• No results found

3. Teori

3.7 Delanalys

4.1.2 Intervjuresultat om begreppet verksamhetsidé

Respondenterna hade överlag svårt att definiera och förklara begreppet verksamhetsidé. De flesta menade att affärsidé och verksamhetsidé är två synonyma begrepp och ansåg att affärsidé är knutet till företagsvärlden medan verksamhetsidé förknippades med föreningar. En svarsperson definierade verksamhetsidén som: ”den dagliga verksamheten man håller på med vare sig det är en golfklubb eller ett företag samtidigt som det skapar ramarna.” En annan

respondent menade att ”det är ingenting man funderar på varje dag” men försökte ändå förklara begreppet: ”Kanske är det en tanke omkring det man gör, eller vill göra med det man håller på med”. En annan förklaring som framkom var: ”vad vi har för produkter vi vill sälja och i vårt fall innebär det att vi har en golfklubb/golfbana vi kan sälja samt olika tjänster därtill”.

En respondent definierade verksamhetsidé som att:

”Vi har en väldigt speciell situation på golfklubben eftersom affärsidén här är ettårig på grund av att kundstocken, det vill säga medlemmarna är anslutna ett år i taget och då skall det året egentligen gå plus minus noll. Om vi skulle göra en vinst med tre miljoner ett år och en förlust nästa år på tre miljoner har vi gett medlemmarna en väldigt stor förmån det året vi gick i förlust och övertaxerat medlemmarna det året vi gick i vinst och det skulle bli stor orättvisa. Man har inget livslångt medlemskap och därför är det styrelsens uppgift att ange hur mycket avkastning man ska ha, hur mycket pengar kan man tillåta sig att gå med i förlust respektive vinst med för att möta framtida investeringar.”

Respondenten tillade att: ”vi skall inte vara en vinstdrivande verksamhet utan allting skall tillkomma medlemmarna vilket har med det ettåriga medlemskapet att göra”.

På frågan om föreningens verksamhetsidé var respondenternas svar lösryckta och de nämnde istället sin egen syn på föreningens verksamhetsidé. Överlag var det få som kände till att verksamhetsidén presenteras i de stadgar som under våren 2006 blivit antagna. En respondent nämnde att klubben byggt upp ett antal kommittéer som sköter den sista delen av det operativa ansvaret för föreningsverksamheten, en annan förklarade att verksamhetsidén egentligen är visionen och en tredje beskrev föreningens verksamhetsidé med: ”Vi bedriver friskvård i samband med golfspel, träning för ungdomar och en social gemenskap där man kan utvecklas i sin egen takt”. Ytterligare en åsikt var att klubbens verksamhetsidé är att ge medlemmar och andra golfgäster tillgång till en bra och trevlig golfbana. En av de tillfrågade valde att lyfta fram klubbens affärsverksamhet:

”Vi äger eller driver en anläggning på ett helt annat sätt än en handbollsklubb, fotbollsklubb eller orienteringsklubb. Dessa är mer inriktade på det idrottsliga medan vi har en annan form av affärsverksamhet vid sidan om eftersom vi säljer tjänster i form av greenfee, lokaler, sponsorplatser etcetera. Här är en blandning av idrott och ekonomi och därför borde det finnas en verksamhetsidé eller rent av affärsidé i föreningen”

En respondent beskrev att alla kommittéer årligen gör en skriftlig verksamhetsplan som godtas eller förkastas av styrelsen. Styrelsen delegerar ut operativt arbete till kommittéerna som sedan rapporterar tillbaka till styrelsen. Verksamhetsplanerna är grunden för kommittéernas arbete och redovisas varje år i verksamhetsberättelserna.

De flesta kände inte till att det fanns någon dokumenterad eller nedskriven verksamhetsidé. Därför plockade intervjuaren fram stadgarna där verksamhetsidén står nedskriven. Efter att respondenterna läst igenom verksamhetsidén uppkom flertalet reaktioner. Bland annat menade en respondent att verksamhetsidén kan relateras till visionen medan en annan menade att visionen är flummig och att stadgarna på ett tydligare sätt anger vad klubben strävar efter. Överlag var reaktionen på verksamhetsidén ungefär: ”jaha, det ingår i stadgarna. Jag har sett det tidigare men det var inget jag tänkte på”.

En respondent beskrev klubbens verksamhetsidé som otydlig. Svarspersonen hade inte tänkt på att verksamhetsidén står i stadgarna och menade att ”Skall detta klassas som en verksamhetsidé är det inte tydligt överhuvudtaget”. Vidare ansåg personen i fråga att

verksamhetsidén istället borde vara att ha en ”tip-top” golfbana som är attraktiv för golfspelare – ”Har vi inte det kommer ingen hit och då stagnerar verksamheten”.

De flesta respondenterna ansåg att verksamhetsidén är riktad mot verksamhetens alla intressenter. En av de tillfrågade menade dock att verksamhetsidén är intern och således riktad mot klubbens medlemmar och de högt uppsatta personerna inom klubben.

Flertalet respondenter nämnde att det är svårt att ha synpunkter på de nyss uppsatta stadgarna. En respondent tillade att det är ”lite myndighets- och kansliskrift över dem” medan en annan svarsperson ansåg att stadgarna är grunden för hela verksamheten med motiveringen att: ”stadgarna anger allt om hur klubben skall skötas”.

De fåtaliga synpunkter över hur klubbens verksamhetsidé kunde utvecklas kan förmodligen förklaras med att respondenterna inte kände till den speciellt väl. Några synpunkter framkom dock, exempelvis: ”Etniskt ursprung, religion, ålder, kön, sexuell läggning, nationalitet, ja det måste väl stå med i en verksamhetsidé?”. Andra åsikter var att ”den är väldigt allmän”, ”den går ihop med visionen” och ”verksamhetsidén syns inte i mitt jobb”.

En av respondenterna förklarade hur verksamhetsidén uppkommit:

”När vi bildade aktiebolaget var stadgarna från 1984 lite för gamla. De nya stadgarna baseras mycket på golfförbundets normalstadgar och presenterades på höstmötet (2005). Då ansåg mötet att de behövde utvecklas och därför bordlades de tills man på vårmötet antog den nya moderniserade versionen.”

Flertalet svarspersoner berättade att verksamhetsidén har utvecklats av en stadgegrupp på tre personer. De flesta hade dock svårt att uttala sig om hur detta arbete gått till eftersom ingen av respondenterna varit med i denna grupp.

En av respondenterna ansåg att verksamhetsidén ständigt förändras. ”Alla kommittéer är under ständig omvandling kan man säga och man hittar på nya grejer”. Vidare tror svarspersonen att verksamhetsidén utvecklats under årens lopp samt att en ständig utveckling och anpassning sker. ”Från det att det klippts upp några fält för att rulla lite boll har det växt fram tävlingar etcetera”.

Tre respondenter förklarade att dagens verksamhetsidé och de stadgar som nyligen antagits innebär att verksamhetsidén är reviderad, men om den är utvärderad hade de ingen vetskap om. En av dem menade att verksamhetsidén utvärderas en gång om året.

Samtliga respondenter ansåg det vara viktigt att en idrottsförening har en verksamhetsidé. Främst skälet var att alla i klubben skall arbeta tillsammans och i samma riktning. Vidare nämndes att verksamhetsidén sätter ramarna för verksamheten, att det sker en vidareutveckling samt att medlemmarna förväntar sig veta vad golfklubben har för idrottslig planering och idéer för framtiden.

På frågan hur klubben arbetar/kunde arbeta med att få verksamhetsidén att genomsyra hela föreningen ansåg en respondent att den borde marknadsföras bättre. En av de tillfrågade nämnde också att det för tydlighetens skull är viktigt att ha en nedskriven verksamhetsidé: ”annars blir det flummigt. Det kan ju börja med en badmintonklubb och så slutar det med en bouleförening”. Vidare nämnde svarspersonen att verksamhetsidén anger vad man jobbar efter och hjälper organisationsmedlemmarna att inte ta förhastade beslut. Med långa verksamhetsmål och långsiktigt planering har föreningen något att sträva efter och kan hålla

sig till en röd tråd. Ett problem som nämns är svårigheter att få ideellt anställda människor att arbeta utifrån verksamhetsidén – ”då kan planeringen gå i spillror” avslutade en av respondenterna.