• No results found

INTERGRATION & APPLICATION CENTERS (IAC)

IAC Syd använder sig av fem huvudsakliga processer för att styra utveckling och verksamhet. Processerna i figur 21 utgör inte alla processer utan innefattar de som används specifikt av divisionen IAC Syd.

Figur 21: Huvudprocesser IAC Syd

Processen Förvaltning innebär bland annat support, felavhjälpning samt kontinuerliga kontroller för att säkerställa att kundens krav på IT-stöden uppfylls. Säljprocessen innefattar stegen från första kontakten med kunden till färdig produkt. Leverans Projekt innebär en total lösning av ett projekt där resultatet kan vara en produkt och slutar med att resultat redovisas.

Leverans Kompetens innefattar uthyrning av kompetens. Detta kan exempelvis vara kunskap kring projektledning. Vanligt är då att kunden styr över hur kompetensen används. Processen för leverans av kompetens eller för projekt kan flyta samman med förvaltningsprocessen då förvaltning kan innebära att leverera kompetens till en kund för att förvalta system.

Uppföljning innebär en slutlig utvärdering av genomförd process och syftar till att förbättra WM-datas framtida kvalitet mot kund samt förbättra den interna effektiviteten genom att utvärdera sitt eget förfarande i förändringsarbeten. Ett antal stödprocesser används även och benämns som Beslutstöd, Dokumenthantering, Ekonomi/Administration, Förbättring, Infrastruktur, Inköp, HR-processer och Säkerhet. De är inte centrala för divisionen IAC Syd och därför kommer inte dessa beskrivas närmare.

5.2.2 Social struktur

WM-datas övergripande organisationsstruktur med 5 000 medarbetare visas i figur 22, vilket illustrerar divisionsindelningen av WM-data. Finans & Administration (F&A), HR samt Försäljning och Marknadsföring finns representerade som egna divisioner. Cross Industry Solutions (CIS) arbetar med icke-branschspecifika lösningar och produkter som exempelvis affärssystem. CIS inrymmer tjänster vilka även finns inom division IAC i form av systemutveckling, integration samt application management (applikationsförvaltning). Divisionen Infra Solutions arbetar med lösningar inom infrastruktur och innefattar applikationsdrift, affärskommunikation, kommunikation, server- och lagringslösningar, servicedesk samt teknisk design och analys. Företaget erbjuder branschspecifika lösningar (se översta lagret i figur 22), vilket är uppdelade i enheter och utvecklar lösningar för respektive industri eller kundsegment.

Figur 22: Övergripande organisationsstruktur för WM-data

Företaget är uppdelat i fyra regioner - Norr, Mitt, Stockholm samt Syd. Region Syd innefattar bland annat städerna Göteborg, Malmö, Jönköping och Kalmar, vilka är samlade under AO Väst. AO Väst har varit i fokus i vår studie. Figur 23 visar regionsindelning, där gråmarkerade delar visar den division inom WM-data där vi har genomfört vår studie. Figuren avser även att illustrera hur den strukturella uppdelningen för divisionen AO Väst ser ut.

Figur 23: Organisationsstruktur IAC, Region Syd och AO Väst

5.2.3 Intressenter & kunskap

IAC erbjuder kompetens och lösningar inom tre huvudsakliga områden:

• Application Management

• Systemintegration

• Systemutveckling

IAC genomför systemintegration av kundspecifika lösningar med utgångspunkt från ledande befintliga integrationsplattformar, tillsammans med kunskap om kunders befintliga system. Allt från kompletta systemutvecklingsprojekt till enskilda kompetenser levereras och erbjuds. Applikationsförvaltning inom IAC innebär att förvalta, vidareutveckla, säkerställa drift samt genomföra support av kompletta IT-lösningar enligt SLA36 (Service Level Agreement). För att på ett bättre sätt anpassa sig gentemot kunder och täcka in ett bredare kundsegment har IAC kunskap inom ett antal specialistområden. Dessa är projektledning, verksamhetsutveckling, kvalitetssäkring & test, mobila lösningar, ECM (portaler och innehållshantering), GIS (geografiska informationssystem), ITS (intelligenta transportsystem) samt e-handelslösningar. För att stödja kunder från början till slut i en förändringsprocess använder IAC den egna modellen DBO (Design-Build-Operate) vilket illustreras i figur 24. Modellen innebär att i ett tidigt skede bistå kunden med kunskap för att samla in och förstå affärskrav, möta uppställda krav med lösning och därefter erbjuda förvaltning.

Figur 24: DBO, WM-datas modell för förändringsarbete

Designfasen handlar om att i ett tidigt skede fånga kundens behov och hjälpa kunden att förstå samt att beskriva behoven. Vad som anses viktigt i denna fas är en översättning av kundspecifika behov till konceptuella lösningar. Buildfasen uppstår som ett resultat av genomfört projekt i Designfasen eller när kunden redan vet som erfordras. Denna fas innebär en realisering av lösningar, baserade på en kombination av egna produkter tillsammans med tredjepartsprodukter, tjänster och leveransmetodik. Operatefasen handlar om förvaltning av en redan implementerad lösning. Operate är ofta ett resultat av ett projekt i Buildfasen, men innefattar också en direkt förfrågan från kund angående förvaltning eller tillhandahållande av en funktion effektivare än vad kunden själv har möjlighet till. Ett projekt behöver inte

36

nödvändigtvis genomgå samtliga faser utan kan exempelvis gå direkt till Operatefasen, om detta är vad kunden har behov av och efterfrågar.

5.2.4 Målbilder & värderingar

WM-data arbetar efter ett lönsamhetsmål med en vinstmarginal på 10 procent. Ett sådant lönsamhetsmål skapar utrymme för fortsatt utveckling av verksamhet i sin helhet, exempelvis genom kompetens- och affärsutveckling, paketering av lösningar (enligt DBO-modellen i figur 24) samt ytterligare företagsförvärv. Motiverade medarbetare och nöjda kunder anses vara viktigt för att uppnå fortsatt långsiktig framgång.

Övergripande mission beskriver WM-data vara att öka sina kunders konkurrenskraft. Företagets vision är att vara förstahandsvalet i deras utvalda marknadssegment.

Värderingarna vilka vuxit fram under åren fungerar som ett stöd i det dagliga arbetet. Företaget betraktar värderingar som vägledning för samarbete mellan kollegor och kunder över hur projekt ska bedrivas samt för vilka beslut som ska fattas i organisationen. För att sammanfatta företagets samtliga värderingar arbetar företaget efter tre värdeord:

Närhet – syftar till att samarbetet mellan företaget, dess kunder, samt mellan medarbetare måste präglas av närvaro och närhet, där närvaro syftar på känslan av att vara en aktiv del i en helhet där något positivt genereras. Utgångspunkten är kunden och marknadens behov, samt att kontinuerligt förända lösningar för att passa dessa.

Pålitlighet – syftar till att försöka vara ett företag som kunder, medarbetare och andra intressenter kan lita på. Medarbetare förväntas ta ett personligt ansvar för att uppnå ett optimalt resultat för kunden såväl som för företaget.

Resultat – syftar till att det värde som prestationer skapar hos kunder samt för det egna företaget. Resultatet mäts i den nytta utfört arbete skapar för kunder, samarbetspartners samt för medarbetare. Nytta i detta sammanhang avser ökad produktivitet, bättre konkurrenskraft, högre servicegrad, sänkta kostnader samt ökad vinst.

5.2.5 Kontext

Marknaden för IAC består av organisationer och företag som efterfrågar systemutveckling, systemintegration, samt applikationsförvaltning (application management). Exempel på kunder är Nordea, DHL, Schenker, Sony Ericsson, E-on samt Västra Götalandsregionen. Exempel på samarbetspartners är IBM, Microsoft, Oracle och Sun. Inom det segment WM-data verkar finns flertalet aktörer där exempel på konkurrenter är TietoEnator, Cap Gemini, Accando och Sigma. Att inneha en god affärsmoral och god affärssed anses ligga till grund för relationerna mellan samtliga intressenter. Långvariga och goda relationer med intressenter anses vara avgörande för att nå affärsframgång. Utöver kunder, partners och leverantörer är myndigheter, branschkollegor, utbildningsinstitut, media, kapitalmarknaden och aktieägare exempel på viktiga intressenter för företaget och som behöver tas hänsyn till.

6 Resultat av förväntad nytta

I detta kapitel redovisas hur respondenterna har valt att gradera samt motivera sina förväntningar kring de faktorer som är centrala i vår studie. För varje undersökt faktor kommer medeltal (M) beräknas och visa hur den generella graderingen blev. Bilaga 2 presenterar det frågeformulär som respondenterna svarat utifrån.

Related documents