• No results found

Jämställdhetsintegrering i Trelleborgs kommun

Trelleborgs kommun

Jämställdhet handlar om rättvisa, demo-krati och delaktighet. Jämställdhetspoliti-kens övergripande mål är att flickor, poj-kar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Där beslut fattas skapas jämställdhet och ojämställdhet. Därför måste jämställd-hetsperspektiv finnas med i det dagliga arbetet för såväl förtroendevalda, chefer och handläggare.

Att integrera jämställdhet i ledning och styrning innebär att perspektivet ska synliggöras i styrdokument, verksam-hetsplaner och individuella planer. En lyckad jämställdhetsintegrering kräver att perspektivet utvecklas i just ledning och styrning, samt en genomlysning av rådan-de arbetssätt. Sålerådan-des ska jämställdhets-perspektivet finnas med och redovisas i budgetarbetet.

5. Så styrs Trelleborg

Övergripande fördelning av ansvar och roller

Kommunfullmäktige Vision och strategiska

Inriktningsmål Nämnder

Verksamhetsplaner med effektmål

BUDGET 2022

Kommunfullmäktiges strategiska inriktningar och inriktningsmål

Inriktning Mål

Tryggt och säkert samhälle

Trelleborgs kommun ska förbättra tryggheten genom trygghetsskapande insatser och säkra offentliga platser, samt verka för en värdig och trygg omsorg om våra äldre.

Barn och ungas uppväxtvillkor och utvecklingsmöj-ligheter

Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och utvecklas för att lyckas så bra som möjligt i vuxenlivet.

Trelleborgs kommun ska aktivt bidra till att möjliggöra en attraktiv fritid för ungdomar.

Attraktivt näringsliv

Trelleborgs kommun ska vara ett attraktivt val på den regionala bostadsmarknaden.

Trelleborg ska vara en attraktiv kommun för befintliga företag och för nyetableringar.

SÅ STYRS TRELLEBORG

Kommunallagen anger att kommunen ska ha en god ekonomisk hushållning.

Gällande lagstiftning specificerar kraven ytterligare på god ekonomisk hushållning genom att ange ett minimikrav på ekono-misk balans i den kommunala ekonomin.

Minimikraven på ekonomisk balans är att intäkterna måste överstiga kostnaderna.

Blir resultatet negativt måste det regle-ras inom tre år. Ekonomisk hushållning handlar om att styra ekonomin både i ett kortare och i ett längre tidsperspektiv.

Om kostnaderna i ett längre perspektiv överstiger intäkterna innebär det att

kom-mande generationer får betala för denna överkonsumtion. Normalt ska ekonomin visa på ett positivt resultat på en nivå som gör att förmögenheten inte urholkas av in-flation eller av för låg självfinansierings-grad av investeringar. Ett positivt resultat behövs dels för att värdesäkra anlägg-ningstillgångar och pensioner, dels för att finansiera en långsiktigt rimlig del av de investeringar som görs. Det är därför av vikt att kommunen har en budget i balans och att kommunfullmäktiges fastställda finansiella mål för god ekonomisk hus-hållning uppfylls.

Trelleborgs kommun är i en expansiv fas och står inför omfattande finansiella ut-maningar med stora investeringsbehov i kommunal service. De investeringar som krävs medför behov av en allt mer lång-siktig ekonomisk planering och därmed också långsiktiga finansiella mål.

6. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

I föreliggande budget anges följande finansiella mål för kommunen respektive hela kommunkoncernen.

Kommunen Kommunkoncernen

För kommunens totala driftverksamhet ska resultatet, exklusive exploateringsverk-sam-heten, minst uppgå till 225 mkr per treårscykel och specifikt för 2022 uppgå till minst 75 mnkr.

För kommunkoncernens totala verksamhet ska soliditeten uppgå till minst 35 procent, exklusive pensionsskulden (ansvarsförbindelsen).

För kommunens taxefinansierade verksamheter ska kostnaderna vara

avgiftsfi-nansierade. För kommunkoncernens totala investerings- och exploateringsverksamhet ska

självfinansieringsgraden (totala investeringar i förhållande till avskrivningar och verksamhetens resultat) uppgå till minst 30 procent.

För kommunens investeringsutgifter inom skattefinansierad verksamhet, exklusive exploateringsverksamheten, ska självfinansieringsgraden (totala investeringar i förhållande till avskrivningar och verksamhetens resultat) uppgå till minst 60 procent.

För kommunkoncernen ska investeringar så långt som möjligt finansieras med egna medel. Upplåning kan användas till större investeringar och exploatering.

Lånefinansiering till drift är inte tillåtet För kommunens totala verksamhet ska soliditeten minst uppgå till 50 procent,

exklusive pensionsskulden (ansvarsförbindelsen).

BUDGET 2022 RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING

I begreppet kommunkoncern ingår kom-munen och alla dess bolag. Nedanståen-de organisationsskiss visar bolagsNedanståen-delen inom koncernen Trelleborgs Rådhus AB från år 2021.

I den äkta koncernen, bildad 2019, är Trelleborgs Rådhus AB moderbolag och äger aktierna i samtliga dotterbolag.

Syftet med koncernbildningen är att op-timera ekonomin i hela kommunkoncer-nen. Flera av bolagen har tillgångar som kan bidra i den totala ekonomihantering-en. Förutom AB Visit Trelleborg vars verksamhet finansieras via koncernbi-drag, står övriga bolag för finansieringen av sina verksamheter.

Ett annat syfte med koncernbildningen är att kommunen, via Trelleborgs Rådhus AB, skall bli en mera aktiv ägare av

bola-gen med tydligare krav och idéer om hur bolagen ska agera och bidra till helhet-en. Som ett led i det arbetet har bolagens ägardirektiv reviderats. I ägardirektiven har utdelningspolicy och management fees inarbetats. Dessutom har rådhus-koncernens bolag satt ett mål om att ge-mensamt arbeta för att bidra till att göra Trelleborgs kommun till Sveriges mest klimatsmarta kommun.

Under 2021 implementerar Trelleborgs kommun en Internbank samt Finansråd som ska säkerställa att koncernens lik-viditetshantering, upplåning, placering, samt hantering av finansiella risker i öv-rigt samordnas på ett effektivt sätt. Bola-gen ska delta i Finansrådet samt i övrigt följa de instruktioner som upprättas för Internbankens verksamhet samt bidra till kommunkoncernens samordning i Fi-nansrådet.

Den 18 november 2020 överläts aktierna från Trelleborgs Energiförsäljning AB och Trelleborgs Elnät AB från Trelleborgs Rådhus AB till Trelleborgs Fjärrvärme AB, vilket därefter resulterade i bildandet av Trelleborgs Energi AB, som likt AB TrelleborgsHem bildat en egen koncern, med Trelleborgs Elnät AB som dotterbo-lag.

Östersjöterminalen AB har fått en tjäns-temannastyrelse med uppdraget att lägga bolaget vilande då bolagets förvaltade fastigheter har avyttrats. Avseende Fast-ighets AB Skarpskytten 17 föreligger för-slag till beslut om avyttring av bolaget.

Detta innebär att Rådhuskoncernen för närvarande innefattar sju dotterbolag.

Föreliggande budget är ingen koncern-budget och omfattar därför inte kommu-nens bolag.

7. Trelleborgs Rådhus AB

KOMMUNFULLMÄKTIGE

TrelleborgsHem Holdings AB

Trelleborgs Rådhus AB

Trellevall AB

Trelleborgs Elnät AB

TH Bilplats AB

AB Visit Trelleborg Trelleborgs Hamn

Trelleborgs Energi AB

AB Fastighets AB

Skarpskytten 17

TrelleborgsHemAB Östersjöterminalen

Trelleborgs AB Fastighets AB

BUDGET 2022 TRELLEBORGS RÅDHUS

8.1

Related documents