• No results found

8 Analys av FÖP Nödinge 2030

8.11 Jämställdhet

§ Utbyggd kollektivtrafik och gång- och cykelnät

§ Service nära framtida och möjliga hållplatser för kollektivtrafiken

§ Aktivitets- och lekytor även för tjejer

§ Grönområden

§ Fysiska utformningen och gestaltningen, där trygghet, överblickbarhet, alternativa vägar är viktiga delar

8.11.1 Sociala konsekvenser

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. De jämställdhetspolitiska delmålen är följande:

En viktig aspekt av en jämn fördelning av makt och inflytande handlar om processen kring framtagandet av FÖP:en. Har samråd och medborgardialoger skett på ett sådant sätt att kvinnor och män haft lika stora möjligheter att ta del av arbetet, och har kvinnors och mäns synpunkter tillmätts samma värde?. Har det manliga eller kvinnliga synsättet haft avgörande inflytande över hur FÖP Nödinge utformats, och vilket synsätt kommer att påverka beslutsfattandet? Sweco har inte möjlighet att utvärdera denna del av processen, men frågorna är viktiga att ställa.

Under mycket lång tid har det manliga synsättet och mäns val varit normbildande. Det är den manliga föreställningen och kontexten kring resande och färdmedel som råder.

Kvinnor uppskattar mer den geografiska närheten som skapar förutsättningar för mer tid med barn och hemmet, då detta traditionellt varit kvinnans roll. Män reser generellt längre och oftare med bil än vad kvinnor gör49. Kvinnor använder också kollektivtrafik mer än vad män gör eftersom bilen traditionellt sett i första hand har tillfallit mannen.

Kollektivtrafik samt gång och cykel ska inte bara vara prioriterade, utan även

normbildande. Det förutsätter att attraktiviteten utjämnas mellan bilen å ena sidan och de hållbara färdmedlen å andra sidan. Detta kommer med nödvändighet att innebära att bilens företräde i det offentliga rummet kraftigt minskar. Swecos bedömning är dock att planförslaget inte vågar utmana bilismen och bilen som norm.

49Ana Gil Solá, På väg mot jämställda arbetsresor? Vardagens mobilitet i förändring och förhandling, Göteborgs universitet, 2013.

52 (69)

Konkurrensförhållandet mellan gång, cykel, kollektivtrafik och bil måste utjämnas för att resmönstren ska bli mer jämställda. Därför är ambitionen att prioritera gång och cykel bra, liksom att bygga nära pendelstationen. Planeringen bör också med god framförhållning omfatta framtida kollektivtrafik för dem som inte bor i stationens närhet (busslinjer) för att skapa samma möjligheter att prioritera kollektivtrafik även för dem som bor i

planområdets utkant eller utanför. Men framför allt bör planförslaget tydligare begränsa biltrafikens framkomlighet.

Jämställdhet handlar även om fördelningen av det obetalda arbetet i hemmet. Här bedömer Sweco att FÖP Nödinge bidrar positivt genom att skapa förutsättningar för service och handel i anslutning till pendeltågsstationen. Det bidrar till den närhet som underlättar människors vardagsliv, och skapar förutsättningar för män och kvinnor att dela på hushållets sysslor. Om barnen dessutom kan gå eller cykla på egen hand hem från skolor, och inte behöver hämtas med bil, underlättas hemarbetet ytterligare. Fler kvinnor bedöms då kunna arbeta heltid när de slipper hämta barn på skolan. Här kan dock förutsättningarna i FÖP:en varit bättre, genom att tydligare skilja skolmiljöerna från trafikmiljöerna.

Slutligen ska mäns våld mot kvinnor upphöra och alla ha rätt till kroppslig integritet. Det våld som sker inom hemmen är knappast möjligt att hantera via en översiktsplan, män våld och sexuella övergrepp utomhus kan motverkas genom att skapa befolkade miljöer, tydliga stråk, alternativa vägar, god belysning och offentliga miljöer som ger insyn och utblick. Här håller FÖP Nödinge en hög ambition.

8.11.2 Barnkonsekvenser

Barns lek varierar beroende på förutsättningarna. Barns lekar blir exempelvis mer könsneutrala när de leker i skog och natur jämfört med iordninggjorda och tillrättalagda lekplatser50. Därför är det bra att den fördjupade översiktsplanen så tydligt betonar vikten av nära och tillgängliga gröna miljöer, samt värnar om och vill utveckla Nödinges

naturområden för rekreation och friluftsliv. Särskilt de nära parkerna och grönstråken längs dammarna bedöms ha stor betydelse för barns möjlighet till en könsneutral lek.

Flickor och pojkar leker också på olika sätt, där pojkar generellt sett är mer utåtagerande, mer riskbenägna och mer högljudda än flickor. Pojkar tenderar att ta över platser som är gemensamma för pojkar och flickor. Killar är mer on stage medan tjejer tenderar att vara off stage eller rent av back stage51, se avsnitt 6.3.

Samhället har därför ett ansvar för att lyfta fram flickors behov och skapa platser där de kan synas, verka och utvecklas efter sina önskemål. Ale kommun rekommenderas att i den fortsatta planeringen särskilt bevaka att flickors intressen hanteras och ges utrymme i den offentliga miljön.

Ett positivt exempel på detta är Rosens röda matta i Rosengård, Malmö52. Där fick endast flickor vara med och besluta om och designa en tidigare parkeringsplats i Rosengård.

Från början planerades platsen som en spontanidrottsplats, men detta riskerade bli en plats där pojkar skulle ta över. När de unga tjejerna engagerades blev resultatet ett

50Göteborgs Stad, Parker och naturområden – riktlinjer för jämställdhetsarbete, 2014 51Göteborgs Stad, Parker och naturområden – riktlinjer för jämställdhetsarbete, 2014

52Rosens röda matta, en del av Rosengårdsstråket, information från bland annat Youtube 2016-12-13

53 (69)

annat: nu finns på Rosens röda matta en scen med mikrofon, en högtalaranläggning för att via mobilen spela upp musik, snurrbara bänkar och en klättervägg. Asfaltytan framför fungerar som dansgolv. Förbipasserande uppmanas att dansa och pausa! På Rosens röda matta ska det vara enkelt att anordna olika scenframträdanden.

Figur 10. Klätterväggen vid Rosens röda matta. Foto: Åsa Svensson

54 (69)

Figur 11. Förbipasserande uppmanas att dansa och pausa. Foto: Åsa Svensson

Related documents