• No results found

2 Ekonomisk redovisning

2.3 Investeringar

Eftersom investeringsprojekt för 2020 inte hann avslutas innan årsskiftet beslutade kommunfullmäktige i februari att föra över budgeterade men ej utnyttjade investeringsmedel från 2020 till 2021. För socialnämndens del uppgår denna överförda summa till 0,4 mnkr. Budgetramen för socialnämndens investeringar 2021 uppgår således till totalt 1,4 mnkr.

Socialnämnden har investerat i nya brandskydd inom Särskilt boende och Omsorg om funktionshindrade samt investeringar inom daglig verksamhet som rör en uppstart/flytt. Det har även köps in elcyklar inom hemtjänsten.

Skolnämnden

Verksamhetsplan med mål och internkontrollplan 2022

Skolnämndens beslut Skolnämnden beslutar

att anta skolnämndens verksamhetsplan med tillhörande internkontrollplan för 2022,

att återta verksamhetsplanen när den finns i reviderad version med gällande budget för 2022,

att delge kommunfullmäktige skolnämndens verksamhetsplan.

Bakgrund

Verksamhetsplanen är ett styrande dokument för hur verksamheten ska kunna nå de mål som skolnämnden har fattat beslut om. Dokumentet är således en plan för måluppfyllelse.

Verksamhetsplanen består av skolnämndens resultatuppdrag, skolnämndens mål med fokusområden som verksamheten ska arbeta med för att nå målen.

Verksamhetsplanen avslutas med förslag på internkontrollplan för år 2022.

Skolförvaltningen föreslår i verksamhetsplanen tre processer för intern kontroll 2022.

Beslutsunderlag

Verksamhetsplan 2022 samt tjänsteskrivelse 2021-10-14.

______

Skolkontoret

Verksamhetsplan med mål och internkontrollplan 2022

Förslag till beslut

Skolförvaltningen föreslår skolnämnden besluta

att anta skolnämndens verksamhetsplan med tillhörande internkontrollplan för 2022

att återta verksamhetsplanen när den finns i reviderad version med gällande budget för 2022

att delge kommunfullmäktige skolnämndens verksamhetsplan 2022 Beskrivning av ärendet

Verksamhetsplanen är ett styrande dokument för hur verksamheten ska kunna nå de mål som skolnämnden har fattat beslut om. Dokumentet är således en plan för måluppfyllelse.

Verksamhetsplanen består av skolnämndens resultatuppdrag, skolnämndens mål med fokusområden som verksamheten ska arbeta med för att nå målen.

Verksamhetsplanen avslutas med förslag på internkontrollplan för år 2022.

Skolförvaltningen föreslår i verksamhetsplanen tre processer för intern kontroll 2022.

Socialt perspektiv

Perspektivet behandlas inom ram för Verksamhetsplanen.

Ekologiskt perspektiv

Perspektivet behandlas inom ram för Verksamhetsplanen.

Ekonomiskt och juridiskt perspektiv

Perspektivet behandlas inom ram för Verksamhetsplanen.

Beslutsunderlag

Bilaga 1 Verksamhetsplan inklusive plan för internkontroll 2022

Härnösands kommun Skolkontoret

TJÄNSTESKRIVELSE

Sida

2(2)

Datum

2021-10-14

Dnr

SKN/2021-000547

Marie Blomberg Skolförvaltningen

Karl Brunn Kvalitetsstrateg .

Verksamhetsplan 2022

Skolnämnd

Verksamhetsplan 2022

Status: Påbörjad Rapportperiod: 2022-01-01 Organisation: Skolnämnd

Innehållsförteckning

Verksamhetsplan 2022 ... 1 1 Nämndens uppdrag och verksamhet ... 2 1.1 Utgångspunkter ... 2 2 Viktiga händelser ... 3 3 Planerad verksamhet ... 4 3.1 Planerad verksamhet för året... 4 3.1.1 Resultatuppdrag och styrtal ... 4 3.2 Planerad verksamhet för kommande år... 4 4 Ekonomiskt sammandrag ... 6 4.1 Budgetförutsättningar och beslutade medel ... 6 4.2 Nämndens budget ... 6 4.2.1 Personalbudget... 6 4.2.2 Budget per verksamhetsområde ... 6 4.3 Väsentliga budgetförändringar... 6 4.4 Investeringsbudget ... 6 5 Internkontroll... 7

1 Nämndens uppdrag och verksamhet

Skolnämnden ansvarar för utbildning av barn och ungdomar i åldrarna 1–21 år. Utbildningen syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolnämndens verksamheter omfattar förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskol eklass, fritidshem, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola samt den kommunala Musik- & Kulturskolan.

1.1 Utgångspunkter

Verksamhetsplanen är en beskrivning av de aktiviteter som nämnden planerar att genomföra det kommande året. Verksamhetsplanen konkretiserar hur kommunens mål ska uppnås. Budgeten fastslår de ekonomiska ramarna för det kommande året och ligger även till grund för verksamhetsplanen då det ska finnas täckning inom budget för aktiviteterna nämnden planerar att genomföra. En övergripande omvärldsanalys och politiskt prioriterade områden ligger till grund för budgetåret 2021.

Verksamhetsplanen ska följas upp i nämndens verksamhetsberättelse.

2 Viktiga händelser

De ändrade läroplanerna och kursplanerna i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan börjar att gälla höstterminen 2022. Ändringarna varierar i omfattning mellan de olika kursplanerna eftersom behoven har sett olika ut i olika ämnen. Här är de huvudsakliga förändringarna:

 Fakta och förståelse betonas mer för att visa att goda ämneskunskaper har ett värde i sig.

 Ämnets karaktär har lyfts fram tydligare.

 Omfattningen av det centrala innehållet har setts över i vissa kursplaner.

 Skillnaden mellan stadierna i det centrala innehållet är tydligare. Grundläggande kunskaper har stärkts i de lägre årskurserna och mer komplexa sammanhang introduceras successivt.

 Kunskapskraven är mindre omfattande och detaljerade och öppnar för varierade bedömningssituationer.

 Kursplanerna i olika skolformer är samordnade med varandra samtidigt som det specifika med varje skolform är tydligare.

 Ämnesinnehållet är tydligare i grundsärskolans ämnesområden.

Arbetet med de förändrade läroplanerna har redan påbörjats, men kommer intensifieras under 2022.

Skolförvaltningens deltagande i Skolverkets insats "Nyanländas Lärande" avslutas under 2022. Efter slutredovisning och kompletteringar återstår ett arbete med att förvalta de lärdomar som gjorts inom ramen för insatsen, för att fortsatt låta dessa ingå i det som är huvudmannens sy stematiska kvalitetsarbete.

Det tidigare riktade statsbidraget för mindre barngrupper i förskolan kommer ersättas av ett generellt statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder. I skrivande stund är ramarna för kommande statsbidrag ännu ej fastställt, vilket innebär en osäkerhet i planeringsförutsättningarna.

3 Planerad verksamhet

3.1 Planerad verksamhet för året

Skolförvaltningen kommer under 2022 fortsätta arbeta efter ett långsiktigt mål. Alla förskolor och skolor ska kännetecknas av en god miljö för lärande och utveckling. Tillsammans med detta mål har tre strategiska fokusområden tagits fram: Nyanländas lärande, Digitalisering och Kompetensförsörjning.

Den gemensamma nämnaren är att de alla i stor omfattning kommer påverka hur väl vi når vårt mål, och det är inom dessa områden våra stora utmaningar finns. Pågående pandemi och dess konsekvenser har inneburit stora anpassnings- och förändringsbehov inom förskola och skola.

Övergången till fjärr- och distansundervisning under våren 2020 har påskyndat skolans digitalisering på ett påtagligt sätt. Detta utvecklingsarbete fortsätter och skapar möjligheter för innovation och nytänkande kring alternativa och kompletterande undervisningsformer, samtidigt som det identifierar och blottlägger behov och utmaningar, inte minst vad gäller tillgång på likvärdig digital utrustning mellan olika enheter.

Den allt mer ökade skolsegregationen är en av de största utmaningarna för det svenska undervisningssystemet. Skillnaden mellan olika skolor vad gäller elevers studieresultat ökar, så också i Härnösands kommun. Olikheterna i elevers förutsättningar att nå målen är påtagliga, och förskolans och skolans uppdrag att med kompensatoriska åtgärder reducera skillnaderna blir allt mer utmanande.

Såväl pandemi som utmaningarna med allt fler barn och elever i behov av extra stöd, ställer höga krav på förskolans och skolans personal till anpassning och utveckling. Samtidigt planeras i närtid stora pensionsavgångar och bristen på legitimerade lärare befaras öka. Arbetsvillkoren och utvecklingsmöjligheterna för dem som arbetar i förskolan och skolan behöver därför fokuseras ännu tydligare, så att redan anställda medarbetare kvarstannar i yrket och att nyutexaminerade väljer Härnösands kommun utifrån attraktivitet och kvalitet i kärnuppdraget.

3.1.1 Resultatuppdrag och styrtal

Mål Typ av mål

Mål 4, Kunskapsstaden där alla kan växa

Andelen elever i åk 3 som klarar delproven i Svenska och Svenska som andraspråk ska öka

KFmål Andelen elever med behörighet till ett

gymnasieprogram ska öka

KFmål Andelen elever som fullföljer sin gymnasieutbildning

inom 4 år ska öka

KFmål

De erhållna resultatuppdragen fungerar som indikatorer inom ramen för Skolnämndens övergripande mål: Alla skolor och förskolor ska kännetecknas av en god miljö för lärande och utveckling. Utifrån detta övergripande mål, återfinns tre strategiska fokusområden som i sin tur innehåller en rad olika processer och aktiviteter. Samtliga av dessa har genom denna utformning en direkt bärande funktion gentemot det övergripande målet, vårt nationella uppdrag och därmed även de erhållna resultatuppdragen.

3.2 Planerad verksamhet för kommande år

I skrivande stund har den första delen av Skolförvaltningens nya modell för uppföljning initierats med

kommer ha en direkt påverkan på förvaltningens fortsatta arbete både sett till insatser utifrån olika verksamhetsformer men även sett till prioriteringen av våra strategiska fokusområden.

4 Ekonomiskt sammandrag

4.1 Budgetförutsättningar och beslutade medel 4.2 Nämndens budget

4.2.1 Personalbudget

4.2.2 Budget per verksamhetsområde

4.3 Väsentliga budgetförändringar

4.4 Investeringsbudget

5 Internkontroll

Planen för internkontroll har tagits fram genom samverkan mellan tjänstemän på Skolförvaltningen och Skolnämnden. Utgångspunkten har varit nämndens övergripande mål och de tillhörande strategiska fokusområdena, tillsammans med den ekonomiska osäkerhet som råder för 2022. Genom ett gemensamt arbete identifierades ett antal risker, vilka sedan hanterades vidare utifrån genomförbarhet av kontrollmoment samt redan pågående processer med bäring mot riskhanteringen.

Arbetet mynnade ut i tre risker med tillhörande kontrollmoment som ingår i internkontrollplanen för 2022, samt risker som anses rymmas inom ramen för Skolförvaltningens systematiska kvalitetsarbete.

Till de senare hör risk att:

 våra barn och elever inte får den utbildning de har rätt till

 inte kunna anställa/bemanna efter behov

 handlingsplanen för mottagande inte implementeras

Samtliga av dessa riskers hantering ligger i linje med det som är skolans kärnuppdrag, och hanteras därmed kontinuerligt genom det systematiska kvalitetsarbetet.

För de risker som förs in i internkontrollplanen skall de tillhörande kontrollmomenten även de ses som kontinuerliga, då resultatet av en utförd kontroll kan leda vidare till att en annan behöver utföras.

Risk Riskvärde

Mål 4 - Kunskapsstaden där alla kan växa Avslutande samtal sker med närmaste chef

Risk att handlingsplanen för mottagande inte förankras politiskt Avtal och licenser

ÿ

<3420:2/ 2<ÿ =ÿ >-; ?303455136ÿ 5-3ÿ @A@B=AC=DB8ÿ

EFGHÿJKLÿMNÿOMMPLKQÿKRÿSTLUOVPWXYÿLWRZY[LWLÿTRWLYZ\X]ZQXÿQLKVY\KXÿ

ÿ

2345 6783896ÿ &3'()95 9*ÿ 4ÿ '3+ ,868--78. ÿ

/ÿ!0ÿÿ ""!ÿ0 ÿ1!ÿ22"!ÿ!ÿ3"!ÿÿ !ÿÿ

STUVWXYZÿ\Z]^_T`^ÿaSbÿcdefghijkSjlmkegegkilnoknenphShlejef

J @ F K A B A H L L M A E L @ A  N O N P Q O R Q S P

TU ) V U  WX)  5Y  Z  

[\]^_`abcbdef\geh[ijklmnlo[pmqrsptujlpmlonpcsstovmqttus

D6E4 XGY/5-31414ZH[405\060H/0

T(4]M# )J

abcdefghihjklbmknaopqrstruavswxyvz{prvsrutviyyzu|swzz{y

   ! "#$%"&'"! "%%&!(#&&'%

G$HI*JIKL*6MN$OM*L$!**!O3435P4QPR5) S**O$LO3435)

6MLM$!*!M*53!LMOIL*O

!M)H$M$*$L*$O)

GOM*I*!OL*$I!*M*LL*)

TUTVWXYZ[X\]Y^Z\_`abYcd^[^\]]_^eYZ

f$I*MO*!*! *LJg

P 6MLMMLOM*O5 4! $!I5 h!I*ILO)fIOg

$!!L!R 3!$!L!$L*!LL) P 6MLM*LOM*OP4 R! $!IMM*)

P 6MLM!$MI!M*OP4 R!L3435)f!!L*MM!M

!O!OI)

G O*$I*!*O!M *!*!O*I*

**O!M $I* IMI**!M! L*

$*)

ijklmnopqprstjusviwxyz{|z}i~{€~‚ƒxz~{z}|~q‚}„{‚‚ƒ



KLMNOPQRSTUVWRRQXYZ[RQROTZ\QPW]OYOU^_YVR`OV^SS]ab_YUQZ]`S

c*d!e*!!e** f$!f  g*

!!ef*)h$!gef!ed g*ef)

i!ege*jf**g*$ee$*!!ef*!ef) if*g*defd*!f g*!!ef*)if

g*fef$ $!fef)

e$3435k54k4l

8m n8

opqrstuvwtxytwzuvst {wtru|uwtxyqs}}p~xtwzuvst

€‚ƒ„…†‡ˆ‡‰Š‹ŒŠ€Ž‘’“‘”€•’–—˜•™š‘•’‘”“•ˆ˜˜™”›’–™™š˜

   !"#$!%&! !$$% '"%%&$

$*!?! @*$**A!?%!?@?(!?BA

! $B@*$AC$B!!A $B*DA@*AA) EBB$@!$!? ?B!*$!*@

@*$)

6?@?$!*53!!?*@?AB@*A

!?%3F()G$?$*$@*$A)

HIJKLMNOPQRSOTUVUPWVMSXYZ

9!* @$!*@[

\6?@?A?B*!?* *!?! @*$*

*$*!?*

\G?AB@*A!? B$@*!!?A*

G?$$A*!*?*@?*@$?*$?A!? ?B!*)

defghijklkmnoepnqdrstuvwuxdyvz{|y}~suyvuxwyl||}xvz}}~|

?@?ABCDEFGFHFC

IJ*!* J3435K40KL5)

IJ*!*! * MN$9$!O$! PJ  $

6Q!$)RP$* MM$!**!* M*PP! MP!

JJ$P* !*)

SM$!**!*P*P *!O$O!**J$NO)R*!*J*P

$*MMN**! JP!!*$!*P* !O!O$

 OP*$OM)

IJ*!*$$*O*J JM*$$P*!) 9!* ** T M!**)

"J$M$!**!OKP!*M)U$**!

O*J*O! J P M*  )

R $$! $J$P*!* J*!*)



cdefghijkjlmndompcqrstuvtwcxuyz{x|}rtxutwvxk{{|w~uy||}{

?@ABCDEFEGHFIJEKCJECJ

LMN$O*MPQ

R6S*%6T(*!S! M*$*%T6 U(

R9$*  $UNM6SU$* U6U $*6SU* 6U R"*$!S!

RVSO!*S

LMSNOM*$!SNM!$!O$

M*!!SN*)

?@WXHFDYJEZH[\H]

9!*$!N*55!5^_!S*!$!S SO!*) UO!!$O* )

?@`aCKG]

9!** M*Q

Rb!SS$$!S

R"$PSMPO

R $!M$!!

Rc$!*$SdO!*



rstuvwxyzy{|}s~|‚ƒ„…ƒ†r‡„ˆ‰Š‡‹Œƒ‡„ƒ†…‡zŠŠ‹†„ˆ‹‹ŒŠ

 !"#$%#&'$()*'+,!#'$#&%'**+&-$(++,*

>?@ABCDEFGHIHJKLMCNGGMFKM

O)0P (3QR5 S T T U V )   V )W  W# )V(S5S

    0X #  W# )V  T U W #   # T  W  

W# )V(

Y   U WUW# )VU  ##  S5SS0X(

>?Z[M\B]HIHJED\ICM^GI_HMHK]`F]M\LMGa\MFKMEDJ_\M^_H_]IK^bcKb`FFHIHJ

O) U  )V  U) )  T#  T W)

  UT)(S#  W U T VW) # U T(

Y   )dT)   )W) #UU# )  UT)  UT(

YT   ) W)V U T V) TW)  UT)(YT

W)  T U T   # #  TUT(



rstuvwxyzy{|}s~|‚ƒ„…ƒ†r‡„ˆ‰Š‡‹Œƒ‡„ƒ†…‡zŠŠ‹†„ˆ‹‹ŒŠ

>?@?ABCDEDFCGHHEIJH

K   L  M#  NOM(

P QO  O)M4 40R #L)

P Q # #)  N#  O)  # #)  P Q#)  )N )  

K     O M  OMM)# MO #MO(S#)   M

NOM(T)N)  N)(



efghijklmlnopfqorestuvwxvyezw{|}z~tvzwvyxzm}}~y€w{~~}

?@A@ABCDEFGHICJFHKL

M!NO

P Q4540!055R$! O*SO) P 8T5!UVUN)

P 8W55!UUN)

P QN4540!XO*SOYV*6UZ[O 0555U*

$$NNON*O!UN)M!O$U*)

\$*NVUN*VS*!$V*ON*U$$)



mnopqrstutvwxnywzm{|}~€~m‚ƒ„…‚†‡|~‚~€‚u……†ˆƒ††‡…

?@?ABCBDEFGBHIJ

K!LML!*!L**M$N*$!$!$M$*N) 6LML$M*$!$LM$*N) $O*O

!LML*!$LL*OP5 Q!)R*!$LONO*

O)

N!****LM!L!$LO*$OM**$N*!*)

K!$L!!*O !O$*)SLN!*!O*N

ML**!!)SM*OMMO*NNOMT*)K*)455QU51V05WM

OM$!*O*O$!O*N!N$MLO!$)X!LML

*TO*M*LL$L!!ON!O)



ijklmnopqprstjusviwxyz{|z}i~{€~‚ƒxz~{z}|~q‚}„{‚‚ƒ

?@ABCDEFGDHIJGKELDLIMNCOCP

6QRQS*!*Q$!*T$T!R!T!RQ!*!) 6QRQQRSQ*S0 5! $!T0 U!T*TRS)VR!T$R!

R!4 1!RW$R*SWT RR*SS)

6QRQS*Q*SX5 Y! $!TT*TSQT*TQ*)Z!T

SQTR*T$S S!!WTR$S)



klmnopqrsrtuvlwuxkyz{|}~|k€}‚ƒ€„…z|€}|~€sƒƒ„†}„„…ƒ

?@ABCDCEFGHIEJEK

?@A@LMEDHKKEJEKFNJDDKOEKCG

6PQPRP*Q$*4540P*R1455!)STP!PQP$UV5W! 

$$X!V U!P*4545X!XQX4540)"*P*

$$!)

Y*$!PQP!$WWVZ!)

?@[\]^_`JFEJEKFaGJEbJa]G

"R!*c6cc0dX!*$X R$*  

X  !$* $ !!X R   ! $ QX*)e*! X$ X !*

X*$ !! ! R$!R$! !!X!RTX QQ  !

$XP!*Q* QX*$X*$ Q)

"R*P$'c$*'$*!**!P$*$!

$Q$Xf6 cc6c!)



wxyz{|}~~€‚xƒ„†‡ˆ‰Šˆ‹wŒ‰ŽŒ‘†ˆŒ‰ˆ‹ŠŒ‹’‰‘

ÿÿÿ ÿ!ÿ"#$%&'(ÿ)&*&+$%ÿ)&!,&)&+-ÿ./*0!1-ÿ!1%ÿ!ÿ*$*,$2ÿ3&2*ÿ/3ÿ+($ÿÿ1$+#/24ÿ/3ÿ&1%$0$1%$1+ÿ

*$*,$2ÿ3&2*'ÿ!33&)&!+$%ÿ#&+(ÿÿ51+$21!+&/1!)ÿ6//0$2!+&7$ÿ89ÿ51+$21!+&/1!):;ÿ!ÿ"#&''ÿ$1+&+-<ÿ))ÿ2&=(+'ÿ2$'$27$%<

>($ÿÿ1!*$ÿ!1%ÿ)/=/ÿ!2$ÿ2$=&'+$2$%ÿ+2!%$*!24'ÿ/2ÿ+2!%$*!24'ÿ/3ÿÿ51+$21!+&/1!)<ÿ

>($ÿ&13/2*!+&/1ÿ./1+!&1$%ÿ($2$&1ÿ&'ÿ/3ÿ!ÿ=$1$2!)ÿ1!+?2$ÿ!1%ÿ&'ÿ1/+ÿ&1+$1%$%ÿ+/ÿ!%%2$''ÿ+($ÿ.&2.?*'+!1.$'ÿ/3ÿ!1-ÿ 0!2+&.?)!2ÿ&1%&7&%?!)ÿ/2ÿ$1+&+-<ÿ)+(/?=(ÿ#$ÿ$1%$!7/2ÿ+/ÿ02/7&%$ÿ!..?2!+$ÿ!1%ÿ+&*$)-ÿ&13/2*!+&/1 ÿ+($2$ÿ.!1ÿ,$ÿ1/ÿ

=?!2!1+$$ÿ+(!+ÿ'?.(ÿ&13/2*!+&/1ÿ&'ÿ!..?2!+$ÿ!'ÿ/3ÿ+($ÿ%!+$ÿ&+ÿ&'ÿ2$.$&7$%ÿ/2ÿ+(!+ÿ&+ÿ#&))ÿ./1+&1?$ÿ+/ÿ,$ÿ!..?2!+$ÿ&1ÿ+($ÿ 3?+?2$<ÿ@/ÿ/1$ÿ'(/?)%ÿ!.+ÿ/1ÿ'?.(ÿ&13/2*!+&/1ÿ#&+(/?+ÿ!002/02&!+$ÿ02/3$''&/1!)ÿ!%7&.$ÿ!3+$2ÿ!ÿ+(/2/?=(ÿ$A!*&1!+&/1ÿ/3ÿ +($ÿ0!2+&.?)!2ÿ'&+?!+&/1<

BC4DE214F 12 45G

HIJKLMNOÿQORSTIUSÿVHWÿXYZ[\Z]H^[_`a^bcXZ^[Z]\^Qaab]d[_bbca

Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(3)

Sammanträdesdatum

att godkänna rapporteringen av ej verkställda beslut, samt

att rapporten delges kommunfullmäktige och revisionen för kännedom.

Bakgrund

Socialnämnden är skyldig att till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och kommunens revisorer rapportera alla gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Skyldigheten att

rapportera framgår i 16 kapitlet 6 f-g §§ socialtjänstlagen (SoL) och 28 f-g

§§ lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Följande beslut ska rapporteras en gång per kvartal:

• Alla gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut.

• Alla gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader efter det att verkställigheten avbröts.

Rapportering ska ske även om inte finns några ej verkställda beslut.

Socialnämnden ska fortsätta att rapportera ett ej verkställt beslut fram till att beslutet är verkställt eller avslutat av annan anledning.

Följande beslut ska rapporteras löpande:

• Ett beslut som har verkställts och som tidigare rapporterats som ej verkställt.

• Ärenden som har avslutats av annan anledning.

Socialnämnden skall till fullmäktige lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut. Nämnden skall vidare ange vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som har förflutit från dagen för respektive beslut.

Socialnämnden skall till fullmäktige även lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom

Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2(3)

Sammanträdesdatum

2021-10-21

tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Nämnden skall vidare ange vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som har förflutit från dagen för respektive beslut.

Rapportering skall ske en gång per kvartal.

Biståndsenheten har följande att rapportera:

Denna period finns det 51 ej verkställda gynnande beslut att rapportera.

Det är 23 beslut om särskilt boende, ett beslut om Bostad med särskild service servicebostad, tre beslut om Bostad med särskild service,

gruppbostad, fem beslut om kontaktperson LSS, ett beslut om kontaktperson SoL, åtta beslut om daglig verksamhet LSS, tre beslut om dagverksamhet SoL, två beslut om ledsagarservice LSS, ett beslut om ledsagarservice SoL, två beslut om sysselsättning SoL samt två beslut om korttidsvistelse LSS.

Denna period finns det 12 avslutade beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader att rapportera.

Det är tre beslut om dagverksamhet SoL och nio beslut om daglig verksamhet LSS.

Barn- och familjeenheten har följande att redovisa:

Denna period finns det två ej verkställda gynnande beslut att rapportera.

Det är ett beslut om kontaktfamilj SoL och ett beslut om kontaktperson SoL.

Denna period finns det ett avslutat beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader att rapportera.

Det är ett beslut om kontaktfamilj SoL.

Socialt perspektiv

Personer i behov av vård och omsorg har lagstadgad rätt att få den hjälp och det stöd de behöver från kommunen. Beslut om bistånd enligt SoL eller insats enligt LSS gäller omedelbart. Det innebär att beslut om bistånd eller insats också ska verkställas direkt.

Ekologiskt perspektiv

Inget direkt ekologiskt perspektiv Ekonomiskt och juridiskt perspektiv

Ekonomiskt perspektiv är att konsekvenser i form av vite kan ske. Juridiskt perspektiv är att ytterst stärka rättssäkerheten för den enskilde som har beviljats bistånd.

Beslutsunderlag

Socialförvaltningen, tjänsteskrivelse 2021-10-05.

Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 3(3)

Sammanträdesdatum

2021-10-21

Socialförvaltningen, bilaga - Rapport ej verkställda beslut avseende tredje kvartalet 2021.

______

TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2)

Datum

2021-10-05 Dnr SOC/2019-000226

Socialnämnden

Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS avseende tredje kvartalet 2021

Förslag till beslut

Socialförvaltningen föreslår socialnämnden besluta att godkänna rapporteringen av ej verkställda beslut, samt

att rapporten delges kommunfullmäktige och revisionen för kännedom.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden är skyldig att till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och kommunens revisorer rapportera alla gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslut. Skyldigheten att

rapportera framgår i 16 kapitlet 6 f-g §§ socialtjänstlagen (SoL) och 28 f-g

§§ lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Följande beslut ska rapporteras en gång per kvartal:

• Alla gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut.

• Alla gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader efter det att verkställigheten avbröts.

Rapportering ska ske även om inte finns några ej verkställda beslut.

Socialnämnden ska fortsätta att rapportera ett ej verkställt beslut fram till att beslutet är verkställt eller avslutat av annan anledning.

Följande beslut ska rapporteras löpande:

• Ett beslut som har verkställts och som tidigare rapporterats som ej verkställt.

• Ärenden som har avslutats av annan anledning.

Socialnämnden skall till fullmäktige lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut. Nämnden skall vidare ange vilka typer av bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som har förflutit från dagen för respektive beslut.

Härnösands kommun TJÄNSTESKRIVELSE Sida 2(2)

Datum

2021-10-05 Dnr SOC/2019-000226

Socialnämnden skall till fullmäktige även lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Nämnden skall vidare ange vilka typerav bistånd dessa beslut gäller samt hur lång tid som har förflutit från dagen för respektive beslut.

Rapportering skall ske en gång per kvartal.

Biståndsenheten har följande att rapportera:

Denna period finns det 51 ej verkställda gynnande beslut att rapportera.

Det är 23 beslut om särskilt boende, ett beslut om Bostad med särskild service servicebostad, tre beslut om Bostad med särskild service,

gruppbostad, fem beslut om kontaktperson LSS, ett beslut om kontaktperson SoL, åtta beslut om daglig verksamhet LSS, tre beslut om dagverksamhet SoL, två beslut om ledsagarservice LSS, ett beslut om ledsagarservice SoL, två beslut om sysselsättning SoL samt två beslut om korttidsvistelse LSS.

Denna period finns det 12 avslutade beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader att rapportera. Det är tre beslut om dagverksamhet SoL och nio beslut om daglig verksamhet LSS.

Barn- och familjeenheten har följande att redovisa:

Denna period finns det två ej verkställda gynnande beslut att rapportera. Det är ett beslut om kontaktfamilj SoL och ett beslut om kontaktperson SoL.

Denna period finns det ett avslutat beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader att rapportera. Det är ett beslut om kontaktfamilj SoL.

Socialt perspektiv

Personer i behov av vård och omsorg har lagstadgad rätt att få den hjälp och det stöd de behöver från kommunen. Beslut om bistånd enligt SoL eller insats enligt LSS gäller omedelbart. Det innebär att beslut om bistånd eller insats också ska verkställas direkt.

Ekologiskt perspektiv

Inget direkt ekologiskt perspektiv Ekonomiskt och juridiskt perspektiv

Ekonomiskt perspektiv är att konsekvenser i form av vite kan ske. Juridiskt perspektiv är att ytterst stärka rättssäkerheten för den enskilde som har beviljats bistånd.

Mats Collin Förvlatningschef Bilagor

Bilaga 1 - Rapport av ej verkställda beslut avseende tredje kvartalet 2021.

Socialförvaltningen

RAPPORT Sida 1(4)

Datum

2021-10-05

Rapport av ej verkställda beslut avseende tredje kvartalet 2021

Tabell 1. Ej verkställda gynnande beslut Typ av beslut Lagrum Datum för

beslut Orsak Särskilt boende

Äldre 4 kap. 1 § SoL 2020-10-27 Brist på boendeplats. Erbjuden tackat nej 2021-06-28

Demens 4 kap. 1 § SoL 2020-10-28 Brist på boendeplats. Erbjuden vid två tillfällen 2021-06-21.

Särskilt boende

Demens 4 kap. 1 § SoL 2020-12-29 Brist på boendeplats. Erbjuden, tackat nej 2021-05-10.

Särskilt boende

Demens 4 kap. 1 § SoL 2020-09-29 Brist på boendeplats. Erbjuden två gånger, tackat nej senast 2021-02-11.

Särskilt boende

Demens 4 kap. 1 § SoL 2021-03-30 Brist på boendeplats.

Härnösands kommun

Erbjuden 2021-05-04, men tackat nej.

Gruppbostad

Korttidsvistelse 9 § p. 6 LSS 2021-01-01 Brist på uppdragstagare. Covid

Härnösands kommun

Sysselsättning 4 kap. 1 § SoL 2021-05-06 Planering för att verkställa pågår.

Sysselsättning 4 kap. 1 § SoL 2021-01-12 Ingen uppgift om orsak har lämnats.

Dagverksamhet 4 kap. 1 § SoL 2021-04-14 Stängd verksamhet p g a Covid.

Dagverksamhet 4 kap. 1 § SoL 2021-06-18 Stängd verksamhet p g a Covid.

Dagverksamhet 4 kap. 1 § SoL 2021-05-25 Stängd verksamhet p g a Covid.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2020-08-01 Ej startat i någon daglig verksamhet.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2020-09-29 Ej startat i någon daglig verksamhet Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2019-09-04 Fått erbjudande tidigare, tackat nej. Ej nytt erbjudande.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2020-10-19 Ej fått något erbjudande.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2019-07-08 Fått erbjudande tidigare, tackat nej. Ej nytt erbjudande.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2020-11-02 Får ej fortsätta på sin dagliga verksamhet, ej fått nytt erbjudande.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2015-06-13 Stängt tidigare daglig verksamhet. Ej nytt erbjudande.

Daglig

verksamhet LSS 9 § p.10 LSS 2020-01-13 Ej fått erbjudande.

Barn- och familjeenheten

Kontaktfamilj 4 kap. 1 § SoL 2020-05-25 Familjer är tillfrågad men tackat nej.

Pandemin har bidragit till att det varit svårt att hitta familjer för uppdrag. Nu finns det ett förslag och familjen ska utredas för eventuellt uppdrag.

Kontaktperson 4 kap. 1 § SoL 2020-10-17 Kontaktperson tillfrågad men tackat nej. Inga förslag för närvarande.

Härnösands kommun Socialförvaltningen

RAPPORT Sida 4(4)

Datum

2021-10-05

Tabell 2. Avslutade beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader

Tabell 2. Avslutade beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader

Related documents