• No results found

Intervjuer från utlandet Canada

Örebro kommun

Bilaga 3: Intervjuer från utlandet Canada

VTPI (The Victoria Transport Policy Institute)

Todd Litman, 001 250 360 1560, 22/6 2005

Utifrån ett antal projekt som har genomförts sedan 90-talet (på ungefär samma sätt som i Sverige, d v s system med anslagstavlor, telefon och Internet i kombination med

marknadsföring) har vissa slutsatser kunnat dras. Viktiga framgångsfaktorer anses vara: • att det ska finnas ett tillräckligt stort kundunderlag, helst ett tusental, för att få tillräckligt

med matchningar. Därför bör man ha en enda väl fungerande samåkningstjänst per region.

• HOV priority lanes, d.v.s. samåkningsfiler, som lockar många genom att pendlingstiderna kortas ned

• att känna till att samåkning är inte aktuellt i städer där allmänna kommunikationer fungerar tillfredsställande

• flexibla system, där man inte förbinder sig att samåka varje dag • reserverade parkeringsplatser för samåkare

• ekonomiska bidrag

• garanterad hemresa vid sjukdom etc.

• att kombinera samåkning med andra aktiviteter inom företagets resepolicy (telefonkonferenser, cykelkampanjer etc.).

Ett relativt nytt alternativ är Vanpooling (t.ex. Jack Bell Foundation´s Vanpool Program), där en grupp om sju personer hyr en van och samåker i denna. Lämpar sig för byar/samhällen som ligger 20 km från staden, och där personerna jobbar tämligen nära varandra. I Canada finns många arbetsplatser där 5-20 % använder en vanpool.

Samåkningsprogram som inkluderar samåkningsfiler och kontantersättning i stället för gratis parkering reducerar vanligen pendlingsresorna med 10-30 %. Utan dessa åtgärder är resultatet lägre. Samåkningsprogram kan reducera pendlingsresorna med 5-15 % och upp till 20 % om man kombinerar med parkeringsavgifter.

På www.vtpi.org finns en stor mängd information om praktiska lösningar på transportproblem, t ex http://www.vtpi.org/tdm/tdm34.htm om samåkning.

Commuter Connections/Carpool.ca

http://www.carpool.ca, 21/6 2005

Carpool.ca är Canadas snabbast växande samåkningsprogram med 8 300 registrerade

användare i sju provinser. Programmet är skapat och drivs av Commuter Connections, en icke vinstdrivande organisation som verkar för att reducera antalet ensamåkare genom att

implementera och marknadsföra samåkningsprogram. Organisationen Commuter Connections har 12 års erfarenhet av arbete med samåkning, och Internetsystemet Carpool.ca tillkom i januari år 2000. Systemet är snabbt, säkert och användarvänligt. Carpool.ca används av

företag och andra organisationer, som betalar en årlig avgift ($1750-65000 beroende på systemets storlek) vilket bekostar marknadsföring och support av systemet. Det kostar inget extra att hitta en samåkningspartner. Applikationen innehåller, förutom själva

matchningsdelen, även statistik och andra funktioner. Man betonar att tekniken inte löser samåkningsproblematiken, utan det krävs att man aktivt arbetar för att ändra människors beteende - vilket är tidskrävande och kostsamt.

Sedan år 2002 har Carpool.ca arbetat tillsammans med Calgary Stad (med 950 000 invånare) med syfte att införa samåkningsprogrammet. För närvarande har 2000 personer i regionen Calgary registrerat sig i systemet. I en undersökning för Calgary stad då 2000 enkäter

skickades ut så var resultatet 600 samåkningar, antal passagerare var i snitt 2,58, och de reste (tur och retur) 34,6 km. Förutom städerna Calgary, Regina och Kamloops är följande

organisationer med i systemet:

University of British Columbia (Vancouver) Langara College (Vancouver)

Simon Fraser University (Vancouver) BC Institute of Technology (Burnaby)

Okanagan University College (Kelowna/Vernon) Thompson Rivers University (Kamloops)

The City of Kelowna (Kelowna) The Town of Banff (Banff) The Town of Vernon(Vernon) University of Calgary (Calgary) Mount Royal College (Calgary)

Southern Alberta Institute of Technology (Calgary) The City of Edmonton (Downtown offices)

Province of Alberta (Downtown Edmonton Offices) The City of Regina (Regina)

SaskTel (Regina)

Farm Credit Canada (Regina) Regina Research Park (Regina) University of Regina (Regina) Red River College (Winnipeg) University of Manitoba (Winnipeg)

The Province of Manitoba (Winnipeg offices) Humber College (Toronto)

Enbridge Canada (Toronto) York University (Toronto) McMaster University (Hamilton)

University of Western Ontario (London) University of Guelph (Guelph)

Brock University (St. Catharines)

The Government of Nova Scotia (Halifax Offices) Halifax Regional Municipality (Halifax Offices)

Den största framgången har man med institutioner för eftergymnasial utbildning, där det finns en stor studentpopulation att arbeta med, och där det vanligtvis är stor efterfrågan och låg tillgång på parkeringsplatser. I övrigt är det tungarbetat.

England

Källor:

http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/dft_susttravel/documents/page/dft_susttravel_029730.p df

Department for Transport: “Smarter choices - Changing the way we travel.”, rapport från juli 2004. Iakttaget 2005-06-21.

http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/dft_susttravel/documents/page/dft_susttravel_035116.p df

“Making Car Sharing and Car Clubs Work - A Good Practice Guide” (Department of

Transports, 2004). Iakttaget 2005-06-21.

http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/dft_susttravel/documents/divisionhomepage/035125.hc sp

Det finns många aktiva program i England, och ett antal stora företag som erbjuder mjukvara och support för samåkning. Intrinsica och JamBusters tillhandahåller mjukvara som kräver administrativ support, medan Liftshare och Share-a-journey erbjuder Internetbaserade system som inte kräver dagligt underhåll. Lokala myndigheter kan ofta välja att köpa en av dessa program som kan organiseras och namnges lokalt, men en del myndigheter har ändå valt att utveckla egna system. En del lokala myndigheter har primärt utvecklat samåkning som en del av arbetet med företags reseplaner, t ex City of York Council och Cambridgeshire County Council.

Det finns också program för företagsparker, och ett antal program som organisationer erbjuder sina anställda – program från Egg Financial Services i Derby, och från Marks & Spencer's Financial Services i Chester lyfts fram som särskilt lyckosamma initiativ gällande arbete med resplaner.

Intresse finns även för samåkning till skolor. Framgångsrapporter kommer från Buckinghamshire, Cambridgeshire och Camden Council.

Ett försök med samåkningsfiler i Leeds visade på förbättrad framkomlighet under en tid, men inom ett år var trafiktätheten samma som innan. Slutsatsen var att den ökade framkomligheten (samåkning i kombination med förbättringar av trafiksignalsystemet) gjorde att fler tog bilen. Undersökning av goda exempel visar att samåkningsprogram har medfört stora förbättringar gällande att få fler passagerare i bilen, i snitt en ökning om 21 %.

Bränslekrisen hösten år 2000 medförde att en samåkningsdatabas på Heathrow fick en kraftig ökning i besöksantal.

Lyckosamma projekt har arbetat på följande sätt: 1. Problemdefinition:

Man konstaterar att det föreligger ett verkligt problem, såsom allvarligt underskott på

parkeringsplatser, signifikant lokal trafikstockning och begränsade alternativ till bilåkande. En yttre faktor existerar, nämligen krav på planering för att organisationen ska begränsa volymen bilar som kommer till platsen.

2. Företagsfallet:

Organisationen som introducerar programmet har en klar förståelse för

samåkningsprogrammet, inklusive en uppfattning om de totala kostnaderna de i dagsläget har för att tillhandahålla parkeringsplatser.

3. Ledningsstöd:

Det finns ett starkt stöd och engagemang för samåkning från ledningen, och de är involverade i att marknadsföra systemet samt föregår med gott exempel genom att delta i systemet. 4: Resepolicy:

Samåkning är i idealfallet del av en resepolicy. 5: Samarbetspartners:

Det finns samarbete mellan organisationer som introducerar samåkning, lokala myndigheter och gärna det företag som tillhandahåller programvaran.

6: Ordentliga förberedelser:

Fungerande, realistiska och kostnadseffektiva tekniska och administrativa angreppssätt används, samråd med personal/fackföreningar hålls i ett tidigt skede, och man ser till att frågeställningar tas hand om.

7. Användarnas trygghet:

Man ser till att skapa trygghet hos användarna från början. 8. Tillräckliga resurser:

Gällande personal och budget finns det tillräckligt med resurser för utveckling, införande och underhåll av programmet.

9. Marknadsföring

En effektiv marknadsföringskampanj är underhållen. 10. Incitament:

Incitament och stödåtgärder tillhandahålls, vilka syftar till att motverka negativa inställningar.

Liftshare

Louise Boom, 0044 8700 780225, 21/6 2005

Företaget (www.liftshare.org) registrerades 2001 men tjänsten har funnits sedan 1997, och man vänder sig till alla slags resor. Tjänsten finns på Internet och man har även ett callcenter dit man dagtid kan ringa och boka en resa. De har ca 78000 registrerade medlemmar över hela UK (enligt hemsidan 1/7 2005), och hittills har över en miljon matchningar gjorts - hon vet ej hur många som är jobbrelaterade. (Enligt ett dokument på www.carclubs.org.uk från hösten 2004 har liftshare 49000 medlemmar och en journey matching success rate om 43 %.) Det är gratis för allmänheten, men de kan också göra företagsanpassade system och då kostar det olika mycket beroende på hur systemet ser ut.

En gång per år anordnas National Liftshare Day. Liftshare har en stor mängd länkar till andra transportrelaterade Internetsidor. De är 9 som jobbar på företaget, som enligt Louise är störst i England. Det finns ett antal fler företag som jobbar med detta men hon kunde inte säga hur många. Det går bättre och bättre för samåkningen i England, och hon tror spontant att det beror på att konceptet blir mer och mer känt. På en direkt fråga svarar hon att det stigande bensinpriset kan ha med saken att göra.

Related documents