• No results found

5. Material

8.3.2 Intresset styr

Informanterna tilldelades samtliga bilder som påträffades i utvalda läromedel för studien. Under lugn och ro fick de som intervjuades titta på bilderna och välja de bilder som fångade deras intresse. Det fanns inget krav på antal bilder som skulle väljas, vidare fick eleverna motivera vad som styrde deras val. Bilderna presenteras under rubriken Material.

Medan informant 1 bläddrar i bilderna kommenterar hen de bilder som har stor mängd tillhörande text. Kommentarerna handlar om att bilden upplevs ointressant när det finns mycket tillhörande text, textmassan bidrar således till intresset för ämnet. Bilden står inte själv i centrum för intresset.

Informant 1 valde sammanlagt 11 stycken bilder. Bilderna som hen valde är; 1, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 17, 24, 25 och 26. Valet bakom bild ett motiveras med att Chanukkan som visas är fin. Bild sex valdes för att informanten upplever Moses intressant. Nummer sju valdes på grund av att det var Natalie Portman som figurerade på bilden. Valet motiveras med att kändisar är kul att läsa om. Vidare väljer den intervjuade bort bilder på personer som hen inte känner igen, trots att hen påpekar att de personerna nog också är kända. Informanten berättar att hen är intresserad av högtider och därför väljs bild 10, 14, 15 och 25 ut, vilka representerar ritualer och seder som utövas under högtider. Hen menar att det är något som hen har intresse för och vill veta mer om.

27

Ytterligare valde informant 1 bild 11 vilken redogör för en del av den traditionella judiska klädseln. Anledningen bakom att hen valde bilden är att hen innehar ett intresse för klädsel. Således upplevdes informationen om klädseln relevant förklarar informanten. Ytterligare berättar hen att klädsel är något vardagligt som man ständigt möter, därav finns ett naturligt intresse för det. Bild 17 visar bland annat hur Purim firas, den bilden väljer personen av anledningen att fest är något om intresserar. Bilden på Ishtarporten, nummer 24, valde informanten med motiveringen att den är cool. Sista bilden som den intervjuade valde är nummer 26, vilken valdes med motiveringen att den visar förintelsen som är något som alla berörs av. Därför menade informant 1 att man alltid vill veta mer om det.

Informant 1 avslutar redogörelsen för sina val med att berätta att bilderna som valdes var intressanta men att de inte förmedlar speciellt djupgående kunskap om judendomen.

Informant 2 valde sammanlagt 10 bilder. Dessa är, 4, 5, 7, 9, 11, 15, 17, 19, 21, 26. De bilder som personen valde ut menade hen kunde förmedla fakta som hen tidigare inte visste om judendomen.

Bilderna fyra samt 26 valdes av motiveringen att förintelsen alltid är intressant, man kan alltid lära sig mer om koncentrationslägren. Bild fem visar en rabbin, vilken informant 2 inte visste något om. Informanten berättar att hen valde bilden för att det förmodligen var en viktig person som var porträtterad. Natalie Portman som visas på bild sju valdes då den intervjuade blev förvånad över att Portman är judinna. Informanten spekulerar i huruvida det är känt eller ej att kändisen är judinna. Resonemanget behandlar att det finns en eventuell skam i att vara jude idag, vilket förmodligen innebär att det finns fler judar än man vet om. Hen menar att människor kanske inte är så öppna med att de är judar efter förintelsen. Både bild nio och 17 redogör för högtider, dessa bilder valdes av anledningen att informanten inte kände sig bekant med området om judiska högtider och vill lära sig mer om det.

Informant 1 valde bild 11, vilken visar på den traditionella kippan. Motiveringen var att klädsel är en central del av vardagen, därav finns ett intresse för klädsel från olika kulturer och religioner. Bild 19 visar människor samlade vid klagomuren, detta menade personen var intressant då hen inte visste något om platsen. Vad gäller bild 21 som informant 1 valde, intresserades hen av rubriken, vilken behandlade hur judendomen blev till. Bilden som tillhörde rubriken visar de geografiska förutsättningarna.

Informant 3 valde en bild, vilken är bild 26. Bilden visar en chef för ett koncentrationsläger som står mitt bland avlidna offer. Den intervjuade berättar att bilden valdes för att förintelsen

28

alltid varit aktuell i undervisning, och att det är spännande att lära sig mer om den. Vidare menar informanten att bilden egentligen inte förtäljer något om judendomen. Däremot visar bilden vad judarna varit med om förklarar informanten.

Informant 4 valde totalt fyra bilder som intresserade hen. Bilderna som valdes är nummer 4, 12, 19 och 26. Valet bakom bild fyra motiverades med att bilden såg stämningsfull ut. På bilden återfinns hundratals minnesbilder av judiska offer, dessa menade informanten måste bringa fram minnen hos de som besöker centret där bilderna finns. Bild 12 valde personen av anledningen att det ser ut att vara härlig stämning. På bilden festar människor tillsammans, vilket informanten tycker är en väldigt trevlig aktivitet. Ytterligare valdes bild 19, vilken visar människor samlade vid klagomuren. Informanten förklarade att bilden visar en sida av Israel som hen inte trodde fanns. Med förutfattade meningar menade den intervjuade att hen och många andra har en förutbestämd tanke på att Israel är ett land med enbart krig och terrorister. Bilden motsatte den förutfattade meningen då den visar en fridfull plats i landet. Sista bilden som informant 4 valde är bild 26. Hen betonade att bilden valdes för att det måste visas respekt för judarnas historia, förintelsen är intressant påpekar informant 4.

Informant 5 valde bild fyra. Bilden visar en dokumentation av förintelsen. Informanten förklarar att hen blev intresserad av att veta mer om både platsen där porträtten hänger, samt om människorna på bilderna. Bilden väcker många frågor menar hen.

Informant 6 intresserades av 10 bilder. Dessa är, 4, 6, 10, 11, 12, 15, 17, 20, 23, 26. Bild fyra valde informanten för att den väckte frågor hos hen. Hen undrar varför just de människornas fotografier är uppsatta på väggen. Vidare berättar hen att bilden var intressant men att när hen sneglade på texten så föll intresset. Bild sex som visar Moses framför den brinnande busken tyckte informanten var intressant då hen uppfattar att det möjligen sker ett mirakel på bilden. Hen blir nyfiken på att veta mer om situationen. Bild 10 visar män som håller upp en Torarulle under en Bar Mitzva. Informanten valde bilden och berättade att hen blev intresserad av hur en gudstjänst fungerar inom judendomen. Bild 11, med kippan som motiv intresserade informant 6, likt tidigare informanters svar handlade hens motivering om att klädsel alltid är aktuellt och därför finns ett intresse av att veta mer om olika religioners traditionella klädsel. Både bild 12 och 17 är färgrika, vilket fångade personens intresse. Bägge bilderna innehar flera människor. Sammanhållningen fungerar intresseväckande menade informanten. Hen ville veta mer om varför människorna var samlade tillsammans. Bild 15 visar ett barn som läser ur en helig skrift, detta tyckte informanten var intresseväckande. Hen spekulerade i hur det är att vara ett judiskt barn, vilka skyldigheter och rättigheter som de har. Bild 20, vilken visar klagomuren valde

29

personen ur bildsamlingen. Hen ville gärna lära sig mer om platsen och historien där. Bilden som är numrerad 23 visar en profet som predikar med handen höjd mot mottagarna. Informanten upplevde att mannen såg förbannad ut, vilket hen senare förklarar kan påverka uppfattningen om judendomen som en aggressiv religion. Den sista bilden som valdes är nummer 26, motiveringen bakom valet är att förintelsen är intressant. Den intervjuade uttryckte att det var givet att välja bild 26.

Informant 7 valde sammanlagt nio bilder som fångade hens intresse. Bilderna som valdes är, 2, 3, 6, 10, 16, 19, 21, 24 samt 26. Bild 2 visar en karta över Babylonien, bild 21 visar en karta över Egypten, Sinai och Babylon. Informanten valde bilderna då hen har ett intresse för geografi. Bild nummer 3 visar en synagoga i Stockholm. Den intervjuade berättar att hen aldrig varit i en synagoga, hen har dock varit på kristna gudstjänster. Därför menar informanten att hen skulle vilja veta mer om judiska synagogor för att kunna jämföra platsen med kristna kyrkor. Informanten berättar att hen uppskattar konst, därför valdes bild 6, vilket är en ritad målning av Moses. Hen förklarar att bilden är fint målad och att det på grund av konstintresset fångar hens blick. På bild 10 håller några män i en Torarulle, informanten berättar att det vore väldigt häftigt att få uppleva en sådan ritual samt besöka en sådan plats. Vidare följer ytterligare motiveringar av att platsen som visas vore intressant att besöka. Bild 19 med klagomuren motiveras på det viset. Personen visar källkritisk medvetenhet och betonar att hen inte vet när bilden är tagen och att det kanske inte ens ser ut som på bilden i verkligheten längre. Som sista bild valde informant 7 nummer 26, med motiveringen att förintelsen alltid kommer vara historiskt intressant. Hen är tydlig med att de döda kropparna inte är trevliga att titta på, bilden har en upprörande effekt menar hen.

Informant 8 valde totalt 5 bilder som intresserade hen. Bilderna som valdes är nummer 7, 10, 13, 15 och 23. Bild sju motiverades med att kändisar är ett intressant ämne. Natalie Portman är en person som de flesta har sett i olika filmer menar informanten, därför känns det som att man vill veta mer om henne. Den andra bilden som valdes är nummer 10, vilken visar män med en Torarulle. Informanten uttryckte ett intresse över olikheterna i det som utförs på bilden jämfört med vad hen är van att uppleva inom kristendomen. En pojke läser ur en helig skrift på bild 13. Att det är en pojke på bilden menar informanten är intressant. Hen undrar varför ett barn behöver se så strikt troende ut. Vidare funderar hen på om det är självvalt eller om barn inom judendomen tvingas utföra olika ritualer. Bild 15, innehar tre bilder, av dessa tre bilder visar två bilder barn som utför heliga handlingar. Med liknande argument som låg bakom valet till bild 13, motiverar hen valet bakom bild 15. Den sista bilden som personen valde är bild nummer

30

23, vilken visar en profet med handen höjd mot åskådarna som lyssnar till hans tal. Den intervjuade förklarar att bilden skapar intresse i och med att den skiljer sig från alla andra bilder. Mannen på bilden ser aggressiv ut, det gör inte människorna på de andra bilderna berättar hen. Därmed får mottagaren en mer nyanserad bild av judendomen menar informant 8, en ny sida av religionen visas som inte speglas i övriga bilder.

Sammanfattning

Genom intervjuerna trädde ett mönster fram angående vad som intresserar eleverna när de tittar på bilder i undervisningen. Det visade sig att ett redan etablerat intresse för ett fenomen var en stor anledning till att somliga bilder valdes. Hos informanterna fanns intresse för kändisar, högtider, geografi, konst samt förintelsen. Dessa etablerade intressen påverkade flera val av bilderna. Vidare diskuterades specifikt förintelsen som en händelse som eleverna framhöll som viktig att ha koll på.

Bilder med barn upplevdes intressant av flera elever. De ställde frågor kring huruvida barnen var tvingade till de religiösa handlingarna eller om de hade ett fritt val. Färgglada bilder, och bilder med människor samlade i gemensam aktivitet fungerade attraktivt i informanternas val. En elev visade på källkritisk medvetenhet genom att ifrågasätta när bilden var tagen, och om omständigheterna efter att bilden togs har förändrats.

Related documents