• No results found

Följande är den intervjuguide vi använt som underlag till samtliga genomförda intervjuer. Alla frågor har inte ställts till samtliga intervjuobjekt, då vi i vissa fall inte ansett att ett svar kunnat ytterligare bidra till det empiriska bidraget. Exempelvis stod det klart efter några intervjuer att det inte finns något incitament- eller bonussystem i KF, vilket ledde till att den frågan ströks ur senare intervjuer. Därutöver gav vissa frågor svar på frågor som ännu inte var ställda, varför även dessa hoppades över. Till vissa intervjuobjekt lade vi även till specifika frågor som endast vederbörande person kunde svara på. Samtliga intervjuer inleddes med en beskrivning av oss författare, syftet med uppsatsen och intervjuns upplägg följt av etiska aspekter. De första frågorna var av en mer inledande och allmän karaktär, som sedan följdes av frågor kopplade till våra tre huvudteman delegering av ansvar, samverkan och konflikter samt kooperation och storlek.

Genomgång av intervjun och etiska aspekter

1. Förklara vilka vi är, vad vi skriver om, uppsatsens syfte och varför vi valt att studera just KF.

2. Förklara varför vi valt att intervjua just den här personen.

3. Gå igenom intervjuns upplägg och den ungefärliga tid den förväntas ta

a. Semistrukturerad intervju med på förhand fastställda frågor där respondenten får svara fritt och gärna reflektera.

b. Den avsatta tiden för intervjun är en timme, något vi inte förväntar oss överskrida. Skulle vi överskrida tiden kan det bli aktuellt att vi i efterhand kompletterar intervjun via mail eller telefon.

c. Allmänna frågor till en början som sedan följs av våra huvudteman som handlar om ansvarsdelegering, samverkan och konflikter och kooperation och storlek.

4. Förklara att intervjun kommer att spelas in med hjälp av mobiltelefon, ej video, för att sedan transkriberas.

5. Etiska aspekter

a. Deltagandet till intervjun är frivilligt och kan avbrytas när som helst av endera parten

b. Du har rätten till att vara anonym

c. Du har rätten att i efterhand ta del av materialet och få ta del av den slutgiltiga uppsatsen

105

e. Vid behov finns möjligheten att, från båda parter, addera ytterligare,

kompletterande information. Exempelvis om vi vill ha ytterligare en fråga besvarad eller har missförstått ett svar från intervjun har vi möjligheten att kontakta och komplettera.

f. Patrik Schinzel kommer att, i en samordnande roll, gå igenom allt material innan publicering för att säkerställa att inga företagshemligheter sprids

Inledande/allmänna frågor

1. Vad har du för bakgrund, akademisk och yrkesmässig? 2. Beskriv din roll inom KF.

3. Beskriv KF:s verksamhet och styrning? 4. Vilka är KF:s övergripande mål?

5. Vad särskiljer KF:s verksamhet med tanke på att det är en kooperativ organisation? 6. Vilka utmaningar anser du vara störst för organisationen?

7. Varför anser du att det är gynnsamt att vara medlem i ett kooperativ som KF, eller driva kooperativ verksamhet i dagens samhälle?

Huvudtema 1: Delegering av ansvar

8. Beskriv förhållandet mellan styrelsen och ledningen. (Är styrelsen styrande eller stöttande? Hur involverad är styrelsen? Representerar styrelsen sitt egna intresse eller medlemmarnas?)

9. Hur sker kommunikationen mellan styrelsen och medlemmarna?

10. Hur anser du att medlemmarnas möjlighet att, genom styrelsen, utöva kontroll och övervakning på företagsledningen ser ut?

106

b. Hur säkerställs det att styrelsen agerar i medlemmarnas intressen och inte utefter egenintressen?

c. Hur kan medlemmarna, genom styrelsen, utöva kontroll och övervakning på företagsledningen utan att begränsa deras handlingsfrihet?

d. Vilket inflytande har medlemmarna i den beslutsprocessen som härrör verksamheten?

11. Vilken typ av roll spelar styrelsen gentemot företagsledningen? (Representanter för medlemmarna, experter, driva organisationen framåt eller se till att organisationen sköts på ett ansvarsfullt och klokt sätt?)

12. Fattar företagsledningen beslut utan att dessa behöver gå igenom styrelsen?

13. Vilka egenintressen drivs du av? Det vill säga, vad vill du personligen uppfylla med ditt arbete på KF?

Huvudtema 2: Samverkan och konflikter

14. Upplever du att det existerar intressekonflikter inom KF? (Federationen, alltså mellan KF centralt och de olika föreningarna i landet?)

a. Om ja: hur yttrar dessa sig?

15. Vad är medlemmarnas mål? Hur tar ni hänsyn till deras mål? 16. Hur arbetar ni inom KF för att åstadkomma gemensamma mål?

a. Vems mål är det som efterföljs i första hand?

17. Kan den dubbla målsättningen, med både sociala och ekonomiska mål, leda till ökade målkonflikter inom kooperativ verksamhet?

a. Om ja, hur hanterar ni detta?

b. Vad väger tyngst, de sociala eller de ekonomiska målen?

18. Existerar det något incitament- eller bonussystem för ledningen/styrelsen? (Om dålig respons, nämn skillnaden gentemot investerarägda företag)

107

a. Om ja: vad består bonusen av och vad är den baserad på?

19. Till vilken grad anser du att dina personliga mål går i linje med organisationens övergripande mål?

Huvudtema 3: Kooperation och storlek

20. Hade det sett annorlunda ut i fall KF inte varit kooperativt, sett till exempelvis möjligheterna till belöning och därmed enklare uppfylla gemensamma mål? (Belöning/incitament)

21. Hur påverkas ledningens arbete av det faktum att organisationen drivs som kooperativ, och har såpass många intressenter (medlemmar)?

22. Medför ett större kooperativ några specifika utmaningar i jämförelse med mindre kooperativ?

23. Påverkar KF:s storlek, sett till antalet medlemmar, ledningens arbete och beslutsprocesser?

a. Om ja: hur tas hänsyn till alla medlemmars intressen?

b. Är det något specifikt som försvårats när KF vuxit sig allt större?

24. För att ett kooperativ ska drivas framgångsrikt behövs ett aktivt medlemsdeltagande, goda medlemsrepresentanter, oberoende experter och en professionell

företagsledning. Hur säkerställer KF att alla dessa delar finns närvarande? a. Återfinns den branschexpertis som krävs i KF:s styrelse och ledning? Tack så mycket för din tid!

Related documents