• No results found

Intervju  –  PR-­‐byrå  B

5.   TEORETISK  REFERENSRAM   25

5.2   I NTERVJUER

5.2.3   Intervju  –  PR-­‐byrå  B

Från PR-byrå B intervjuades anställd med titeln PR officer. Intervjun genomfördes i PR-byrå Bs lokaler torsdagen den 19 maj 2011, kl. 12.30 – 12.51.

1. Beskriv er verksamhet?

Vi arbetar med produktplacering i alla månadstidningar, men även dagspress. Varumärken vi jobbar med är inom inredning, mode och mat. Vi arbetar främst med produktplacering, så vårt arbete är att få kunderna att synas så mycket som möjligt i media.

2. Kan ni kort beskriva hur ert samarbete ser ut till företag och till media?

En kund vill såklart synas så mycket som möjligt, så vi får in deras varuprover här som vi sen lånar ut till stylister och som sen lånas ut till olika reportage. Sedan har vi även en bildbank där de kan ladda ner bilder de vill använda och utöver det så skriver vi pressmeddelanden och anordnar pressvisningar, events. Det beror på vad kunden vill ha, vissa vill bara placera sina produkter och vissa vill ha mer hjälp. Media blir inbjudna till pressvisningar, men de är alltid välkomna hit då vi har öppet. De kommer hit utan att anmäla sig.

3. Vad är ert mål med samarbetet till kunden (företag)?

Målet är först och främst produktplacering. Vi gör så att deras produkter ska synas så många gånger som möjligt i den press de har valt att de vill synas i. Alla vill inte synas i all media, så vi har en medielista som vi gjort upp gemensamt som då följs. Kunden får själv välja vilka tidningar de vill synas i, men vi ger förslag och ibland lånar vi ut produkter till tidningar bara för att vara snäll mot kunden, men i så fall tar vi inte betalt för det jobbet. All publicitet är ju

4. Varför ska kunden välja er och inte en annan PR-byrå?

Vi ligger bäst till, har störst showroom och har gjort detta i över 10 år. Med andra ord vet vi vad vi håller på med. Det finns många duktiga PR-byråer som gör liknande vad vi gör, men vi är väldigt duktiga på vad vi gör. Många gör mycket bra saker, men styrkan som vi har är att vi har väldigt bra lokaler.

5. Tar ni lärdom av samarbetsprocessen, i så fall på vilket sätt? Exempelvis vid ett misslyckat samarbete, går ni då tillbaka och ser vad som gick fel? Kan det leda till att ni ändrar strategi?

Ja, det gör vi alltid, men vi har ingen direkt avdelning som hanterar det. Vi är så några här, så detta diskuteras med hela gruppen. Har det blivit något missförstånd, om någon vill hoppa av eller liknande, så pratar vi alla om det. Vi är indelade i två olika avdelningar, så det som angår respektive del tas upp hos dem. Däremot diskuteras det mellan alla under lunchen. Kunder kommer och går, det är självklart, men det är inget konstigt med det. Vi tar lärdom av allt som händer och anser att det är nyttigt med ruljans bland kunder. Allt handlar om mänskliga relationer, hur det fungerar att arbeta tillsammans. Vi arbetar väldigt nära våra kunder, så det krävs att man har en bra relation gentemot varandra. Att de förstår vikten i att skicka varuprover i tid så att samarbetet fungerar. Ju mer de hjälper till, ju bättre kommer de synas i media.

6. Hur bearbetar ni feedback från utomstående (kunder, media m.fl.)?

Vi har ingen direkt process som vi går igenom då feedback kommer in, men vi diskuterar alltid om det är någonting som gått snett eller om det är beröm vi får så tar alla del av det.

Har vi gjort något fel så erkänner vi det självklart och ber om ursäkt, ibland kan man ge något som plåster på såren, men det är viktigt att kunna stå för vad man gör och även sina misstag.

Positiv feedback tas inte heller hand om på något speciellt sätt, bara att vi nämner det och att alla får sitt beröm. Inget skrivs ner eller dokumenteras, detta då vi är så få som jobbar här.

7. Kan ni påverka hur media utformar produkten i tidningen? Om ja, hurdå?

Ja, det kan vi. Nu har vi så pass stort press kontor så många tidningar vill låna av oss, sedan vill kunden, och såklart även vi, att det ska bli rätt information om produkten i tidningen. Ser vi att det blivit fel information så kontaktar vi dem och säger det. Denna handling visar sig

bara vara positivt, då journalisterna blir och tänka på det, men även att de förstår att vi ser allt de gör. Kunden blir såklart besviken om de blandar ihop varumärken, men det är framför allt tråkigt för läsaren som inte hittar produkten ute i butiken sen.

8. Kan kunden vara med och påverka vilken mediekanal de vill visas i?

Ja, se ovan.

”Alla vill inte synas i all media, så vi har en medielista som vi gjort upp gemensamt som då följs. Kunden får själv välja vilka tidningar de vill synas i, men vi ger förslag och ibland lånar vi ut produkter till tidningar bara för att vara snäll mot kunden, men i så fall tar vi inte betalt för det jobbet. All publicitet är ju bra, så vi brukar alltså inte säga nej till någon tidning.”

9. Ser ni PR-satsningen som en kortsiktig eller långsiktig marknadsföringsmetod?

Produktplacering är väldigt långsiktig. Det tar minst ett halvt år till ett år att bearbeta produkterna, särskilt om det är en ny produkt på en marknad. Vi skriver kontrakt på helst ett år med våra kunder, eftersom när de kommit ut med en produkt tar det minst tre månader innan det syns i tidningen, då pressläggningen tar sin tid. Avtalen ser olika ut, de kan betala månadsvis eller ha ett löpande avtal.

10. Sker det någon uppföljning av PR-satsningen, i så fall på vilket sätt?

Ja, vi gör all uppföljning själva, utom viss uppföljning som vi har på media som en annan byrå gör. Väldigt lite uppföljning görs på nätet, men vi ser över alla veckotidningar, månadstidningar och dagspress. Alla klipp gås igenom av oss, vi har bra koll på vad vi har skickat ut, men det tar ändå väldigt lång tid att göra. Sen scannas de in i vårt datasystem och sen skickas det ut ett mail varje vecka till de kunder som visats i pressen. De kan då logga in med sina inloggningsuppgifter i vår databas och där kan de se vad de varit med i och sedan fakturerar vi vidare därefter. Detta används sedan till statistik för att sedan se vilka vi måste bearbeta, vilka kunder har dåligt med införande och så vidare. Huvudsaken är att se till att kunden blir nöjd.

11. Vad anser ni att krävs för att gott samarbete med företag och media?

Att vi har en bra kommunikation med kunden. Att kunden är tillgänglig på telefon, att de är hjälpsamma och skickar in produkter snabbt. De är den bästa kunden. Den sämsta kunden är de man aldrig får tag på då journalisten sitter och väntar på besked. Då måste vi i vissa fall

rekommendera journalisten att arbeta med någon annan produkt för att vi inte kan få tag i vår kund och det är jättetråkigt för kunden, för de missar ju på det. Det är viktigt att vi får

varuprover i tid eftersom vi ligger så långt fram i tiden, ungefär ett halvår. Kunden som inte får in sina produkter i tid kommer missa chansen att visas på våra pressvisningar och de är väldigt synd. Det är samma med media. Journalister som lämnar tillbaka varuprover i tid, de som skriver bra och de som kort och gott sköter sitt jobb, de är bra journalister att arbeta med.

De som är noggranna, ser till att alla varumärken kommer med, är rädd om våra saker, de får låna igen. De som inte sköter sig kommer tyvärr inte få lika bra hjälp av oss. De som inte lämnar tillbaka varuprover i tid kommer vidare få sämre produkter att arbeta med då vi vet att de kommer sitta med dem i 3 veckors tid och under den tiden skulle vi kunna få ut just den produkten i ca 20 tidningar till, och det förlorar vi alla på. Det är inga problem om du

professionell, men om du inte är det så är vi inte intresserade att arbeta med dem. Vare sig vi eller vår uppdragsgivare.

Huvudsaken är att ha en bra dialog med de vi arbetar med. Har man en nära relation med journalisterna så kan man säga till på ett annat sätt och få en större respekt. Relation till kund är också väldigt viktig. Det är viktigt att åka och hälsa på kunderna för att få ett ansikte på varandra. Det är mycket lättare att hjälpa en människa som du har träffat. PR handlar om relationer, med press och kund. Vissa är mer svårflörtade än andra, så tålamod är viktigt!

Related documents