt fritt. Hon ser det konstnärliga som målet, men alltid utifrån ett pedagogiskt perspektiv. Kajsa däremot menar att hennes uppdrag är mer begränsat, då den kulturinstitution hon tillhör har som mål att nå ut till så många besökare som möjligt och inte bara fokusera på en specifik grupp. Kajsa själv betonar dock att hon strävar efter kvalité och därför har valt att emellanåt genomföra fördjupande projekt, som riktar sig till en viss grupp och som sträcker sig över en längre period. Med utgångspunkt i skolans styrdokument så anser Kajsa att hennes verksamhet har mycket att bidra med och lägger framförallt vikt på det sociala samspelet:

Nu får man inte bara tänka att jag jobbar med konst och bild, utan det jag jobbar med är ju allt. Inom bild och konstvärlden finns ju alla ämnen så därför finns ju hela skolans läroplan här.

Kalle och Karin anser sig osäkra på vad skolans styrdokument och kursplaner egentligen omfattar och behandlar, men tror ändå att deras olika uppdrag överensstämmer i praktiken.

Här menar Karin att ”det står väl någonstans att alla barn ska få uttrycka sig. Det måste ju stå någonstans. Så att någonstans så passar det ju alltid in”. Kalle uppger en likvärdig beskrivning

och betonar sina argument ytterligare med att kulturen ska ha en naturlig del i skolans uppdrag. Däremot påpekar han i ett vidare perspektiv att det är stora skillnader mellan hur mycket olika skolor väljer att arbeta med kultur och estetik och kan ibland uppleva att vissa skolor enbart tar del av ett utomstående kulturutbud för att sedan kunna bocka av det i sin planering.

Kicki och Kristian tillhör inte, till skillnad från de andra kulturpedagogerna, någon specifik kulturinstitution. De har därför inte heller något uppdrag att utgå ifrån i det projekt de genomför. Oavsett kursplaner och styrdokument så har Kicki och Kristian främst varit trygga med att projektets utgångspunkt hade viktiga frågor att driva. När de väl var igång hittade de ändå, i samspråk med verksamma lärare, formuleringar i läroplanerna som kunde stödja deras verksamhet för hur de kan utforma det pedagogiska uppdraget. Här hänvisar de främst till framtidens läroplan, då de lägger tyngdpunkten på att såväl dagens som framtidens lärare måste lära sig att hantera och våga möta de frågor som eleverna bär på.

Vi hoppas ju att det här ska väcka modet att våga stå för den man är och våga visa vem man är. Våga lyfta på locket och prata lite mer allvar liksom och inte bara hela tiden gå omkring med de här rollerna och fasaderna som man hela tiden kämpar för att bibehålla i den statusfyllda skolan på något vis där alla har sin plats. (Kicki)

Related documents