• No results found

Jämställdhet

Generel indledning

Generelt Det formella nordiska samarbetet inom Ministerrådet for jämställdhet (MR-JÄM) inleddes 1980. Samarbetet base-rar sig på samarbetsprogrammet Jämställdhet skapar ett hållbart samhälle – Nordiskt jämställdhetspolitiskt samar-bete 2011-2014. I utarbetandet av programmet har mi-nisterrådet involverat och förankrat innehållet hos ett brett spektrum av aktörer i det civila samhället och politiska myndigheter i Norden, de baltiska länderna och Nord-västra Ryssland.

MR-JÄM har allt sedan etableringen arbetat aktivt för att utveckla och främja jämställdhet och jämlikhet i de nor-diska samhällena. I det nornor-diska sammanhanget innebär det att omsorg, makt och inflytande fördelas lika mellan alla kvinnor/flickor och män/pojkar och allas rätt till lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla sam-hällsområden och i alla livsfaser. Ett jämställt samhälle förutsätter ett samhäller fritt fån alla typer av könsrelaterat våld och annan ojämlik behandling. Mäns och pojkars aktiva deltagande i jämställdhetsarbetet är en förutsättning för att lyckas nå målet om ett verkligt jämställt samhälle präglat av mångfald.

Genom att jämställa alla mäns/pojkars och kvinnors/ flickors erfarenheter, kunskaper, kompetens och perspek-tiv säkra man både ett hållbart samhälle och uppnår ett bättre och mer rättvist samhälle. Genom jämställdhet sä-kerställer man i högre grad att alla tillgängliga mänskliga resurser i samhället tas tillvara, vilket ökar fortsättningar-na för ekonomisk tillväxt och säkrar välfärden.

Det nordiska jämställdhetssamarbetet bygger på en ge-mensam demokratisk tradition och historia. Samarbetet har varit och är fortfarande till ömsesidig nytta för de nor-diska länderna, de självstyrande områdena och

Jämställdhet

dena. Det är viktigt att de relativt små nordiska välfärds-samhällena utbyter erfarenheter, använder sig av varand-ras kunskaper och för politiska debatter för att utveckla innehållet i och förståelsen av vad jämställdhet, jämlikhet och mångfald är.

Norden är en del av en allt mer globaliserad värld. Att delta i en globaliserad värld innebär att man från nordisk sida bör uppvisa ett internationellt engagemang. Jäm-ställdhet är en del av den nordiska identiteten och har varit grundläggande för våra demokratier och utvecklandet av våra välfärdssamhällen. Visionen för jämställdhetsarbetet i nordiska ministerrådet är att vara en förebild för andra och på internationell nivå synliggöra hur vi i Norden mö-ter globaliseringens utmaningar just genom att genomföra en jämställdhetspolitik som säkrar hållbara samhällen – också i framtiden.

Samarbetet omfattar tre geografiska områden: de nordiska länderna och självstyrande områdena, de baltiska länder-na, samt Nordvästra Ryssland. Vart och ett av de tre om-rådena har egna prioriterade teman. Jämställdhetsintegre-ring och mäns/pojkars aktiva deltagande ska ingå i samar-betsprogrammets alla områden som ett tvärgående tema. Nedan anges prioriteringarna för dessa tre nämnda områ-den.

Norden:

1) Jämställdhet på arbetsmarknaden 2) Jämställdhet inom utbildning 3) Kön, etnicitet och jämställdhet 4) Nolltolerans mot könsrelaterat våld Samarbetet med de baltiska länderna: 1) Jämställdhet på arbetsmarknaden 2) Jämställdhetsundervisning

3) Jämställdhet/likabehandling i det offentliga rummet och i media

Jämställdhet

Nordvästra Ryssland: 1) Jämställdhetsundervisning

2) Nolltolerans mot könsrelaterat våld

Udmøntning af besparelse i budget 2014

Jämställdhetssektorn har att företa en 3,7 % besparing på sin budget om 9.118.000 DKK (2013 priser). Den totala besparingen motsvarar 339.000 DKK varav 20.000 DKK utgör den administrativa besparingen på sektorn. Hela besparingen företas på budgetposten Projektmedel.

Minister- rådets styrings- dokumenter

Det nordiska jämställdhetssamarbetet styrs av det fyra-åriga samarbetsprogrammet Jämställdhet skapar ett håll-bart samhälle – Nordiskt jämställdhetspolitiskt samarbete 2011-2014. Programmet realiseras genom årliga sektor-program, som fastställer sektorns årliga prioriteringar och aktiviteter i förhållande till samarbetsprogrammet liksom gällande ordförandeskapsprogram. Därtill följer MR-JÄM alla de riktlinjer och överordnande styrningsdokument som har utarbetats för det nordiska samarbetet.

Det nordisk-baltiska jämställdhetssamarbetet fastställs på årliga NB8 möten på tjänstemannanivå, och

NB8-ministermöten som arrangeras vid behov. Det nordisk-baltiska jämställdhetssamarbetet följer även Retningslinjer for Nordisk Ministerråds samarbeid med Estland, Latvia og Litauen 2009-2013.

Det nordiska jämställdhetssamarbetet med Nordvästra Ryssland tar utgångspunkt i Protocol of Intent between the Nordic Council of Ministers and the Government of St Petersburg of the Russian Federation och Guidelines for the Nordic Council of Ministers´ co-operation with North-West Russia 2009-2013.

Ytterligare ett styrningsdokument med stor relevans för jämställdhetssektorn är nordiska ministerrådet strategi för hållbar utveckling – Ett gott liv i ett hållbart Norden. Där-till använder jämställdhetssektorn så kallade ”trojka”-möten. Dessa möten innebär att innevarande, föregående och kommande ordförandeskapet möts. Syftet med dessa möten är att garantera kontinuitet och sammanhang

Jämställdhet

lan det nordiska jämställdhetssamarbetets årliga sektor-program och samarbetssektor-program.

Resumé af Minister- rådets resulta-ter i 2012

År 2012 var det andra året för genomförandet av samar-betsprogrammet Jämställdhet skapar ett hållbart samhälle. Sektorprogrammet år 2012 fokuserade på samarbetspro-grammets två tvärgående teman: integrering av ett köns- och jämställdhetsperspektiv samt aktivt deltagande av män/pojkar.

Exempel på större konferenser och seminarier:

Mansforskningskonferensen Maskuliniteter i förändring – män, jämställdhet och livskvalitet.

Seminarium på temat Män och rekrytering till omsorgsyr-ken (inspirerat av det danska ordförandeskapets arbete 2010 - Skift job – ikke køn (www.skiftjob.dk).

Expertseminarium (”dialogmöte”) om Män, anti-feminism och främlingsfientlighet.

Samisk jämställdhetskonferens.

Exempel på köns- och jämställdhetsintegreringsinsatser: Projekt om könsbalans i Nordisk forskning i samarbete med Ministerrådet för utbildning (MR-U).

Planläggning och beslut om utbildningsinsats för att re vitaliering av NMR:s jämställdhets-integreringsarbete (implementeras under 2013).

Internationella aktiviteter:

Årligt deltagande vid FN-sessionen Committee on the Status of Women (CSW), detta år i form av ett ministerseminarium under rubriken ”Equality between Women and Men – the Nordic Way” samt ett expertsemi-narium på temat ”Rural women – an economic potential”. Som en fortsättning på tidigare arbete med kön, klimat och hållbar utveckling arrangerades seminariet ”Gender Equality is Sustainability” inom ramen för Nordiska mi-nisterrådets satsning ”The Nordic Way at Rio+20”. Samarbetet med de baltiska länderna och NV Ryssland Inom ramen för samarbetet med de baltiska länderna ge-nomfördes lanseringen av den danska barnboken ”Den

Jämställdhet

dag då Rikke var Rasmus – Den dag då Frederik var Frida” med tillhörande lärarvägledning. Ett rundabords-samal – Nordic Baltic Round Table Meeting on Gender and Media – genomfördes även i förbindelse med det år-liga NB8-mötet på tjänstemannanivå.

Inom ramen för samarbetet med NV Ryssland har inte någon ny aktivitet genomförts under 2012 men planlägg-ning för aktiviteter 2013 påbörjats.

NORDISK INFORMATION FÖR KUNSKAP OM KöN (NIKK)

Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet valdes under 2012 till förvaltningsorgan för det nyetablerade samarbetsorganet Nordisk Information för kunskap om kön (NIKK). Uppstartsverksamheten påbör-jades oktober 2012. Uppstartarbetet har bestått i invente-ring och upprättandet av web portal samt rekryteinvente-ring av personal.

Budget Budget Difference

2014 2013 +/- %

MR-Jäm (TDKK) 8.919 9.118 -199 -2,2%

Projektmedel 8.919 9.118 -199 -2,2%

1-4410-1 Projektmedel - Jämställdhet 6.379 6.064 315 5,2% 1-4480-2 Nordisk information för kunskap om kön

(NIKK) 2.540 3.054 -514 -16,8%

Opdelt på kategorier 8.919 9.118 100% 100%

Projektmidler 6.379 6.064 71,5% 66,5%

Programlignende aktiviteter 2.540 3.054 28,5% 33,5% *I tillägg till den 2,5 MDKK årliga beviljning i 2013, innehöll budgetposten en

engångsbeviljning om 0,5 MDKK för eventuella uppstartskostnader. Detta förklarar ändring på beviljningen mellan åren.

Jämställdhet

1-4410-1 Projektmedel – Jämställdhet

Valuta Budget 14 Budget 13 Budget 12 Disp./bud. 12 Bud.disp. af

DKK 6.379.000 6.064.000 3.657.000 87% MR/Äk-JÄM

Formål Medlen ska användas till att följa upp de behov, intressen och önskemål som MR-JÄM beslutar om för att inom ramen av det nordiska jämställdhetssamarbetet genomfö-ras i de fem nordiska länderna, Färöarna, Grönland och Åland och i Nordens närområden samt på internationell arena. Medlen fördelas enligt en modell där 3.0 MDKK avsätts till genomförandet av det årliga sektorprogrammet och 2.8 MDKK avsätt till en ansökningspott administre-rad av NIKK. Av reseterande medel avsätts 229.000 DKK till Ad hoc initiativ (politiska prioriteringar) och 250.000 DKK till sektorns administrativa omkostnader.

Prioriteringer i 2014

Under 2014 kommer MR-JÄM att lägga vikt vid att ut-veckla aktiviteter inom ramen för samarbetsprogrammet Jämställdhet skapar ett hållbart samhälle – Nordiskt jäm-ställdhetspolitiskt samarbete 2011-2014.

Aktiviteterna på det nordiska jämställdhetspolitiska om-rådet under år 2014 kommer att stöda det isländska ordfö-randeskapets prioriteringar i Nordiska ministerrådet. Utö-ver nya aktiviteter kommer det isländska ordförandeskap-et under 2014 att föra vidare och ytterligare utveckla en-skilda aktiviteter, som startades under 2011 och 2012, exempelvis projektet Deltid, kön och ekonomisk fördel-ning i Norden samt ”Nordic Project on Gender

Mainstreaming – best practices and effects”. Därtill kommer sektorn att arbeta med utformandet av ett nytt samarbetsprogram som ska träda i kraft 2015.

Jämställdhet

1-4480-2 Nordisk information för kunskap om kön (NIKK)

Valuta Budget 14 Budget 13 Budget 12 Disp./bud. 12 Bud.disp. af

DKK 2.540.000 3.054.000 5.300.000 100% MR/Äk-JÄM

Formål

Nordisk Information för Kunskap om Kön (NIKK) skall vara ett synliggörande och förmedlande organ samt ett flexibelt och operationellt verktyg som stöder realisering-en av nordiska jämställdhetspolitiska prioriteringar. NIKK skall insamla, använda och förmedla nationell forskning, politik och praxis i ett nordiskt perspektiv och till en bred målgrupp. Vidare skall NIKK koordinera utfö-rande och förmedling av komparativa studier och projekt efter beställning av ÄK-JÄM. I relation till sektorpro-grammet skall NIKK kunna agera projektsekretariat. I tillägg till den 2,5 MDKK årliga beviljning i 2013, in-nehöll budgetposten en engångsbeviljning om 0,5 MDKK för eventuella uppstartskostnader. Detta förklarar ändring på beviljningen mellan åren.

Prioriteringer i 2014

NIKK:s huvuduppgift och främsta prioritering är att syn-liggöra och förmedla vad som händer tvärsektoriellt och på jämställdhetsområdet i hela Norden, såväl inom forsk-ning som inom politik. På uppdrag av MR/ÄK-JÄM ska NIKK även vid behov bistå med att koordinera nordiska projekt. Sedan 2012 koordinerar NIKK, på uppdrag av ÄK-JÄM, projektet Deltid, kön och ekonomisk fördel-ning. Projektet avslutas under 2014.

Ledelse og adm.

Planlagda utgifter 2014: 2.500.000 DKK Faktiska utgifter 2012: 645.023 DKK

Bemärkning: NIKK påbörjade sitt uppdrag oktober 2012 och var därmed verksam tre månader under 2012.

Sekretariats-funktion

Sekretariatet för NIKK är placerat hos Nationella sekreta-riatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Related documents