• No results found

Intervjufrågor

In document Våren 2010 EXAMENSARBETE (Page 63-68)

Annas lärare

Salamancadeklarationen från 1994 antogs för att alla elever skulle få bli delaktiga i den ordinarie grundskolan. Hur viktigt tycker Ni att det är att alla elever ska erbjudas en likvärdig utbildning?

Hur gör Ni som lärare om en elev har svårt med att följa med i den vanliga studietakten?

Inkludering alternativt integrerad i en vanlig klass, eller undervisning i en mindre grupp med stöd av specialpedagog. Hur tänker Ni om dessa pedagogiska perspektiv utifrån en elev med fysiska funktionsnedsättningar?

Vilka möjligheter till pedagogisk hjälp tycker Ni att man borde kunna erbjuda elever med fysiska funktionsnedsättningar?

På vilket sätt tar Ni hjälp av skolans specialpedagog om en elev har problem med att följa den vanliga undervisningen i klassen?

Om Ni skulle få möjlighet till fler specialpedagoger på skolan, hur tycker ni att dessa bäst borde användas i organisationen?

* Arbeta med svagpresterande elever i små grupper vid sidan av den vanliga klassen

* Arbete i den vanliga klassen tillsammans med den klassläraren

* Arbeta med att hjälpa och stödja de ordinarie lärarna med pedagogiska råd om svag- presterande elevers inlärningsproblem

* Handleda lärare i grupp som ett sätt att öka den egna pedagogiska kompetensen inom lärargruppen

Vilka är de största hindren idag, anser Ni, för fysiskt funktionshindrade elever att delta i den vanliga undervisningen på gymnasieskolan?

Bilaga B

Intervjufrågor

Rektor för gymnasieskolan

Hur tänker Du idag om den pedagogiska situationen som rådde under Sovjettiden för fysiskt funktionshindrade elever i Litauen?

Vad är skolan profil? Finns det några ämnesområden som prioriteras framför andra?

Hur antas elever från grundskolan när de söker till just denna gymnasieskola? Är det någon elevgrupp som prioriteras? Finns det en speciell kvotgrupp för fysiskt funktionshindrade elever?

Hur vill Du beskriva skolan som organisation när det gäller pedagogiska krav på lärarna, fortbildningsarbetet, teamarbetet mellan olika yrkesgrupper som pedagoger – specialpedagog – kurator och skolpsykolog.

Uppfattar Du att det finns en förändringsprocess inom organisationen i attityder till att alla elever skall kunna erbjudas en likvärdig utbildning?

På vilket sätt, anser Du, bör en specialpedagog bäst användas inom organisationen för elever med fysiska funktionshinder?

Hur tycker Du att lärarna bör arbeta med elever som har någon form av fysiska

funktionsnedsättningar? Vilken hjälp och vilka råd i pedagogiska frågor kan de få av andra yrkesgrupper på skolan?

Vilka är de största problemen med att inkludera fysiskt funktionshindrade elever på gymnasieskolan?

Hur implementeras Salamanchadeklarationen intentioner om en likvärdig utbildning för alla elever oavsett brister och förmågor, på gymnasieskolan?

Bilaga C

Intervjufrågor

Specialpedagog (gymnasieskolan)

På vilket sätt skulle Du helst vilja arbeta med fysiskt funktionshindrade elever som har inlärningsproblem?

Hur får Du reda på om en elev har problem med sina studier och om detta kan leda till pedagogiska problem för eleven med att följa den ordinarie klassundervisningen?

Om Du upprättar ett åtgärdsprogram för en fysiskt funktionshindrad elev som är i pedagogiska svårigheter, vad innehåller det då? Vem brukar initiera att ett sådant program skrivs? Utvärderas detta regelbundet?

Tar undervisande lärare regelbundet kontakt med Dig för att få råd och stöd om hur de skall utforma sin undervisning, när de märker att elever med fysiska funktionsnedsättningar har problem i sina studier? Hur agerar Du då?

Hur skulle Du bäst vilja samarbeta med lärare som undervisar fysiskt funktionshindrade elever?

Om gymnasieskolan skulle få möjlighet at ta emot en större grupp av fysiskt funktionshindrade elever, anser Du då att de borde erbjudas undervisning i en mindre grupp, eller inkluderas alternativt integreras i den ordinarie undervisningen?

Vilka är Dina argument mot mindre undervisningsgrupper, alternativt klassundervisning för fysiskt funktionshindrade gymnasieelever.

Bilaga D

Intervjufrågor

Specialpedagog (Pedagogiskt center)

Hur skulle Du helst vilja arbeta med fysiskt funktionshindrade elever i gymnasieskolan som är i pedagogiska svårigheter?

Hur får Du information om och när fysiskt funktionshindrade elever har problem med sina studier på gymnasieskolan? Vilka åtgärder vidtar du då?

Hur känner föräldrar till fysiskt funktionshindrade elever om er verksamhet?

Om och när Du skriver ett åtgärdsprogram för en fysiskt funktionshindrad elev, hur formulerar du det då? Hur delaktiga är föräldrar och elev i detta arbete? Uppfattar Du att dokumentet är ett stöd både för elev och lärare i undervisningssituationen?

Hur ofta utvärderas besluten i åtgärdsprogrammet? Uppfattar Du att åtgärdsprogrammet är ett dokument som är ett stort stöd för både undervisande lärare som för fysiskt funktionshindrad elev?

Finns det andra samarbetsstrukturer med gymnasieskolans pedagoger än dokumentationsarbetet, som Du är engagerad i, och som Du vill lyfta fram som viktiga inslag i arbetet med fysiskt funktionshindrade elevers pedagogiska situation?

Bilaga E

Intervjufrågor

Fyra icke fysiskt funktionshindrade elever

Vad innebär begreppet/termen specialpedagogik för Er? Vem eller vilka elevgrupper anser Ni i skolan har behov att ta del av specialpedagogens kunskaper?

Hur bör lärarna och specialpedagogerna samarbete i frågor som rör elever med pedagogiska problem?

Hur lär Ni er själva på ett bra sätt? Gör lärarna då något speciellt för att fånga Er intresse?

Kan samma metod gälla för alla elevgrupper, oavsett pedagogiska problem?

På vilket sätt bör en elevassistentresurs bäst utnyttjas i undervisningssituationen i förhållande till att elever har kognitiva problem i skolarbetet?

Uppfattar Ni att det kan medföra negativa konsekvenser, sociala som psykologiska för en elev om hon är i behov av assistent för att klara sitt arbete i skolan? Hur tänker Ni då?

Om en elev har inlärningsproblem i klassen tycker Ni då att det vore bäst om läraren tillsammans med en specialpedagog hade diskuterat hur man skulle lösa elevens svårigheter, eller vore det en bättre lösning om eleven fick läsa i en mindre grupp tillsammans med en specialpedagog?

Varför tror Ni att elever ibland har svårt med att klara sina studier eller sina prov? Var ser Ni att problematiken ligger?

Hur ser situationen ut för fysiskt funktionshindrade elever i Litauen om Ni anlägger ett framtidsperspektiv på frågeställningen?

In document Våren 2010 EXAMENSARBETE (Page 63-68)

Related documents