• No results found

Intervju 2 – Sekreterare åt ekonomichefen på Trafikverket i Borlänge

5. Diskussioner och slutsatser

5.1 Diskussion

7.1.2 Intervju 2 – Sekreterare åt ekonomichefen på Trafikverket i Borlänge

Jonas: Hur länge har du arbetat med konteringar i CDI?

Intervjuperson 2: Sedan Trafikverket bildades har jag gjort det här, sedan höll jag på med det tidigare också.

Jonas: Hur ofta konterar du?

Intervjuperson 2: Jag går säkert in 3 gånger i veckan. Om jag säger så då. Jonas: Och du gör ett antal fakturor då?

Intervjuperson 2: Ja, det varierar ju.

Jonas: Vad tycker du om användargränssnittet idag?

Intervjuperson 2: Utseende-mässigt så är man ju van med det, så det är helt okej. Men jag har en grej som irriterar mig väldigt. Jag skickar ut fakturor, det kanske inte alla gör, men jag är fakturamottagare och skickar ut till handläggarna och frågar om fakturan är okej och vilket AO-nummer det ska gå på. Deras underlag tar jag och bifogar till fakturorna och

kontrollattesterar. Men, när jag tar ”skicka som e-post” så följer inte ”avsändare” med (här visar intervjupersonen problemet för mig så att jag skall förstå). I övrigt har jag inga

synpunkter, jag tycker det fungerar bra. Eller ja just det, en sak till. När jag ska skicka till centraladministrationen så måste jag fylla i ett ”ok” på raden. Det borde kunna gå att skicka utan att fylla i det.

Jonas: Är det något som du ser är bra eller dåligt i användargränssnittet?

Intervjuperson 2: Nej inget speciellt. De dåliga sakerna har jag redan nämnt, speciellt den där ”skicka faktura med epost”, den kan jag svära över ibland. Centraladministration är inte så ofta jag använder, att göra ett ”ok” där kan jag göra någon gång i månaden utan att det gör mig något.

Jonas: Har du några tankar runt förbättringar av användargränssnittet?

Intervjuperson 2: Egentligen skulle det kunna vara bättre om man såg fakturan som en A4 på bilden. Och sedan kan du zooma in på de delar du vill se. För nu får man rulla ner och se vilket namn det är och så. Har du bra syn så räcker det om du ser hela sidan.

Intervjuperson 2: Den borde kunna vara lite mer dominant. Inget i övrigt som jag stör mig på. Jonas: Vilken information är viktig när du gör konteringar?

Intervjuperson 2: Då får jag scrolla ner, för mig är det viktigt att se vad det är för tjänst/vara. Och vem som har gjort resan eller vad det nu är för någonting. Det är det jag behöver ha reda på, då sätter jag dit kontonumret och tar ”skicka till” rätt person. Det är de två sakerna jag behöver veta egentligen.

Jonas: Om vi vänder på frågan, vad är det för information som är oviktig?

Intervjuperson 2: Fakturadatum och förfallodatum behöver jag ha, men övrig information som t.ex. plusgiro och bankgiro behöver jag inte ha. Det har jag aldrig använt.

Jonas: Finns det tillräckligt med information i användargränssnittet just nu för att göra en korrekt kontering? Du behöver inte hoppa mellan vyer för att hitta information?

Intervjuperson 2: Ja, det är bara vissa leverantörer som skriver minimalt, någon enstaka gång. Men det är som det är. Det har att göra med den som beställt, en överenskommelse mellan beställare och leverantören.

Jonas: Finns det några problem med att kontera i nuläget? Svårt att välja korrekta konton osv?

Intervjuperson 2: Nej, det har jag inga bekymmer med. Jag får kolla upp nästan varenda gång, kaffe och tårta t.ex., våra skatteregler när det gäller intern och extern representation. Den får jag klura på nästan varenda gång och komma ihåg att skicka med frågor på fakturan till de som är berörda, vilka som deltog osv. Så får jag kontera den i efterhand. Det är svårt att veta om det bara står 5 kaffe t.ex. Det är det enda som jag har. Det är ofta tågresor, någon enstaka flygresor ibland och ibland något hotell. Jag har väldigt enkla fakturor. En enkel avdelning på det viset.

Jonas: Finns det någon/några funktioner som är överflödig när du konterar? Intervjuperson 2: Inte utöver ”ok” som jag fyller i på centraladministration.

Jonas: Händer det att en faktura konteras på flera konton/kostnadsställen? Hur gör du då? Intervjuperson 2: Det kan vara Diners t.ex., där kan det vara både tåg och hotell t.ex. Ibland kan det vara så. Det kan vara 4st som gått på utbildning som kommer från olika enheter, avdelningar osv. Det händer ibland, men inte så ofta.

Jonas: Finns det för lite plats i nuvarande användargränssnitt?

Intervjuperson 2: Nej det tycker jag inte. Konteringsdelen skulle kunna framhävas lite och vara mer markerad, det är det enda.

Jonas: Hur gör du när du har kostnader på flera konton/kostnadsställen? Får du räkna ihop varje rad för sig eller hur fungerar det?

Intervjuperson 2: Ja, de får jag räkna för hand. Då får man räkna dessa på sidan av.

Jonas: En sak jag tänkte titta på är en lösning för hur systemet själv kan räkna ihop flera rader av kostnader, så att man slipper räkna ut det själv.

Jonas: Hur skulle du ställa dig till ett förnyat användargränssnitt?

Intervjuperson 2: Ibland är det positivt, ibland är det negativt när man får nya IT-system. Det är alltid en tröskel i början, men när man kommer över den så känns det bättre. Men ibland blir saker bättre och ibland blir det krångligare. Det gäller ju att se vad det finns för fördelar och trycka på dessa, och varför det är viktigt.

7.1.3 Intervju 3 – Arbetar med leverantörskontran på Trafikverket i