• No results found

7.1.1 Orienterande studier (MIFO fas 1) Avslutad verksamhet

Det fortsatta inventeringsarbetet av avslutade verksamheter kommer som tidigare bedrivas genom att vi arbetar vidare från en kommun till en annan. Målet för den statligt finansierade inventeringen är att arbetet ska vara klart till utgången av 2009. På grund av personalomsättningar under 2007 bedöms målet inte kunna nås.

Inventeringsarbetet bedöms istället slutföras till utgången av 2010. I tabell 6 anges en preliminär tidsplan för inventeringsarbetet.

Tabell 6: Tidplan gällande fortsatt inventering av nedlagda verksamheter i Jönköpings län.

Kommun Ungefärlig tidpunkt för inventering

Gnosjö VT 08-VT 09

Jönköping HT 08-VT 10 Vaggeryd VT 10-HT 10

Arbetet som rör införandet av identifierade förorenade områden samt kommunicering av dessa kommer inte att utföras som en separat arbetsuppgift. Arbetsinsatsen för detta arbete bedöms till nästan en årsheltidstjänst och på grund av den arbetssituation som råder prioriteras inte denna arbetsuppgift i det ordinarie arbetet. Länsstyrelsen i Jönköpings läns arbete med inventering av nedlagda verksamheter kommer istället att fortgå som den tidigare gjort. Inventeringsarbetet sker kommunvis och resultatet av de inventerade och identifierade förorenade områdena kommuniceras med fastighetsägare och verksamhetsutövare på den aktuella platsen när en kommun anses färdiginventerad.

För vidare beskrivning av strategin för inventeringen, se kapitel 5.1.

Pågående verksamhet

Under 2007 och 2008 har ett tillsynsprojekt bedrivits som innebär inventering enligt MIFO fas 1 av pågående verksamheter (se även bilaga 7.2). Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och länets kommuner. Målet med projektet är att år 2010 ska 50

% av de misstänkt förorenade områdena i Jönköpings län som härrör från pågående verksamhet ha inventerats och riskklassats enligt MIFO fas 1. Under hösten 2007 förelades ett 60-tal verksamheter om MIFO fas 1 inventering. Projektet har under våren 2008 varit inriktat på industrier som har använt eller använder klorerade lösningsmedel.

REGIONALT PROGRAM FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENADE OMRÅDEN I JÖNKÖPINGS LÄN 2009-2013

36

För att upprätthålla rätt takt i inventeringen och på så sätt kunna uppnå det uppsatta målet måste ett 50-tal objekt föreläggas varje halvår. Under våren 2008 var planen att ca 40 verksamheter skulle föreläggas men på grund av andra prioriteringar hos vissa kommuner blev det verkliga utfallet ca 30 förelagda verksamheter. Under hösten 2008 kommer mellan 30 och 35 verksamheter att föreläggas. Inom branschen industrier som har använt eller använder klorerade lösningsmedel ingår drygt 100 objekt, vilket gör att projektet riktar in sig på denna bransch även under hösten 2008. I vissa kommuner är alla verksamheter som hanterat klorerade lösningsmedel redan inventerade och arbetet har därför fortsatt med andra branscher. I andra kommuner kommer arbetet med verksamheter som hanterat klorerade lösningsmedel att pågå åtminstone även under 2009. Utvärdering och rapportskrivning sker normalt sett när en bransch anses klar.

Därefter fortsätter projektet med andra, ur efterbehandlingssynpunkt, prioriterade branscher. Under hösten 2009 kommer dock en utvärdering att göras för projektet som helhet för att se om det är lämpligt att fortsätta driva det i sin nuvarande form. Utförda och planerade aktiviteter i projektet under 2007, 2008 och 2009 framgår av tabell 7.

Länsstyrelsens ambition är att tillsynsprojektet ska utökas för att klara det av Naturvårdsverket satta etappmålet att samtliga pågående miljöfarliga verksamheter senast utgången av år 2009 som minst ska vara inventerade och riskklassade enligt MIFO fas 1. Detta kommer dock att kräva ytterligare resurser (se bilaga 7.2).

Tabell 7: Tidplan för tillsynsprojektet gällande inventering av pågående verksamheter. Tabellens två sista rader gäller utvärderingen av det ursprungliga tillsynsprojektet.

Aktivitet VT

Fastställande av riktlinjer för objekt X Framtagande av föreläggandemall, PM X Kommunicera sändlistor över objekt med

kommunen

X

Granskning av mallar, PM X

MIFO-utbildningar för kommunhandläggare X

Informationsträff med verksamhetsutövare X X X X Information via nyhetsbrev, press mm X

Förelägganden, kommunicering, uppföljning X X X Stöd samt granskning och bedömning av

inkommet material X X X

Framtagande av nya objekt som ska föreläggas X X X

Förelägganden, kommunicering, uppföljning X X X X

Utvärdering X

Rapportskrivning X

REGIONALT PROGRAM FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENADE OMRÅDEN I JÖNKÖPINGS LÄN 2009-2013

37

Kvalitetssäkring och nytt EBH-stöd

I MIFO-databasen finns en mängd förorenade områden där uppdateringar utifrån utförda undersökningar och saneringar ännu inte gjorts. Eftersom ett nytt ebh-stöd kommer att införas under 2009 avvaktar Länsstyrelsen i Jönköpings län med uppdateringar av detta slag tills det nya ebh-stödet är i drift. Detta för att undvika onödigt arbete i och med att undersökningsrapporter och liknande på ett enklare sätt kommer att kunna fogas till varje förorenat område i det nya ebh-stödet. Det kommer även att krävas mycket arbete i samband med migrering från nuvarande MIFO-databas, se kapitel 1.2.

7.1.2 Undersökningar och utredningar

Översiktliga undersökningar utförs i allt större utsträckning. Många fastigheter undersöks idag i samband med försäljning. Även via tillsynen ombeds/föreläggs företag att undersöka fastigheter. Orsaken till undersökningarna kan exempelvis vara tillbyggnation, nedläggning, egenkontroll eller att tillsynsmyndigheten har initierat ett ärende pga. att ett förorenat område tilldelats riskklass 1 eller 2 i MIFO-inventeringen.

Många av dessa undersökningar och åtgärder har inte registrerats i MIFO-databasen (se kapitel 5.2.3 och 7.1.1). Med hjälp av finansiering genom statsbidrag har Länsstyrelsen tillsammans med berörda kommuner för avsikt att successivt arbeta med undersökning av i första hand riskklass 1-objekt och i viss mån riskklass 2-objekt utan ansvarig huvudman.

Vid minst 8 st tidigare ej undersökta förorenade områden ska översiktliga undersökningar (minst MIFO fas2/förstudie) påbörjas under november 2008 – oktober 2009. Detta antal krävs för att vi ska nå det regionala delmålet för undersökningar av förorenade områden (delmål 3) och antalet har beräknats med hänsyn taget till det totala antalet områden i riskklass 1 och 2 samt antalet hittills undersökta områden. Vilka områden som blir aktuella beror bl.a. på vilka ärenden som kommunerna och Länsstyrelsen får in. I de fall där tillsynsmyndigheten själv initierar en undersökning måste en dialog med ansvarig huvudman föras innan området namnges.

Samma takt i arbetet måste även hållas under 2010. Flertalet undersökningar måste drivas via kommunernas och Länsstyrelsens tillsyn. Länsstyrelsen avser att vara mer aktiva i tillsynsvägledningen gentemot de kommuner som har tillsynsansvar på något prioriterat förorenat område i riskklass 1 eller 2.

Utöver 2009 års nystartade översiktliga undersökningar avser Länsstyrelsen även att under år 2009 fortsätta driva ärenden på ett antal områden som tidigare undersökts.

Dessa listas i tabellerna 8a och 8b.

REGIONALT PROGRAM FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENADE OMRÅDEN I JÖNKÖPINGS LÄN 2009-2013

38

Tabell 8a: Förorenade områden där Länsstyrelsen kommer att driva frågor om undersökningar och utredningar under 2009. Prioritet 1 avser aktiva insatser från Länsstyrelsen, prioritet 2 avser arbete som styrs av aktiviteter som sker på respektive förorenat område (händelsestyrt arbete), prioritet 3 innebär att arbetet kommer att utföras i mån av tid och tilldelade resurser samt prioritet 4 avser arbete som inte kan utföras på grund av resursbrist under 2009. Under perioden 2009-2013 kommer flertalet av objekten att gå in i åtgärdsfas.

Objekt ”Spår” Aktiviteter 2009 Riskklass Placering

prioriterings-lista Prioritet 1

Ormaryds f.d.

träimpregnering Bidrag Huvudstudie 1 A1)

Munksjön Tillsyn Huvudstudie 1 1

F.d. Mariannelunds Sulfitfabrik

Bidrag -Tillsyn

Slutföra huvudstudie 1 6

Tokarpsområdet Bidrag Förstudie 1 42)

Bröderna Liljas metallindustri Bidrag

-Tillsyn Slutföra huvudstudie 1 7 Hallabo Metallgjuteri Bidrag Slutföra Huvudstudie 1 11-31 Prioritet 2

Pelly Industrier AB Tillsyn Slutföra huvudstudie 1 11-31 Bodycote Ytbehandling i

Götarp

Tillsyn Slutföra huvudstudie 1 11-31

Södra Munksjön Tillsyn Huvudstudie 1 -

Acrimo Tillsyn Huvudstudie 1 11-31

Bankeryds Ni och Cr Bidrag Slutföra huvudstudie 2 11-31 Skeppshults Bruk AB Tillsyn Kompletterande

undersökningar 2 -

Prioritet 3

Brännehylte & Kvarnasjön Tillsyn Riskbedömning och

åtgärdsutredning 1 9-10

Nyströms Metall AB Tillsyn Detaljerad undersökning BKL 2 - Prioritet 4

Hällabäcks sågverk Bidrag

-Tillsyn Förstudie 1 11-31

Gamla Nordbäck Tillsyn Huvudstudie 1 11-31

Fiberslamtipp Kvill-Pukabo Tillsyn Förstudie 1 11-31

Arnico Bidrag Slutföra huvudstudie 2 11-31

1) Akut objekt

2)Kopplat till Gardelux-Lacko

REGIONALT PROGRAM FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENADE OMRÅDEN I JÖNKÖPINGS LÄN 2009-2013

39

Tabell 8b: Förorenade områden där ärenden främst drivs av Miljöskyddsfunktionen på Länsstyrelsen och där stöd från funktionen Förorenade områden behövs kontinuerligt.

Objekt ”Spår” Aktiviteter 2009 Riskklass Placering

prioriterings-lista

Nässjöfabriken-Norrbodafabriken Tillsyn Förstudie 2 -

Furuviks Ytbehandling AB Tillsyn Bedöma resultat av undersökning och ev.

ytterligare krav

2 -

Continental, B-fabriken Tillsyn Bedöma resultat av kontrollprogram

- -

Petterssons Järnförädling Tillsyn Översiktliga undersökningar

BKL 2 -

Fållekullsgölen Tillsyn Bedöma resultat av

kontrollprogram 2 -

Solberga Trävaruaffär AB Tillsyn Bedöma resultat av undersökning

2 -

7.1.3 Ansvarsutredningar och frivilliga överenskommelser

Länsstyrelsens och kommunernas arbete med att driva undersökningar, utredningar och åtgärder för förorenade områden är starkt beroende av att ansvarsförhållanden är utredda. I tabell 9a har ett antal förorenade områden listats där ansvaret skall bedömas eller utredas under år 2009.

Tabell 9a: Ansvarsutredningar. Med prioritet 1 avses att arbetet ska utföras under år 2009 och med prioritet 2 avses att arbetet kommer att utföras i mån av tid och tilldelade resurser.

Objekt Aktiviteter 2009 Riskklass Placering

priolistan Prioritet 1

L E Svensson Trä AB, gamla

platsen Färdigställa – diskussion

med bolaget 1 11-31

F.d. Värnamotvätten Färdigställa – diskussion med bolaget

1 3

Gamla Nordbäcks Trä Framtagen – Bedöma 1 11-31 Sulfitfabriken, Mariannelund Saknas – Utarbeta

(handlas upp)

1 6

Hallabo Metallgjuteri Saknas – Utarbeta 1 11-31

Reci Skälighetsbedömning 1 11-31

Skeppshults Bruk AB Skälighetsbedömning 2 -

Prioritet 2

Brännehylte/Kvarnasjön Färdigställa diskussion med bolaget

1 9-10 Fiberslamtippar i Vetlanda Saknas – Utarbeta 1 11-31

REGIONALT PROGRAM FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENADE OMRÅDEN I JÖNKÖPINGS LÄN 2009-2013

40

När ansvarsfrågan har utretts kan Länsstyrelsen försöka få till stånd undersökningar, utredningar och åtgärder på frivillig basis genom avtal. I tabell 9b listas ett antal objekt där Länsstyrelsen under år 2009 kommer att arbeta med att försöka få till stånd frivilliga överenskommelser.

Tabell 9b: Arbete med frivilliga överenskommelser.

Objekt Aktiviteter 2009 Riskklass Placering

priolistan

Munksjön Förhandlingar gällande

undersökningar och utredning

1 1

F.d. Värnamotvätten Förhandlingar gällande

åtgärder 1 3

Länsstyrelsen kommer under den kommande programperioden att arbeta utefter uppsatta prioriteringar som utgår från regionala delmål gällande arbetet med förorenade områden. Vilka förorenade områden som är prioriterat att arbeta med framgår av

”prioriteringslistan” och listan över de objekt som bedöms vara akuta (se bilaga 2 och 3). Detta omfattar både sådana objekt som finansieras med hjälp av statliga bidrag och sådana projekt som finansieras med privata medel.

Genom tillsyn och tillsynsvägledning kommer Länsstyrelsen tillsammans med berörda miljömyndigheter att verka för att åtgärder kommer till stånd på prioriterade objekt. Länsstyrelsen uppfattning är att ett tillsynsobjekt är i åtgärdsfas när en anmälan om efterbehandling har inkommit till tillsynsmyndigheten.

Länsstyrelsen kommer i samråd med berörda kommuner och Naturvårdsverket att under den kommande programperioden ansöka om utökade bidragsmedel för genomförande av åtgärder på ytterligare objekt i länet. Definitionen av när ett bidragsobjekt är i åtgärdsfas bedöms av Länsstyrelsen vara när objektet antas på ramfinansiering för åtgärder.

Av tabellerna 8a, 8b, 11a och 11b framgår vilka objekt som Länsstyrelsen prioriterar att arbeta med för att nå det regionala delmålet gällande åtgärder av förorenade områden (delmål 4). I praktiken innebär detta mål att Länsstyrelsen måste arbeta intensivt med att driva på prioriterade objekt i utredningsfas till att bli klara för åtgärd, eftersom åtgärd ska ha påbörjats för 20 av de mest prioriterade objekten senast år 2010. Detta utförs genom planerade aktiviteter förtecknade i tabellerna 8a och 8b ovan. Vidare måste Länsstyrelsen arbeta framåtsträvande med de objekt som är under åtgärd eller i förberedelsefas, då målet även uttrycker ambitionen att minst 12 av de ovan nämnda objekten ska vara åtgärdade senast år 2010. Planerade aktiviteter för detta arbete framgår av tabellerna 11a och 11b nedan.

Related documents