• No results found

4 ATTITYDER TILL VÄLFÄRDSPOLITIK INTERVJUERNA

4.8 JÄMFÖRANDE SAMMANFATTNING

Här ges en kort sammanfattning av likheter och skillnader i uppfattningar av välfärdssystemet.

Sjukvård

Både svenskarna och tyskarna är till större delen nöjda med sin sjukvård. Ulla anser dock att personer ur lägre samhällsklasser, med låg utbildning, har svårare att kräva bra vård. Anders anser att vårdens tillgänglighet varierar efter geografiskt läge, är bättre i staden än på landsbygden. Lena, som liksom Ulla är äldre, anser att sjukvårdssystemet kan bli rättvisare och tycker att det är fel att det finns två olika sjukvårdsförsäkringssystem. Amerikanerna anser att deras sjukvård håller hög kvalitet, men att endast medel- och överklassen, som har råd att betala för sjukvården, får tillgång till denna, övriga får bara akutsjukvård. Medan Owen anser att detta är rätt, att resten är upp till individen, anser Michael att det är fel, han anser att staten skall se till att alla får bra vård. Michael är också den enda av de intervjuade som inte har tillgång till sjukvård. Både svenskarna och tyskarna anser att staten skall erbjuda sjukvård till alla, men Anna tycker också att det är individens ansvar att se till att få den bästa vården.

Bidrag och försäkringar

Alla de sex intervjuade personerna anser att staten skall erbjuda bidrag och socialförsäkringar, eftersom de anser att alla kan hamna i en svår situation. Ulla och Michael är de enda som inte misstänker att det finns personer som fuskar med detta. Anders misstänker detta men vill ändå inte ha hårdare kontroller som skulle riskera att de verkligt behövande inte fick hjälp. Både tyskar och amerikaner är för kontroller och ersättningsnivåer som motiverar arbetslösa att regelbundet söka jobb, och Anna och Owen vill ha hårdare kontroller.

Ulla från Sverige är den som anser att det är självklart att det är statens ansvar att ta hand om de som har behov av stöd medan övriga anser att det också, mer eller mindre är upp till individen.

Alla utom Anna tror att det finns de som hamnar utanför det ekonomiska skyddsnätet. Ulla och Lena (båda äldre) och amerikanerna anser att vem som helst som blir sjuk eller arbetslös kan göra det, Ulla med referens till försämrad tillgång och försämrad ersättning på senare år i Sverige.

Owen från USA är den ende som inte känner att det finns ett ekonomiskt skyddsnät för honom vid arbetslöshet eller sjukdom.

Alla anser att de klarar sig bra på sin inkomst. Även Michael tycker detta, trots att han inte kan betala på sina lån, eftersom det motiverar honom att söka jobb.

48

Utbildning

Alla anser att staten skall se till att alla har samma möjligheter till utbildning. Anna från tyskland anser dock att det räcker med en likvärdig grundläggande utbildning, sedan är det upp till individen. Amerikanerna anser att efter collegenivå skall utbildning erbjudas de mest begåvade.

Alla utom Anna tror att det finns skillnader i tillgång till utbildning beroende av klassbakgrund och föräldrars utbildningsnivå. Anders tror att de som bor i invandrartäta områden har sämre utbildningsmöjligheter och ekonomiska framtidsutsikter. Alla utom tyskarna tror att detta påverkar möjligheterna att lyckas ekonomiskt i framtiden. Ulla poängterar att hon anser att lika tillgång till bra utbildning är mycket viktigt för ett gott samhälle.

Alla anser att de fått en bra utbildning.

Ålderdomen – pension och omsorg

Ingen utom Michael oroar sig för ålderdomen, vad gäller pension och omvårdnad, inte heller Ulla gjorde detta innan hon blev pensionär.

Alla utom Ulla anser att det räcker med att staten erbjuder en grundläggande pension och att det sedan är upp till individen att spara privat. Owen tycker att det räcker med att staten ser till att ingen är nödställd. Michael tycker att individen har det slutgiltiga ansvaret men att det är bäst för alla att hjälpas åt. Vilket han tycker görs bäst genom staten och skatter.

Ulla, som är äldst, tror att det är avgörande vilken samhällsklass man kommer ifrån, vilken vård man får som äldre, om man har möjlighet att betala för vården. Ulla tror att den statliga pensionen inte kommer att räcka för de som arbetar idag, utan att de tvingas spara extra privat om de skall få en bra pension.

Livet i ett annat välfärdssystem

Alla tror att deras liv skulle ha sett annorlunda ut i ett annat välfärdssystem, utom Anna och Owen tror det endast till viss del.

Båda svenskarna och Lena tror att de skulle fått sämre sjukvård i USA. Ulla och Lena ser bara försämringar med att leva i det systemet. Ulla tror att hon skulle fått kämpa mycket mer för både sin och sina barns välfärd. Medan Anders ser möjligheten till både extrem fattigdom och extrem rikedom. Anders har haft negativa upplevelser av arbetslöshetsersättningen och verkar fundera på om han verkligen skulle behöva den, om det skulle ha någon betydelse om den inte fanns.

Anna, den unga välavlönade tyskan, anser att man kan lyckas i vilket välfärdssystem som helst, bara man vill.

Om staten hade tagit mer ansvar tror Owen inte att det hade påverkat hans tillgång till hälso- och sjukvård. Medan Michael tror att han hade fått bättre tillgång till hälso- och sjukvård. Både Owen och Michael tror att de hade haft bättre utbildningsmöjligheter och bättre sjuk- och arbetslöshetsförsäkring.

Owen tror att ålderdomen, avseende pension och omsorg, hade varit densamma. Medan Michael tror att detta hade varit bättre.

Michael funderar dock på att även om han genom att han fått vård för sin ADHD kunnat behålla sitt jobb, skulle de högre skatterna kanske ha lett till att han kunde spara mindre till perioder av arbetslöshet, samt att det skulle kunna hindrat företag från att anställa honom från början.

49

Related documents