• No results found

Intervju med Boomerang, 2009-11-13

In document Rätt klädd? (Page 74-77)

Respondenten för intervjun var Sophie Halvarsson, produktionschef för damsidan på Boomerang, och den som främst tar ansvar för CSR-frågor. Boomerang ser på CSR som något självklart för alla företag, enligt Sophie Halvarsson måste man som företag ta det ansvar man kan, utifrån sina egna förutsättningar. För Boomerang är det jätteviktigt att följa de lagar och regler som finns, att inneha uppförandekoder, engagera sig i djurrättsfrågor, humanitära frågor och miljörätt.

Företaget är relativt litet och därför finns inte alla resurser för att arbeta så mycket med CSR som man skulle vilja. Boomerang har tagit fram en kvalitetsmanual som innehåller bland annat uppförandekoder och policys kring kemikalier och övriga standarder. Sophie Halvarsson berättar att Boomerang har valt att fokusera på miljöarbete, och detta gör de genom ett projekt som kallas ”Boomerangeffekten”. Just nu är detta Boomerangs viktigaste bidrag när det kommer till CSR-arbete, menar Sophie Halvarsson. Detta är ett projekt som innebär att man som kund kan lämna in sina gamla Boomerangkläder i butikerna. Detta ger tio procents rabatt på nästa köp för kunden, och butiken avgör om plaggen kan säljas igen eller ska återvinnas för produktion av t ex möbler eller trasmattor.

När Sophie Halvarsson kom till Boomerang för fem år sedan fanns en relativt ouppdaterad manual för CSR-arbete, men att arbeta på ett etiskt och korrekt sätt har alltid legat i Boomerangs filosofi, ända sedan företaget grundades. Nu finns dock en mer strukturerad manual för arbetet, och de satsar som tidigare nämnts på ett hjärteprojekt i form av ”Boomerangeffekten”. Alla som jobbar med produktion på företaget är införstådda och ansvariga för CSR-arbetet, men det hamnar oftast på Sophie Halvarssons bord och därför blir hon huvudansvarig. Resurserna finns inte idag för en person endast ansvarig för CSR, så förutom projektet med Boomerangeffekten arbetar företaget inte jätteaktivt med CSR. Självklart ser de till att följa alla regler och att verksamheten utförs på ett etiskt och miljömässigt korrekt sätt.

När det kommer till kontroll av leverantörer, påpekar Sophie Halvarsson att Boomerang inte, till skillnad från många lågpriskedjor i branschen, jagar låga priser hos leverantörer. De satsar istället på långvariga relationer med fabriker som är placerade nära storstäder. I och med detta kan kontroller lättare ske, samt att storstadsområdena tenderar att ha kommit längre med den humanitära biten. Här finns

ofta också skickligare arbetare som kräver en högre arbetssituationsstandard. Boomerang känner sig trygga med sina leverantörer och säger sig kunna lita på att produktionen sker på ett schysst sätt.

Produktionen sker, relativt jämnt fördelat, i Portugal, Turkiet, Lettland, Italien, Thailand och Kina. Stickade tröjor produceras i Sverige, något som Boomerang själva är mycket stolta över trots att prisnivån hamnar något högre i och med detta. Två gånger om året besöker Boomerang sina leverantörer för kontroll. Man går då igenom fabrikerna under produktion och går igenom orders, specifikationer, problem, kontrollerar kemikalier med mera. Kvalitetsmanualen innehåller företagets uppförandekod som alla leverantörer ska skriva på. Denna är baserad på ILO:s konventioner. Samarbete finns också med textil- och läderlaboratoriet, var prov kan skickas för att t ex kontrollera kemikaliehalter i ett tyg.

Boomerang har inte varit med om att en leverantör uppvisat otillräckliga arbetsförhållanden eller liknande, därför finns heller inte någon uttalad strategi för hur en sådan situation skulle hanteras. Sophie Halvarsson påpekar dock att det viktiga är att man har en dialog med varandra, och huvudsaken är att leverantören vid ett sådant problem uppvisar vilja till förbättring. Man är absolut inte främmande för att ge leverantören en ny chans, så länge responsen och inställningen är god.

När det gäller kommunikation av CSR-arbetet så sker detta i relativt liten skala både externt och internt. Boomerangeffekten är det som företaget visar upp utåt, och även det som är väl integrerat inom företaget och till intressenter. Sophie Halvarsson påpekar att det är företagets fokus just nu, och något som de också fått mycket god respons för. Hon erkänner dock att kommunikationen är något som de skulle kunna bli bättre på. På hemsidan finns i princip ingen information till kunder, förutom information om var dunet i företagets jackor kommer ifrån. Det är inte någon uttalad strategi från Boomerangs sida att inte uttala detta arbete till kunder, utan det är en självklarhet att arbeta etiskt utan att för den skull behöva skylta med allt man gör. Å andra sidan tillägger Sophie Halvarsson att de inte jobbar så pass aktivt med de här frågorna att de vill presentera det storskaligt utåt. Boomerangeffekten som de för nuvarande har lagt sitt fokus på är det de vill förmedla utåt och därmed stå upp för.

Sophie Halvarsson påpekar samtidigt att det genom uppmärksamheten för CSR är viktigt för företag att vara ordentligt torra om fötterna innan man kommunicerar ett CSR-arbete. Allt kan givetvis inte kontrolleras, utan man får i många fall förlita sig på stickprover. Om man säger något som sedan inte visar sig

stämma, kan ett mediadrev åsamka företaget stor skada. Samtidigt tror Sophie Halvarsson att CSR-arbete också kan vara mycket värdeskapande, och även leda till ökad lönsamhet. Konsumenter kommer mer och mer kräva att man som företag är omtänksamt, så CSR kommer alltmer bli en nödvändighet. Kraven måste komma just från konsumenter, att de tydligt visar att de inte accepterar något annat än en etisk, miljömässig och social korrekt verksamhet.

In document Rätt klädd? (Page 74-77)