• No results found

3. Fördjupning

3.5.7 Intressanta idéer

När man forskar om uterum och vinterträdgårdar finns det en stor variation av idéer och metoder som folk använder sig av när de bygger och inreder. I denna del av texten vill vi ta upp några idéer som stötts på under datasamlandet som vi vill ge ett hedersomnämnande.

 När man gjuter grunden kan man lägga in rör, liknande ventilationskanaler som dras upp till taket där det monteras en sugfläkt. Då varm luft stiger uppåt kan man använda denna luft för att värma upp golvet genom att luften sugs in i röret. Detta gör att värmen i huset när kaminerna är tända även sprids ner till golvet vilket bidrar till komfortkänslan.(17)

 När man gjuter grunden eller bygger träbjälklaget kan man lämna fyrkantiga luckor med jämna mellanrum som når hela vägen ner i jorden. I denna mark kan man sedan plantera träd som bidrar med en fin trädgårdskänsla i vinterträdgården. Dessa kan då själva suga upp fukt ur marken under huset.(18)

3.6 Resultat

Husets vinterträdgård kommer alltså att byggas med ett isolerat träbjälklag på betongplintar pga. höjdskillnader. Då kommer det även att läggas in cellplast mellan bjälklaget och markytan. Stommen kommer att bestå av limträ då det är en estetiskt tilltalande samt isolerande på ett mer effektivt sätt. När det gäller taket kommer det att bestå av 40 mm kanalplastskivor då det minimala kravet är 32 mm för en vinterträdgård, dessutom kommer det att leda till att

vinterträdgården behåller känslan av ett uterum istället för att påminna om ännu ett rum i huset. Vid val av fasader kommer de att bestå av modell WG85 på kortsidorna där vi har

skjutdörrspartier och WG95 på långsidan där vi har vikdörrar. På så sätt får man en mer öppen yta ut mot trädgården istället för längs kortsidorna.

Fasad Fasadyta (m2) Bortdragbar fasadyta (m2) % Kortsida (Skjutparti 3 delad) 15 10 66 Långsida (Vikparti 4 delad) 30 22,5 75 Totalt 45 32,5 72

44

3.7 Offert(11)

Att bygga ett vanligt uterum kan husägaren komma ganska billigt undan med. Ett uterum som enbart fungerar på sommaren samt lite in på våren och hösten kan gå på runt 32 670 – 43 670: -. En vinterträdgård ställs det högre krav på och därför ökar även priset. Will ab garden, ett företag som specialiserar sig på uterum och växthus har ett program på sin hemsida som kan generera en offert för ett uterum av väljarens smak.

En vinterträdgård med ett U-värde på 1,1 (partisystem WG 85) med fördjupningens uterums halva bredd går på 189 660: -. Gör man en enkel beräkning genom att dubbla storleken och sedan dra av priset för två kortsidofasader får man ett beräknat pris på 313 330 :-.

Till detta tillkommer priset för kaminerna, en som placeras i vardera änden av rummet som kommer att gå på 6 590: -.

Denna siffra är givetvis inte helt korrekt då de flesta uterumsguider använder sig av en gjuten grund, då huset kommer ha ett isolerat träbjälklag, detta kan skifta priset med upp till 10 000: -. Detta kan ge en prisskillnad på 3 % vilket vi anser inte är värt att undersöka djupare.

45

46

4. Kostnadskalkyl

Priset för att bygga ett hus varierar starkt beroende på ett flertal faktorer: Var i landet du bygger

Storstadsregioner har högre arbetskostnader då priset på arbetskraften är högre, dessutom kostar en tomt i storstadsregioner mer än en tomt i t.ex. Värmland eller Dalarna.

Estetik och konstruktion

Husets estetik och konstruktion går lite hand i hand när det gäller kostnaden. I allmänhet kan man säga att om man utgår från estetiken blir husbygget dyrare då mycket material måste beskäras, förstärkas och anpassas för husets utseende. Börjar man istället med att bygga konstruktionen med rätt cc-avstånd och dimensioner och därefter ser till estetiken blir bygget mycket billigare, dessutom kostar givetvis en enklare konstruktion mindre än en komplicerad konstruktion med många brutna vinklar och vrår.

Materialval

Ju högre krav du ställer på estetiken och beständigheten hos materialet, desto dyrare kommer det troligen att bli.

4.1 Offert

Vinterträdgården kommer att gå på 313 330: -.

För resten av huset har vi använt oss av byggkalkylatorn på Svensk Byggtjänsts hemsida. Det estimerade priset blev 1 111 736 :-. Dock bör det tas i åtanke att husbyggande är en komplicerad process som innehåller många delar som lätt glöms bort. Därför bör detta pris ökas med 20 % till 1 334 083 :-. Detta tillsammans med vinterträdgården ger ett slutgiltigt pris på 1 694 083 :-.

5. Slutsats

En gjuten grund med golvvärme är att rekommendera för de tomter utan höjdskillnader. Behöver man bygga ett isolerat träbjälklag p.g.a. höjdskillnader måste man dock tänka över golvvärmen och kanske använda en kamin istället. Kaminer är ett väldigt bra alternativ då de bidrar till en estetisk komfort likaväl.

När man väljer takmaterial och golvmaterial till uterummet är det väldigt viktigt att man får bra isolering samtidigt som man behåller uterumskänslan. Därför är kanalplasttak väldigt

rekommenderat. Dessutom bör fasadpartierna ha stora glasytor.

Vid byggandet av vinterträdgårdar blir slutpriset högt. Detta p.g.a. köldbryggobrytande

gummiprofiler som finns i alla delar av fasaden samt dyrare energiglas och argonspaltar. Dock går priserna att hålla ner med hjälp av att bortprioritera öppningsbara fasader. Det är upp till

47

6. Diskussion

Vinterträdgårdar är något som inte gåtts igenom under samhällsbyggnadsprogrammets förlopp. Därför blir det väldigt svårt att begränsa parametrar då det behövs en översiktlig genomgång av vinterträdgården. Denna fördjupningen skulle kunna förbättrats på ett flertal sätt. Om mer fokus kunnat läggas på fördjupningen hade den översiktliga genomgången kunnat agera enbart

bakgrund och introduktion, sedan hade man kunnat fokusera mer intensivt på en fördjupningsfråga som t.ex. köldbryggobrytande profilers uppbyggnad eller en djupare genomgång av hur priset påverkats av byggtekniken och materialet.

Vid informationssamlingen var det väldigt svårt att få tag på djupare information. Alla bygghandlarna hade olika modeller på sina vinterträdgårdar med olika byggtekniker för köldbryggobrytningen. Djupare information om byggtekniken samt information om varför priserna sätts på sina nivåer var något som de inte gärna delade med sig av.

Related documents