• No results found

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Mål

Kommunfullmäktiges mål: Demokratin är levande och inkluderande. Invånare, företagare och andra aktörer utvecklas i Strängnäs kommun och är medskapande och delaktiga i kommunens utveckling.

Kommunfullmäktiges mål: I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov.

Beskrivning

Invånare, företagare och andra aktörer såsom föreningar, församlingar, samarbetspartners, volontärer med flera ges möjlighet att vara, och är, medskapande i kommunens utveckling. Att vara medskapande i kommunens utveckling handlar om att kommunen tar tillvara på erfarenheter och synpunkter både från enskilda brukare och från dess sammanslutningar. Kommunen visar genom aktiva handlingar att invånare i Strängnäs kommun har tillgångar och kompetenser som kan bidra till att förbättra de välfärdstjänster som erbjuds.

Nämndens mål: Dialog, bemötande och service ska bygga förtroende för kommunen samt fokusera på övergång till elektroniska och

automatiserade kanaler Beskrivning

Samhällsplanering berör såväl enskilda människor, företagare och sammanslutningar.

Nämnden ska arbeta aktivt för att främja samverkan och medskapande i samhällsutvecklingen. För att vi tillsammans ska kunna skapa en hållbar utveckling av kommunen behöver nämnden arbeta med aktiv dialog för att samla erfarenheter och behov som underlag för beslut.

Relevant information, ett gott bemötande och aktiv vägledning i tidigt skede är avgörande för att skapa förtroende för kommunen. Nämndens resurser ska användas på ett sätt som underlättar för de som har kontakt med kommunen. Det ska, genom aktiv vägledning, vara lätt att göra rätt för invånare och verksamhetsutövare.

Digitalisering är ett viktigt verktyg i detta arbete.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Kommunikation och dialog

 Inom flera av verksamheterna pågår en översyn av webbplatsens innehåll. Här finns planer att involvera medborgare i processen för att öka användarbarheten enligt en metod som kallas tjänstedesign1 . Nämnden använder även sociala medier, exempelvis genom att tipsa om hur man tvättar båtar säkert och vikten av att klippa häcken mot gatan. Löpande information utifrån coronarelaterade restriktioner har också gjorts.

 Samtliga enheter deltar i utbildning i klarspråk2; språkvård som utgår från att ha ett myndighetsspråk anpassat för mottagaren.

 Nämnden samverkar med övriga delar av förvaltningen genom deltagande i en mängd nätverk, såväl för informationsutbyte som samverkan, exempelvis operativa planeringsgruppen för verksamhetslokaler och arkivnätverk. Syftet är att ytterligare tydliggöra gemensam information och planering.

Verksamhetssystem och verktyg för ytterligare digitalisering

 På grund av pandemirelaterade restriktioner är digitala samråd numera standard.

En utvärdering får avgöra om det även ska användas fortsättningsvis. Nämnden medverkar i ett projekt för att utveckla verktyg för dialog, såväl i digitala som analoga forum. För detta har horisontella medel utifrån Agenda 2030 beviljats3. Målet är att utveckla kommunikationskanaler för att nå fler målgrupper.

 Verksamhetssystem för miljö- och byggenheterna är på plats. Nu pågår arbetet för att justera in det i verksamheten. Verksamhetssystemet möjliggör ytterligare digitalisering och är en viktig del i vår strävan att få en helt digital samhällsbyggnadsprocess.

Analys

Stora förändringar är ofta en utmaning för verksamheten, men också en möjlighet till utveckling. Inom nämndens område görs investeringar i tid och pengar för att skapa långsiktiga lösningar som ska underlätta för invånare och företagare att ta del av information, och ha dialog med kommunen. Att byta ärendehanteringssystem är ofta en tidskrävande, och ibland tålamodsprövande, process. Det är också ett arbete som medför att man kan utvärdera och förbättra befintliga processer. Liknande ansats syns i kommunikationsarbetet där utbildning i tydligt skrivande och översyn av information på webbplatsen görs.

Slutsats

Nämnden arbetar med att hålla information uppdaterad i olika kanaler, anpassat beroende på målgrupp. Nämnden lägger också fokus på långsiktigt arbete för att utveckla nya verktyg och forum, ett arbete där invånare och företagare involveras. I och med detta bedöms målet som helt uppfyllt vid årsskiftet.

Nämndens mål: Nämnden ska bidra till arbetet med attraktionskraft

Beskrivning

Attraktionskraft är det samlade begreppet som ramar in de faktorer som påverkar människors inställning till platsen, och inverkar på den enskildes beslut om bland annat boende, företagande, besök, investeringar och utveckling. Kommunens upplevda attraktionskraft beror på upplevelsen av kommunens verksamheter, geografiska läge, kommunikationer, service samt vad kommunen tillsammans med olika aktörer kan åstadkomma och utveckla. Utöver att erbjuda bra boendemiljöer, god service och bra välfärdstjänster är ett gott företagsklimat avgörande för tillväxt och därmed ökade skatteintäkter som gagnar alla invånare.

Nämnden ska vara del av det kommunövergripande näringslivsarbetet, och dela kunskap med andra inom kommunkoncernen. Nämndens uppdrag inom näringslivsfrågorna är att verka för att, tillsammans med resten av organisationen, öka förståelsen för företagares förutsättningar och synliggöra möjligheten till samverkan.

Detta skapar ett gott företagsklimat.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Information och dialog med företagare

 Krögarmöten har varit pausade under våren, men planeras att återupptas så snart restriktioner medges. Dukat bord-möten har genomförts, även om de varit färre jämfört med tiden innan.

 Utbildning i ansvarsfull alkoholservering planeras till maj, och ett planerat fastighetsägarmöte inför avloppstillsyn ställdes om från fysiskt möte till ett brevutskick. Ytterligare utbildning och informationsforum är planerade under året.

Nämnden deltar i det kommunövergripande näringslivsarbetet tillsammans med övrig förvaltning, exempelvis vid företagsfrukost och företagsbesök.

 Arbetet med e-tjänster inom nämndens område pågår som del i ett kommunövergripande projekt. I väntan på att e-tjänsterna ska komma på plats har ett urval pappersblanketter gjorts ifyllningsbara digitalt, för att underlätta både vid ifyllande och inläsning. Detta är ett mellansteg för att underlätta både för sökande och handläggare.

 Nämndens verksamheter gör studiebesök och omvärldsspaning. Det sker hos såväl andra kommuner för att inspireras av deras arbete, som hos lokala företagare för att lära mer om deras förutsättningar. I nuläget sker detta på digital väg, och förhoppningen är att det ska kunna ske fysiskt under hösten.

 Under våren presenterades NKI -resultat för 2020. Hela kommunen fick ett högt resultat, och för nämndens områden noteras: miljö-och hälsoskydd 87, bygg 75, livsmedel 75 och serveringstillstånd 74.

Tillsyn, inspektion och handläggningstider

 Trängseltillsynen har under första delen av året tagit mycket tid i anspråk på bekostnad av livsmedelstillsynen och hälsoskydd. Att svara på frågor från invånare och verksamhetsutövare, och utforma information på webb och i utskick har prioriterats. Att hålla sig uppdaterad kring vad som gäller och att delta i samverkansmöten av olika slag har också varit prioriterat.

 Vidare har handläggare inom på livsmedelskontrollen vikt en del av sin tid för att trimma in det nya ärendehanteringssystemet. Något fler ärenden, varav några komplicerade, noteras också. Detta har sammanfattningsvis medfört att livsmedelskontrollen ligger lite efter gentemot kontrollplan. Det finns dock god förhoppning om att komma ikapp under året.

 Arbetet med tillsyn enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel har påbörjats, men är till stor del nedprioriterat på grund av sjukskrivningar och högt ärendeinflöde. Även yttre och inre tillsyn enligt tillsynsplan för alkohollagen (folköl och serveringstillstånd) är försenad på grund av sjukskrivningar och högt ärendeinflöde. Det finns risk att allt planerat arbete inte hinner slutföras under året.

 Handläggningstider för miljö- och hälsoskyddsärenden klaras inom de sex veckor som lagen förskriver. Även för bygglov hålls tidsfristerna generellt med god marginal, ökad ärendeinströmning och nytt verksamhetssystem till trots.

Handläggningstider för bygglov och bygganmälan på delegation är i genomsnitt 16 respektive 10 dagar. Den genomsnittliga handläggningstiden kommer troligen att gå upp under en begränsad tid då det nya ärendehanteringssystemet justeras in i verksamheten, för att förhoppningsvis sjunka igen. Handläggningstiden mäts från den dag då ärendet är komplett till dess att beslut tas i ärendet. Ibland behöver kompletteringar göras, vilket förlänger den totala processen för såväl sökande som handläggare. Det är därför viktigt att det finns tydlig information som stöd när ansökan görs.

 Målet är att inspektionsrapporter ska skickas inom 14 dagar efter besöket. Vid stickprovskontroll under perioden gjordes det i 95 procent av fallen.

 Handläggningstid för anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska inte överstiga 14 dagar, det har uppnåtts i alla förutom ett fall i år.

Analys

Nämnden har ett brett ansvarsområde som kräver specialexpertis för respektive myndighetsområde. Aktuellt NKI-resultat4 visar glädjande resultat där företagare upplever en god service.

Pandemins effekter syns i verksamheterna, bland annat ett stort antal bygglov för mindre åtgärder (exempelvis sommarprojekt såsom plank, altaner och inglasade uterum). Även det utökade ansvaret för trängseltillsyn kan koppas till Coronapandemin. Att annan tillsyn har nödgats prioriteras ner är ett observandum att följa under året. Det är en styrka att handläggare har kunskap om flera områden när förändrade förutsättningar kräver omflyttning av personalresurser.

Det visar också att resurserna för tillsynsarbetet har snäva tidsmässiga marginaler, och att tuffa prioriteringar behöver göras vid oförutsedda händelser som sjukdom och vakanser. Det finns möjligheter att under enstaka år prioritera om personalresurser, för att exempelvis arbeta mer intensivt med verksamhetsutveckling. Dock är det inte ett långsiktigt hållbart angreppsätt.

Slutsats

Det finns hopp om att coronarestriktionerna ska lättas efter sommaren, vilket skulle möjliggöra planerade utbildningar och möten med företagare och näringsliv i fysiska forum. Det skulle också göra det möjligt att fokusera resurser på ordinarie kontrollområden. Dock finns en ovisshet kring restriktionerna. Det finns också en osäkerhet kring hur mycket av den planerade tillsynen som kommer att hinnas med under året. Detta sammantaget gör att prognosen för måluppfyllelse vid årsskiftet skrivs till delvis uppfyllt.

Nämndens mål: Nämnden ska medverka till välfärdstjänster av god kvalité

Beskrivning

Inom arbetet för samhällsplanering ryms frågan om var förskolor, skolor och särskilda boenden ska ligga i framtiden, för att på bästa möjliga sätt möta invånares behov och förväntningar på välfärdstjänster. Detta långsiktiga arbete bidrar att skapa förutsättningar för välfärdstjänster av god kvalité både nu och i framtiden. Nämnden påverkar även boendemiljö och matkvalitet för såväl barn- som äldreomsorgen genom riktade insatser och god planering i samverkan med olika aktörer.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Planering för välfärdstjänster

 Nämnden har levererat kommunens befolkningsprognos5 för år 2021 - 2030. I samplaneringsgrupper med utbildningskontoret respektive socialkontoret bidrar nämnden med kunskap i planeringsarbetet för framtidens välfärd. Nämnden deltar även i arbetet med upphandling av särskilt boende, och kommer att finnas med i den jury som ska bedöma inkomna anbud.

 Handläggning av bygglov pågår för trygghetsboende6 med cirka 40 lägenheter, i Strängnäs. Delstartsbesked för markarbeten är utfärdat, och ett bygglov för övriga delar förväntas kunna beviljas i närtid.

 I Stallarholmen har bygglov beviljats för trygghetsbostäder för cirka 40 lägenheter på före detta Coop-tomten.

 Detaljplanerna Bergman och Moberg med serviceboende7 var tidigare aktuella men har nu dragits tillbaka utifrån ett förändrat behov.

Tillsyn

 Tillsyn på rökfria skolgårdar pågår, men kommer att behöva pausas under en period på grund av vakanser, samt för att prioritera livsmedelskontrollen. Prognosen är att all tillsyn kommer att utföras under året med hjälp av externa konsulter.

 Tillsyn för hälsoskydd på skolor, förskolor, bassängbad samt stickande och skärande verksamheter har pågått enligt plan. Däremot behöver hälsoskyddstilsynen prioriteras ner en tid framöver på grund av vakanser samt för att stärka upp livsmedelskontrollen.

 Livsmedelskontroll på skolor, förskolor och äldreboenden har planerats så att förskolor och skolor har prioriterats under årets första halvår. Äldreboenden har planlagts senare på året. Detta till följd av osäkerhet kring eventuella restriktioner på de sistnämnda. Tillsynen pågår enligt plan.

Analys

Nämndens samarbetar med andra delar av kommunorganisationen för att skapa en hållbar och proaktiv planering som matchar framtiden behov av välfärdstjänster.

Tillsynen har fått anpassas utifrån rådande läge, och prognostiseras kunna genomföras till viss del under året, beroende på pandemirestriktioner.

Slutsats

Under perioden har nämnden verkat för att utveckla och bibehålla goda välfärdstjänster ur både lång och kort tidshorisont. Målet bedöms vara helt uppfyllt vid årsskiftet.

Fotnoter i avsnittet

1 Tjänstedesign är en metod som utgår ifrån användarens behov och perspektiv när en tjänst eller process utvecklas. www.innovationsguiden.se (2021-05-09)

1 Klarspråk innebär att myndighetstexter ska skrivas på ett vårdat, enkelt och begripligt språk.

www.isof.se/sprak/klarsprak.html (2021-05-09)

1 Genom kommunens horisontella satsning på Agenda 2030 kan ekonomiska medel sökas för kontorsöverskridande projekt som främjar hållbarhet. Totalt delas tio miljoner kronor under tre år.

4 Nöjd kund index (NKI) är SKR:s servicemätning av kommunernas myndighetsutövning.

Index mellan 0 - 100. Resultat över 70 räknas som högt.

skr.se/skr/tjanster/oppnajamforelser/foretagsklimat (2021-05-09)

5 Befolkningsprognos (befolkningsframskrivning) är en beräkning av hur stor befolkningen kommer att bli i framtiden. www.scb.se (2021-05-09)

6 Trygghetsboende är en boendeform som inte kräver biståndsbeslut, utan vänder sig till en målgrupp som är 70 år eller äldre och vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. seniorval.se/bra-att-veta/trygghetsboende (2021-05-09)

7 Servicebostäder är en boendeform med särskild service enligt LSS Varje boende ska kunna erbjudas stöd dygnet runt i den egna lägenheten. www.boverket.se/sv/samhallsplanering (2021-05-11)

Related documents