• No results found

Intervjufrågor

Namn:

Titel/arbete:

Arbetsgivare/organisation:

Den egna rollen

- Kan du berätta lite om dig själv och vad du arbetar med?

- Vilken roll har du/din organisation när det gäller företagens finansieringsmöjligheter på lokal eller regional nivå?

- Vad är ditt/ert bidrag till företag som söker finansiering? (pengar, kunskap, kompetens, information, erfarenhet, expertis etc.)?

- Vad är anledningen/motivet för er finansiering? (what´s in it for you?) Formell roll- informell. Platsbundna skäl. Ömsesidig, enkelsidig relation?

Strukturen

-Vilka aktörer finns på plats i ert område som har en roll i marknaden för företagens kapitalförsörjningen? - Hur skulle du beskriva aktörsstrukturen (finansiärer, intermediärer och kunskapsförsörjare – privata och offentliga) i ert område? Om relevant: Hur skiljer den sig åt mellan de två studerade områdena?

- Vilka aktörer är mest betydelsefulla sett ur ditt/ert perspektiv (privata och offentliga riskkapitalbolag och investmentbolag, rådgivning, banker, finansieringsinstitut, bidrag och stöd, affärsänglar)?

Finns det brister i sammansättningen av aktörer? Saknas det någon aktör eller funktion?

Finns det överlappande funktioner?

Finns kunskap om varandra och varandras tjänster/uppgifter?

Skulle några aktörer kunna agera annorlunda? Mer effektivt? Vad hindrar dem i så fall?

- Finns det grupperingar/konstellationer av olika slag, är det ett mer sammanhållet nätverk eller var och en för sig? Känner generellt alla alla eller känner till alla? Revir? Länkar man mellan aktörer?

-Hur är relationen till företagen i området? Hur är er kännedom om dem? Personliga kontakter?

-Hur bedömer du företagens egen förmåga i finansieringssammanhang (när det gäller hållbar företagsidé, kunskap om finansieringsmöjligheter och förmåga att presentera sig) ? -Är företagen generellt inriktade på den lokala marknaden?

- Har informella kontakter och relationer (alltså inte rent affärsmässiga) betydelse för att få tillgång till kapital och finansieringsrelevant kunskap? Och i så fall på vilket sätt.

- Finns det formella eller informella mötesplatser och plattformar som är betydelsefulla?

Uppstår det spontant eller med hjälp av främjandeinsatser?

Tillgången till kapital och finansieringsrelevant kunskap

- Vilka informationskällor använder du dig av för era finansieringsbeslut? Vad krävs av ett företag för att få tillgång till kapital? (track record – företagarens och företagets bakgrund, resurser, kunskap, inflytande, information, legitimitet, ställning, kontakter, reala säkerheter etc.).

-Har ni någon uppfattning om hur nya internetbaserade finansieringsalternativ tas emot (t.ex. crowdfunding)?

-Vad är de största hindren för företag med en bra affärsidé att få finansiering ert område?

Kännedom om finansieringsmöjligheter, förmåga att kommunicera sin investeringsbarhet?

Säkerhet för lån? Avsaknad av viss typ av finansiering, utbud som efterfrågas? Är de specifika för just detta geografiska område?

- Om ett företag i din region har svårt att få externt kapital, vad beror det på (ovilja att skapa beroenden till långivare eller andra aktieägare) samt motvilja till att få statlig finansiering?

-Bedömer ni att det finns ett gap mellan utbud och efterfrågan på kapital eller finansieringsrelevant kompentens? I så fall varför?

-Är det någon särskild finansieringsform som saknas?

- Skiljer situationer sig för företag tex i en viss utvecklingsfas/mognadsgrad, viss bransch, viss geografisk plats etc.? Pre-start, start-up, expansion eller moget.

- Hur ser man på ett avslag? Blir det ett nej enbart eller får man tips på andra möjligheter eller hur man utvecklar sin ansökan? Holistiskt/Systemperspektiv?

-Saknas det några aktörer av betydelse i ditt område? I så fall arbetar området på något sätt för att attrahera externa aktörer som saknas på plats inom ditt geografiska område som har betydelse (tex rådgivare, specialkompetens, finansiärer)?

-Hur är tillgången till affärsänglar (individ med egen företagsbakgrund, egna pengar och oftast annat mål än enbart avkastning)?

Vilken roll har de i området? Arbetar de enskilt eller i nätverk? Är de involverade med andra i systemet?

- Hur ser ni på nytänkande och nya oprövade idéer som kan leda till innovation?

Är det lätt/svårt att attrahera finansiering och/eller stöd?

-Bedömer ni att det finns behov av fler, andra eller förändrade marknadskompletterande insatser från offentligt håll?

-Finns det andra faktorer (än tillgången till kapital) som har en stor eller större påverkan på företagens (i området) utveckling och tillväxt?

Hur viktig bedömer du kapitalförsörjningen vara i förhållande till dessa?

Förtroende/normer

- Skulle du säga att aktörerna i den regionala strukturen arbetar mot samma mål?

- I vilken omfattning ser man till ökad gemensam lokal samhällsnytta vs. företagets avkastningsmöjligheter/egen vinst, egenintresse?

Tar ni i era finansieringsbeslut någon hänsyn till om ett positivt beslut leder till ökad lokal samhällsnytta? Exemplifiera i så fall.

- Känner du generellt ett förtroende för de aktörer som aktivt deltar i finansieringsarbetet (finansiärer, intermediärer, kunskaps- och kompetensförsörjare)?

Har ni någon samverkan med era konkurrenter i syfte att förenkla eller förbättra er gemensamma funktion mot kunderna?

Är det möjligt att i vissa situationer konkurrera och i andra samarbeta? Jmf revir och länka - Finns det oskrivna regler och normer som inte bör brytas? Frågor/problem man inte lyfter?

Relationer till det offentliga

- Hur är samarbetet mellan privata och offentliga aktörer?

Är det viktigt är det med goda relationer till offentliga aktörer som Näringsdepartementet, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, kommunen, Almi och Regionen? På vilket sätt?

-Hur aktiva är aktörerna inom det offentliga? Tar det offentliga ett ledarskap för att samla alla aktörer? En drivande roll?

- Hur påverkar de offentligas insatser resultatet? Vilken är deras roll? Finns det för- och nackdelar med deras insatser?

Framtidsutsikter

-Vilka branscher tror ni har störst ekonomisk tillväxtpotential i området idag och de kommande fem-tio åren?

-Ser ni några typer/grupper av företag där en god tillväxtpotential hämmas särskilt mycket av brister i kapitalförsörjning nu och på 5-10 års sikt?

- Hur ser du på företagens ( i området) utvecklingsmöjligheter i framtiden?

Vad tycker du om nuvarande statliga insatser (lån, bidrag, stöd…)?

Vad behöver hända/förändras när det gäller hur utvecklingen bedrivits eller hur aktörer agerar? Finns det några kritiska faktorer?

-Vad tror du är viktigast förändringarna i systemet som skulle behöva göras för att företagen i ditt område skulle få bättre tillgång till kapital och finansieringsrelevant kunskap?

Sammantaget…

-I förhållande till riket i stort eller andra kommuner i länet, hur skulle du positionera ditt område utifrån företagens finansieringsmöjligheter (under genomsnittet, medel, över)?

-På vilket sätt skiljer sig området åt?

-Hur bedömer du att finansieringsmöjligheterna för företag generellt har förändrats de senaste fem åren i ditt område? (försämrats starkt, lite, konstant, förbättrats lite , mycket)?

-Vilken/vilka aktörer i kommunen/regionen bedömer du har bäst överblick över företagens finansieringsmöjligheter? Vem/vilka borde man främst intervjua om detta?

Övrigt att tillföra?

investeringar som stärker innovationsförmågan och på landets förmåga till strukturomvandling.

Dessa faktorer är avgörande för tillväxten i en öppen och kunskapsbaserad ekonomi som Sverige.

Våra analyser och utvärderingar är framåtblickande och systemutvecklande. De är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Sakkunniga medarbetare, unika databaser och utvecklade samarbeten på nationell och internationell nivå är viktiga tillgångar i vårt arbete. Genom en bred dialog blir vårt arbete relevant och förankras hos de som berörs.

Tillväxtanalys finns i Östersund (huvudkontor) och Stockholm.

Du kan läsa alla våra publikationer på www.tillvaxtanalys.se. Där kan du också läsa mer om pågående och planerade projekt samt prenumerera på våra nyheter. Vi finns även på Linkedin och Twitter.