• No results found

7.1 Henkilöjunien yksikkökustannukset

Henkilöjunien yksikkökustannukset muodostuvat aika- ja kilometrikustannuk-sista. Yksikkökustannukset on määritetty aikaisempaan tapaan perusyksikköä ja lisäyksikköä kohti. IC-junien perusyksikkö muodostuu sähköveturista ja kol-mesta kaksikerroksisesta vaunusta. Lisäyksiköillä tarkoitetaan yli kolmen vau-nun mittaisiin juniin sisältyviä muita vaunuja. Sähkömoottori- ja dieselmootto-rivaunukaluston yksi runko muodostaa perusyksikön. Junaan liitetyt muut run-got ovat lisäyksiköitä.

Henkilöjunan aikakustannukset muodostuvat kaluston pääomakustannuksista, junahenkilöstön kustannuksista ja käyttövalmiushuollon kustannuksista. Näihin kustannuksiin lisätään 15 % yleiskustannuksia.

Vuoden 2013 pääomakustannukset päivitettiin muuttamalla kaluston hankinta-hinnat vuoden 2018 tasoon kuluttajahintaindeksin muutoksen (3,1 %) mukai-sesti. Lisäksi otettiin huomioon uusia kalustohankintoja koskevat hintatiedot (Sr3-veturit ja uudet 2-kerroksiset päivävaunut). Yksikkökustannusten määrit-tämisessä käytetty kaluston pitoaika on 20 vuotta ja laskentakorko 5 %. Lisäksi kustannuksissa otettiin huomioon varakaluston tarve, minkä pääomakustan-nuksia suurentava vaikutus on 15 %.

Junahenkilöstön kustannusten määrittämisperusteita tarkennettiin ja palkka-kustannuksin tehtiin kuljetusalan työvoimakustannusindeksin mukainen tarkis-tus vuoden 2013 kustannuksiin nähden. Käyttövalmiushuollon kustannukset muutettiin vuoden 2018 tasoon kuljetusalan työvoimakustannusindeksin muu-toksen (+3,7 %) perusteella.

Henkilöjunien kilomerikustannuksia ovat energiakustannukset ja kaluston kun-nossapitokustannukset. Näihin kustannuksiin lisätään 15 % yleiskustannuksia.

Sähkövoiman käyttöön perustuvan kaluston energiakustannukset päivitettiin sähkön hintatasoa koskevien muutosten perusteella. Sähkön hintatason muu-toksia tarkasteltiin Nord Pool-sähköpörssin spot-hintojen perusteella. Vuosien 2014–2018 aikana sähköpörssin hinnat ovat alentuneet keskimäärin noin 15 eu-roa/MWh, jonka vuoksi energiakustannusten määrittämisessä käytetyn sähkön hintaa alennettiin 60 eurosta 45 euroon megawattituntia kohti.

Kiskobussin käyttämän kevyen polttoöljyn päivitetyksi hinnaksi valittiin vuosien 2014–2018 kuluttajahintojen keskiarvo, joka oli 51,8 senttiä/litra. Aiemmin käy-tetty hinta 73 senttiä/litra.

Kaluston kunnossapitokustannukset perustuvat kaluston hankintahintoihin, jo-ten ne päivitettiin päivitettyjä hankintahintoja vastaaviksi.

Henkilöjunien liikennöintikustannusten verottomat yksikköarvot esitetään tau-lukossa 32.

Taulukko 32. Henkilöjunien yksikkökustannukset matkatuntia kohti vuoden 2018 hintatasossa verottomaan hintaan.

Junatyyppi €/juna-h €/lisäyks-h €/juna-km €/lisäyks-km

IC-juna, sähköveturi 516 106 3,3 0,7

Nopea juna, kotimaan

liikenne 641 575 5,2 5,2

Nopea juna, Venäjän

liikenne 740 674 6,0 6,0

Taajamajuna, sähkö 316 182 2,3 2,3

Taajamajuna, kiskobussi 211 77 1,6 1,6

Lähiliikenteen juna,

sähkö 340 244 2,8 2,8

Junien liikennöintikustannusten muutoksiin sisältyy sellaisia epäsuorien verotu-lojen muutoksia, jotka tulee tarkastella valtiontalouden kannalta. Se tehdään erillisillä verojen ja maksujen yksikköarvoilla (taulukko 33).

Henkilöjunaliikenteelle erikseen esitetyt erityisverot ja maksut sisältävät diesel-vetoisen henkilöjunaliikenteen polttoaineeseen sisältyvät erityisverot (energia-sisältövero, hiilidioksidivero ja huoltovarmuusmaksu) sekä ratamaksun perus-maksun. Näiden erityisverojen ja maksujen kulloinkin voimassa oleva taso mää-rätään laissa. Sähkövetoinen junaliikenne on vapautettu sähkön valmisteve-roista ja yksikköhintoihin sisältyy siten vain ratamaksun perusmaksu. Veroihin ei sisälly liikenteenharjoittajille vähennyskelpoisia arvonlisäveroja.

Ratamaksun perusmaksu määritetään vuonna 2020 hinnoitteluperusteiden mu-kaisesti. Ratamaksu on erilainen sähkö- ja dieselvetoiselle liikenteelle. Ratave-roa ei enää peritä. Polttoainevero otetaan huomioon 2018 valmisteveron mukai-sena. Kevyen polttoöljyn kuluttajahintaan sisältyvä valmistevero on noussut vuoden 2013 jälkeen. Vuonna 2018 veron määrä oli 24,39 senttiä/litra. Liikenteen erityisverot ja maksut perusyksikkö- ja lisäyksikkökilometriä kohti esitetään taulukossa 33.

Taulukko 33. Henkilöjunaliikenteen erityisverot ja maksut matkakilometriä kohti vuoden 2018 hintatasossa.

Junatyyppi €/perusyksikkö-km €/lisäyksikkö-km

IC-juna, sähköveturi 0,32 0,08

Nopea juna, kotimaan liikenne 0,44 0,44

Nopea juna, Venäjän liikenne 0,47 0,47

Taajamajuna, sähkö 0,14 0,14

Taajamajuna, kiskobussi 0,23 0,23

Lähiliikenteen juna, sähkö 0,18 0,18

7.2 Tavarajunien yksikkökustannukset

Myös tavarajunien yksikkökustannukset muodostuvat aika- ja kilomerikustan-nuksista. Yksikkökustannukset on esitetty erikseen junan veturia, mahdollista li-säveturia ja tavaravaunua kohti.

Tavarajunan aikakustannukset muodostuvat kaluston pääomakustannuksista ja veturinkuljettajan työvoimakustannuksista. Veturinkuljettajan työvoimakustan-nukset sisältyvät veturin yksikkökustannuksiin.

Sähköveturin pääomakustannus perustuu Sr2- ja Sr3–veturien hankintahintoi-hin ja veturien määriin. Käytetty yksikkökustannus on veturien määrällä paino-tettu keskiarvo. Sr3-veturien määrässä on opaino-tettu huomioon myös tilatut veturit, jotka eivät vielä ole otettu käyttöön. Raskaan dieselveturin (2 000 kW) pääoma-kustannus määritettiin VR:n tilaamien uusien dieselveturien julkisuudessa esi-tettyyn hankintahintaan perustuen. Hankintahinnat muutettiin vuoden 2018 ta-soon kuluttajahintaindeksin perusteella. Yksikkökustannusten määrittämisessä käytetty kaluston pitoaika on 20 vuotta ja laskentakorko 5 %. Lisäksi kustannuk-sissa otettiin huomioon varakaluston tarve, minkä pääomakustannuksia suu-rentava vaikutus on 15 %.

Vaunujen pääomakustannukset päivitettiin uutta vaunukalustoa vastaavaksi, korottamalla v. 2013 hankintahintoja vaunutyypistä riippuen 0–10 % (esim. uu-det raakapuuvaunut ovat aikaisempaa huomattavasti kantavampia). Lisäksi otettiin huomioon hintatason muutos kuluttajahintaindeksin muutoksen (3,1 %) mukaisesti. Laskentaparametreja ei muutettu.

Veturinkuljettajien työvoimakustannusten laskentaperusteita tarkistettiin.

Aiemmin kustannukset olivat ajotuntia kohti ja nyt kaikkia työtunteja kohti.

Lisäksi otettiin huomioon yleinen palkkatason muutos työvoimakustannusin-deksin muutoksen (3,7 %) perusteella.

Tavarajunien liikennöintikustannusten verottomat yksikköarvot esitetään tau-lukoissa 34–35.

Taulukko 34. Tavarajunien aikaperusteiset yksikkökustannukset veturin ja vaunun matkatuntia kohti (ilman vaihtotyön kustannusta) vuoden 2018 hintatasossa verottomaan hintaan.

Vetokalusto/vaunu Yksikkökustannus €/h

Sähköveturi Dieselveturi/keskiraskas (vanha 1000 kW)

1. veturi

2. ja 3. lisäveturi 133

67

Vaunu 2,20

Kilomerikustannuksia ovat energiakustannukset ja kaluston kunnossapitokus-tannukset. Näihin kustannuksiin lisätään 15 % yleiskustannuksia.

Energiakustannukset päivitettiin edellä esitettyjen sähkön ja kevyen polttoöljyn hintatasoa koskevien muutosten perusteella vastaavasti kuin henkilöjunien osalta. Lisäksi päivitettiin raskaan dieselveturin polttoaineenkulutus laaditun Dr18 -veturin kulutusmallin mukaiseksi.

Kaluston kunnossapitokustannukset päivitettiin päivitettyjä vetureiden ja vau-nujen hankintahintoja vastaaviksi.

Taulukko 35. Tavarajunien kilometriperusteiset yksikkökustannukset j (ilman vaihtotyön kustannusta) vuoden 2018 hintatasossa verotto-maan hintaan.

Vetokalusto/vaunu Yksikkökustannus €/km

Sähköveturi Dieselveturi/keskiraskas (vanha 1000 kW)

1. veturi

2. ja 3. lisäveturi 2,14

2,14

vaunu 0,13

Vaihtotyön kustannukset muodostuvat aika- ja kilometriperusteisista kustan-nuksista. Vaihtotyöhön sitoutuva aika tarkoittaa vain operatiivisen toimintaan kuluvaa aikaa. Siihen ei sisälly kaluston seisonta-aikaa ratapaihalla. Aikaperus-teisia kustannuksia ovat vaihtotyöhön sitoutuvan veturi- ja vaunukaluston pää-omakustannukset sekä veturinkuljettajan ja vaihtotyöhön osallistuvan ratapi-hahenkilöstön työkustannukset. Ratapihatyöntekijän kustannus on 33 euroa/

tunti. Muut yksikkökustannukset ovat taulukon 34 mukaiset. Kilometriperustei-sia kustannukKilometriperustei-sia (taulukko 35) ovat mm. vaunujen järjestelyistä ja siirrosta ai-heutuvat energia- ja kaluston kunnossapitokustannukset.

Junien liikennöintikustannusten muutoksiin sisältyy sellaisia epäsuorien verotu-lojen muutoksia, jotka tulee tarkastella valtiontalouden kannalta. Se tehdään erillisillä verojen ja maksujen yksikköarvoilla.

Tavarajunaliikenteelle erikseen esitetyt erityisverot ja maksut sisältävät diesel-vetoisen henkilöjunaliikenteen polttoaineeseen sisältyvät erityisverot (energia-sisältövero, hiilidioksidivero ja huoltovarmuusmaksu sekä ratamaksu). Näiden erityisverojen ja maksujen kulloinkin voimassa oleva taso määrätään laissa. Ra-tamaksu otetaan huomioon vuoden 2020 tason mukaisena ja polttoainevero vuoden 2018 tasossa. Sähkövetoinen junaliikenne on vapautettu sähkön valmis-teveroista ja yksikköhintoihin sisältyy siten vain ratamaksu. Veroihin ei sisälly liikenteenharjoittajille vähennyskelpoisia arvonlisäveroja. Koska ratamaksu ja dieselveturin vetämän junan polttoaineen kulutus on riippuvainen junan brutto-painosta, on keskimääräinen ratamaksun ja polttoaineen valmisteverojen määrä

määritetty niin, että puolet vaunujen kilometrisuoritteesta muodostuu lasti-suunnassa ja puolet tyhjävaunulasti-suunnassa (taulukko 36).

Taulukko 36. Tavarajunaliikenteen erityisverot ja maksut veturi- ja vaunukilo-metriä kohti.

€/veturi-km €/vaunu-km

Sähköveturi 0,11 0,07

Dieselveturi, 2 000 kW 0,59 0,08

Dieselveturi, 1 000 kW 0,58 0,12

Related documents