• No results found

Generel indledning

Formål og Fakta Norden har samarbetat för jämställdhet sedan 1974 och redan 1980 etablerades minister-rådet för jämställdhet (MR-JÄM). MR-JÄM utgör en central plattform för jämställd-hetssamarbetet i Norden. Regionens samarbete drivs av en gemensam nordisk vision där alla invånare - kvinnor och män, flickor och pojkar - har samma makt och inflytande och lika rättigheter, ansvar, skyldigheter och möjligheter på livets alla områden. Syftet med jämställdhetssamarbetet är att bidra till ett effektivare och rikare jämställd-hetsarbete i regionen, att stödja ländernas internationella förpliktelser på jämställdhets-området och skapa synergier på tvärs i Norden samt att bidra till att höja kunskapen om jämställdhet och jämställdhetssamarbetet i Norden bland medborgare, parlamentariker och regeringar samt i Nordiska ministerrådets egna organ och projekt.

Strategiske målsætninger 2017

Samarbetsprogrammet ”Tillsammans för jämställdhet – ett starkare Norden” är utgångs-punkten för det Nordiska samarbetet för jämställdhet under perioden 2015-2018 och innehåller fyra mål:

1. Att bidra till ett effektivare och rikare nationellt jämställdhetsarbete i de nordiska länderna, Färöarna, Grönland och Åland.

2. Att stödja ländernas internationella förpliktelser på jämställdhetsområdet och skapa synergier på tvärs i Norden.

3. Att bidra till att höja kunskapen om jämställdhet och jämställdhetssamarbetet i Nor-den bland medborgare, parlamentariker och regeringar.

4. Att stödja alla sektorer i Nordiska ministerrådet i arbetet med att främja jämställdhet Två övergripande teman ingår i samarbetsprogrammet: det offentliga rummet samt väl-färd och innovation. Programmet har också två tvärgående teman: män och jämställdhet samt hållbar utveckling med fokus på mångfald.

Samarbetsprogrammet implementeras genom MR-JÄM:s stödordning och tillhörande projektmedel för nordiska jämställdhetsinsatser, vidare genom kunskaps- och informat-ionsförmedling via samarbestorganet Nordisk Information för Kunskap om Kön (NIKK) samt genom särskilda prioriteringar för gällande år.

Den strategiska målsättningen för jämställdhetssamarbetet är att bidra till en övergri-pande jämställdhetspolitik som är till gagn både för individen samt för hela samhället. Under 2017 kommer sektorn särskilt lyfta samarbetsprogrammets temaområden - det offentliga rummet samt välfärd och innovation. Inom dessa teman läggs fokus på tre områden - arbete mot könsbaserat våld, hatyttringar och jämställdhet i arbetslivet. Inom ramen för arbestlivsområdet är målet att bidra till att stärka minoritetskvinnors delta-gande i arbetslivet samt att bidra till att bryta könsstereotypa utbildnings- och yrkersval. En målsättning under 2017 är även att sektorn stärker sitt arbete med att profilera och positionera jämställdhetssamarbetet i relevanta internationella fora, inklusive i FN:s Kvinnokommission (CSW).

I linje med strategin för barn och unga ”Barn och unga i Norden- en tvärsektoriell stra-tegi för nordiska ministerrådet 2016-2022” och målsättningen ”Norden ska vara den bästa platsen i världen för barn och unga” tas hänsyn till relevant barn- och ungdoms-perspektiv i samband med jämställdhetssektorns satsningar.

Ministerrådets resultater i 2015

Det nordiska jämställdhetssamarbetet har genom åren bidragit till ökad kunskap och fördjupad samverkan mellan länderna. Genom konferenser, möten, kunskapssamman-ställningar, rapporter, forskning och gemensamma initiativ inhämtas och förmedlas mer kunskap och samverkan som för oss närmare målet om ett jämställt Norden.

Att samla in och använda uppgifter om jämställdhet är grundläggande för att främja jämställdhet. Det nordiska samarbetet har under 2015 bidragit med att tillgängliggöra nordisk statistik om jämställdhet med hjälp av ländernas statistiska centralbyråer. Dels lanserades en statistikpublikation i fickformat - ”Gender Equality in Figures”, och se-nare en nätportal - ”Nordic Gender Equality Indicators”

(http://www.norden.org/en/fakta-om-norden-1/gender-equality-indicators). Statistik-satsningen har resulterat i en debatt om skillnader och likheter på en rad områden i de nordiska länderna. Framförallt har detta bidragit med ny och ökad kunskap på flera om-råden som är avgörande för jämställdhet i samhället.

Jämställdhet är en stark profileringsfråga för den nordiska regionen och genom internat-ionella jämställdhetspolitiska initiativ synliggörs det nordiska jämställdhetssamarbetet. Sektorn visade sitt internationella engagemang genom närvaro vid FN:s Kvinnokom-mission (CSW) i mars 2015 som överordnat fokuserade på synliggöra det nordiska jäm-ställdhetssamarbetet genom att skapa intresse för och debatt kring de budskap som för-medlades via de paneldebatter Norden deltar i. Samtliga debatter fick 2015 stort genom-slag och resultatet var synligt i internationell media.

En insats om kön, utbildning och befolkningsstömmar har resulterat i ny kunskap om sambandet mellan jämställdhet, utbildning samt befolkningsströmmar i nordiska ytter-områden. Ett seminarium hölls i Nuuk på Grönland under 2015 med deltagare från hela Norden där utmaningar och lösningar kring tematiken diskuterades. Projektet utmynna-de i publikationen ”Sted, (U)lighed og Køn: En kortlægning af udfordringer og best practices i relation til køn, uddannelse og befolkningsstrømme i Nordens yderområder” (2015).

En insats om kön och utbildning har under 2015 fokuserat på könsuppdelade utbild-ningsval i Norden och har resulterat i en kartläggning som ligger till grund för en hand-bok som ska visa på konkreta lärande exempel för att bemöta könsuppdelade utbild-ningsval.

MR-JÄM tillsatte under 2015 en arbetsgrupp om män och jämställdhet med uppdrag att se på fortsatt nordisk samverkan på området. En kartläggning sattes igång under 2015 som slutförs under våren 2016 och som ska innehålla rekommendationer om samarbete på området.

I samarbete med Ungdomens Nordiska Råd (UNR) och Nordiska barn- och ungdoms-kommittén (NORDBUK) samt Nordiska ämbetsmannaungdoms-kommittén för Kultur (ÄK-K) hölls ett seminarium om ungs utsatthet på nätet ur ett jämställdhetsperspektiv under hösten 2015. Frågorna diskuterades ur ett jämställdhetsperspektiv och bidrog till en diskussion om framtida insatser på området. Senare samma höst hölls ett expertsemi-narium på temat hatyttringar och sexism. Seminaret var en uppföljning på temat kön, jämställdhet och det offentliga rummet och satte fokus på de växande problem hatytt-ringar och sexism utgör i Norden. En rapport producerades efter seminariet och samlat utgör dessa insatser underlag för fortsatt arbete på området.

Budget Budget Difference 2017 2016 +/- % MR-Jäm (TDKK) 9.023 9.023 0 0,0% Projektmedel 9.023 9.023 0 0,0% 6-4410 Projektmedel - Jämställdhet 3.552 3.552 0 0,0% 6-4420 MR-JÄMs stödordning 2.890 2.890 0 -

6-4480 Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) 2.581 2.581 0 0,0%

Opdelt på kategorier 9.023 9.023 100% 100%

Projektmidler 6.442 6.442 71,4% 71,4%

Programlignende aktiviteter 2.581 2.581 28,6% 28,6%

6-4410 Projektmedel – Jämställdhet

Projektmidler

Valuta Budget 2017 Budget 2016 Budget 2015 Disp./bud. 15 Budget disp. af

DKK 3.552.000 3.552.000 3.493.000 96% MR/Äk-JÄM

Formål Jämställdhetssektorns projektmedel syftar till att verkställa Nordiska ministerrådets samarbetsprogram för jämställdhet: Tillsammans för jämställdhet – ett starkare Norden.

Mål og resultatopfølgning

2017 - Mål 2016 - Mål 2015 – Opnåede resultater

Att bidra till uppfyllelsen av samarbetsprogrammets fyra övergripande mål med fokus på: Att bidra till att förebygga och motverka könsbaserade hatyttingar.

Att bidra till att säkra nolltolerans för könsbaserat våld.

Att medverka till jämställdhet i arbetslivet främst genom att stärka minoritetskvinnors delta-gande och ställning på arbets-marknaden; samt att bidra till att motverka könsstereotyper inom ramen för utbildnings- och yr-kersval.

Att bidra till ett stärkt och mer systematiskt arbete med jäm-ställdhetsintegrering i Nordiska ministerrådet.

Att synliggöra det nordiska jäm-ställdhetssamarbetet

internation-Jämställdhetssektorn syftar under 2016 till att arbeta med samar-betsprogrammets tema jämställd-het och det offentliga rummet. Jämställdhetssektorn syftar vidare till att arbeta för att uppnå samar-betsprogrammets målsättning om att nolltolerans mot könsrelaterat våld.

En målsättning är att öka samar-betet kring män och jämställdhet, genom att presentera en nordisk kartläggning med best cases samt komma med förslag till åtgärder. Jämställdhetssektorn syftar vidare till att fortsatt stöda Nordiska ministerrådets arbete med jäm-ställdhetsintegrering.

MR-JÄM indgår i Nordisk Mini-sterråds nye tværsektorielle pro-gram mod menneskehandel. Pro-grammet har til formål at bidrage til landenes arbejde med

forebyg-Budgetpostens medel 2015 har säkrat igångsättandet av arbetet med att verkställa det nya samar-betsprogrammet, Tillsammans för jämställdhet – ett starkare Norden och fokusområden under året var det offentliga rummet samt på jämställdhet och utbildning. Inom ramen för dessa har ett antal satsningar genomförts och bidragit till ökad kunskap och ett starkare jämställdhetssamarbete. T ex har satsningen om sexism

och hatyttringar bidragit till att

göra ny kunskap tillgänglig. Li-kaså har satsningen om könsupp-delade utbildningsval – Piger i

STEM – bidragit med

kunskaps-underlag för att motverka stereo-typa utbildningsval vilka har bäring på den könssegregerade arbetsmarknaden. Satsningen om

kön och befolkningströmmar har

satt ljus på utmaningen med jäm-ställdhetsdimensionerna av utma-ningar i Nordens ytterområden och bidragit med ny kunskap.

ellt och att främja jämställdhet som en nordisk profilerings och positioneringsfråga.

gelse af menneskehandel, retsfor-følgelse af menneskehandlere og beskyttelse af ofre for menneske-handel.

6-4420 MR-JÄMs stödordning

Projektmidler

Valuta Budget 2017 Budget 2016 Budget 2015 Disp./bud. 15 Budget disp. af

DKK 2.890.000 2.890.000 2.842.000 100% MR/Äk-JÄM

Formål Stödordningens syfte är att stimulera nordiskt samarbete på jämställdhetsområdet inom ramen för jämställdhetsministrarnas samarbetsprogram. Stödordningen ska ge stöd till projekt som ger nordiskt mervärde och bidrar till ökad jämställdhet.

Mål og resultatopfølgning

2017 - Mål 2016 - Mål 2015 – Opnåede resultater

Att fortsatt stimulera nordiskt samarbete på jämställdhetsområ-det och därmed bidra till ökad jämställdhet i Norden.

Att bidra med stöd till projekt och insatser som av nordisk nytta och jämställdhetspolitiskt mervärde. Att stödordningen under 2017 innehåller ett stärkt fokus på jäm-ställdhetsutmaningar inom arbets-livsområdet.

Att resultaten av stödordnings-projekt nyttjas strategiskt för nya satsningar inom ramen för sam-arbetsprogrammet.

MR-JÄM:s stödordning stimule-rar nordiskt samarbete genom projektstöd för aktiviteter som inbegriper nordiskt och jäm-ställdhetspolitiskt mervärde.

MR-JÄM:s tredje omgång av stödordningsprojekt har bidragit till att stimulera samarbete kring jämställdhet i Norden på flera nivåer. Stödordningen 2015 allo-kerade medel till en rad olika projekt, t ex: New Movements for

New Times. The Future of Femin-isms in the Nordic countries; Promising Nordic Practices - on-line education and platform for educators on gender equality; Nordisk likestillingspolitikk i et europeiseringsperspektiv; Nor-diske perspektiver på køn og ligestilling i medierne; Ungdoms kjærestevold i Norden. Nordisk ekspertkonferanse om vold i ung-dommers parforhold.

6-4480 Nordisk information för kunskap om kön (NIKK)

Programlignende aktiviteter

Valuta Budget 2017 Budget 2016 Budget 2015 Disp./bud. 15 Budget disp. af

DKK 2.581.000 2.581.000 2.538.000 100% MR/Äk-JÄM

Formål NIKK -Nordisk information för kunskap om kön - är jämställdhetsministrarnas samar-betsorgan med främsta syfte att förmedla och synliggöra nordisk jämställdhetspolitik.

Forvaltnings- organ

Mål og resultatopfølgning

2017 - Mål 2016 - Mål 2015 – Opnåede resultater

Att inhämta, förmedla och syn-liggöranordisk forskning, politik, kunskap och praxis på jämställd-hetsområdet.

Att agera projektsekretariat för MR-/ÄK-JÄM och bistå med att koordinera och genomföra jäm-ställdhetssatsningar.

Att förvalta MR-JÄM:s stödord-ning.

Att fungera som en resurs i arbe-tet med att sprida kunskap om jämställdhet i Norden och nor-diska aktörer samt till en internat-ionell målgrupp.

NIKK:s huvudsakliga syften är att synliggöra och förmedla nor-disk jämställdhetspolitik och praktik, samt att fungera som projektsekretariat för MR-JÄM.

Under 2015 beslutades om ett nytt mandat för NIKK vilket bidragit med ett tydligare fokus och uppdrag för samarbetsorga-net.

NIKK har under 2015 förmedlat komparativ information om aktu-ell jämställdhets- och genus-forskning i hela Norden och bi-dragit med tillika underlag för politiska diskussioner på

MR/ÄK-möten, konferenser och seminarier i Norden och Europa samt i internationella samman-hang. NIKK har på detta sätt bidragit till stärkt kunskapsför-medling och synliggörande av det jämställdhetspolitiska arbetet. NIKK har fortsatt fungerat som projektsekretariat för genomfö-randet av initiativ på uppdrag av ÄK-JÄM/MR-JÄM, t ex har NIKK utöver stödordningens projekt arbetat med en kartlägg-ning om män och jämställdhet samt en satsning om deltid och kön på Färöarna, Grönland och Åland.

Related documents