• No results found

7. Resultat

7.3 Intervjuer lärare

Lärarna vi intervjuade hävdar att mängden elever med utländsk bakgrund inte har förändrats under de år de jobbat i just den här skolan, den ena hävdar att ursprunget på eleverna har förändrats men att de är lika många och en annan menar att mängden utländska elever är olika på olika skolor men att de i det stora hela är lika många. Johan och Karl menar att när de började som lärare kom de flesta elever med utländsk bakgrund från Balkan medan de nu kommer från

Mellanöstern och Afrika. De hävdar att de inte stött på några stora svårigheter med att ha nyanlända elever på sina lektioner men att det varierar en del beroende på om de gått mycket i skolan förut. Johan hävdar att en del elever som kommer är näst intill analfabeter och även att deras föräldrar inte kan skriva och läsa. Båda lärare menar att det finns bra system på deras skola för att ta emot nyanlända med förberedelseklasser, som dock är fulla och har en hel klass i kö. Dessutom menar de att det finns bra svenska som andraspråks-lärare men även att skolan har gjort en språksatsning som stärker alla elever, både de med svensk och utländsk bakgrund. Denna språksatsning gör att inga elever behöver arbeta ensamma med svåra texter utan de arbetar mycket visuellt med bilder och med lärarna som stöd. Lärarna berättar att vissa elever blir förvånade över hur skolsystemet ser ut i Sverige men att det också beror på hur mycket eleverna har gått i skolan förut.

Båda Johan och Erik medger att media påverkar hur de undervisar om Islam som religionsämne detta gör dock inte Karl, han menar att det inte alls påverkar undervisningen. Johan berättar att de jobbar mycket med källkritik och har pratat om terrorism och vem som egentligen är terrorist samt vem som bestämmer vem som är terrorist, han berättar att han försöker hålla sig neutral och se alla sidor av ämnet. Erik berättar om ett citat som han ofta hör som han anser inte stämmer men som påverkar tankar om islam enligt honom; “Alla terrorister är muslimer, men alla muslimer är inte terrorister”. Lärarna säger att de inte vill låta media påverka deras undervisning i för stor utsträckning och Johan berättar om hans undervisning i religionsämnet som bygger på att han ”skalar av” religionerna så mycket som möjligt för att kunna visa på de likheter som finns i judendom, kristendom och islam. Han säger också att han använder sig av den resurs som finns i klassrummet då han menar att hälften av hans elever i varje klass är muslimer och att de har varsin form av islam, vilket hjälper hans syften. Han menar att eleverna då inser att det finns fler likheter än skillnader dem emellan och att det minskar klyftorna på skolan. Han berättar också att de har ett mycket öppet klimat, utan diskriminering på grund av religion, på skolan och lyfter fram att de ett år hade en flicka med slöja som Lucia. Alla tror att denna öppenhet bygger på ett bra arbete från tidig ålder med att jobba mot diskriminering.

Alla lärare tycker att det viktigaste att lära ut om islam är att det i grunden är en fredlig religion, de berättar båda att de inte går in på djupet utan tycker det är viktigt med ett större perspektiv samt att det inte bara finns en enda islam utan att religionen är personlig och Johan menar att det viktigaste för en muslim är underkastelsen och att följa de riktlinjer som finns inom religionen. Karl menar att de fem pelarna är det allra viktigaste. Johan och Erik berättar

båda två att de inte använder läroböcker i större utsträckning, dels för att resurserna inte finns på skolan men även för att det enligt båda finns mer att hämta från nätet, bland annat mycket rörlig bild, samt eleverna själva. De menar också att den information som finns i läroböckerna är väldigt stereotyp och att muslimer antagligen inte skulle känna igen sig i den bild som målas upp där. Karl tycker å andra sidan att bilden i läroböckerna är bra och använder sig av dem i stor utsträckning.

Alla lärarna berättar att eleverna får lov att använda sina hemspråk på deras lektioner så länge det inte är en examinering eller eleverna pratar med dem, detta för att de vill förstå vad som pågår. Johan lyfter fram att det är en stor resurs att han har flera språk på sina lektioner då eleverna inte är begränsade till att googla på svenska utan kan göra det på till exempel arabiska eller persiska också och på så sätt få fram mer information.

Johan och Erik lyfter fram att det gör det lättare för dem att prata om aktuella världshändelser när de har barn som kommer från de länder där dessa händelser sker i klassen, men att det ibland kan uppstå känsliga situationer och att de helst inte vill till exempel visa bilder på krig när de vet att eleverna har flytt från just detta. Johan är mycket oroad över hur det politiska läget ser ur i Sverige idag och vill gärna berätta att det är en tillgång att ha invandrarbarn i skolan, inte ett problem.

Related documents