• No results found

För att ta reda på vad företaget kommunicerar på sociala medier, har samtliga av företagets Facebook respektive Instagram inlägg studerats ett år bakåt i tiden. Resultatet av denna kvantitativa textanalys syftar främst till att besvara frågeställningen: ”Vad kommunicerar företaget via sina Facebook- och Instagram-profiler?”, samt till att kunna se möjliga mönster i deras sociala medier inlägg som hjälper att besvara huvudfrågeställningen: ”Stämmer Juiceverkets varumärkesidentitet och varumärkesimage överens med varandra?”.

41

Facebook

På företagets Facebook-sida var det totalt 45 inlägg som studerades och publikationerna gjordes mellan 24e november 2014 och 17e november 2015. Hashtags användes totalt 20 gånger, och representerar inte 20 inlägg, utan antal hashtags som användes i de 45 inläggen som studerades. Detta innebär att vissa inlägg var utan hashtags, medan andra hade en eller flera.

På Facebook berörde Juiceverkets inlägg till största del öppettider (tio stycken) och kategorin övrigt (tio stycken). Under denna kategori föll bland annat inlägg där grundarna promotar en blender i ett videoklipp, intervjuer, insamling till Rödakorset samt “Med eller utan is?”, en podcast om barliv och cocktails.

Det som Juiceverket ägnade sig näst mest åt var att informera om olika evenemang, samt inlägg om Juiceverkets drycker. Exempel på evenemang var bland annat inbjudan till bokbål i samband med företagets lansering av egen drinkbok och en tillställning på juicens dag. Fyra utav de fem inlägg som handlade om Juiceverkets drycker kommunicerade någon form av hälsobudskap.

42

Utav de 45 analyserade inläggen informerade Juiceverket om erbjudanden två gånger, pushade sälj av företagets mat två gånger, push av bokförsäljning två gånger, adressuppgifter till de olika juiceverken två gånger samt ett inlägg om Juiceverkets dokumentärfilm.

De har valt att använda sig av Facebook som en informationskanal för att bland annat informera om öppettider och event. Vilket kan leda till att de förlorar den röda tråden i inläggen överlag. Det finns inget tydligt mönster i de bilder som publicerats på Facebook, vilket enligt tidigare forskning är viktigt för att få helhet i kommunikationen.

Hashtags på Facebook

Vid analysering av hashtags har hänsyn inte tagits till eventuella tillkommande hashtags som företaget gjort i kommentarsfälten.

HASHTAG Antal gånger hashtagen användes HASHTAG Antal gånger hashtagen användes

#juiceverket 5 #juiceverketSlussen 1

43 #Juiceverketklara 2 #2drankz 1 #räddabarnen 1 #Juiceverketodenplan 1 #drinkkiosk 1 #tyskordning 1 #eatclean 1 #gymandjuice 1 #fightbox 1

Tabell 2. Redovisning av Juiceverkets användande av hashtags på Facebook.

Det var hashtagen #Juiceverket som användes flest gånger i de 45 analyserade Facebookinläggen. Totalt fem hashtags av denna typ registrerades. Därefter var det #juiceverket4år, med totalt tre samt #Juiceverketklara, med två stycken som förekom fler gånger än en i företagets kommunikation.

Instagram

På Juiceverkets Instagram var det totalt 61 inlägg som studerades. Studien gjordes den 22 november 2015 och inlägg studerades 51 veckor bakåt i tiden. Totalt användes 78 hashtags.

De flest förekommande typen av inlägg på Instagram var promotion av företagets dryckvaror, vilket förekom totalt nio gånger. Näst flest inlägg handlade om när Juiceverket gjorde annat relaterat till verksamheten. Exempel på inlägg inom denna kategori är när Juiceverket varit med i tidningen, när de vann årets svenska måltidslitteratur och när de blandar drinkar i Tv4. Samt inlägg som promotade Juiceverkets drinkbok.

44

Inlägg inom kategorierna evenemang, bilder med kunder samt bilder på grundarna utan text, var de kategorier som hade minst publikationer. På Instagram pushade Juiceverket på hälsa sex gånger, och promotade matförsäljning fem gånger. Under kategorin övrigt placerades totalt sex inlägg som behandlade bland annat insamling till Räddabarnen, intervjuer, samarbeten och deras egna podcast.

Tre inlägg hade innehåll där varken bild eller text kommunicerade förknippning till juice eller verksamheten. Vilket kan tolkas som att de inte är konsekventa i sin marknadsföring. Varför de valt att publicera bilder som inte har en koppling till företaget är svårt att förstå och det blir förvirrande för mottagarna.

45

Inlägg som återfanns inom andra kategorier var nyöppningar/adressuppgifter, fyra stycken, öppettider, fyra stycken, samt erbjudanden tre stycken.

Hashtags på Instagram

HASHTAG Antal gånger hashtagen användes HASHTAG Antal gånger hashtagen användes

#Juiceverket 16 #Juiceverketsbok 1 #JuiceverketKlara 5 #släppfångarnalossdetärvår 1 #JuiceverketSlussen 4 #muaythai 1 #JuiceverketOdenplan 3 #opfg 1 #fightbox 3 #cirkelfys 1 #Juiceverket4år 3 #specialtreatmentforyoumyfriend 1 #gymnjuice 2 #donthuselahusler 1 #2monkeysinspace 2 #snap 1 #intothevalley2015 2 #ohnohedident 1

46 #eatclean 1 #wellthatescalatedquickly 1 #drinkkiosk 1 #bassebeefar 1 #träningochjuice 1 #vitakaninen 1 #supergail 1 #budgetcoctailbar 1 #2drankz 1 #hornstullvitakaninen.se 1 #tyskordning 1 #zummerkaninen 1 #Kingkongsize 1 #VitaKaninensDrinksällskap 1 #lekstudio 1 #mood 1 #Hm 1 #sundayfunday 1 #hmnewdewelopment 1 #juiceverketcentrum 1 #bokbål 1 #juicensdag 1 #juiceverkethornstull 1 #intothevalley 1 #bysis 1 #slussen 1 #juiceverketbok 1 #vigörvadvikan 1 #räddabarnen 1

Tabell 3. Redovisning av Juiceverkets användande av hashtags på Instagram.

Vid analysering av hashtags har hänsyn inte tagits till eventuella tillkommande hashtags som företaget gjort i kommentarsfälten. Totalt användes hashtags 78 gånger, fördelade på de 61 instagraminläggen som studerades. Totalt återfanns 47 olika hashtags varav vissa hashtags användes fler än en gång. Den som användes flest gånger var #Juiceverket som användes vid 16 tillfällen. Därefter var det #JuiceverketKlara, #JuiceverketSlussen, #JuiceverketOdenplan #fightbox och #Juiceverket4år som användes flest gånger.

Användandet av #Juiceverket i inläggen är ett enkelt sätt att ytterligare förtydliga de bilder som publicerats. En positiv strategi som till skillnad från Instagram-bilderna visar på konsekvent marknadsföring.

Överblick över Juiceverkets kommunikation på sociala medier

Den kategori de flesta inlägg hamnar inom är övrigt, som står för 15 % av företagets marknadskommunikation på dess sociala medier. Inlägg som karakteriseras av övrigt var intervjuer och deltagande i media, samt insamling till Räddabarnen. Med 13 % av den totala marknadskommunikationen på Facebook och Instagram stod information om öppettider och även kategorin dryckvaror stod för 13 % av kommunikationen. Minst kommunicerade företaget bilder på kunder med en procent av kommunikationen, bild på grundarna utan

47

text stod för två procent och med tre procent av kommunikationen stod kategorin bild och text utan förknippning till juice eller verksamheten.

Det totala användandet av hashtags bestod engångsanvändningen av hashtags för 33 %. Hashtags som förekommer två gånger i det totala användandet står för 19 %. Detta innebär att Juiceverkets mest använda hashtag är #Juiceverket, som står för 22 % av

kommunikationen. Den näst mest använda hashtagen av Juiceverket var #JuiceverketKlara med sju procent av den totala användningen, och därefter #Juiceverket4år på sex procent.