• No results found

J Sanerings- och husbocksförsäkring

1 Vem försäkringen gäller för

Försäkringen gäller för försäkringstagaren såsom ägare till försäkrad byggnad.

1.1 REN FÖRMÖGENHETSSKADA

Försäkringen gäller dessutom för annan ägare av försäkrad byggnad som försäkringstagaren enligt avtal åtagit sig ansvar för.

2 När försäkringen gäller

Försäkringen gäller för skada som inträffar under den tid försäkringen är i kraft (försäkringstiden).

3 Var försäkringen gäller

Försäkringen omfattar försäkrade byggnader inom försäkringsställe som anges i försäkringsbrevet.

6 Vad försäkringen gäller för

6.1 SANERINGSFÖRSÄKRING 6.1.1 SKADEDJUR

Försäkringen gäller för bekämpning av skadedjur i försäkrad byggnad eller lokal för bostadsändamål, kontorsverksamhet eller samlingslokal, och som är i bruk som bostad, kontor eller samlingslokal.

6.1.2 DÖDSFALL

Försäkringen ersätter skäliga kostnader för nödvändig insekts- och luktsanering samt reparation av för-säkrad byggnad till följd av att person avlider i bostad och dödsfallet förblir oupptäckt en längre tid.

6.2 HUSBOCKSFÖRSÄKRING

6.2.1 SANERING AV HUSBOCK, HÄSTMYRA MED MERA

Angrips försäkrad byggnad av husbock, hästmyra eller annan träförstörande insekt svarar försäkringsgi-varen för sanering och reparation om sådan anses nödvändig.

Skyddet mot hästmyra gäller även om byggnaden inte godkänts för husbock.

Försäkringen gäller endast under förutsättning att byggnaden vid besiktning godkänts av försäkringsgi-varen. Sker inte besiktning inom sex månader från försäkringens begynnelsedag, anses byggnaden god-känd. Om angreppet bevisligen inträffat före försäkringens begynnelsedag, omfattar försäkringen ändå sanering men inte friläggning, reparation eller utbyte av skadad egendom.

7 Vad försäkringen inte gäller för

7.1 UNDANTAG - SKADEDJURSBEKÄMPNING Försäkringen gäller inte för

• sanering av döda insekter

• kostnad för friläggning och återställande vid sanering

• extrakostnader som uppkommer i samband med sanering, till exempel flyttnings-, städnings- eller lagringskostnader.

7.2 UNDANTAG - HUSBOCKSFÖRSÄKRING Försäkringen gäller inte för

• angrepp på rötskadat virke

• byggnad som är eller har varit ekonomibyggnad eller uthus till lantgård

• angrepp som anmäls först sedan försäkringen upphört att gälla.

Anmärkning

Används begagnat virke vid reparation, om- eller tillbyggnad ska det först impregneras mot husbock.

Begagnat virke som varit utsatt för insektsangrepp får inte komma till användning.

65

9 Försäkringsbelopp - Högsta ersättning

Försäkringen gäller intill SEK 1 000 000 vid varje skadetillfälle, om inte annat anges i försäkringsbrevet.

10 Självrisk

Försäkringen gäller utan självrisk.

11 Säkerhetsföreskrift

I alla upplåtelseavtal ska försäkringstagaren framhålla skyldigheten att omedelbart anmäla förekomst av ohyra. Vidare ska försäkringstagaren informera de boende eller andra hyresgäster om skyldigheten att lämna tillträde för nödvändig bekämpning, samt skyldigheten att vidta nödvändiga förberedelser.

Försäkringstagaren har att svara för kostnader som uppkommer genom att dessa förberedelser försum-mats.

12 Åtgärder vid skada

12.1 RÄDDNINGSPLIKT

Den försäkrade ska efter förmåga

• avvärja skada som kan befaras vara omedelbart förestående

• begränsa skada som redan inträffat

• snarast möjligt omhänderta och skydda skadad och oskadad egendom

• utan uppskov vidta lämpliga åtgärder, även av provisorisk art, för att återuppta eller upprätthålla den försäkrade rörelsens drift

• söka bereda sådana arbetstagare, som genom skadan blivit arbetslösa, annan produktiv sysselsättning än den ordinarie arbetsuppgiften.

12.2 PÅFÖLJD VID ÅSIDOSÄTTANDE AV RÄDDNINGSPLIKT

Om den försäkrade uppsåtligen eller av grov vårdslöshet inte uppfyller sin räddningsplikt enligt ovan och om det kan antas ha varit till men för försäkringsgivaren, är försäkringsgivaren berättigad till skäligt av-drag på den ersättning som annars skulle ha betalats, eller till fullständig befrielse från ersättningsskyldig-het.

12.3 RÄDDNINGSKOSTNAD

Försäkringsgivaren ersätter den försäkrades kostnader för räddningsåtgärder enligt punkt 12.1, om de med hänsyn till omständigheterna varit skäliga.

12.4 SÄRSKILD ÅTGÄRD

Vid upptäckt eller angrepp av husbock, hästmyra eller annan träförstörande insekt eller skadedjur, eller vid dödsfall som kan medföra behov av sanering ska försäkringstagaren

• bereda sanerings- och reparationspersonal tillträde för inspektion, sanering och reparation samt vid behov svara för godkända stegar, lyftanordningar eller liknande där så krävs

• avlägsna lösöre som kan förhindra eller försvåra inspektion, sanering eller reparation.

Försäkringstagaren har att svara för eventuella extra kostnader som uppkommer om nödvändiga åtgärder i detta avseende inte är vidtagna.

13 Anmälan om skada mm

Skada som kan medföra ersättningskrav ska anmälas till försäkringsgivaren så snart som möjligt.

13.2 ERSÄTTNINGSKRAV

Ersättningskrav ska framställas till försäkringsgivaren snarast efter det att skadan uppkommit och senast 6 månader från det den försäkrade fått kännedom om sin möjlighet att få ersättning. Framställs kravet senare är försäkringsgivaren fritt från ansvar.

13.4 PÅFÖLJD VID ÅSIDOSÄTTANDE AV SKYLDIGHET ATT ANMÄLA SKADA MED MERA

Om den försäkrade inte iakttar sina skyldigheter enligt bestämmelserna i punkt 13 och om det kan ha varit till men för försäkringsgivaren, är försäkringsgivaren berättigad till skäligt avdrag på den ersättning som annars skulle ha betala, eller till fullständig befrielse från ersättningsskyldighet.utsträckning.

66

16 Tidpunkt för betalning av ersättning

16.1 BETALNING AV ERSÄTTNING

Ersättning ska betalas senast en månad efter det att den försäkrade fullgjort vad som åligger honom enligt punkterna 12 och 13.

Den del av ersättningen, som kan tillkomma den försäkrade om försäkrad egendom återställs eller åter-anskaffas, ska betalas senast en månad efter det att den försäkrade visat att så skett.

Om myndighetsförbud att återuppföra skadad byggnad överklagats och försäkringsgivaren på grund av detta väntat med att betala ut ersättningen, ska ersättningen betalas senast en månad efter det att för-säkringsgivaren fått kännedom om att överklagandet inte lett till ändring.

16.2 DRÖJSMÅLSRÄNTA

Betalas ersättning senare än vad som anges i punkt 16.1 betalas dröjsmålsränta enligt räntelagen. Ränta betalas dock inte om den är mindre än SEK 200. Försäkringsgivaren betalar dock inte den ränta som be-ror på den försäkrades dröjsmål att fullgöra vad som åligger honom enligt bestämmelserna i punkterna 12 och 13.

67