• No results found

4 Empiri

4.3 Intervjuperson 1

4.3.1 Begreppet cloud computing

Intervjuperson 1 berättar att cloud computing har en föregångare som kallades Application service provider (ASP) och därför finns det ingen specifik gräns på hur länge de har levererat tjänster. De har däremot levererat tjänster via molnet med föregångaren till cloud tjänster sedan början av 2000-talet. Intervjuperson 1 beskriver även att kunders efterfrågan på de nyttor som en molntjänst innebär ökar och att det är fler och fler som börjar använda sig av molntjänster. Det är inte ofta kunden efterfrågar molntjänster utan det är något som leverantören erbjuder eftersom det är den bästa lösningen just för dem. Om kunden ifrågasätter att betala licenspengar och stora starta-upp kostnader och att projekt glider iväg och tar upp mycket tid och pengar, det är där molntjänster kommer in. Det för att molntjänst är ett sätt att uppfylla de behov eller det som kunden efterfrågar men även för att det kan göras på ett effektivare tillvägagångssätt. Citat Intervjuperson 1: ”IT-branschen genomgår en utveckling och når en större mognad och att köpa cloud-tjänster och att leverera cloud-cloud-tjänster är en del i det […]”

Intervjuperson 1 arbetar med att sälja sina egna samt deras partners tjänster. Det finns infrastruktur som tjänst, plattform som en tjänst och applikation som tjänst. Företaget säljer infrastrukturtjänster men de har ingen egen mellan nivå det vill säga plattformen utan är återförsäljare, de säljer däremot egna tjänster som är kopplade till andras plattformar. De vill påverka kunden med att testa och utveckla i molnet. Företaget är även återförsäljare till applikationstjänster men de har utvecklat egna applikationer men de är fortfarande på ASP nivån och inte 100 % i molnet. Intervjuperson 1 skildrar att allt styr mot att kunder betalar efter hur många användare kunden har eller efter vilken kapacitet de använder snarare än att de betalar en stor klumpsumma av licenskostnader. Citat

intervjuperson 1: ”driftsättningen skiljer sig på det sättet att vi inte åker ut och installerar någonting på kundens 3000 datorer utan de får tillgång till det via nätet.” Intervjuperson 1 menar även att livsfasen blir kortare samt att uppgradera kundernas tjänster eller system blir lättare. Det är sällan leverantörer levererar 100 % molntjänster utan att det fortfarande är i utvecklingsfasen och idag är det en blandning av lite moln tjänster, en del är ASP och vissa är fortfarande på det traditionella leveranssättet. Intervjuperson 1 menar även på att driftsättningen kan variera beroende på vad det är för typ av tjänst, om det är en infrastruktur eller en mjukvara tjänst.

4.3.2 Fördelar med cloud computing

Intervjuperson 1 talar om att leverera tjänster via molnet innebär både fördelar och nackdelar för ett sådant företag eftersom de tjänar pengar på de konsultinsatser de gör. Det kan minska av den orsaken att det går mycket snabbare att implementera ett nytt system idag. Citat intervjuperson 1: ”Uppsidan kan vara att eftersom det går snabbare och enklare att implementera ett system […]” Fast det som en leverantör förlorar på vid att leverera tjänster via molnet är att det blir kortare implementationstider och mindre konsultinsatser men å andra sidan får leverantörer tillbaka det genom att det är flera som väljer att köpa system samt tjänster. En annan fördel är att det blir lättare att erbjuda kunden en ”prova på” tid, där leverantören inte behöver sätta upp och konfigurera system utan kunden kan helt enkelt prova på tjänsterna och sedan bestämma om de vill ha det eller inte. Att kunna använda sig av molntjänsterna själva internt och för eget IT-stöd är en annan fördel. Det ger snabbare tillgång till nya tjänster och leverantören själva kan få ner kostnaden då tjänsterna generellt är billigare att köpa.

Intervjuperson 1 beskriver att leverera molntjänster är ganska komplext därför att, Citat intervjuperson 1: ” teoretiskt sätt kan ju du leverera varifrån på jorden som helst kan du ju leverera en molntjänst till någon kund som sitter varsomhelst på jorden.” Det innebär att en leverantör kan applicera nya marknader men indirekt innebär det också en ökad konkurrens med andra marknader, det blir en slags globalisering. Det börjar dessutom bli en konvergens mellan tre olika typer av leverantörer. Till exempel systemintegratörer, mjukvara leverantörer och operatörer där de går in på varandra när det gäller molntjänster. Förut har det varit tre olika marknader men nu börjar det att smälta till en enda spelplan, det börjar därför bli en konvergens.

Intervjuperson 1 anser att det både kan vara en utmaning och en möjlighet. Möjligheten är nya kunder och marknader samtidigt som konkurrensen ökar. I ett större perspektiv har molntjänsten en fördel såsom att det blir lättare på sikt att koppla ihop en tjänst med andra tjänster som är tillgängliga över nätet. Det frambringar bättre möjligheter att skapa nya tjänster som uppfyller kundens behov. Undersökningar har visat att ett systemutvecklingsprojekt tar lång tid och där slutanvändarna hade ett visst krav dag ett och under tiden har behoven förändrats, eftersom projektet tog för lång tid. Det går däremot snabbare att komma igång med en molntjänst och att den uppfyller kundernas behov bättre. Kunder har fått frågan vidare om de tycker att molntjänster eller traditionellt utvecklade tjänster är bäst? Kunder har då svarat att molntjänster är bäst eftersom de uppfyller deras behov på ett bättre sätt och det anser Intervjuperson 1 är ett resultat av det.

4.3.3 Nackdelar med cloud computing

Intervjuperson 1 berättar att kunder minskar och det leder till att de får en förlorad inkomst. Säkerhetsaspekten är en anledning till varför kunder minskar. Kunder är oroliga för att deras data ska försvinna och vet inte då vad som händer. Andra nackdelar som systemleverantör är att konkurrensen ökar mer än vad det har varit förut och att priserna på IT-tjänsterna går ner. Det finns inte lika mycket processer som förut och därför betalar inte kunderna lika mycket. Intervjuperson 1 anser att de risker som finns med att jobba med molntjänster är att lönerna går upp och att priset på IT-tjänster går ner detta medför att möjligheten att bli lönsam minskar. Dessutom finns de tekniska risker så som att leverantören måste ha 99.99 % tillgänglighet för att kunderna ska kunna vara uppkopplad och använda molntjänsterna. En annan risk är att det kan ske driftstörningar såsom att strömmen eller att nätverket kan gå ner. Intervjuperson 1 anser att kundens krav påverkar eftersom allt handlar om molnet och det ses som en leveransform eller ett leveransalternativ. Beroende på vad kunden har för behov ser molnleverantören till att ge det bästa alternativet till kunderna. Kunderna funderar ofta om vilka IT-tjänster de ska producera själva och vilka de ska köpa externt. Kunden har då bestämt att de vill outsourca sin drift och molnet introducerar en tredje modell nämligen att kunna hyra sin IT. Kunden betalar då efter hur mycket de använder tjänsten.

Intervjuperson 1 menar på att alla företag behöver se över sin mix av att producera själva, köpa och hyra för att molnet inte ersätter allting. Oftast är det större företag som behöver se över denna mix och det är detta som leverantören hjälper kunder att fatta rätt beslut. Citat intervjuperson 1: ”Det är ju ett drömläge för oss att komma in i sådan situation med våra kunder.” Leverantör av molntjänster jobbar mer mot verksamhetssidan hos deras kunder medan leverantörer av traditionella tjänster jobbar mer mot IT-sidan hos kunderna. Förr var det oftast IT-sidans budget som gick åt att köpa in IT-tjänster men eftersom verksamhetssidan blir allt mer involverad tar företag pengar från verksamhetens budget. Även om priser går ner generellt kommer det samtidigt in mer pengar därför att även verksamheten köper in molntjänster.

Intervjuperson 1 tillägger dessutom att framtiden för leverantörer är att vara en mellanhand för kunder och företag som utvecklar tjänster. Tröskeln för speed tjänster sänks när kunder köper det som en molntjänst och även för att det är verksamhetssidan som går in och köper molntjänster. Det leder till att exempelvis IT-chefer kommer att sitta i en utmanande sits som visar att de har 17 olika molntjänster från 17 olika leverantörer med 17 olika avtal och möjligtvis har fem supporter deskar. Det är ingen ren cloud computing leverantör som hjälper kunder med detta, utan det är rollen som mellanhanden tar för att hjälpa kunden att ta fram en IT-strategi eller en roadmap för hur kunderna på det bästa sätt mixar tjänster. Mellanhands leverantörer hjälper då IT-chefen att sy ihop alla molntjänster och ser till att de funkar tillsammans samt att vara ett stöd såsom att erbjuda en service desk. Intervjuperson 1 tror att nya begrepp som moln integration, moln orchestration eller moln brokering kommer att vara i fokus i framtiden, inte bara rena molnleverantörer utan mellanhanden som ser till att tjänster från olika håll

kan samverka med varandra. Citat intervjuperson 1: ”Där kommer det att hända spännande saker framöver.”

Related documents