• No results found

Intervjuguide Information om studiens syfte

Syftet med min studie är att undersöka vilka erfarenheter nyutexaminerade lärare i Idrott och hälsa har av sin första tid inom sitt yrke.

Information om etik

Dina personuppgifter behandlas konfidentiellt och de förblir anonyma i arbetet. Det inspelade materialet kommer att sparas tills den här uppsatsen har betygsatts och ingen kommer kunna identifieras i uppsatsen. Jag kommer att behandla all

information varsamt och du kan när som helst avbryta eller ångra din medverkan i studien.

• Samtycker du till att delta i studien?

• Godkänner du att den här intervjun spelas in? • Har du några frågor innan jag börjar intervjun?

Bakgrundsfakta

Ålder? Nuvarande yrkesbefattning? Hur många års erfarenhet av detta? Vilken annan erfarenhet av yrkeslivet? Hur många år? Vilken lärarexamen har du? Hur många hp idrott och hälsa har du läst? Vilka ämnen har du undervisat?

Frågeställningar

Huvudfrågorna är tänkta att återkomma i samtliga intervjuer och ska fungera som hållpunkter för att leda mig framåt i intervjun. Eventuella följdfrågor är formulerade i kursivt.

• Berätta om dina erfarenheter av hur det går till när en ny barngrupp ska börja Personlig utveckling

- Vilka förväntningar hade du på idrottsläraryrket innan du började arbeta som lärare i idrott och hälsa?

- Om du jämför med dina förväntningar på idrottsläraryrket innan du började arbeta som lärare i idrott och hälsa - har din personliga upplevelse av

idrottsläraryrket förändrats efter första året? Hur?

- Hur har du utvecklats som person under din första tid inom idrottsläraryrket? - Vilka faktorer har påverkat din första tid inom idrottsläraryrket? Hur?

- Hur nöjd är du med ditt yrkesval?

Professionell utveckling

- Vilka professionella kunskaper inom pedagogik och didaktik har du utvecklat under din första tid inom yrket? Vad har påverkat den utvecklingen?

- Har du upplevt att du har haft ett kollegialt stöd under din första tid i yrket och i så fall, på vilket sätt? Hur har det påverkat dig?

Skolan som kontext

- Hur ser du på din integration i skolkulturen? Har rådande normer och

värderingar påverkat dig? I så fall hur? Finns det saker som ”sitter i väggarna” och hur har du i så fall förhållit dig till det?

- Vilka faktorer inom skolan som kontext har påverkat dig i ditt yrke? Hur?

• Berätta vad du har för erfarenheter av att ta emot barn från förskolor med icke-traditionella

Framgångsfaktorer och svårigheter?

- Vilka svårigheter som nyutexaminerad idrottslärare har du upplevt inom yrket? Hur har dessa påverkat dig? Kan du berätta om en speciellt svår

situation du upplevt?

- Vad upplever du är viktigast för att överbrygga dylika svårigheter? - Vilka framgångsfaktorer ser du för att gå från nyutexaminerad till mer

etablerad idrottslärare? Kan du berätta om en speciellt positiv situation du

Avslutning

- Är det något du vill tillägga innan vi slutar?

• Avslutning: Har du något du vill tillägga eller fråga om innan vi avslutar?

Efter intervjun antecknas:

Var genomfördes intervjun? Hur gick intervjun? Reflektioner kring påverkansfaktorer.

Bilaga 2 - Missivbrev

Förfrågan om deltagande i forskningsstudie om reflektion kring nyutexaminerade idrottslärares första tid i sitt yrke.

Mitt namn är Runa Westerlund och jag skriver min magisteruppsats i pedagogik vid Umeå Universitet. Jag ska göra en intervjustudie med nyutexaminerade lärare i Idrott och hälsa.

Många nya lärare upplever en så kallad ”praxischock” då de som

nyutexaminerade ställs inför mycket komplexa och dynamiska situationer i sitt jobb. Att vara ny på jobbet och att praktiskt utöva det som lärts in till mesta del teoretiskt under lärarutbildningen är svårt och ovant. För den nyutexaminerade läraren i Idrott och hälsa finns det många aktörer och faktorer att förhålla sig till och krav att leva upp till. Projektet syftar till att undersöka hur nyutexaminerade lärare i Idrott och hälsa upplever sin första tid inom sitt yrke och vilket stöd som funnits respektive saknats. Du som lärare i Idrott och hälsa får denna förfrågan om att delta i en studie om reflektion kring din yrkessituation. Om du vill delta så skulle jag gärna genomföra en intervju kring detta tema med dig. Omfattningen är ett intervjutillfälle på ca 1 timme. De intervjuer jag genomför spelar jag gärna in för att underlätta dokumentationen.

Studien handlar inte om att bedöma dina insatser i ditt yrke utan är fokuserad på att undersöka hur olika faktorer påverkar din uppfattning om din första tid inom ditt yrke samt hur du som nyutexaminerad lärare i Idrott och hälsa uppfattar olika former av stöd på din arbetsplats och den förberedelse inför yrkeslivet du fått under lärarutbildningen. Ditt deltagande i studien är frivilligt och om du skulle uppleva att några frågor under intervjun är känsliga går det bra att avbryta ditt deltagande när du vill, då avför jag dig från studien och raderar den data som vi hunnit samla in. Ditt deltagande i studien är anonymt och det kommer inte att framgå att just du deltagit i studien, då inga namn eller andra personliga uppgifter om deltagarna kommer att omnämnas.

Jag är väldigt tacksam för all hjälp jag kan få och resultatet av studien kommer att presenteras i min magisteruppsats i pedagogik. Om du vill ta del av uppsatsen

kan jag maila den efter betygssättning. Har du frågor eller funderingar kring studien är du mycket välkommen att kontakta mig:

Med vänlig hälsning Runa Westerlund

Related documents